NIEUWSBRIEF                HUISARTSENPRAKTIJK MAASBREE
    Jaargang 5 Nr 3
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
- Nieuwsbrief
- Patiënttevredenheid
- Bereikbaarheid
- Herhaalrecepten
- Tip:GGD reist mee
- Middag KBO
Gezondheidscentrum
- Eikenprocessierups
- Vakantie
- Zwemmersjeuk 
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree
Piet Petersstraat 1-3
5993 DC Maasbree
 
Telefoonnummer: 077-4651500
Optie 1:
spoed
Optie 2: herhaalreceptenlijn
Optie 3:
assistente
 
Fax: 0774652444
 
 
Twitter: @HpMaasbree
 
Site:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Nieuwsbrief
Met deze nieuwsbrief hopen wij u nog beter te kunnen informeren over onze praktijk en haar medewerkers. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan medische informatie en handige tips. Mocht u geen prijs stellen op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich via de link onder deze mail uitschrijven. Via de link in de kolom hiernaast kunt u de nieuwsbrief doorsturen naar een vriend. Om in te schrijven klik hier. Wilt u onze vorige nieuwsbrieven nog eens bekijken, klik dan hier
 
Patiënttevredenheidsonderzoek
  
Wij vinden uw mening over de zorg in de praktijk belangrijk. Vanaf nu onderzoeken wij regelmatig hoe u als patiënt van de huisartsenpraktijk de zorgverlening ervaart en beleeft.
Bij uw bezoek aan de praktijk krijgt u van de assistente, de praktijkondersteuner, de verpleegkundig specialist of de huisarts een kaartje mee. Met de gegevens op het kaartje kunt u via internet een vragenlijst invullen omdat op elk kaartje een unieke code staat.
Dit onderzoek zal op termijn door alle huisartsenpraktijken in Noord-limburg gedaan worden in samenwerking met Cohesie, de regionale huisartsenorganisatie.
Met uw medewerking kunnen wij onze zorgverlening in de praktijk én in heel Noord-Limburg nog beter maken.
 
Alvast bedankt voor uw moeite!
 
Bereikbaarheid
M.i.v. donderdag 16 juni hebben we onze nieuwe telefooncentrale in gebruik genomen. Er is een uitbreiding van het aantal telefoonlijnen, waardoor u minder snel bezettoon zult krijgen. Daarnaast krijgt u informatie over de drukte op dat moment en wordt iedereen op volgorde van bellen geholpen. Als u in gesprek bent met de assistente wordt het niet meer onderbroken omdat iemand "in de wacht" gezet moet worden.
Belangrijkste verandering is dat er gebruik gemaakt wordt van een eenvoudig keuzemenu.
Het telefoonnummer blijft het vertrouwde nummer 4651500
 
Vervolgens krijgt u 3 opties
Uitsluitend voor spoedgeval, kies 1
Voor herhaalrecepten, kies 2
Wilt u de assistente spreken, kies 3
 
De overstap is goed gegaan. Heel soms is de kwaliteit van de verbinding niet optimaal. Dit wordt nu uitgezocht en verholpen door de leverancier.
 
 
Herhaalreceptenlijn
De verandering in de systematiek van de herhaalreceptenlijn heeft wel voor wat (negatieve) reacties gezorgd. Voorheen kreeg u achtereenvolgens een aantal vragen waar u antwoorden op kon inspreken. In het nieuwe systeem bleek dit (vooralsnog) niet mogelijk en kunt u alles in één keer inspreken.
Inmiddels hebben wij vernomen van de leverancier dat binnen afzienbare termijn deze mogelijkheid ook geboden gaat worden voor dit systeem. Daarmee kunt u straks weer op de vertrouwde manier uw herhaalrecepten inspreken.
 
Met de komst van de nieuwe telefooncentrale kunnen herhaalrecepten voortaan 24 uur per dag ingesproken worden via ons nummer 4651500, optie 2.
Daarmee vervalt met ingang van 16 juni onze oude herhaalreceptenlijn via telefoonnummer 4650848. Mocht u toch nog dit nummer bellen, dan krijgt u een tekst te horen die verwijst naar de nieuwe manier van inspreken van herhaalrecepten via ons normale telefoonnummer.
Daarnaast is er een kleine verandering bij het inspreken van het recept. Normaal kreeg u steeds een vraag, waarna u de gegevens kon inspreken. Bij het nieuwe systeem krijgt u geen vragen meer, maar kunt u in 1 keer uw gegevens inspreken.
 
Hiervoor zijn de volgende gegevens belangrijk:
Spreek eerst uw naam, geboortedatum en telefoonnummer in waar we u kunnen bereiken als er vragen mochten zijn.
Spreek vervolgens de naam van de apotheek in die uw medicijnen moet afleveren en of het bezorgd dient te worden.
Spreek tenslotte in welke medicijnen u wilt bestellen.
Daarbij is het heel belangrijk om alle gegevens volledig in te spreken, ook al gebruikt u medicijnen al jaren. Dit ter controle en om fouten te voorkomen.
Het gaat hierbij om de naam van het medicijn, de sterkte en de dosering (hoe vaak u het middel neemt).
Voorbeeld: Paracetamol (naam), 1000mg (sterkte), 4 keer per dag 1 tablet (dosering)
 
 
TIP: GGD reist mee!
Sinds 6 juni 2016 kunt u de app 'GGD reist mee' downloaden, geschikt voor Android en iOS.
Deze app voorziet de reiziger tijdens de reis van handige informatie:
  1. Reistips
  2. Wat te doen bij...
  3. Ziekten op reis
  4. Vaccinaties per land. Zoek handig op de landkaart of in de lijst welke prikken u nodig hebt voor een bepaald land.
  5. Handige links, bijv. Ministerie Buitenlandse Zaken.
  6. Afspraak maken bij de GGD.
  7. Berichtgeving via GPS over o.a. uitbraken. Voor deze functie moet u de locatievoorziening aan zetten. Mocht er in het land waar u bent iets uitbreken, dan ontvangt u een 'pushbericht' hiervan.
De app is off-line te gebruiken. Voor een update van informatie is het noodzakelijk dat u nu en dan beschikt over WiFi. Het systeem laadt dan automatisch de meest recente informatie in.
De app is gemaakt voor Android en iOS.
 
           
 
 
Informatiemiddag KBO in 't Hoës van Bree
Vrijdagmiddag 16 september organiseert de KBO een informatiemiddag in "'t Hoës van Bree".
Vanaf 13.45 uur is de zaal open.
 
Onderwerp van die middag zal de eerstelijns gezondheidszorg in Maasbree zijn. Huisarts Ramon Aendekerk zal samen met een aantal dames uit de huisartsenpraktijk een presentatie geven over wie er tegenwoordig allemaal in de huisartsenpraktijk werkt en wat er allemaal in zo'n praktijk gebeurt.
Daarnaast krijgt u een update over het gezondheidscentrum in Maasbree. Waarom is dat eigenlijk nodig en wie komen daar allemaal in?
Uiteraard zullen we ook de laatste stand van zaken laten zien met plaatjes van het gezondheidscentrum.
 
Gezondheidscentrum
De ontwikkeling van het gezondheidscentrum vordert gestaag.
Inmiddels is de aannemer van de gemeente gestart met het splitsen van de sporthal en het trefcentrum. In eerste instantie zullen de gebouwen nu intern gescheiden worden. Aan de buitenkant verandert er dus nog niet zoveel. In een tweede fase (waarschijnlijk oktober/november) zullen de gebouwen ook zichtbaar aan de buitenkant gesplitst worden middels het wegbreken van de tussenmuur. Er zal dan een ruimte van ongeveer 4 meter komen tussen de sporthal en het trefcentrum. Beide gebouwen blijven dus bestaan. Op het plaatje hierboven (aan de linkerkant) is te zien hoe dat ongeveer uit komt te zien.
Naar verwachting december/januari zal de feitelijke bouw van het gezondheidscentrum starten.
Er is nog geen definitieve planning, maar we hopen dat het nieuwe gezondheidscentrum rond september 2017 geopend zal kunnen worden.
 
Eikenprocessierups
De Eikenprocessierups is een rups die ’s zomers in sommige eikenbomen voorkomt. Vooral in de maanden mei, juni en juli. Eikenbomen met de Eikenprocessierups herkent u aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom.
De rupsen hebben brandharen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Contact met de brandharen kan klachten veroorzaken.
 
Wanneer brandharen van de rups met uw huid, ogen of longen in aanraking komen, kunnen zij binnendringen. Daardoor kunt u klachten krijgen zoals:
  • (heftige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid,
  • rode en gezwollen ogen.
Soms lijken de klachten op een verkoudheid:
  • een loopneus,
  • kriebel in de keel,
  • hoesten,
  • moeilijk slikken,
  • kortademigheid.
 Als u in contact komt met de brandharen:
  • Trek kleding waarin brandharen zitten uit.
  • Strip de huid met plakband (plak dit op de huid en trek het dan weer los).
  • Spoel de huid of ogen goed met lauw water.
  • Ga niet krabben of wrijven!  
  • Bij hevige jeuk kan zalf of crême met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. U kunt dit zonder recept in de drogist of apotheek kopen.
Hoe verder na contact met de Eikenprocessierups?
Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken. 
 
Wanneer contact opnemen?
De brandharen van de rups kunnen zich met de wind verspreiden. Komt zo'n brandhaar in uw oog dan kan dat zeer ernstige klachten geven. U kunt dan een oogontsteking krijgen waarvan u blind kunt worden (ophthalmia nodosa).
  • Krijgt u oogklachten wanneer u in de buurt bent geweest van eikenprocessierupsen, dan moet u direct contact opnemen met de huisarts.
Soms kunt u door contact met een eikenprocessierups ernstige allergische klachten krijgen.
  • Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost wanneer u, na contact met de rups, benauwd wordt, dikke oogleden, dikke lippen of een dikke tong krijgt.
 
Vakanties
Dr Aendekerk en Dr van Venrooij zijn afwezig van vrijdag 12 augustus t/m vrijdag 2 september
 
 Afbeeldingsresultaat voor vakantie
 
 
Zwemmersjeuk
Zwemmersjeuk is huiduitslag die vaak heftig jeukt of brandt. U krijgt rode vlekjes die branderige pukkeltjes en blaasjes worden.
De huidslag begint direct of binnen 2 dagen nadat u heeft gezwommen in zoet natuurwater. Larven van een platworm die in dat water leven kunnen in de huid kruipen. De jeuk en uitslag kunnen na 12 uur alweer verdwijnen, maar ook tot 3 weken blijven. Zwemmersjeuk gaat vanzelf over en kan geen kwaad. Het is niet besmettelijk. Zwemmersjeuk komt voor bij mensen die in het late voorjaar, de zomer of de vroege herfst zwemmen in natuurwater.
 
Adviezen bij zwemmersjeuk
Sommige mensen die zwemmersjeuk hebben gehad zeggen dat koelen helpt. Dat kan met een zak ijsklontjes in een theedoek gewikkeld, met een 'cold pack' of gewoon met een zak doperwten uit de vriezer. Andere mensen die ervaring hebben met zwemmersjeuk vertellen dat een beetje azijn op de jeukende plekken kan helpen.
Er bestaan geen medicijnen die echt goed helpen tegen zwemmersjeuk. Tegen de jeuk kunt u mentholgel, mentholcrème of corticoïdcrème proberen. Soms helpt het, soms helpt het niet. Eventueel kunt u antihistaminica proberen. Dat zijn medicijnen (meestal tabletten) tegen allergie. Ook daarvan is niet zeker of ze werken bij zwemmersjeuk.
 
Hoe voorkomt u zwemmersjeuk?
  • Ga liever niet zwemmen in water waarvan bekend is dat mensen er zwemmersjeuk hebben gekregen.
  • Spoel u goed af onder de douche en droog u ook goed af na het zwemmen in zoet natuurwater.
  • Vraag aan de gemeente waarvan het natuurzwemwater is of er iets bekend is over zwemmersjeuk. 
  • Let op waarschuwingsborden bij natuurzwemwater.
  • U kunt deze zonnecrème gebruiken: waterafstotende zonnecrème met octyl methoxycinnamaat en zinkoxide. Deze crème wordt ook gebruikt als kwallencrème. Hij zorgt ervoor dat platwormlarven de huid moeilijker binnenkomen. Te koop bij de drogist en online. 
 
Hoe gaat het verder met zwemmersjeuk?
Zwemmersjeuk gaat vanzelf over, maar het kan soms drie weken duren.
  • Heeft u voor het eerst zwemmersjeuk? Dan kunnen de jeuk en de uitslag al na twaalf uur verdwijnen.
  • Heeft u al een keer zwemmersjeuk gehad? Dan is er kans op een veel heftigere reactie die een tot drie weken kan duren. Meestal is dan de eerste week het heftigst. Daarna worden de klachten steeds wat minder. De jeuk verdwijnt meestal wat eerder dan de uitslag. Soms zijn er na een paar maanden hier en daar nog wel wat plekjes op uw huid zichtbaar.
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree -huisartsenpraktijkmaasbree.nl