Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."
Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.
Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.
Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
openingstijden
De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
pompoenkwekers - boerenmarkt - pompoenen en kalebassen - eetbare tuin - brasserie - tuinterras
Boerenmarkt, zaterdag en zondag 27 en 28 september.
Beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, beide dagen gratis toegang en gratis parkeren.
Onze laatste themadagen van dit jaar zijn misschien wel de meest feestelijke. Er is een groot terras waar de oogst op Limburgse wijze gevierd wordt.
Verschillende pompoenkwekers tonen en verkopen hun kleurrijke oogst pompoenen, kalebassen en siervruchten. Je maakt kennis vele tientallen soorten van deze heerlijke herfstgroente, met recht geliefd als sierobject, maar meestal ook een goed bewaarbare zoete groente.
Pompoenen zijn kleurrijke vruchten van het veld, sfeerbepalend voor deze periode van het jaar.
Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openlucht museum zien.
Pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannenkoek, of bolrond om uit te hollen, gespikkelde zwanen kallebassen, kleurrijke en grijze vruchten, pompoenen van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilo's, Pindapompoenen, Lady Godiva en Assepoesterpompoenen, Keizer Alexander komkommers en meer bijzondere vruchten zoals Indiase prikkelkomkommers, Ethiopische aubergines, mini meloenen, lampionvruchten
Meestal zijn ze niet alleen mooi maar ook heel lekker.
van het veld in het bakje van onze elektrische tractor
Pompoenkwekers, een echt wolbeest, onze huisimker met verse honing en lavendel honingijs, pottenbakkers, delicatessen en prijswinnende confitures, appelsap, stroop en sap van de fruitteler, noord Afrikaans handwerk, handgedraaid aardewerk en een groot tuinterras met luxe koffie, fruitsap en bier uit de streek, wijn en gerechtjes met onder andere pompoen.
plant planten, geen bloemen
Er zijn nu nog veel bloeiende planten te zien in de tuin en de kwekerij maar laat je daardoor niet te veel van de wijs brengen.
Vroeger heette het nu, volledig terrecht, planttijd te zijn. De grond is warn, planten slaan snel aan en staan er, als je ze nu plant volgend jaar bij alsof ze er altijd al stonden.
In het voorjaar is de situatie omgekeerd. Jonge planten moeten dan meteen bovengronds presteren en krijgen weinig kans in die koude grond eerst een stevig wortelgestel te vormen.
Ik plant zelf bij voorkeur nu, hoewel dat voor de meeste soorten in pot jaarrond prima kan.
Planten die nu worden uitgeplant groeien vooral ondergronds. Ze maken snel nieuwe wortels maar groeien bovengronds nog maar weinig. Je moet planttijd niet uitleggen als een laatste ronde bloemen planten om je tuin nog een keer op te fleuren met direkt resultaat. Dit kan, maar het resultaat is niet altijd even duurzaam..
Echt goed winterharde tuinplanten zoals Persicaria, Eupatorium, Sedum, winterharde Salvia, Achillea en ook veel Geranium soorten, bijna alles kun je nu, net als de meeste grassen prima bloeiend planten.
Persicaria 'Pink Elephant'
Vaste planten die op het randje winterhard zijn zoals Gaura en Anemone kunnen nog volop bloeien maar als je ze nu plant kan een strenge winter ze in problemen brengen.
Gangbare planten zijn niet altijd even aangepast aan ons klimaat. Laatbloeiers zijn meestal exoten. Het is in de herfst voor planten erg lastig om nog bestuivers te trekken en dan ook nog zaad te vormen. Planten die nu van nature nog bloeien komen vaak uit warmere streken, of soms uit gebieden met een kort seizoen waar het nog veel kouder kan worden.
Je doet de honingbijen en vlinders die zich aan alle omstandigheden aanpassen zoals de dagpauwoog een groot plezier met die late nectarbron. Voor minder exotische bedreigde vlinder- en bijensoorten hebben laatbloeiers weinig betekenis.
Verstandige kwekers knippen planten meestal terug als ze ze oppotten. Dat zorgt er voor dat de planten eerst goed 'uitstoelen'. Wij doen dat ook. Het is een goede manier om te zorgen voor stevige, volle planten, maar ze kunnen daardoor ook wat later bloeien dan normaal. Dat maakt ze nu probleemloos aantrekkelijk. Het omgekeerde gebeurt ook, wij knippen planten vaak terug voordat ze uitgebloeid zijn, dat maakt ze veel steviger.
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Plant nu liever niet vooral voor de kleur van bloemen in je tuin maar plant vooral voor de toekomst, wees wat terughoudend met planten die nu van nature nog bloeien. Een enkel bloemetje is mooi meegenomen. Het is heel begrijpelijk dat je graag ziet wat je plant en het is ook heel verstandig soorten te kiezen die nu nog aantrekkelijk zijn.
Succesvol tuinieren gaat meestal gepaard met gediuld en inzicht.
Sommige tuiniers zijn niet meer voor rede vatbaar als ze eenmaal een bloeiende plant hebben bemachtigd. Als je twijfelt of het verstandig is die schoonheid nu nog te planten, vraag ons dan alsjeblieft om advies.
Aanstaande zaterdag en zondag 27 en 28 september van 10:00 tot 17:00 uur; pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken.
'Brodée Galeux d' Eysines' (pindapompoen)
ook open
Hostakwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is dit weekeinde ook extra open op zondag.
linken en liken
'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin
Powered by YMLP.com | ||