logohkwvl
 
 

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2016 - nr. 32

 

1

1

Provinciale subsidies met een jaar verlengd


 

De provincie West-Vlaanderen kan in 2017 dan toch haar cultuurbeleid verderzetten. De Vlaamse regering besliste immers om de afslanking van de provincies, waarbij de provincies hun culturele bevoegdheid verliezen, uit te stellen tot 1 januari 2018. In 2017 zullen dus nog projectsubsidies worden uitgereikt voor erfgoedprojecten.

lees verder

 

 

 

 


Nieuws van onze leden:
eerbetoon Camiel Ottevaere te Ooigem

 

 

Op 31 oktober 2016 is het exact 100 jaar geleden dat de Ooigemnaar Camiel Ottevaere werd geëxecuteerd te Gent. Dit gebeurde na een lange opsluiting voor vermeende hulp aan spionage. Ter herdenking van deze gebeurtenis wordt het graf volledig gerenoveerd.
lees verder

 

 

 


Nieuws van onze leden:
voorstelling Heemkring ter Cuere

 

 

Op 6 mei 1966 werd Ter Cuere opgericht en vergaderde men in het toenmalige gemeentehuis te Bredene Sas. Nadien kreeg de kring onderdak in een bouwvallige woning in de Kerkstraat te Bredene Dorp. In 1977 verhuisde de kring naar het Turkeyenhof aan de Zegelaan, een gerestaureerde hoeve uit 1737 in klassieke polderhoevestijl waarin een museum voor streek- en plaatselijke geschiedenis is gevestigd.
lees verder

 

 

 

 

Vorming: wegwijs in verenigingsarchieven

 

 

In samenwerking met Heemkunde Vlaanderen en Archiefbank Vlaanderen wordt op maandag 7 november van 18u30 tot 21u30 in het Wasko, Baron van der Bruggenlaan 19 te Wielsbeke een vorming ingericht over verenigingsarchieven.


lees verder


 

 

 

 

 

Erfgoedcel organiseert Erfgoedkabinet

 

Op donderdagavond 13 oktober organiseert erfgoed zuidwest, samen met de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal, haar jaarlijkse erfgoedcafé. Dit jaar zijn we te gast in het oud politiecommissariaat van Harelbeke.

 

lees verder

 

 

 

 

Nieuwe publicatie:
Angelus Snoeck, veearts-schepen en zijn nazaten in Menen

 

Over Angelus ('Ange') Snoeck is tot op heden nog geen historisch onderzoek verricht. Hij is voor velen een nobele onbekende. Auteur Jozef Rosseel vertelt wie Snoeck was en welke rol hij in de ontwikkeling van Menen op het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw speelde.

 

lees verder

 

 

 

 

 

Nieuws van heemkring Ten Mandere Izegem

 

Nieuwe publicatie: André Bourgeois vertelt.
De Ten Mandere-bestuursleden Jean-Marie Lermyte en Jacques Viaene hadden het genoegen om politicus André Bourgeois te interviewen. Het geheel leverde stof genoeg op om er een boek over te maken.
André, rasechte Izegemnaar, werd op 7 maart 1928 geboren en overleed in Gent op 18 oktober 2015.
Hij promoveerde tot doctor in de rechten en licentiaat in de bestuurswetenschappen.

lees verder

 

 

 

 

 

 

Nieuws van Heemkunde Vlaanderen:
vormingen

In oktober en november wordt de geïnteresseerde erfgoedvrijwilliger en heemkundige tijdens vijf workshops in de Rijksarchieven van Brugge en Kortrijk – telkens op donderdagnamiddag – door enkele kenners wegwijs ingewijd in de geheimen van enkele minder gekende bronnen

 

lees verder

 

 

 

 

 

Prijs Heemkunde West-Vlaanderen 2017

laatste kans !!

 

 

De Prijs Heemkunde West-Vlaanderen is inmiddels aan haar vijfde editie toe. Sinds 1 januari van dit jaar kunnen kandidaturen voor de prijs, die zal worden uitgereikt op de heemdag 2017, worden ingediend. Met de geldprijs van 500 euro zal een in onze provincie verschenen geschiedkundig artikel worden bekroond.

lees verder

 

 

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]