Producentbyrån Nyhetsbrev 18 augusti 2021

Den här veckan samlas dansare, konstnärliga ledare och producenter från Italien, England, Norge, Tyskland, Kroatien, Schweiz och Sverige på Vara Konserthus för det internationella danslabbet Spark Lab Vara som vi och Danskompaniet Spinn tillsammans med Vara Konserthus är värdar för! För bara ett halvår sedan hade bara tanken på att genomföra nåt sånt här känt helt omöjlig. Och det har inte heller varit helt självklart att det här faktisk skulle blir av. Det har varit många ”om” och ”men” längs vägen, men nu är vi här. Ett år försenade, och med lite fler gråa hårstrån.

Bara det faktum att vi nu faktisk kan samlas på det här sättet känns otroligt lyxigt. Och det gör en även medveten om hur priviligierade vi är här i västvärlden, där vaccinationstakten kanske inte rusar fram, men i alla fall tuffar på. Vi har även lyxen att kunna erbjuda de deltagare som inte kan eller vill medverka på plats möjligheten att delta i labbet digitalt från sina respektive hemländer. Utifrån ett miljömässigt hållbarhetsperspektiv känns det dessutom helt rimligt att en av labbets workshopledare – den kanadensiska multikonstnären Nadia Adame – genomför sina workshops digitalt på distans från Kanada, med noll procent miljöpåverkan.

Med det sagt. Pandemin är självklart inte över än. Det varnas för att det kan bli en ytterligare våg i takt med Deltavirusets ökande spridning och det faktum att vi nu alltmer börjar slappna av. Därför måste vi fortsatt vara försiktiga, hålla avstånd och respektera de rekommendationer som gäller. För annars kommer vi att återigen tvingas stänga ner, och det hade varit förödande för så många, på så många plan. Men just nu är vi mest bara glada och förväntansfulla inför labbet i Vara. Och bara det att vi faktiskt nu kan ses känns ändå som ett enormt kliv framåt. Ett kliv som vi har längtat efter under lång tid nu.

Vi hörs igen i september!

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Den här veckan är det äntligen dags för Spark Lab Vara! Spark samlar inkluderande danskompanier och festivaler från Italien, Schweiz, Tyskland, Kroatien, Storbritannien, Norge och Sverige. Danskompaniet Spinn deltar med fyra dansare i labbet som blir en hybrid mellan digitalt och fysiskt deltagande, och som äger rum på Vara Konserthus den 20-24 augusti. Labbet leds av den svenska koreografen Rani Nair och kanadensiska skådespelaren och filmskaparen Nadia Adame.

Som en del av labbet genomförs även So far, so good? som är ett samtal om personlig och strukturell förändring inom inkluderande scenkonst. Samtalet äger rum måndag den 23 augusti kl 13:30-15:30 som en del av årets upplaga av Göteborgs dans- och teaterfestival samt i samarbete med Vara Konserthus. Samtalet hålls på engelska och livestreamas och direkt-textas. Läs mer om de medverkande och om hur du registrerar dig här!

Den 11 september återvänder Spinn till Världskulturmuseet i Göteborg för höstens enda offentliga föreställning av Miramos. Passa på att uppleva Miramos magiska värld, när det dessutom är premiär för inspelad syntolkning den här dagen. Läs mer här!

Sist men absolut inte minst! Den 5 september är det äntligen världspremiär för Moby Dick av Chiara Bersani på Oriente Occidente Festivalen i Rovereto, Italien. Med på resan är dansarna Felicia Sparrström, Hannah Karlsson, Annika Vestel och Britta Kangas samt konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg, kompanivärden Tone Helly-Hansen, ljusdesignern Emily Lavebäck, teknikern Robert Persson och Malin Enberg från Producentbyrån. Det kommer att bli helt fantastiskt att äntligen få ta del av den här föreställningen!
 
Bild från föreställningen Moby Dick. Foto: Polina Ulianova
 
 
Liza Penkova
Under de första veckorna I augusti har dansaren och koreografen Liza Penkova haft residens både på Danscentrum Väst och på Atalante i Göteborg för att arbeta med kommande verket Funambulist. Funambulist är en trio för en dansare och två musiker i form av en installation där dans, musik och koreografi möts. Där gesten, ljudet och rörelsen undersöks i sin textur, kvalitét och volym. Föreställningen är ett samarbete mellan Liza, violinisten Dejana Sekulic (SR) och pianisten Nao Momitani (JP) till Sofia Gubaidulinas komposition Der Seiltänzer.
 
Bild av dansaren och koreografen Liza Penkova.
 

PROJEKT
Step
Efter ett kortare sommaruppehåll har vi nu satt igång arbetet med Step 2022 igen. Hösten kommer innebära ett intensivt arbete med turnéläggning, avtalsskrivning, kommunikation, möten och en hel massa mer. Under våren rekryterades dessutom en ny projektledare som nu tar över efter att vår mångåriga kollega Julia Sjönneby slutat. Vem det är berättar vi mer om i nästa nyhetsbrev, men vi är sjukt glada över den här rekryteringen!

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 
 
På Turné
Under hösten inleds så äntligen de Coronaförsenade första turnéerna inom projektet På Turné! I kammarmusiksatsningen presenterar Göteborg Baroque kompositioner av Johann Sebastian Bachs äldre släktingar. Med sig har ensemblen instrumentet claviorganum, som är en kombination av ett stränginstrument och orgel. Satsningen inom jazzområdet hösten är storbandet Elaria Orchestra. Bandet är landets första jämställda professionella storband. Musiken är till största delen skriven av Erika Hammarberg som är orkesterns egen kompositör, arrangör och dirigent. Folk- och världsmusiksproduktionen utgörs av två triokonstellationer. Dels trion Nordic, som under tio år etablerat sig på den svenska folkmusikscenen, och dels trion Folk'Avant som tar avstamp i svensk och finsk tradition. Mer information om höstens turnéer och om projektet På Turné hittar ni på hemsidan!

 
Bilden föreställer storbandet Elaria Orchestra.


NYA SAMARBETEN
Karolin Kent
Redan under våren smygstartade vi upp samarbetet med Karolin Kent, så det känns väldigt fint att vi nu tar vidare det här samarbetet under hösten! Karolin är koreograf, dansare, pedagog, somatisk rörelse-praktiker och Laban rörelseanalytiker. Hon har sin bas i flera angränsande discipliner, med tonvikt på rörelsebaserad och visuell konst. Sedan 2011 har hon varit professionellt verksam inom tvärdisciplinär scenkonst, performance och visuell konst nationellt och internationellt. Hon intresserar sig för sammanhang utanför de konstnärliga institutionerna samt inom angränsade fält som pedagogik, rehabilitering, terapi och aktivism. Hennes konstnärliga metoder är improvisatoriska, experimentella, interdisciplinära samt utgår från somatiska processer. Vi är otroligt glada att få jobba med Karolin och med hennes fantastiska scenkonstverk!

www.karolinkent.se
 
Bild av koreografen och dansaren Karolin Kent. Foto: Tor Palm
 
 
Göteborg Wind Orchestra
Det känns också väldigt kul att under hösten återigen arbeta med Göteborg Wind Orchestra. GWO är en av Sveriges få professionella blåsorkestrar. 1997 flyttade GWO in i det anrika Kronhuset i Göteborg och skapade en levande musikscen för publik i alla åldrar där musik från jordens alla hörn spelades. I slutet av år 2020 flyttade GWO ut ur Kronhuset och idag ger ensemblen konserter i hela Västra Götaland. Orkestern genomför även barn- och skolkonserter, workshops och samarbeten med verksamheter inom det ideella musiklivet.

 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold vad gäller administration. Vi arbetar även vidare med processledningen av projektet Gör plats!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se