Nieuwsbrief nr. 105
 
 Maart 2019
 
Beste ,
 
Op 20 maart wordt de 'Internationale Dag van het Geluk' (International Day of Happiness) wereldwijd gevierd. Ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2012. Op deze dag wordt het gelukkigste land ter wereld bekendgemaakt. Nederland staat de afgelopen jaren in de top 10 van meest gelukkige landen. 
 
In de gemeente Roerdalen wordt dit jaar de Geluksweek gehouden. In deze week bruist de gemeente van de activiteiten, terug te vinden in een katern dat een dezer dagen huis aan huis verspreid wordt.
De sneak-preview vind je hier yes ! En als dat niet werkt even zelf knippen en plakken. http://www.geluksprogrammaroerdalen.nl/ 
 
Gelukspotje
    
Gelukspotje is de naam van een recept dat mensen zo noemden nadat zij het hadden geproefd. Blijkbaar word je er gelukkig van. De combinatie van smaken, de eenvoud en het pure is wel iets van 'wow, dat iets simpels zo lekker kan zijn'. 
Daarom deze lenteschotel, passend bij het voorjaar. Bijkomend voordeel is dat de groenten die erin verwerkt zijn zorgen voor een voorjaarsboost in je darmen en bloedwaarden.
 
 
Hoofdgerecht voor 4 personen
 
Het heeft wel iets weg van een goed gevulde soep, dit geweldige vegetarische hoofdgerecht vol groenten, op smaak gebracht met gember, munt en een vleugje vanille. Goed voor een shot voorjaarsenergie!
 
Ingrediënten:
12 kleine worteltjes (geschrapt)
12 jonge meiknolletjes (zijn net radijsjes maar dan wit) of koolrabi (maar dan 1-2)
12 jonge bosuitjes, in stukken
100 gram gedopte tuinbonen (of uit een pot)
200 gram gedopte doperwten (“                 )
1 bol verse knoflook, gehalveerd (doormidden)
½ vanillestokje
3 plakjes citroen,ongeschild, 3 plakjes sinaasappel, ongeschild
1 kruidnagel
20 gram verse gember, geraspt
20 gram kerstomaatjes
8 eetlepels olie
3 eetlepels witte wijnazijn
zout, peper, nootmuskaat
10 blaadjes munt
 
Worteltjes, meiknolletjes, bosuitjes, tuinbonen, doperwten, knoflook, vanillestokje, citroen, sinaasappel, kruidnagel en gember in de pan doen. Water erbij schenken tot groenten voor ¾ deel onder water staan. Gerecht aan de kook brengen en in open pan ca. 20 min. Zachtjes laten koken. Tomaatjes, olie, azijn, zout, peper, nootmuskaat erdoor roeren. Voor serveren munt erover strooien. Lekker met grof boerenbrood.
 
Bereiding ca. 40 minuten – Kcal. p.p. 440
 
Geluksweek Agenda
   
De agenda van de activiteiten van Op een Blaadje vind je hier. De agenda van alle 160 activiteiten in de regio vind je middels deze link.  
http://www.geluksprogrammaroerdalen.nl/

Foto: Ruud Snijders      
 
Dinsdag 19 maart 19:00 - 21:30
Gelukscafé - Vlodrop
Op een Blaadje, Tussen de Bruggen 14, Vlodrop
In het Gelukscafé praten we samen over wat je bezighoudt rond het thema rouw, scheiding en gezondheid. Gespreksleiders zijn Desirée Cuijpers, Lieneke Gerzon en Marianne Janssen-Willems.
Aanmelden via 
mariannejanssenwillems@gmail.com

Woensdag 20 maart 10:00 - 11:30
Ouder- en kindwandeling langs de Roer - Vlodrop
Op een Blaadje, Tussen de Bruggen 14, Vlodrop
Wist je dat de je van paardenbloemen limonade kunt maken? Wandel mee met deze leerzame wandeling langs de Roer met Marianne. Zij vertelt je alles over wilde eetbare planten en kruiden.
Aanmelden via mariannejanssenwillems@gmail.com
Donderdag 21 maart 10:00 - 16:00 
Tuingesprek Rouw en verlies - Vlodrop 
Op een Blaadje, Tussen de Bruggen 14, Vlodrop
Samen een wandeling maken door de sier- en moestuin van Marianne Janssen-Willems waar het thema rouw en verlies de revue passeert.
Aanmelden via 
mariannejanssenwillems@gmail.com

Vrijdag 22 maart 10:00 - 16:00
Tuingesprek Werkgeluk - Vlodrop
Op een Blaadje, Tussen de Bruggen 14, Vlodrop
Voer een tuingesprek om te kijken hoe je op de werkvloer gelukkiger wordt.
Aanmelden via mariannejanssenwillems@gmail.com

Zondag 24 maart 08:00 - 09:30
Wandeling voor 'vroege vogels' - Posterholt
Kasteel Aerwinkel, ingang Gasterij Geluk(t), Aerwinkelsallee 1, Posterholt
Ga mee op pad! Ervaren vogelaar en voedingsdeskundige Marianne Janssen-Willems wandelt door de kasteeltuin op zoek naar vogelgeluiden. Aansluitend is er een ontbijt. Aanmelden via mariannejanssenwillems@gmail.com.
 
Gemberpakking
 
De fijne Workshop Gemberpakking vindt weer plaats op zaterdag 9 maart van 15.30 - 17.30 uur, en op vrijdag 29 maart van 19.30 - 21.30 uur.
In de eerste helft ervaar je wat Intuïtieve Yoga je kan geven, vervolgens geniet je van de verwarmende en opladende pakking, terwijl de klank van klankschalen en andere instrumenten je tot  diepere ontspanning uitnodigt.
Van harte welkom bij dit werk van eenvoud en verzachting! Mozartstraat 11 Eijsden mail voor aanmelding
 
Agenda
Kasteel Aerwinkel wandeling
 
Elke eerste dinsdag van de maand (5 maart - 2 april - 7 mei - 4 juni - 2 juli) kun je op stap met een ervaren vogelaar/plantenkenner tijdens een natuurwandeling. Een wandeling door de tuin van Kasteel Aerwinkel waarbij je informatie krijgt over wilde (on-)kruiden. Ondertussen wordt er verteld welke vogelgeluiden we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 10.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even. De wandeling gaat door bij 4 aanmeldingen of meer. Kosten zijn 10 euro per persoon.
 
 
Geluksweek Roerdalen
Op 18 maart begint de Geluksweek Roerdalen waar Op een Blaadje voor de derde keer aan mee doet. Van maandag 18 t/m zondag 24 maart is er elke dag iets te doen bij Op een Blaadje. Van Gelukscafé tot Tuintafel en wildplukwandelingen met kleine proeverijtjes. Zie hierboven voor meer info.
 
Al is de natuur druk in de weer met deze hoge temperaturen, het is nog winter en in de winter is de natuur in rust, zo ook de wildplukwandelingen en het koken op open vuur. Wil je toch iets doen, of heb je iets te vieren, neem dan contact op dan kijken we naar de mogelijkheden. Vanaf april beginnen we weer aan buitenkoken te denken hoewel we afgelopen weekend tot laat op open vuur pizza's hebben staan bakken voor hongerig bezoek.

 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige- Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.