Voor woensdag 30 december 2020
Dag Oppepper-fans,

De laatste Oppepper in het oude jaar. Dus doen we mee met de stroom aan jaaroverzichten en de beschouwingen.
  • Wil je nog eens een podcast terug luisteren van Pieter Hoogenraad, zie hier.
  • De redactie van de Oppeppers heeft zelf dit jaar een aantal filmpjes gemaakt, hier het overzicht.
En hieronder ook een grappig tweerichtingsgedicht ingestuurd door Merian van den Bovenkamp, die een constante stroom van filmpjes en cartoons doorstuurt.

Deze keer is de oppepper samengesteld uit bijdragen van:
Henja, Riny, Bob, Ko en Merian, Helmi, Claire, Cobi en Ineke

,
 
Meezinger voor de woensdag: John Lennon – Imagine
Ex-beatle en vredesactivist John Lennon schreef dit lied begin 1971 en het werd het grootste commerciële succes in zijn solocarrière. In drie coupletten maakt hij zich een voorstelling van een ideale staat van broederschap tussen mensen, 'a brotherhood of man'. In het refrein verdedigt hij zijn droom tegen de hoon van de schijnbare realiteit:
 
You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will live as one
 
Het lied is ontelbare keren gecoverd en na het overlijden van John Lennon in 1980 werd het als eerbetoon aan hem o.a. gezongen door Freddie Mercery, David Bowie en Stevie Wonder. Imagine staat symbool voor alle dromen die we hebben en de hoop op een betere wereld.


 
Ik heb een mooi boek te leen! - nieuwe rubriek
Ben je door je boeken heen, en wil je wel eens wat anders lezen? We hebben een nieuwe rubriek: ik heb een mooi boek te leen.
Wil je een van onderstaande boeken lenen?
Stuur een mailtje naar oppepper@senver.nl
 
Claire Verlinden leent uit:  Rampjaar 1672 van Luc Panhuijsen.1672 staat in de Nederlandse geschiedenis gegrift als het Rampjaar. In dat jaar werd de Republiek overrompeld door een gecombineerde aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Münster en Keulen. Door de persoonlijke verhalen waaruit het boek is opgebouwd is het een heel toegankelijk boek als je nieuwsgierig bent naar onze geschiedenis, maar daar nog niet zoveel over gelezen hebt.

Ineke van de Rotte leent uit: Bericht uit Berlijn van Otto de Kat. Roman speelt in 1941, waar Oscar Verschuur diplomaat is in Berlijn, zijn vrouw Kate werkt in een ziekenhuis in Londen en hun dochter Emma leeft in Berlijn en getrouwd is met een Duitser.
De stijl van het boek vond ik prachtig en het thema ook, dat er niets zwart-wit is in het leven.
 
Cobi Buschman leent uit: Smoeder van Maria Goos. De lezer wordt meegesleept door Maria Goos' dagboekaantekeningen over haar leven, haar moeders leven en dat van haar vader; een tijdsbeeld en een familiegeschiedenis.
Ik vond het mooi vanwege de moeder-dochter relatie, en het verlies.



   
Hoe werkt het?
Heb je zelf een boek te leen? Laat het weten aan oppepper@senver.nl. Het gaat alleen om uitlenen, tenzij je het zelf wilt weggeven. Vermeld erbij waarom je het zo mooi vond. Degene die het wil lenen moet het bij je ophalen en weer terugbrengen. Tenzij je iets anders afspreekt natuurlijk.
 
Grappige filmpjes en jaaroverzichten

 
Een gedicht van Huub Oosterhuis
Ko schrijft ons als introductie op onderstaande tekst het volgende:
In mijn studententijd in Amsterdam kwam ik in aanraking met de Studenten-ekklesia. De bijeenkomsten van deze studenten-ekklesia werden toen gehouden in de kapel van het Ignatiuscollege aan de Hobbemakade.
Het was de kerk van Jan van Kilsdonk en Huub Oosterhuis. Wij raakten bevriend met Huub Oosterhuis en volgden hem naar weer andere pleisterplaatsen; Amstelkerk, De Nieuwe Liefde en- nu nog steeds- De Rode Hoed. Het is nu de Ekklesia Amsterdam geworden.
Van Huub Oosterhuis- inmiddels 87 jaar- verscheen vorige week de bundel "Handgeschreven" met zijn verzamelde gedichten.
Mede naar aanleiding daarvan plaats ik hieronder de tekst: Jij nog naamloze. Zoals veel van zijn teksten en gedichten zijn deze op muziek gezet, in dit geval door Antoine Oomen.
 
Jij nog naamloze
 
Ander, ouder, iemand in ons verborgen:
Plotseling, oplaaiend vuur van
Visioenen, aanschijn der aarde vernieuwend.
 
Rede, dwaasheid,hart,onbedwingbare die ons
Weten doet wat wij niet weten
Wat onmogelijk is bij mensen en goden.
 
Ingepakt in wolken schoorvoetend gaan wij,
In onze handen klemmen wij wichelroeden,
Spiegels en zwaarden.
 
En neerdrukt ons droefheid om het gedane,
Om niet te keren woorden,
Om wat groeide, om wat versteende, verwaaide.
 
Jij, nog naamloze, ademt ons open en
Wekt in ons weerbarstig geheugen wat wij
Zagen met onze vroegste ogen.
 
En doet ons gaan in tranen maar ongebroken
Door de nacht van de schepping
En houdt ons gaande naar een nieuwe geboorte.
 
Blinde muren, zacht licht, water geworden
En aan de overzijde rozensteden
En de zang van de lijster.
 
 
 
Feuilleton III, aflevering 9, Een Spannend Verhaal
 
      
Door Henja Kronenburg
Tamara begint te huilen en het wordt stil aan de andere kant van de lijn.
De politieagente sommeert Gerald het gesprek te beëindigen en  probeert de hoorn uit zijn hand te trekken. Gerald laat niet los maar geeft haar een duw. Dat pikt haar collega niet, die rukt de hoorn uit Geralds hand, draait zijn arm achter zijn rug en klikt de handboeien om zijn polsen.
 
 
 
Fotopuzzel van zondag
De meningen over de Fotopuzzel van zondag van Freek Buné lopen deze keer erg uiteen. En het is niet: de meeste stemmen gelden, dit is een heel ondemocratische rubriek namelijk.

De goeie inzenders zijn Winfried Gall (die zo vriendelijk was de google-foto rechts als bewijs mee te sturen), Willibrord Ruigrok, Claire Verlinden en N. Bakker. Claire schrijft er eerlijk bij dat ze heeft moeten googelen, dat is dan een punt aftrek.
Winfried had overigens niet helemaal gelijk, want hij schreef erbij: de kerk is ook bekend geweest onder de naam: Onze Lieve Vrouwe Verrijzenis.... (Maria verrees niet, toch? Schrijft dit protestante jurylid). Freek Buné laat weten, het zit zo: de parochie is in 2003 gefuseerd met de Verrijzeniskerk die in Hilversum-Noord stond en in 2010 gesloopt werd.

Vier mensen dachten dat het de Clemenskerk was, een vijfde dacht het ging om het kerkje op de Bergweg, en er was nog een idee dat het de Tesselschadekerk was. Jos Walet dacht dat de naam was: Vitus. Ja, de meeste kerken in Hilversum heten Vitus, dacht je Jos, dus dan is de kans groot dat ik goed zit, maar zo makkelijk zijn deze fotopuzzels niet.
 
Ineke van de Rotte
 
Een wijsheid en haiku om mee af te sluiten
Wijsheid

Verbeelding is een liefdesverklaring aan wat nog kan en moet komen.

Colet van der Ven

Haiku

De laatste avond
raakt de eerste morgen,
het jaar verjaart, sja'loom!
LT