Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 15 januari 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Onafwendbaar maar bruusk
  2. In Cuba koop je wifi met een kraskaart  
  3. De blinde vlek van Assange
  4. Cartoon: Obama's loveletter aan Raúl Castro
  5. De sluiting van de Amerikaanse ambassade in 1960
  6. Max Pam over het stijlverschil tussen Geert Wilders en Zsa Zsa Gabor
  7. Willem van Oranje eigenlijk een soort Castro
  8. Enrique Iglesias naar Cuba voor nieuwe single
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
Onafwendbaar maar bruusk
De verandering van het Amerikaanse migratiebeleid tegenover Cuba was onafwendbaar en werd al langer verwacht, maar president Obama heeft het regime van Raúl Castro wel een heel gemakkelijk afscheidscadeau bezorgd.
Zeker, het ‘droge voeten, natte voeten-beleid’ was niet alleen een uitweg voor politieke tegenstanders van Castro, ook om economische redenen maakten veel Cubanen er gebruik van. Die pendelden vervolgens heen-en-weer tussen Havana en Florida om handel te drijven. De Amerikaanse bisschoppen vrezen nu dat politieke tegenstanders van Castro, die uitweg zullen verliezen. Dat is nog maar de vraag.
In het kader van het 'droge voeten, natte-voeten' beleid konden Cubanen tot nu toe zonder visum de VS binnenkomen en vanaf dat moment werk zoeken, federale steun krijgen en binnen een jaar een verblijfsvergunning. Het nieuwe beleid zal Cubanen die zonder visum in de VS aankomen automatisch terugsturen. Als ze echter met een visum de VS binnenkomen, blijft de mogelijkheid bestaan om politiek asiel aan te vragen. Zij krijgen dan geen federale steun en moeten 1 jaar wachten op een verblijfsvergunning.
 

Balseros of vluchtelingen per vlot (1994)
 
Kritiek
Desondanks zijn dissidenten in Cuba, en hun medestanders in Miami, kritisch over het Cuba-beleid van Obama en deze bruuske koerswijziging. Ze vinden dat hij eerst democratische hervormingen had moeten eisen, alvorens Havana zo tegemoet te komen.
Dat is juist want er was geen enkele reden het Cubaanse regime zo ter wille te zijn. Immers, de vlucht van vooral jeugdige Cubanen wordt niet veroorzaakt door een Amerikaanse wet, maar door het onvermogen van het Cubaanse autoriteiten tegemoet te komen aan de wensen en aspiraties van een jongere generatie.

De redactie
 
2. In Cuba koop je wifi met een kraskaart
Cuba mag dan steeds meer een populaire vakantiebestemming worden, het internetaanbod is niet wat de bezoekende westerling gewend is. Los van het feit dat dat ook z’n voordelen heeft – lekker rustig! – zal het wennen zijn dat Google Maps, Booking en Uber niet acuut beschikbaar zijn. Verdwalen in Cuba is dus echt verdwalen, al vinden wij dat dit ook beetje hoort bij het echte reizen, aldus de website Business Insider die praktische tips levert over internetgebruik in Cuba. U leest alles over Nauta, kraskaartjes, lange rijen wachtenden, prijzen en ETECSA-kantoortjes.

Voorlopig staat de internetmarkt van de Caribische natie nog onder controle van het staatsagentschap ETECSA. Deze organisatie verzorgt een netwerk van overbelaste wifi-hotspots die door de regering zijn goedgekeurd. Betaalde wifi-punten zijn te vinden in de grotere steden van Cuba en zijn meteen te herkennen aan de groepjes vooral jonge Cubanen die er in opperste concentratie naar hun smartphonescherm staren. De 11 miljoen Cubanen delen slechts 237 wifi-punten met elkaar in een land dat qua oppervlakte ruim dubbel zo groot is als Nederland. Kosten per uur? Meer dan 2 euro, wat niet weinig is voor de gemiddelde Cubaan. Wifi gebruiken bij zo’n hotspot werkt voor toeristen net zoals voor de locals.

Een Nauta-kaart voor Cubaans wifi.
Bij de meeste wifi-punten vind je een ETESCA-kantoortje dat bonnen verkoopt om online te gaan. Deze Nauta-kaarten hebben wel iets weg van een kraslot, want voor je uurtje internet moet je een code invoeren. Het loont trouwens om meerdere kaarten per keer te kopen, want de rijen zijn vaak bijzonder lang en de service langzaam. Met de kaart in de hand is het wachten – hopelijk – voorbij: kras om het wachtwoord te vinden en login op het wifi-netwerk.

Meer kosten
Overigens blijft het niet bij die circa 2 euro aan kosten. De overheid kijkt namelijk mee met al je verkeer. Het apparaat dat je gebruikt om in te loggen zal je daarom meestal waarschuwen dat er geen beveiligde verbinding gemaakt kan worden. Kijk ook uit als je klaar bent, want wie geen volgende kaart wil openkrassen moet zijn wifi meteen uitzetten. Anders tikt je uur op de achtergrond langzaam weg. Helemaal veilig is om het adres http://1.1.1.1/ in je browser te typen.

Lees verder
* Website Business Insider
 
3. De blinde vlek van Assange
WikiLeaks, lek eens wat meer over Rusland en China. Dat schrijft Willem-Gert Aldershoff, voormalig afdelingshoofd bij de Europese Commissie en analist internationale politiek in de NRC van 19 december 2016. Hij constateert dat de onthullingen van WikiLeaks bijna altijd westerse democratieën betreffen. Landen als Rusland en China blijven buiten schot.
 
‘Dat grove misstanden in de openbaarheid komen, is voor de publieke meningsvorming inderdaad van wezensbelang. Ook dat klokkenluiders die waarheidsgetrouwe informatie lekken daarbij geen gevaar lopen. Het is echter cruciaal dat organisaties als WikiLeaks evenwichtig te werk gaan. Ze moeten grove misstanden niet selectief aan de kaak stellen in één of een beperkt aantal landen, maar in alle landen waar die voorkomen.’ (…) ‘De onthullingen sinds 2006 betreffen bijna altijd overheden en instellingen in Westerse democratieën. Een kort overzicht van de belangrijkste onderwerpen waarover WikiLeaks sinds zijn ontstaan heeft gelekt, toont hoe eenzijdig het is bezig geweest.' (…) ‘ Helemaal schokkend is de totale afwezigheid van informatie over landen als Rusland en China. Het is niet te vatten dat een organisatie die ‘de publieke opinie’ wil informeren over misstanden ‘in de samenleving’ geen belastende documenten openbaar maakt over invloedrijke landen waar letterlijk alles mis is met democratie, mensenrechten en persvrijheid.’
 
Reactie Glasnost in Cuba
Op 19 december publiceerden NRC en NRC-Next de volgende reactie van Glasnost in Cuba:

Willem-Gert Aldershoff  constateert dat WikiLeaks’ onthullingen bijna altijd overheden en instellingen in Westerse democratieën betreffen. (NRC 14/12.) Landen als Rusland en China blijven meestal buiten schot. Cuba kan bij Assange trouwens ook geen kwaad doen. In oktober 2013 uitte hij in een videogesprek met studenten van het officiele Instituut voor de Pers zijn grote bewondering voor de Cubaanse revolutie en roemde hij Castro’s gedachtengoed ‘altijd aanwezig onder de Cubanen’. Hij prees zelfs het ‘onafhankelijke informatiebeleid’ in Cuba, waar journalisten gevangen worden gezet, kritische bloggers vervolgd en de staatsmedia bijna net zo voorspelbaar en slaafs zijn als die in Noord-Korea. ‘Ik ben zeer onder de indruk. Ik weet niet hoe jullie dat de afgelopen 50 jaren hebben kunnen doen,’ aldus de oprichter van WikiLeaks tegen zijn Cubaans gehoor.
 
Kees van Kortenhof
 
Stichting Glasnost in Cuba
 
4. Obama's loveletter aan Raúl
Volgens cartoonist Garrincha is het 'droge voeten, natte voeten' besluit van Obama als een liefdesbrief voor de Cubaanse leider. De tekst van de brief luidt:
'Raúl,  zodra ik ga ontbijten zal ik werk maken van de 'natte voeten, droge voeten' maatregel. Barack.'
Raúl die leest dat en zegt (ontroerd) : 'Wat een gevoel voor detail. Ik houd het niet meer!'
 
5. De sluiting van de Amerikaanse ambassade in 1960
Op 2 januari 1960 eiste de regering van Fidel Castro dat de Amerikaanse ambassade in Havana het aantal personeelsleden zou terugbrengen van 89 naar 11 personen. Op dinsdag kwam de Amerikaanse reactie. President Eisenhower kondigde aan de ambassade (zie foto) in Havana te sluiten.

Al vanaf het begin van de Cubaanse revolutie in januari 1959 waren de verhoudingen tussen de VS en Cuba conflictueus en gespannen. De regering Eisenhower had immers tot kort voor zijn vlucht dictator Batista gesteund. Pas in 1958 staakten de Amerikanen hun wapenleveranties aan het regime Batista. Het bezoek van Fidel Castro in april 1959 aan New York was een publicitair succes met een meeting waar 30.000 Amerikanen op afkwamen en een optreden van Fidel in het beroemde televisieprogramma Meet the Press, maar het bezoek leidde niet tot enige ontspanning. Eisenhower en de CIA waren in het geniep betrokken bij sabotageacties in Cuba: zo werden er brandbommen afgeworpen op suikerrietplantages. Fidel Castro sloot in dezelfde periode vele tientallen kranten die Cuba telde en liet ruim 600 Cubanen na showprocessen in het stadion van Havana, executeren.

Steun
Fidel kon op dat moment rekenen op de steun van de meeste Cubanen. In marsen werd geroepen: Fidel, campeon, tu comiste el tiburon / Fidel, kampioen, je verslond de haai. Voor de VS waren de landhervormingswet van mei 1959 en de onteigening van grote Amerikaanse bedrijven reden om op die 3e januari 1960 de ambassade te sluiten. Pas in 2015 zouden de diplomatieke betrekkingen weer worden hersteld.
Met het overlijden van Castro en de uitverkiezing van Trump, wordt het opnieuw een bijzondere tijd volgens Cuba-deskundige Kees van Kortenhof in een interview op Radio 1.

Link
* Radio-interview, 3 januari 2017, 8 minuten
 
6. Het stijlverschil tussen Geert Wilders en Zsa Zsa Gabor
Max Pam, columnist van de Volkskrant (21 december 2016) keek naar de toespraak die Geert Wilders hield op de laatste dag van zijn proces. Wilders had, aldus Pam, een sterke zaak, maar de toespraak van Wilders noemt hij ‘slappe hap.' Wilders sprak in korte staccatozinnen 'waardoor je eerst wakker werd geschud, maar die allengs zo’n eentonigheid begonnen te vertonen dat ik erbij in slaap viel.’ Max Pam maakt een vergelijking met de toespraken van Fidel Castro.
  
Citaat:
Als Wilders voor zichzelf had gesproken, had hij in elk geval op mijn sympathie kunnen rekenen. Nu deed zijn optreden mij denken aan de toespraak die Fidel Castro hield in 1953, toen hij werd aangeklaagd voor een aanslag op de Moncada-kazerne. La historia me absolverá, zei Fidel. De geschiedenis zal me vrijspreken. Die toespraak heeft destijds diepe indruk gemaakt op links, en veel Cubagangers wisten eruit te citeren. Als je hem nu overleest, word je getroffen door het pompeuze van Fidels woorden. Rechters, als jullie mij niet vrijspreken, dan doet de geschiedenis dat wel. Wilders heeft zich op een soortgelijke wijze uitgelaten. Humorloos en zonder zelfspot.
 
Bron
* De Volkskrant, 21 december 2016
 
7. Willem van Oranje eigenlijk een soort Castro
"Hij was een enorme opportunist, die er geen idealen als 'één Nederlands volk' of godsdiensttolerantie op nahield," zegt Wouters.
 
Willem van Oranje streed, kort gezegd, slechts voor zijn eigen naam en faam. "Hij was eerder een Castro of een Erdogan," vervolgt Brouwer.
 
Biografie
Wouters en Brouwer schreven samen een biografie met de titel Willem van Oranje: De Opportunistische Vader Des Vaderlands. Het is recent verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Daarin laten zij weinig heel van het onberispelijke imago van de Vader des Vaderlands. "Hij dacht voor elke zet: wat moet ik doen om de bevolking te vriend te houden om zo de controle over haar te krijgen."
 
Tolerante houding
Een tolerante houding tegenover godsdienst was hiervoor een van de middelen - maar nooit een doel. Brouwer: "In de Nederlanden vervolgde Willem de ketters niet. Maar in Orange, zijn prinsdom in Frankrijk, deed hij dat weer wel. Macht, daar was het hem allemaal om te doen."
 
 
8. Enrique Iglesias naar Cuba voor nieuwe single
Enrique Iglesias heeft Cuba als bestemming uitgekozen voor de opnames van zijn nieuwe single Súbeme a la Radio.

Enrique werkt hierop samen met het reggaeduo Zion & Lennox uit Puerto Rico en de Cubaanse zanger Descemer Bueno. Dit meldt Enrique in een video op Twitter.

Videoclip
De artiesten nemen de bijbehorende videoclip op in Havana. Iglesias werkte eerder samen met Descemer Bueno, voor zijn single Bailando die in 2014 uitkwam.
De nieuwe single is de opvolger van de hit Duele el Corazón die Enrique opnam met Wisin. De Spaanse zanger heeft volgens Billboard nog geen album aangekondigd.
 
 
9. Culturele Agenda
* Pedro Luis Pardo Cosme brengt Cuba op 18 januari naar Amersfoort
Pedro Luis Pardo Cosme is bassist en tresspeler, componist en arrangeur en tevens muzikaal leider van verschillende son- en salsagroepen. Hij treedt op woensdag 18 januari op in Stadscafé de Observant in Amersfoort. De aanvang is 20:30 uur en de entree € 5,00 (inclusief een consumptie). Naast Pedro bestaat de band deze avond uit Nils Fischer op conga’s, Armando Vidal op timbales en pianist Jorge Martinez Galán.
Verwacht deze avond een mix van traditionele trova, bolero’s, cha, Guaracha, en populaire son. Met frisse arrangementen in de stijl van Buena Vista Social Club, Compay Segundo en Vieja Trova Santiaguera. Dit alles aangevuld met prachtige eigen composities, verrijkt met moderne elementen als guajeo’s en tumba’os. De instrumenten zijn vandaag volledig akoestisch, precies zoals in het ‘Casa de la Trova’ in Santiago te horen is. Pedro Luis Pardo Cosme staat garant voor een sprankelend en swingend feest!
 
10. Het laatste nieuws
* Minister van Binnenlandse Zaken Gondín (78) overleden
Vorige week zaterdag overleed in Havana de 78-jarige Minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Fernández Gondín ‘als gevolg van complicaties bij een chronische ziekte waar hij aan leed,’ aldus een bericht van de Cubaanse ministerraad. Gondín was een van de oprichters van de Cubaanse Communistische Partij. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken controleert in Cuba politie, migratie, het gevangeniswezen en huisvest ook de Cubaanse inlichtingendienst. Lees verder
 
* Gevangenis voor Cubaanse arbeider die weigerde tv-reportage Fidel te zien
Darío Pérez Rodriguez die recent nog werd veroordeeld omdat hij weigerde de begrafenis van Fidel Castro via de televisie te volgen, is voorlopig onverwacht vrijgelaten. Hij moest zich op 10 januari opnieuw bij de rechter melden om te horen hoe hij de rest van zijn straf moet uitzitten. ‘Ik wil die rotzooi op televisie niet zien’, had hij tegen een collega gezegd toen de Cubaanse televisie de reis van de as van de Cubaanse dictator, uitzond. Lees verder 
 
* Waarom buitenlandse investeringen in Cuba niet functioneren?
In 2007 – nadat de Revolutie 48 jaar aan de macht was –  waren door inefficiëntie de stukken land in handen van de staat, veranderd in velden waar de marabu of het oprukkend onkruid, welig tierde. Ondertussen stegen de voedselprijzen op de wereldmarkt. President Raúl Castro stelde toen voor ‘alles te veranderen dat veranderd moest worden.’ Vijf jaar later, in mei 2013, erkende de vicepresident van de Staatsraad, Marino Murillo Jorge dat ‘de maatregelen die tientallen jaren geleden waren getroffen bij de bewerking van de grond, niet hadden geleid tot de noodzakelijke stijging van de productie.’ In dit artikel beantwoordt de onafhankelijke publicist Dimas Castellanos de vraag waarom buitenlandse investeringen in Cuba niet functioneren. Lees verder
 
* Groei kleine zelfstandigen verloopt met slakkegang
Het aantal kleine zelfstandigen of cuentapropistas in Cuba is gestegen tot 535.000. Als deze trage groei doorzet, zal het nog 20 jaar duren tot het aantal van 1 miljoen zelfstandigen is bereikt. Dat aantal van 1 miljoen is nodig om de leegloop en ontslagen bij de staatsondernemingen op te vangen en de salarissen te verbeteren van hen die blijven. Lees verder 
   
* Cubanen krijgen in VS niet langer automatisch verblijfsvergunning
Cubanen krijgen niet langer vanzelf een verblijfsvergunning als ze voet op Amerikaans grondgebied zetten. De ‘natte voeten-droge voetenregeling’ die al sinds 1995 bestond, heeft president Barack Obama op de valreep van zijn presidentschap per direct beëindigd. Lees verder
 
* Amerikaanse bisschoppen keren zich tegen migratiebesluit Obama
‘De schending van de belangrijkste mensenrechten is voor enkele Cubanen een dagelijkse werkelijkheid en het ‘natte voeten-droge voeten’ beleid bood hen een uitweg om in de VS politiek asiel te kunnen aanvragen’, aldus een verklaring van de Amerikaanse bisschoppen nadat president Obama donderdag jl. een einde maakte aan de voorkeurspositie van Cubaanse migranten die naar de VS willen. Lees verder