Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 5 februari 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van wie is José Martí?
  2. Record aantal bezoekers Cubaweblog in 2016 
  3. Haags Gemeentemuseum: Laatste week Alice Neel  4. Cartoon: De 'onafhankelijke rechtspraak' in Cuba  5. Koning ontvangt nieuwe Cubaanse ambassadeur
  6. Steun aan verzorgingstehuizen in Cuba
  7. Lezing met Cubaanse maaltijd
  8. De vele muzikale smaken van Cuba
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van wie is José Martí?
Na drie jaar gesloten te zijn, kan het standbeeld van José Martí op het Plein van de Revolutie in Havana sinds 1 februari weer per lift bezocht worden en kan men genieten van een prachtig panorama op 141 meter hoogte boven de zeespiegel. Het lukte de organisatoren niet de opening op 28 januari te doen plaatsvinden, de geboortedag van José Martí omdat de testen van de lift niet klaar waren. Of waren de autoriteiten te veel in beslaggenomen door mogelijke activiteiten van kritische groepen op Martí’s verjaardag?

Censuur
Opposant Eliecer Avila kreeg namelijk die ochtend al vroeg bezoek van de geheime dienst en werd gewaarschuwd ‘deze dag niets te ondernemen’. De gehele verdere dag stond er een politieagent voor zijn deur. Veel van Avila’s collega-activisten overkwam die dag hetzelfde of werden die dag gearresteerd.
José Martí is blijkbaar privé-eigendom van de Cubaanse Communistische Partij. Veel van zijn uitspraken worden in Cuba niet verspreid en vallen onder de censuur van de staat. Zoals Marti’s waarschuwing voor ‘een nieuwe en beangstigende tirannie’ waarbij de mens weliswaar niet langer slaaf van het kapitalisme is, maar verandert 'in een slaaf van de functionarissen.' Een waarheid die in Cuba nog steeds niet hardop uitgesproken kan worden.

De redactie
 
2. Record aantal bezoekers Cubaweblog in 2016
Vorig jaar (2016) telde de Cubaweblog van de Stichting Glasnost in Cuba het grootste aantal bezoekers sinds de oprichting. 
 
27 november 2016 was daarbij duidelijk de meest bezochte dag. Dit was twee dagen na het overlijden van Fidel Castro.
De maand november werd  ook de drukst bezochte maand in 2016 met maart op de tweede plaats.
De populairste bezoekdag was vorig jaar de zondag.
 
Nederland en Vlaanderen
Verreweg het grootste deel van de bezoekers komt uit Nederland en Vlaanderen. Zij behoren ook tot de donateurs, die de intiatieven van de Stichting Glasnost in Cuba mogelijk maken.  
De Stichting is namelijk geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
 
Bijdrage
U kunt uw bijdrage overmaken op de volgende bankrekening:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
3. Haags Gemeentemuseum: Laatste week Alice Neel
Tot 12 februari is in het Haags Gemeentemuseum nog het werk te zien van de Amerikaanse kunstenaar Alice Neel (1900-1984). De drukbezochte expositie Schilder van de Ziel van Neel, die in ons land nauwelijks bekend was, is vooral een portrettenverzameling.

Neel noemde zichzelf ‘verzamelaar van zielen’. Zij wordt inmiddels door kenners gezien als een van de meest belangrijke portretschilders van de twintigste eeuw en is een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars als Marlene Dumas, Rinus Van de Velde en Elizabeth Peyton. Er is in het werk ook een Cubaanse connectie.
 
Cubaanse schilder
Alice Neel ontmoette in 1924 een Cubaanse schilder Carlos Enríquez, afkomstig uit de Cubaanse hogere burgerij. Zij trouwden in 1925 in Pennsylvania en Neel vertrok naar Havana om bij Enríquez' familie te kunnen wonen. Zij werd opgenomen in de Cubaanse avant-garde en kreeg contacten met schrijvers, kunstenaars en musici. Ze raakte er maatschappelijk geëngageerd en tegelijkertijd had ze zeven bedienden en woonde ze in een groot landhuis.

Kind
Op 26 december 1926 werd haar dochter Santillana in Havana geboren. Het stel keerde terug naar de VS waar Santillana nog geen één jaar oud zou overlijden aan difterie. Dit leidde tot een trauma bij Alice en later na een poging tot zelfmoord tot opname in een psychiatrisch ziekenhuis in New York. In haar werk zouden de thema's moederschap, verlies en angst voortaan een belangrijke rol spelen zoals op bijgaande illustratie Moeder en Kind uit 1926.

Link
* Website Alice Neel met meer werk en biografische informatie
 
4. De 'onafhankelijke rechtspraak' in Cuba
 
 In Cuba wacht een tiental opposanten op hun proces, onder wie Eduardo Cardet, de leider van de Christelijke Beweging Bevrijding.
Cartoonist Garrincha zet grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de 'marionettenrechters' in Cuba.
 
5. Koning ontvangt nieuwe Cubaanse ambassadeur
 
Op 25 januari j.l. heeft Koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde de nieuwe Cubaanse ambassadeur Soraya Elena Álvarez Núñez ontvangen.
 
Geheel in traditie werd haar een galarijtuig ter beschikking gesteld, waarmee de ambassadeur naar het paleis reed, om vervolgens aan de Koning haar geloofsbrieven te overhandigen.
 
Snel
Mevrouw Álvarez Núñez is de opvolgster van Fermin Gabriel Quinõnes Sánchez. De wisseling is zo snel gegaan dat hij nog lange tijd als ambassadeur op Cuba Diplomática, de website van de ambassade, werd vermeld.
 
6. Steun aan verzorgingstehuizen in Cuba
Zo'n veertig jaar geleden ontvluchtte de Zutphense Laszlo Erhardt het communistische Hongarije en belandde hij via Italië uiteindelijk in het vrije Nederland. Eenmaal hier besloot hij zich in te gaan zetten voor de mensen in zijn thuisland. Wat begon als particulier vrijwilligerswerk is inmiddels uitgegroeid tot de Stichting Hongerije die actief is in meer dan tien landen, w.o. Cuba.  
 
Verzorgingstehuizen
De Stichting Hongarije opereert sinds 2008 in Cuba. Dat klinkt misschien gek, maar Erhardt heeft al sinds zijn studententijd een band met Cuba, omdat veel medestudenten in Boedapest uit Cuba kwamen. "Wij hebben via de focolarebeweging (katholieke beweging, red.) al jaren contact met een bisdom op Cuba. Wij ondersteunen twee verzorgingstehuizen die onder de paraplu van dat bisdom vallen. Die verzorgingstehuizen krijgen financiële ondersteuning van de staat, maar hebben alsnog te weinig geld voor eten. Daarom hebben wij op verzoek van het bisdom twee boerderijen opgericht. De opbrengst daarvan gaat direct naar de keuken van de verzorgingstehuizen.
 
Kleine bedrijfjes
Ook hebben wij met onder meer geld van de Zutphense Hand een ontmoetingsplek voor gehandicapte jongeren kunnen inrichten. Naast deze projecten hebben wij volgens de filosofie van de 'Economie van Gemeenschap' vele andere kleine bedrijfjes helpen opzetten, waaronder een slotenmaker en een houtbewerkingsbedrijf."
De stichting van Erhardt krijgt geregeld financiële ondersteuning van kringloopwinkel en sponsororganisatie de Zutphense Hand. "Wij hebben goed contact met de Zutphense Hand. Zij hebben ons de afgelopen jaren telkens 2500 euro toegekend, voor bijvoorbeeld een ontmoetingsplek voor gehandicapte jongeren op Cuba. Wij halen echter ook via andere manieren geld op, zoals particuliere donateurs en de Adventsactie van de katholieke kerk."
 
Benefietconcert
Meer informatie over een benefietconcert op 4 maart staat op www.stichtinghongarije.eu.
 
Gehele interview
 
7. Lezing mét Cubaanse maaltijd
Op zondag 5 maart 2017 (van 16.30 tot ongeveer 21.30 uur) geeft schrijver-avonturier René Kerkhoven uit Zwijndrecht een lezing over Cuba. De lezing wordt gegeven in combinatie met een maaltijd door een Cubaanse kok in Cubaanse sfeer.

De afgelopen jaren was René Kerkhoven regelmatig op het surrealistische eiland, dat momenteel snel verandert. Afgelopen weken was hij weer op Cuba, ditmaal om het oostelijke deel (Camaguëy, Holguin, Granma, Santiago, Baracoa e.a.) te verkennen. Zijn eerdere belevenissen legde hij vast in een boek met alledaagse indrukken van het leven op Cuba, korte verhalen en interviews met bijzondere mensen: De Hanenfluisteraar. Cuba staat daarbij centraal: een inspirerend land, worstelend met de ogenschijnlijk eindeloze gevolgen van achterhaalde internationale tegenstellingen. Een land ook dat het avontuur in de mens losmaakt. Als een vrolijke vrijbuiter beweegt de schrijver zich door Havana en over het Cubaanse platteland. Vol overgave stort hij zich in het slecht onderhouden filmdecor uit de jaren 50. Laat u meevoeren door een land dat in zijn huidige vorm nog maar beperkt houdbaar is.
 
Meer informatie
* Kosten in totaal: € 35,00 p.p. alles inbegrepen  (lezing, mojito, drankjes tijdens maaltijd (driegangen), koffie met Cubaanse koffielikeur achteraf).
* Locatie: Paladar Cubalinda.
* Aanmelden via m.kerkhoven4@chello.nl of ter plaatse (wel vóóraf!)
* Zie ook de website
 
8. De vele muzikale smaken van Cuba
Keith Rockmael van de website Relic maakte een muzikale rondreis door Cuba. Nu eens geen aandacht voor rum, sigaren of oldtimers, maar ‘de muziek die diep verankerd ligt in de cultuur en geschiedenis van Cuba.’ En maar weinig mensen, aldus Rockmael, weten hoe Cubaanse muziek de salsa, jazz, rumba en zelfs de vroege rock and rol beïnvloedde.
 
 
Rockmeal begint zijn tour in Havana en wandelde rond in de winkelstraat Obispo met bar/café Bosque Bologna waar traditionele Cubaanse muziek te beluisteren valt. Maar ook de toeristenbar El Floridita doet hij aan met wat modernere muziek. Rumba hoort hij in de Callejon de Hamel, ook al een toeristische trekpleister met zijn beschilderde muurschilderingen.

Oost-Cuba
Ook bezoekt Rockmael het oosten van het eiland en maakt kennis met de Afro-Cubaanse invloeden in de Cubaanse muziek zoals de son. ‘De son is voor Cuba wat de tango voor Argentinië en de samba voor Brazilie is'. Zijn bezoek aan Santiago eindigt met een bezoek aan de Irish Jazz Club waar een getalenteerde Afro-Cubaanse jazzband optreedt die improviseert op het bekende Bésame Mucho. Ook komt hij in Guantánamo waar hij kennismaakt met Changüí-instrumenten als de marímbula, bongo, tres en güiro.
 
Link
 
9. Culturele Agenda
* De eeuwige Cubaanse revolutie: woord, beeld en muziek; 8 februari in Amsterdam
Het Historisch Café gaat op 8 februari 2017 in op de eeuwige Cubaanse revolutie. Met medewerking van:
- Gert Oostindie is hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Universiteit Leiden en directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV).
- Jeffrey Pijpers promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam Center for Cultural Analysis, ASCA) op een proefschrift over muziek in Cuba en Brazilië, en hoe binnen de muziek weerstand tegen de censuur is terug te vinden.
- Interviewer: Nathan van Kleij
Nadere gegevens:
- Tijd: Woensdag 8 februari 2017 van 20:00 – 22:00
- Plaats: Historisch Café, als vanouds in P96 (Prinsengracht 96, Amsterdam)
- Entree: Gratis entree, aanmelden niet nodig.
 
* Film Soy Cuba: 10 februari bij SP in Goes 
De SP Goes organiseert  op10 februari een filmavond in Goes. De film die wordt vertoond is Soy Cuba uit 1964.Tijdens de laatste dagen van het regime van de Cubaanse dictator Batista spelen zich vier afzonderlijke verhalen af. In het eerste verhaal ontdekt de vriend van Maria dat zij eigenlijk een prostituee is, in het tweede verhaal krijgt een oude agrariër te horen dat zijn boerderij verkocht is aan een internationale organisatie, in het derde verhaal worden studenten die pamfletten voor Castro verspreiden neergeschoten door de politie en in het laatste verhaal wordt een man door bombardementen gedwongen zijn huis te verlaten, waarna hij zich bij de guerilla’s aansluit. De film flopte destijds in de Cubaanse en Russische bioscopen waarschijnlijk ook omdat de Cubanen weinig gecharmeerd waren van de socialistisch-realistische invalshoek van de film met dappere strijders, sterke vrouwen en gespierde arbeiders.
Nadere gegevens:
 - Plaats: Rommerswalestraat 1 in Goes
-  Zaal open om 19.30 uur, aanvang film 20.00 uur.
- Toegang gratis.
 
10. Het laatste nieuws
* Cubaanse kunstenaar trekt werk terug uit Museum The Bronx
De Cubaanse kunstenaar Tania Bruguera noemt het terugtrekken van haar werk van de expositie Wild Noise in Museum The Bronx in New York ‘een morele beslissing’. Tijdens een persconferentie in Central Park in New York wees zij erop dat ‘er in Cuba kunstenaars zijn die worden genegeerd omdat zij zeggen wat zij denken.’
Bruguera, een Cubaanse performance-kunstenaar met wereldwijde faam, kondigde vorig jaar aan zich kandidaat te stellen als opvolger van president Raúl Castro als hij in 2018 aftreedt. Lees verder
 
* Politieverhoor vanwege gebruik anti-censuur app
Rolando Rodríguez Lobaina, directeur van het onafhankelijke filmcollectief  Palenque Visión, is in Guantánamo gearresteerd toen hij een nieuwe app uitprobeerde tegen de censuur in Cuba. Na ongeveer vier uur verhoord te zijn, is hij weer vrijgelaten. De aanhouding vond plaats op de Internationale Dag van de Internetvrijheid. Lees verder
 
* Trump zou profijt moeten trekken van Obama’s Cuba-beleid
Als de media, China, Putin, IS, Immigratie en de muur hem niet teveel in beslag nemen, zou Trump de aandacht kunnen richten op het Amerikaanse Cubabeleid en er een succesje kunnen behalen. Dat schrijft Vincent T. Gawronski, hoogleraar politieke wetenschappen aan het Birmingham Southern College in Alabama in US News & Worldreport van 30 januari jl. Lees verder
 
* Communistische jeugdbeweging treedt laat toe tot bloggerwereld
Het Verbond van Jonge Communisten / Unión de Jóvenes Comunistas (UJC) heeft zich aangesloten bij de nationale bloggerwereld, aldus de Cubaanse krant Juventud Rebelde. De jeugdige Cubaan met een partijlidmaatschap treedt met vertraging, toe tot de wereld waar de oppositie, de onafhankelijke journalistiek en het burgerverzet al tien jaar en met succes actief zijn. Desondanks willen de initiatiefnemers ‘een ander alternatief’ bieden, aldus de officiële aankondiging in Juventud Rebelde  en noemt Joven Cuba / Jeugd van Cuba zichzelf ‘blog van de voorhoede van de Cubaanse jeugd’. Lees verder 
   
* Cubaanse artsen krijgen toch visum voor VS
Ruim 20 Cubaanse artsen die in Colombia verblijven en naar de VS willen uitwijken, kunnen maandag aanstaande met een Amerikaans visum naar de VS vliegen. Hun ‘desertie’ dreigde te mislukken omdat president Obama het opvangprogramma voor Cubaanse artsen Cuban Medical Professional Parole (CMPP) op 12 januari jl. ophief. Lees verder 
   
* Ruim 3.000 Cubanen bezoeken maandelijks Guyana
Elke maand bezoeken 3.000 Cubaanse burgers Georgetown, de hoofdstad van Guyana. Niet om toeristische redenen, maar om handelswaar in te slaan voor de kleine zelfstandige ondernemers of cuentapropistas in Cuba. Het cijfer is afkomstig van Gerry Gouveia, manager van de Guyanese vliegmaatschappij Roraima Airways. Het bedrijf sloot 1 jaar geleden een overeenkomst met de Cubaanse autoriteiten voor dagelijkse vluchten tussen Georgetown en Havana. Lees verder