Nieuwsbrief:
Juni 2016
25ste Jaargang - Nr 06
Agenda...
17 Juni 2016
Image backup
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Handige links
 

 


Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 17 juni 2016
 
Even een reminder, de vergadering voor deze maand gaat door in het  Cultureel Centrum te hasselt - Vergaderzaal 3 (Ingang aan parking achterzijde,gelijkvloers)
 
Deze avond gaan we in op systeem images. Iedereen is het er wel over eens dat een optimaal systeem opnieuw installeren redelijk wat tijd vraagt.
 
En eenmaal het goed draait en alles is optimaal ingesteld blijft het jammer genoeg niet zo. Daarom is het aangeraden om een systeembackup te maken.
 
Welk programma is goed, neem ik betalend of freeware. Kan ik ook een backup maken van mijn android smartphone dit en veel meer gaan we die avond allemaal onderzoeken.

De bedoeling is de mogelijkheid geven tot intensieve discussie en het oefenen en verbeteren van vaardigheden, waarbij de "presentator" aanwezig is om bij te sturen en aanvullende informatie te geven.

Eigen toestellen (laptops) meebrengen is aangeraden om zelf (interactief) ook mee te kunnen doen, eveneens je telenetlogin met paswoord is ook handig.
Nieuws...
Werken VOC 2016


In het voorjaar van 2016 ondergaat het VOC een metamorfose en wordt het omgebouwd tot een nog fijner, gezelliger, gerieflijker en gemoedelijker centrum. Wat mag je verwachten? Geen grote verbouwingen, maar toch wel een beetje breekwerk en vooral een nieuwe look en feel. Denk: een nog aangenamere polyvalente zaal met gerieflijke bar; vernieuwde toiletten; professionele vergaderruimtes; een fris gevelaanzicht;…

Door die metamorfose kunnen we de eerste maanden van het nieuwe jaar niet bijeenkomen in het VOC. Hiervoor moeten wij gedurende die paar maanden uitwijken naar het Cultuurcentrum. De uren en dag van de vergadering blijven onveranderd (3de vrijdag van de maand om 20h15).
 
Verjaardagsupdate Windows 10
 
De verjaardagsupdate die Microsoft voorbereidt zal het minimum aan vereiste werkgeheugen voor het OS optrekken van 1 GB naar 2 GB voor gebruikers die met een 32-bit systeem werken. Voor het 64-bit Windows 10 besturingssysteem bedroeg het minimum aan RAM al 2 GB en dat blijft zo. Het nieuws is te leren uit de documentatie over de vereisten voor Windows 10, die Microsoft ondertussen heeft aangepast.

Als je een relatief nieuwe pc bezit, zal die sprong in werkgeheugen niet veel verschil maken. Voor gebruikers die met een ouder toestel werken van 4 GB RAM of minder, zal de verjaardagsupdate zonder meer een invloed hebben op de snelheid van hun pc. Om dat op te vangen kan je eenoptimalisatieprogramma loslaten op je RAM of je Chrome-browser muilkorven, maar de meest eenvoudige optie is je RAM uitbreiden. Vooral voor desktopgebruikers is dat niet moeilijk om te doen, laptopeigenaars hebben spijtig genoeg niet altijd die mogelijkheid.

Naast de vereisten voor RAM brengt de verjaardagsupdate nog twee andere grote veranderingen aan de voorwaarden voor Windows 10. De schermgrootte voor Windows 10 Mobile wordt opgetrokken. Verder zullen nieuwe computers die Windows 10 willen draaien TMP (Trusted Platform Module) 2.0 moeten bevatten, een protocol voor encryptie. Die laatste voorwaarde geldt dus niet voor machines die een upgrade maken.

De gratis verjaardagsupdate zal in de zomer beschikbaar zijn.
 
Solar Impulse 2
 
Het door zonne-energie aangedreven vliegtuig Solar Impulse 2 is met succes geland in New York. Daarmee is het doel om in het vliegtuig rond de aarde te vliegen weer een stapje dichterbij gekomen. De volgende etappe gaat naar Europa.
 
In een blogpost laat het team achter de Solar Impulse 2 weten dat het zonnevliegtuig met piloot André Borschberg zaterdagochtend met succes is geland in New York, na een vlucht van ongeveer vijf uur vanuit Pennsylvania waarbij onder meer over het vrijheidsbeeld werd gevlogen. Met de landing in New York is het oversteken van de Verenigde Staten, van west naar oost, met succes afgerond.
 
De volgende etappe moet de Solar Impulse 2 over de Atlantische Oceaan voeren, met een landing ergens in Europa. Het is nog niet bekend waar er precies wordt geland, maar dit zal ergens in West Europa zijn. Volgens het team achter het zonnevliegtuig wordt nog bepaald wanneer de meest gunstige condities zijn voor de vlucht.
 
Solar Impulse 2 werd vooral bekend na de reis van Japan naar Hawaii, een recordvlucht zowel qua lengte als qua tijd. Overigens stond het vliegtuig daarna wel enige tijd aan de grond, omdat de accu's oververhit waren geraakt.
 
Hardware...
Asus on Computex

 
 
ASUS heeft tijdens zijn Computex-persconferentie een aantal nieuwe laptops en convertibles geïntroduceerd. Naast de ZenBook 3 werden ook twee Surface Pro-achtige 2-in-1-apparaten getoond, die kunnen worden aangesloten op een externe videokaartbehuizing en zo volwaardige game-PC's kunnen worden.

Laten we bij de ZenBook 3 beginnen: dit apparaat zouden we een paar jaar terug nog een ultrabook hebben genoemd. De laptop is slechts 11,9 mm dik en weegt 910 gram. Dat gewicht kon worden bereikt door het toepassen van een aluminiumlegering, die 50% sterker zou zijn dan wat we normaal tegenkomen in laptops.

Qua hardware kan er geconfigureerd worden tot een Core i7-CPU, 16 GB DDR4-geheugen en een 1TB M.2-SSD, maar we weten nog niet welke varianten in Nederland en België op de markt zullen komen. Het 12,5"-scherm valt op door zijn relatief dunne bezels, al komen ze niet in de buurt van bijvoorbeeld de Dell XPS 13, en is geheel bedekt met Gorilla Glass 4. Aan de andere kant van het scharnier zit een backlit toetsenbord met daaronder een precision-touchpad. Bovendien kan de vingerafdruklezer in combinatie met Windows Hello worden gebruikt om in te loggen. De accu zou negen uur meegaan op één lading en bovendien in nog geen 50 minuten alweer 60% vol zijn dankzij quickcharging.

Wie naar de Transformer 3 en Transformer 3 Pro kijkt, zal direct aan de Surface Pro-reeks van Microsoft denken. De 8,35 mm dikke 2-in-1 is voorzien van een geïntegreerde traploze kickstand en komt met een toetsenbordcover, dat backlit is en in vier kleuren beschikbaar zal worden. Het 12,6"-scherm heeft een resolutie van 2.880 bij 1.920 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 275 ppi, en bedekt 121% van de sRGB-kleurruimte. Net als bij de ZenBook 3 werkt ASUS voor de audio samen met Harman Kardon.

Bijzonder aan de Transformer 3 Pro is de ondersteuning voor Thunderbolt 3, waarmee je het ROG XG Station 2 kunt aansluiten. Deze externe videokaartbehuizing kan van je dunne 2-in-1 opeens een erg krachtige gamingmachine maken. De webcam ondersteunt Windows Hello, waardoor je puur op basis van gezichtsherkenning kunt inloggen. Verder zitten er ook USB 3.1 Type-C, USB 3.0 en HDMI op de convertible, zodat je niet altijd adapters mee hoeft te slepen. Een optioneel dock voegt daar nog eens ethernet, een SD-kaartlezer en VGA aan toe.

Deze externe videokaartbehuizing is via Thunderbolt 3 aan te sluiten op de Transformer 3 (Pro).

Waar de Transformer 3 Pro qua hardwarekeuzes grotendeels gelijk is aan de ZenBook 3, is de Transformer 3 (non-Pro) wat minder luxe uitgerust, met maximaal een 512GB-SSD en 8 GB RAM. Bovendien komt er een nog niet aangekondigde Intel Kaby Lake-processor in. Windows Hello wordt hier mogelijk gemaakt door een vingerafdruklezer en Thunderbolt 3 wordt wederom geïmplementeerd.

Ten slotte werd er ook nog een Transformer Mini getoond, met een 10,1"-scherm en eveneens een toetsenbordcover. Veel hardwarespecificaties zijn daarvan echter niet bekend.

Micron on Computex
 
Micron heeft zijn eerste M.2 NVMe-SSD aangekondigd gebruik makend van de PCI-Express 3.0 x4-interface. De consumenten-SSD zal verkocht worden als Micron Ballistix TX3 en richt zich op gamers en veeleisende gebruikers. Voor 'reguliere' consumenten zal Micron SSD's en DRAM-producten blijven verkopen onder de naam van dochtermerk Crucial. Voortaan zul je dus de volgende namen tegenkomen: Crucial by Micron en Ballistix by Micron.
 
De nieuwe Ballistix TX3 is gebaseerd op de SM2260-controller van Silicon Motion. Micron heeft MLC 3D NAND gebruikt uit eigen productie. Dezelfde chips gebruikt Intel in zijn enterprise-SSD's zoals de D3700 en D3600. De TX3 komt in capaciteiten van 250 en 500 Gigabyte en ook 1 Terabyte. De eerste twee zijn voorzien van chips aan één zijde, de laatste aan twee zijden. Alle varianten zijn 80 mm lang (M.2-2280).
 
Tijdens benchmarks liet Micron zien dat de SSD een sequentiële leessnelheid behaalde van 2.400 Mbyte/s en data schrijft met net geen 800 Mbyte/s. Micron wil de uiteindelijke consumentenversie een schrijfsnelheid van 1.000 Mbyte/s meegeven. De SSD moet 140.000 IOPS halen.
 
Micron is van plan de Ballistix TX3 in augustus 2016 op de markt te brengen.
 
Tijdens Computex gaf Micron ook een update met betrekking tot de MX300. De 750 Gigabyte-versie in 2,5-inch formaat verschijnt op 14 juni. Tijdens het derde kwartaal zal een 275 Gigabyte-versie volgen in een M.2 en 2,5-inch formaat, naast een versie met 525 en 1.050 Gigabyte. Voor het derde kwartaal is Micron van plan deze ook uit te brengen als M.2-model en ook een variant met 2.050 Gigabyte in 2,5-inch formaat.
 
Hardware Te Koop
 
HP dm1-3100sb (AMD E-350-3GB-11,6 1366x768 en Samsung SSD 840 EVO 120GB) met Linux aan 100 Euro (Refurbished).
 
Thecus N8800 Pro (2U rackmount-4GB-LED display-Redundant powersupply (2x PSU)-8 hotswappable trays-RAID 0,1,5,6,10,JBOD-2x Gbit LAN onboard) aan 200 Euro (niet voor in de woonkamer, maakt ie teveel lawaai voor).

Dell OptiPlex 960 SFF (E8500-4GB-250GB) met Linux aan 100 Euro (Refurbished)
 
Corsair Dominator 24 GB DDR3 - 6x CMP24GX3M6A1600C9 (6 modules van elk 4GB) voor 90 Euro
 
Setje over na upgrade
 
GA-MA78GPM-DS2H
AMD Athlon(tm) Dual Core Processor 4850e (45W) + Stock Cooler
4x PC2-6400 DDR OCZ2G8002G (8GB Total)
 
Setje aan 75 Euro
 
Bij interesse een mailtje sturen naar Bart.
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: Uranium Backup
 
Laten we meteen maar duidelijk maken dat je met de gratis versie van Uranium Backup inderdaad makkelijk back-ups kunt inplannen, maar dat er ook een aantal beperkingen aan kleven: geen back-up naar een ftp-server of naar cd/dvd bijvoorbeeld, of geen bestandssynchronisatie. Kun je daar mee leven, lees dan vooral verder.

Gebruiksvriendelijkheid staat alvast hoog in het vaandel van Uranium Backup, zoals het een back-upprogramma betaamt.  Allereerst maak je een nieuwe back-upset aan en dat gebeurt in een paar stappen. Logischerwijze begint alles met het aanduiden van de bronbestanden (‘objecten’) die je wilt back-uppen, gevolgd door de bestemmingsmap, zoals een interne of externe schijf of een netwerklocatie zoals een NAS.

Het is uiteraard ook mogelijk je back-ups in te plannen, zodat je er niet telkens zelf hoeft aan te denken. Dat kan op bepaalde dagen van de week of de maand, maar ook op een te specificeren tijdsinterval of op een bepaalde datum of tijd. Verder kun je nog een aantal opties voor je back-upset instellen, waaronder zip-compressie, het automatisch laten versturen na (al dan niet mislukte) uitvoering van de back-up, of het laten uitvoeren van bepaalde programma’s voor of na het maken van de back-up.

Kortom, voor het maken van eenvoudige rechttoe-rechtaan back-ups lijkt de gratis versie van Uranium Backup ons prima geschikt.
 
 
Keuze 2: NTLite
 
Dino Nuhagic heeft een nieuwe versie van NTLite uitgebracht, een programma waarmee gebruikers een custom-built installatie-cd voor Windows 7 of hoger kunnen maken. Dino is geen onbekende op dit gebied, want hij is ook de maker van nLite en vLite, die hetzelfde doen, maar dan voor Windows XP en Vista.
 
NTLite kan onder meer ongebruikte componenten verwijderen en hotfixes, updates en drivers toevoegen. Daarnaast is het mogelijk om alvast veel instellingen te maken, tweaks toe te passen en vragen die bij het installeren naar voren komen te beantwoorden, zoals de registratiesleutel, gebruikers accounts en netwerkinstellingen. Op deze manier verkort het programma de installatietijd.
 
Nieuw is dat NTLite ook een reeds geïnstalleerde Windows kan aanpassen. Ook nieuw is dat er verschillende versies zijn. De basisversie is gratis, maar heeft beperkte functionaliteit. Zo kan er bijvoorbeeld maar een beperkt aantal componenten worden verwijderd en is het niet mogelijk een bestaande installatie aan te passen. De volledige versie kost een kleine 45 euro en er kan ook een commerciële licentie worden afgenomen.
 
Keuze 3: VueScan
 
Het programma kan worden gebruikt als vervanger van de bij scanners meegeleverde twain-drivers en biedt vaak meer instelmogelijkheden. In veel gevallen kan het programma ook scanners aansturen als de fabrikant zelf geen driver voor het desbetreffende besturingssysteem heeft uitgebracht. Naast scannen kan het ook enkele bewerkingen uitvoeren, zoals crop, sharpen, grain reduction en het aanpassen van de kleurbalans.
 
VueScan is beschikbaar voor Windows, OS X en Linux, en biedt ondersteuning voor ruim 2400 scanners onder Windows, ruim 2100 onder OS X en 1900 onder Linux. Daarnaast is er ondersteuning voor de raw-bestanden van 600 digitale camera's. Het programma is te gebruiken in 28 talen, waaronder het Nederlands.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo