'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 37 - November 2012
 
Hallo , 
 
Deze nieuwsbrief is alweer de voorlaatste van dit jaar. Daarmee komen we ongemerkt dichterbij het einde van het jaar waar ook de feestdagen onderdeel van uitmaken.
Alhoewel het buiten nog kleurrijk herfstweer is, althans hier in het zuiden. De camera en verrekijker vergezellen mij regelmatig op mijn activiteiten buiten de deur, opdat ik maar niets zal missen.
Vorige week op Vlieland kregen vooral de wadvogels alle aandacht en sprokkelde ik een maaltje alikruiken bij elkaar aan de wadkant. Aan paddenstoelen nog het mooie eekhoorntjesbrood en de weidechampignon gegeten. Plukken voor eigen gebruik is toegestaan.
 

Bij deze nieuwsbrief krijg je van mij een recept voor kruidnootjes, die zijn zonder E-nummers natuurlijk het allerlekkerste!
Verder de vraag; als je mensen kent in Limburg of omgeving die interesse hebben stuur deze nieuwsbrief dan door. Zo help je bij het uitbreiden van mijn klantenkring en kan ik ook hier mijn werk met plezier en enthousiasme blijven voortzetten.
Consulten worden grotendeels of geheel vergoed door zorgverzekeraars, afhankelijk van je polis. Ik ben aangesloten bij de beroepsverenigingen VBAG, RBNG en VNVK.
 
Vata, pitta, kapha?
 

Het is niet eenvoudig uit te leggen wat bovenstaande betekent, althans niet in een zin. Nu het kouder wordt en eerder donker kun je zeggen dat we te maken hebben met een kapha-kwaliteit. Als je zelf als veel kapha hebt (zie hieronder) dan kun je door de donkerte en de koude in deze maanden bewegingsloos of somber worden. Door verandering in je voeding (eet meer pittavoeding) is daar verbetering in aan te brengen.
  • De eerste karakteristiek is impulsenergie. Dit heet vata. Vata reguleert impulsen: beweging, verandering. Vata is merkbaar in droge herfstwinden. Vata-verstoringen zijn gecorreleerd aan angst.
  • De tweede karakteristiek is vuurkracht. Dit heet pitta. Pitta zorgt voor vurigheid. Pitta is merkbaar in de spijsvertering, in hartstocht, heethoofdigheid, maar ook in vulkanen en in groepsgedrag op tropische dagen op het strand.
  • De derde karakteristiek is structuurkracht. Dit heet kapha. Kapha zorgt voor structuur en stevigheid. Kapha is merkbaar in berusting, bezitterigheid, maar ook tijdens een bewolkte, sombere winteravond.
 
Speculeren ... speculaas!
 
Natuurlijk is het nog wat vroeg, maar de volgende nieuwsbrief van 'Op een Blaadje' valt pas 1 december op je virtuele deurmat. Dus speculeer ik maar op je herfstgevoel en hoop ik dat je het gepast vindt dat je alvast een lekker recept ontvangt. Maar ..... denk erom, teveel suikers eten vergroot de kans op geheugenverlies. Lees het artikel, dat pleit voor het eten van meer vet.
 
Bron: Tip culinair jaar kruik.
 
Energie herstellen
 
 
Elke 1e avond van de maand praten we in besloten kring over het Energie Herstelplan. De invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen dit vraagt in de keuken. Dit doen we in huiskamersfeer in Sint Odiliënberg met voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief eten en thee, koffie en aantekeningen. Voor aanmelden of informatie klik hier.
 
Vergrijzing als zegen
 
 
Elke leeftijd heeft zijn bekoring, vooral als je erop terugkijkt. Ouder worden is lang gezien als niet omkeerbaar ongewenst proces waarbij je als oudere een beetje het gevoel kreeg buiten de boot te vallen. Jong en dynamisch moest je zijn want jongeren hadden de toekomst. Maar inmiddels is daar een andere kijk op ontstaan. We weten allemaal nog hoe we aankeken tegen die oom van over de 50, die stond al met één been buiten de maatschappij en in het graf.
Omdat mensen een steeds hogere leeftijd bereiken is het gewenst om goed voor jezelf te zorgen. Als we ouder worden willen we graag wel vitaal ouder worden. Hierbij horen beweging (elke dag even lekker naar buiten is beter dan een keer per week naar de sportschool) en gevarieërde voeding.

Het onlangs verschenen boek van Ard Schenk, de oud-schaatser, is hier een leuke aanvulling op en heet 'Je tweede jeugd begint nu'. 

Voor een inhoudelijk artikel over de vergrijzing als zegen wil ik je graag doorverwijzen naar de onderstaande link.
Kijk hier naar een filmpje en het interview van Prof. dr. Leo van Wissen, economisch demograaf.
 
Agenda
  
Vanaf 1 oktober is er élke 1e avond van de maand een Energie Herstelplan avond, zie artikel verderop in de nieuwsbrief. Voor aanmeldingen of vragen kun je mailen. 

Rondwandeling Kruiden herkennen voor in de keuken

Tijdens een wandeling van 1,5 uur leer je 7 kruiden kennen die je in de pan kunt verwerken tot iets lekkers of tot een frisse salade. Met het najaar voor de deur gaan we ook de uitdaging aan dat we wat lekkere paddenstoelen vinden. Ga je mee? Voor meer informatie kun je mailen. 


Supermarktsurvival - wat eten we eigenlijk?
Boodschappen doen we vaak vanuit routine. Dat is maar goed ook want het scheelt veel tijd. Stel je voor dat je elke keer opnieuw alle informatie op pakjes en potjes zou moeten gaan lezen. Maar dat is wel wat we gaan doen tijdens de supermarktsurvival. Als je denkt dat er voor jou niets nieuws onder de zon te ontdekken valt ga dan mee!
Voor aanmelding en meer info kun je mailen. Zodra we een groepje compleet hebben gaan we op stap.

Symposium natuurlijke voeding rondom de zwangerschap - Zaterdag 10 november.
In Antropia Driebergen komt Tanja Visser spreken over natuurlijke voeding rondom de zwangerschap. Haar specialisatie is natuurlijke voeding rond de zwangerschap. Zie verderop in de nieuwsbrief.
 
Internet
 
Een deel van mijn grote oeuvre aan recepten is te downloaden via de site van de Natuurdietisten Nederland. Een informatieve site waar veel te ontdekken valt. 
Via Twitter kun je heel snel een actie kenbaar maken en actueel nieuws delen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je even kijken?
 
 
Foto's en copyright

    
Alle foto's zijn van eigen makelij, tenzij anders vermeld. Hiervan gebruik maken zonder aanvraag is strafbaar.
 
 Wees erbij want op is op  ...

In november komt Tanja Visser, natuurdiëtist en mede-auteur van het boek Energieherstelplan, op een dagseminair vertellen over het Energieherstelplan en zwangerschap.
Deze informatieve dag is vooral geschikt voor gezondheidsprofessionals zoals diëtisten, verloskundigen, fysiotherapeuten, osteopaten,consultatiebureauartsen en -verpleegkundigen en natuurgeneeskundig therapeuten.
Er wordt vanuit gegaan dat u beschikt over voldoende medische basiskennis en voedingsleer. Bent u geen professional maar wilt u toch het seminar bijwonen? Dan bent u ook welkom, neem dan contact op met de organisatie.
 
Voor informatie zie bijlage of http://www.dieetcare.nl
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
 
Ma t/m vrij 9.00-17.00 uur
   06 - 46022065