CubaTips
   
 
  
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba 
in Nederland en Vlaanderen. 
Onze
Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. 

 
   Nummer:                                                                           Redactie:
   19 januari 2014                                                                 Kees van Kortenhof
 

 
 Deze nieuwsbrief wordt, inclusief de links, ook op internet gepubliceerd. Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken. Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser te lezen. 
 

   Inhoud:
      1. Wie bepaalt, wie je wel of niet ontmoet?
      2. OFF Line: over (gebrek aan) internetvrijheid
      3. Concert David Calzado y la Charanga Habanera
      4. Oproep aan Castro: Stop christenvervolging
      5. Ramsj: Hemingway's boat
      6. Nick en Simon: the Caribbean Dream
      7. Fietsen verkopen aan Cubanen
      8. Expositie ‘El Arte de la Luz’: Spaans-Hollands licht in Cuba
      9. Culturele Cuba-Agenda
    10. Laatste nieuws uit Cuba 

1. Wie bepaalt, wie je wel of niet ontmoet?

 
Deze eerste uitgave van de CubaTips van 2014 besteedt o.a. aandacht aan de reis die minister Timmermans recent naar Cuba maakte. Het is een half jaar geleden dat deze Minister van Buitenlandse Zaken de situatie in Cuba tegenover een journalist nog omschreef als ‘ongelooflijk positief, zich bewegend in de volkomen juiste richting’. Na terugkeer uit Havana was hij een stuk terughoudender en liet de Tweede Kamer weten weliswaar geen spijt te hebben gehad van wat hij had gedaan, maar dat Cuba ‘politiek gezien nog een lange weg te gaan heeft. Maar het land isoleren is nu niet de juiste weg.’
 
Dat laatste wil niemand in Nederland. De kritiek van onder meer het CDA, D66, SP, Amnesty International Nederland en Glasnost in Cuba betrof echter het feit dat de minister ontmoetingen met mensenrechtenactivisten uit de weg is gegaan. Timmermans gaf in de Tweede Kamer aan waarom hij hen negeerde: ‘Als ik met bepaalde dissidenten had willen spreken gaan meteen alle deuren dicht.’
 
Blijkbaar mankeert er aan openheid en tolerantie nog van alles bij het Cubaans regime. En dan is het de vraag of je je gastheer moet laten bepalen wie je wel en wie je niet ontmoet.  

2. OFF Line: over (gebrek aan) internetvrijheid

De jeugdige Cubaanse filmmaker Yaime Pardo maakte een 36 minuten durende documentaire over het gebrek aan internetvrijheid in Cuba en de falende rol van de Cubaanse media.

Flitsend
De flitsend gemonteerde film begint met een bekende uitspraak van de Cubaanse leider Fidel Castro, die zegt dat ‘Cubanen het meest ontwikkelde volk ter wereld zijn.’  De Cubaanse media – kranten en televisie – worden door de Cubaanse jeugd echter niet meer geraadpleegd; zij hebben geheel andere waarden op het gebied van media en communicatie.
 
Ergernis
Opgemerkt wordt dat jongeren zich bijvoorbeeld ergeren aan het televisieprogramma Mesa Redonda, dat wordt gepresenteerd als een modern discussieprogramma met - helaas - slechts één mening. Bovendien luidt de klacht dat de ‘pratende hoofden’ in dat programma regelmatig verwijzen naar feiten en gebeurtenissen die zij via internet vernamen. Die ‘internetoligarchen’ vergeten ondertussen dat 99% van de televisiekijkers daartoe geen toegang hebben. Of neem de populariteit bij de officiële Cubaanse media van de Amerikaanse documentairemaker Michael Moore, die machtscentra, mediamonopolie en corruptie (in de VS!) bestrijdt: wanneer Moore in Cuba dezelfde middelen zou inzetten als hij in de VS doet, zou hij worden vastgezet.
 
Linken
* De Facebookpagina
* Vorig jaar verscheen een interview met Yaime Pardo op de website Havana Times 

3. Concert David Calzado y la Charanga Habanera

- David Calzado y la Charanga Habanera
- 19 februari 2014 in Paradiso, Amsterdam
- Tijd: 19:00 - 23:59
- Entree: €25 + lidmaatschap

La Charanga Habanera is een Cubaanse groep die aan de top staat van het timba genre oftewel de Cubaanse salsa.

Nominatie
De groep werd genomineerd voor een Latin Grammy voor het album ‘Live in the U.S.A.’. De groep bracht vijftien studioalbums uit waarvan de laatste, ‘Acabaito De Nacer’, in 2011 verscheen. In 2012 brachten ze ook ‘Charanga Light’ uit en in november van 2013 verscheen het laatste album ‘Se Sufre Pero Se Goza’.
 
Boy Band
La Charanga Habanera is de bekendste ‘boy band’ van Cuba; ze halen in het thuisland succes na succes binnen. De groep begon met traditionele genres, zoals cha cha cha, mambo, bolero en guaracha. Het was uiteindelijk de overstap naar het populaire moderne genre timba dat hen de landelijke aandacht bracht die ze verdienen.
 

Glasnost in Cuba op Facebook
 
 
  
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook.

4. Oproep aan Castro: Stop christenvervolging

De Cubaanse leider Raul Castro moet iets doen aan de toenemende overheidsacties om religieuze organisaties in Cuba aan te pakken. Dat stelde deze maand de organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW), die opkomt voor vervolgde christenen.
 
185 gevallen
CSW telde vorig jaar in Cuba 185 gevallen van aantasting van de vrijheid van godsdienst, tegen 120 een jaar eerder. Volgens de organisatie gaat het niet alleen om overheidsacties tegen personen, maar ook om zaken waarin kerken en andere religieuze groeperingen te maken krijgen met vervolging.
 
Meldingen 
De meeste meldingen zijn afkomstig uit de Rooms-Katholieke Kerk, aldus CSW. In de meeste gevallen ging het om het opsluiten van christenen zonder vorm van proces. Alleen al het aanwezig zijn bij een kerkelijke bijeenkomst kan voor de overheid al aanleiding zijn om iemand op te pakken.
Ook baptistische, pinkster- en methodistenkerken krijgen te maken met onderdrukking door de overheid. Volgens CSW worden deze groepen alle in de gaten gehouden door de staatsveiligheidsdienst.
 
Ëén bankrekening
Volgens CSW probeert de Cubaanse overheid ook op andere manieren kerken de voet dwars te zetten. Zo mogen kerkgenootschappen sinds begin dit jaar nog maar één bankrekening hebben. Individuele gemeenten mogen niet langer zelf hun financiën regelen of een bankrekening gebruiken. Diverse kerken kregen ook te maken met overheidsingrijpen op het moment dat leden zich inspanden voor meer democratie of mensenrechten.
 
Lees alle eerder verschenen nummers!

CUBATIPS
 
U kunt alle eerder verschenen nummers van CubaTips op internet terugvinden. Kies per datum de wekelijkse uitgave van CubaTips

5. Ramsj: Hemingway's Boat

- Hemingway’s Boat
- Everything He Loved in Life, and Lost, 1934-1961
- Knopf, 531 pages, $30
- Door Paul Hendrickson
- Boekhandel Martyrium, Van Baerlestraat 170-172, 1071 BH Amsterdam
- Prijs: 10 euro, voorheen 30 euro
 
Paul Hendrickson concentreert zich in dit boek op een bepaalde periode uit het leven van Ernest Hemingway, namelijk de jaren 1934 tot 1961, vanaf het moment van zijn roem in de Amerikaanse literatuur tot zijn zelfmoord.
 
Boot
Altijd was er naast de verveling , drankzucht en depressies een constante in zijn leven, namelijk zijn geliefde boot Pilar. (zie bijgaande foto uit 1928, Florida)
Het boek is gebaseerd op nooit eerder gepubliceerd materiaal, o.a. op interviews met de zonen van Hemingway.

6. Nick en Simon: The Caribbean Dream

De tweedelige documentaire over de muzikale ontdekkingsreis van het Volendamse zangduo Nick en Simon naar Cuba en Jamaica leverde een Cubaanse versie op van het liedje Dans heel dicht bij mij.

Linken
* De clip van het nummer, 3 minuten 4 seconden.
* Meer informatie over de twee televisie-uitzendingen.
CubaTips voor familie, vrienden en bekenden!
 
 

U kunt uw familie, vrienden, bekenden of collega's gemakkelijk attenderen op deze wekelijkse (gratis) nieuwsbrief. Klik hier en stuur deze CubaTips door!

7. Fietsen verkopen aan Cubanen

Met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken reisden twee weken geleden ook Nederlandse ondernemers mee. Zoals de Nederlandse Alejandra Ferrari, die als kind een tijd in Cuba woonde. Zij wil fietsen gaan verkopen aan Cubanen.
Milieu
Ferrari ziet mogelijkheden om fietsen te verkopen aan Cubanen, omdat het openbaar vervoer in Cuba niet goed is, zei ze in het Radio 1 Journaal. Ook is fietsen beter voor het milieu. ‘We denken bij Cuba vaak aan al die mooie oude auto's uit de jaren 50 die je veel in Havana ziet, maar je wilt niet achter zo'n auto fietsen.’
 

8. Expositie ‘El Arte de la Luz’: Spaans-Hollands licht in Cuba

Het Nationaal Museum van Schone Kunsten in Havana toont van 21 februari tot 13 april 2014 een overzicht van het schilderkunstige en grafische oeuvre van de Nederlandse kunstenares Marie-Antoinette Courtens onder de titel 'El Arte de la Luz'.
 
Nationaal Museum
Voor het eerst kan het publiek op Cuba kennismaken met een rijk aantal keuzes uit het grote oeuvre van de Nederlandse schilderes en grafica Marie-Antoinette Courtens (Oss, Nederland, 1944). Het is een bijzonder feit dat de schilderes juist in dit museum haar Cubaanse debuut maakt. Het Nationaal Museum van Schone Kunsten geldt immers als het belangrijkste kunstmuseum op het eiland en bouwt nog steeds voort aan een reputatie waarmee het een uitzonderlijke plaats in het Caraïbische gebied inneemt.
 
Warmrood
Hoewel Marie-Antoinette Courtens haar wortels in de Nederlandse schilderkunst heeft is haar werk met zijn intense kleurenpracht eerder warmrood Spaans dan koelgrijs Hollands te noemen. Courtens schildert sinds decennia een groot deel van het jaar op het warmbloedige eiland Ibiza. Dit eiland is haar tweede vaderland en vormt daardoor de bakermat van haar ideeën in de omgang met het licht. Door puur dat licht te analyseren komt de schilderes tot haar abstracte werk dat ze laag voor laag in acrylverf opbouwt om dan tenslotte uit te komen in niets meer of minder dan een rechthoekig, lang uitgetrokken of vierkant volume. Gelijk de grondleggers van de abstracte kunst, beter gezegd de concrete kunst (van meesters als Malevitsj en de Russische suprematisten, de Amerikanen Mark Rothko en Clyfford Still en de Nederlandse Amerikaan Piet Mondriaan) gaat het Courtens niet om een illusionair beeld te creëren dat mogelijkerwijs aan de natuur zou zijn ontleend.
Wat ze dan wel schildert ligt vervat in de op dit punt zo veelzeggende titel van de tentoonstelling. Het is inderdaad de kunst van het licht weer te geven. Niet als een trucje, als een kunstje om als een uitvinder op zoek naar het goud dat licht in het platte vlak op te sluiten, maar om het met behoud van alle gegeven weerscondities vanuit de verftube op het linnen of papier over te brengen.
 
Grafisch werk
Een aparte plaats neemt het grafische werk in haar oeuvre in. In etsen en aquatinten creëert ze dezelfde vormentaal van abstracte volumes maar niet de kleur maar de huid van het papier speelt hier een grote rol. Vooral de aquatinten nodigen als het ware uit om ze met tedere gevoelens te lijf te gaan.

9. Culturele Cuba-Agenda

* Concert David Calzado y la Charanga Habanera: 19 februari in Amsterdam
La Charanga Habanera is een Cubaanse groep die aan de top staat van het timba genre, oftewel de Cubaanse salsa. De groep werd genomineerd voor een Latin Grammy voor het album ‘Live in the U.S.A.’. Deze Boy Band treedt op 19 februari om 19.00 uur op in Paradiso in Amsterdam (meer informatie hierboven onder 3).
 
* Expositie: 'El Arte de la Luz': 21 februari tot 13 april in Havana
Het Nationaal Museum van Schone Kunsten in Havana toont van 21 februari tot 13 april 2014 een overzicht van het schilderkunstige en grafische oeuvre van de Nederlandse kunstenares Marie-Antoinette Courtens onder de titel ˜El Arte de la Luz'. (Voor meer informatie: zie hierboven onder 8) 

 
10. Laatste nieuws uit Cuba

* TV: Eén Vandaag over het bezoek van Timmermans aan Cuba
 
In Eén Vandaag van 6 januari 2013 werd naar aanleiding van het bezoek van minister Timmermans aan Cuba , gesproken met twee mensen die in de jaren ‘60 bevlogen raakten door Cuba.

Connie en Kees
Connie van der Maesen was betrokken bij het Comite van Solidariteit met Cuba, een collectief opgericht door Harry Mulisch. Zij reist nog steeds elk jaar naar het land om wetenschappelijke boeken te brengen. Kees van Kortenhof (zie foto) kreeg interesse in het land door zijn contacten met kunstenaars en activisten. Hij gaat elke twee jaar naar Cuba en probeert vanuit Nederland op te komen voor de mensenrechten in Cuba. Wat vinden zij van het bezoek van Timmermans?
 
Link

 
* Mensenrechtencommissie telt 6.424 politieke aanhoudingen in 2013
De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening / Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) meldt dat in het afgelopen jaar (2013) in Cuba 6.424 arbitraire aanhoudingen plaatsvonden die van korte duur waren. Het is een van de hoogste cijfers die de CCDHRN de afgelopen 4 jaar meldde. Lees meer 

* Yoani Sánchez: Geen compromissen
Rood en zwart, dat zijn de kleuren van de partijkrant Granma. Maar in tegenstelling tot het bekende werk van Stendhal, vind de lezer in Granma geen realisme, maar vooral bekeringsdrift. Als het officiële orgaan van de communistische partij een kop boven een artikel plaatst, is die bedoeld om gedachten en ideeën op te leggen, niet om er verslag van te doen. Aldus een bijdrage van de blogger Yoani Sánchez. Ook een stille wenk naar minister Timmermans? Lees meer 

* Gesprek VS en Cuba: ‘zeer constructief’
Het recente migratie-overleg tussen Cuba en de VS in Havana is ‘zeer constructief verlopen en er kunnen positieve resultaten worden gemeld,’ aldus de Amerikaanse onderhandelaar, Edward Alex Lee. Lee noemde zelf geen voorbeelden van deze resultaten. Lees meer 

 Actueel Cuba-Nieuws op Twitter
 
Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter

* Ontslagen arts en dissident krijgt werk terug
De Cubaanse gezondheidsautoriteiten hebben besloten de oppositionele arts Eduardo Cardet zijn werk terug te geven. Hij was in december ontslagen vanwege zijn activiteiten als opposant van het bewind. Cardet is een vooraanstaand lid van de oppositionele beweging Movimiento Cristiano Liberación / Christelijke Beweging voor Bevrijding (MCL). Lees meer
* Cubanen mogen telefoonlijn behouden
Cubanen kunnen voortaan hun vaste telefoonaansluiting behouden in geval van overlijden of vertrek naar het buitenland. De eigenaar van een telefoonlijn kan, aldus het Cubaanse telefoonbedrijf ETECSA, in dergelijke gevallen de lijn overdoen aan zoon, dochter of andere familieleden. Tot nu toe was overdracht in dergelijke situaties praktisch onmogelijk vanwege het bureaucratisch doolhof waarin men verzeild raakte. Lees meer 

* De tien populairste Apps in Cuba
Er waart een groene robot met antenne rond in de advertenties voor telefoonreparaties en op bepaalde T-shirts; de robot staart ons zelfs aan vanaf de ruitenwissers op sommige auto’s. Niet alleen duiken de Android apps op veel plaatsen in Cuba op, het besturingssysteem van Google is het laatste jaar ook sterk in populariteit gestegen. De beeltenis gebaseerd op Linux, maakt deel uit van een groot deel van de smartphones die ons land, legaal en illegaal, binnenkomen. Aldus blogger Yoani Sánchez in een recente tekst op haar weblog Generación Y. Lees meer 

* Het feestje van de ministers- en generaalsfamilie Colomé Ibarra
De militaire top in Cuba verrijkt zich brutaalweg voor het oog van de Cubaanse burgers. In het huizenblok tussen Calle B, C, 29 en Zapata, gaat het familiebezit schuil van de generaal van de strijdkrachten, Abelardo Colomé Ibarra, beter bekend als Furry. Hij is ook Minister van Binnenlandse Zaken. De zaken lopen voorspoedig vooral sinds er het luxe restaurant Starbien gevestigd is, dat de generaal en minister geschonken heeft aan zijn zoon José Raúl. Onafhankelijk journalist León Padrón Azcuy publiceerde een artikel over de rijkdom van de Colomé’s en kreeg enkele dagen later zoon José Raúl Colomé persoonlijk op bezoek. Het artikel werd op 10 januari gepubliceerd op website Cubanet. Lees meer

* Twee dissidenten vrij; twee andere voor rechter
Twee Cubaanse politieke gevangenen, waaronder een die door Amnesty International als ‘gewetensgevangene’ wordt omschreven, zijn vroegtijdig vrijgelaten. Ze waren beschuldigd van ‘weerspannigheid bij arrestatie’ en zouden een gevaar voor de samenleving zijn. Twee andere dissidenten verschenen deze week voor de rechter in Cojimar; ze zouden ‘staatseigendommen’ hebben beschadigd. Lees meer


Alles over CubaTips  
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier   
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hieronder - helemaal aan het eind van deze nieuwsbrief - gemakkelijk worden doorgegeven.
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen.
Klik hier

Disclaimer
De redactie van CubaTips stelt zo zorgvuldig mogelijk de gegevens in deze nieuwsbrief samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan.

 
 
Stichting Glasnost in Cuba, Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Tel. 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr. 6131744 van ING-Bank