Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 28 mei 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie: 'De boodschap van de vijand' 
  2. Pro & Contra uitruil Cuba -VS
  3. Hoe digitale knutselaars Cuba transformeren
  4. Kok Jeroen Meus bij de boksers
  5. Holland America Line gaat vanuit VS varen naar Cuba
  6. Eerste luxe Kempinski hotel op Cuba opent in Havana
  7. Derde Cuba Adelanterun
  8. Cartoon: luxe winkelen in Havana
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. ‘De boodschap van de vijand’
Raúl Castro zond vorige week een felicitatie aan de werknemers van de Cubaanse Radio en Televisie / Instituto Cubano de Radio y Televisión (ICRT). Aanleiding was het 55-jarig bestaan van deze staatsinstelling.

In de brief wordt met geen woord gerept over de nieuwe uitdagingen, de toekomst van de radio-en televisie in Cuba of de groeiende invloed van de sociale media onder jongere generaties. In plaats daarvan constateert Raúl Castro dat ‘de wapens van de informatieve en culturele dominantie’ van ‘de vijanden’ van Cuba ‘ieder keer verfijnder’ worden. Hij herinnert eraan hoe ‘het woord en de ideeën van Fidel door het hele land verspreid werden tot ver over onze grenzen.’
 
Crisis communicatie
Toch kan dit ouderwetse triomfalisme van Raúl Castro niet verbergen dat de geloofwaardigheid van de Cubaanse staatsmedia ernstig zijn aangetast, juist op een moment waarbij economie en technologie in transitie zijn. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Veranderingsprocessen dienen uiteengezet, besproken en betwist te worden in de media, ook in de staatsmedia. Die komen tot nu toe niet veel verder dan het ‘streven naar een welvarend en duurzaam socialisme.’ Maar de aanwezigheid van het Paquete / Pakket en schotelantennes maakt dat stilzwijgen geen nut meer heeft. Er is meer open en vrije communicatie nodig en het vasthouden aan het bestrijden van ‘de boodschap van de vijand’ is een gevaarlijke illusie.
 
De redactie
 
 
2. Pro & Contra uitruil Cuba -VS
Er zijn twee manieren om het komende Cubabeleid van president Trump te benaderen. Zeker, dat laat op zich wachten maar in de nabije toekomst zullen we ermee te maken krijgen. De website Havana Times keek op 25 mei jl. alvast vooruit.

Eén van de manieren is het opblazen van alle bruggen die tijdens de Obamaregering werden gebouwd. Deze aanpak wordt gepredikt door uit Florida afkomstige volksvertegenwoordigers van Cubaans-Amerikaanse afkomst en de haviken onder de ballingen. De Congresleden Ileana Ros en senator Marco Rubio zijn de meest luidruchtige en politiek machtige in deze groep. In een poging de komende besluiten van de Trump-administratie te beïnvloeden werken zij achter de schermen samen met functionarissen van Trump, van wie bekend is dat zij een voorkeur hebben voor een anti-Castro-kruistocht. De president zelf sprak tweemaal met Rubio en hij prees zijn expertise betreffende Cuba.
 
De Republikeinse senator Jeff Flake (Arizona) schudt de hand van de eerste Cubaanse vicepresident Miguel Diaz Canel (rechts) in het Paleis van de Revolutie in Havana op 13 juni 2015

Continuering
De andere aanpak van het Cubabeleid bestaat uit een continuering van het Obamabeleid, ruimte scheppen voor Amerikaanse bedrijven en steun bieden aan Cubaanse ondernemers, vooral in de toeristen- en voedselsector. Ook de Amerikaanse Kamer van Koophandel en culturele en economische groepen die uitwisseling met Cubanen voorstaan, willen zo' n aanpak. Amerikanen met belangen in de reiswereld of de landbouw investeren al in Cuba en verkopen er hun producten. Zij zullen de president wijzen op de extra banen voor Amerikanen als de handel met het eiland wordt vergroot. Zij hopen dat de zakenman Trump meer aandacht zal hebben voor het zakelijk element en minder kijkt naar het gebrek aan mensenrechten in Cuba. Deze week presenteerde een grote groep van 58 senatoren, zowel Democraten als Republikein een wetsvoorstel Freedom to Travel to Cuba Act om een einde te maken aan het reisverbod voor Amerikanen naar Cuba. Tot nu toe faalden alle eerdere pogingen.

Link
* De groepering Engage Cuba, zet in een persbericht uiteen waarom dit initiatie van de senatoren Jeff Flake (Republikein) en Patrick Leahy (Democraat) steun verdient.
 
3. Hoe digitale knutselaars Cuba transformeren
In Cuba leeft de hoop dat de aangehaalde contacten met de VS het land de 21ste eeuw zullen binnenloodsen. Raúl Castro, de jongere broer van Fidel, leidt het land sinds 2006. Kort nadat hij aan de macht kwam, hief hij het verbod op pc’s, mobiele telefoons en dvd-spelers op.

Fidel overleed eind 2016 en de Cubanen wachten nu gespannen af welke technologische vernieuwingen op het eiland zullen worden toegelaten.
National Geographic maakte een Nederlandstalige reportage. Ook in het nieuwe internettijdperk zijn er genoeg Cubaanse ondernemers die ervan dromen de technologische dorst van hun landgenoten te lessen.               

Foto: Een draagbare bluetooth-luidspreker die in het centrum van Havana op straat wordt verkocht, wordt getest.

We kenden al enige tijd El Paquete Semanal / Het wekelijkse pakket, een soort abonneeservice waarbij duizenden koeriers elke week een terabyte aan video’s, films, muziek en videogames aan de helft van de Cubaanse bevolking leverden – per USB-stick.

Internetkaarten
In 2015 opende Cuba tientallen wifi-zones in heel Havana. Klanten kunnen met behulp van internetkaarten verbinding maken met een wifi-hotspot in Havana. De kosten, zo’n twee dollar per uur, zijn veel te hoog voor de inwoners, maar ondernemende Cubanen hebben uitgevonden hoe ze de toegangstijd in kortere perioden kunnen opdelen en verkopen. Ruim honderd openbare wifi-zones en 180 internetcafés zijn sindsdien ontstaan. Zelfs vóór de beschikbaarheid van een betrouwbare internetverbinding hadden de Cubanen al hun eigen versies van Craigslist, Yelp en eBay bedacht. Maar nu maken ze Facebook-accounts aan, geven hun huizen op voor Airbnb en kijken naar Netflix.

Uit de VS
Elektronica is nog altijd moeilijk verkrijgbaar op Cuba en wordt vaak meegebracht door verwanten in de VS. Andy Ruiz is een van de eersten in Cuba die 360 graden video’s produceert. Ruiz betaalt zijn contacten in de VS om de noodzakelijke onderdelen naar Havana mee te brengen. En 34-jarige Yusnier Fernández heeft als robottechnicus eigenhandig een Roomba-stofzuiger gemaakt, met processoren die door vrienden naar Cuba werden meegebracht.

Muziekscene
En ook de muziekscene verandert. Bijvoorbeeld onder invloed van het elektronische dj-duo Pauza – Zahira Sánchez en Paula Fernández – dat draait in een restaurant aan de overzijde van de straat waarin de Amerikaanse ambassade in Havana is gevestigd. Het duo heeft een groep toegewijde fans die hun optredens in heel Havana volgen. Toen Major Lazer in 2016 een optreden in Havana gaf, kwamen een half miljoen mensen opdagen. Underground-dj’s als Joan Coffigny en het vrouwelijke duo Pauza draaien in clubs als de Fabrica de Arte Cubano en op houseparty’s. DJ Ra opende Havana’s eerste onafhankelijke studio voor elektronische muziek. Maar de vernieuwers stuiten ook hier op een gebrek aan basisonderdelen: een paar zomers geleden merkten kunstenaars dat er in Cuba te weinig cd’s verkrijgbaar waren. Lees verder

Bestelwijze
* Prijs van het volledige nummer van National Geographic: €5,75 in de boekwinkel
of  bestel online
 
4. Kok Jeroen Meus bij de boksers
Voor het VRT-programma Goed Volk reisde de Vlaamse televisiekok Jeroen Meus twee keer naar Havana. Hij maakte er een documentaire De boksers van Cuba en hun moeders.

Meus  moest twee keer naar Havana reizen. Tijdens zijn eerste bezoek in november stierf Fidel Castro en kon er niet meer gefilmd worden in de boksschool.
Speciaal voor deze reportage leerde hij ook Spaans spreken, maar zelfs dan laten de Cubanen niet het achterste van hun tong zien over het regime waarin ze leven. 
 
Lofzang
De uitzending begint met een lofzang van de coach op de bokssport. ‘Iedere bokser van de nationale ploeg is op de een of andere manier hier gepasseerd’, zegt de coach. ‘De boksschool is een symbool in Cuba. De bokssport is voor Cuba het boegbeeld van Cuba. De nationale sport van Cuba. Het is de sport waarmee ons land de meeste olympische medailles wint. De essentie is: meppen uitdelen zonder te incasseren. Dat zit in ons. Dat krijgen we al mee van in de buik van onze moeder. Als er muziek opstaat, dansen we in de moederschoot al mee op het ritme. Een goede coördinatie is essentieel om doeltreffend te kunnen slaan. We zijn uniek in de wereld, door de goede coördinatie die we hebben, al van in de moederschoot.’

Moeders
Focussen op de lokale eetgewoonten ligt in deze uitzending moeilijker. Net zoals alle Cubanen eten de boksers en hun familie kip, rijst en bonen. Meus moest het culinaire aspect dan ook al snel laten varen omdat er soms amper twee kippenbouten te eten waren voor een gezin van vier, waaronder een atleet. Daarom verlegde regisseur Kat Steppe de focus van de uitzending naar de uitzonderlijke band die de meeste boksers met hun moeder hebben.
Doorheen de uitzending valt op hoe de moeders hun kinderen met beperkte middelen toch de best mogelijke maaltijd proberen voor te zetten, iets waar de zonen erg dankbaar voor zijn. Speciaal voor deze uitzending leerde Jeroen Meus zelf Spaans om gemakkelijker te kunnen communiceren met de Cubanen.
 
Stilzwijgendheid over nadelen van regime
Maar zelfs met die kennis van het Spaans, ligt iets loskrijgen over het regime erg moeilijk. In een gezin heeft een dochter een misvorming aan de knie waardoor ze haar heup aan het beschadigen was. ‘Ze opereren je gratis’, reageert de moeder. ‘Ook het studiemateriaal op school is gratis. Dat is een voordeel van het Cubaanse systeem. Dat is heel goed.’ Wanneer Meus vraagt naar de nadelen, is er meer terughoudendheid. ‘Er zijn er veel, echt veel’, geeft ze toe. ‘Laten we daar niet op ingaan.’ De blikken van de vrouwen spreken boekdelen (zie foto boven).
 
Van mening veranderd
Als nog een ander voordeel van het Cubaanse systeem haalt de bokscoach aan dat iedereen in Cuba een dak boven zijn hoofd heeft (zie video). In een gesprek met Humo voegt regisseur Kat Steppe hieraan toe dat de coach zich in november echt negatief uitliet over de toestand in Cuba, maar dat hij tijdens hun tweede bezoek zijn kar helemaal bleek te hebben gekeerd.
 
De aflevering Jeroen bij de boksers kunt u - enkel als Vlaming - tot en met 22 juni integraal herbekijken op VRT Nu.
 
5. Holland America Line gaat vanuit VS varen naar Cuba
De Holland America Line gaat vanaf december vanuit Fort Lauderdale in Florida varen naar Cuba.

Met het ms Veendam worden cruises van 7, 11 en 12 nachten aangeboden met stops in de hoofdstad Havana en Cienfuegos. De toevoeging volgt volgens de HAL op ‘de groeiende vraag naar premium cruise ervaringen naar Cuba’.
 
Derde cruiserederij
Holland America Line is de derde cruiserederij van Carnival Corporation die toestemming heeft gekregen naar Cuba te varen. Vorig jaar begonnen de eerste cruises van dit bedrijf naar het eiland. Tijdens de reizen van 7 nachten worden Havana en Cienfuegos bezocht, dat bekend staat als het model van vroege 19de-eeuwse stadsplanning in Cuba. De reis van 12 nachten bezoekt ook beide Cubaanse havens. Afhankelijk van de vertrekdag van de Cuba cruises, varen zij ook naar de Caribische havens van Montego Bay in Jamaica, George Town op Grand Cayman, Cozumel in Mexico en Key West in Florida.
 
 
6. Eerste luxe Kempinski hotel op Cuba opent in Havana
Kempinski opent haar eerste luxe hotel in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Afgelopen maandag gingen de deuren open van het Gran Hotel Manzana, meldt de website Deutsche Welle. Vijfsterren luxe op een communistisch eiland, gelegen bij Parque Central en het Alicia Alonso Theater, eigendom van Kempinski, samen met de door het leger gecontroleerde touroperator Gaviota.

Luxe vijfsterren
Gasten betalen tussen de 440 en 2485 dollar per nacht in het luxe vijfsterren hotel, dat gevestigd is in het hart van de Cubaanse stad, tegenover Parque Central en het Alicia Alonso theater.Het hotel telt 246 kamers, inclusief vijftig suites. Er zijn vier bars, twee restaurants en een rooftop infinity pool.
 
Boetieks
In 1917 werd het in Europese stijl opgetrokken hotel geopend. Vorig jaar begon een complete renovatie die – vanwege de verplichtingen rond de opleveringsdatum  – door honderden gekwalificeerde arbeiders uit India werd uitgevoerd. Het hotel telt 246 kamers, vier bars en twee restaurants. Op het dak kan men een frisse duik nemen in het zwembad. Op de begane grond zijn luxe boetieks van Versace, Lacoste en Montblanc gevestigd. ‘Het hotel is echt prachtig, maar alles is hier vreselijk duur. Het is niet voor Cubanen,’ zegt de 29-jarige huisvrouw Lidia Martinez. Zakenman Leonardo Padilla geeft toe dat hij moeite heeft met de verkoop van horloges, die in prijs variëren van $1.775 to $4.500 in een land waar het gemiddelde maandsalaris nog geen 30 dollar is.

Linken
* Over de opening van La Manzana en de luxe boetieks (1 minuut)
 
7. 3e Cuba Adelante Run op 9 juli  
Zondag 9 juli 2017 organiseert de Stichting Cuba Adelante de derde Cuba Adelante Run. Dit jaar is de run uitgebreid met een ‘trail run’. Het parcours hiervan loopt door het mooie buitengebied van het Limburgs Landschap en gaat langs de Banen en dagcamping de Houtsberg in Nederweert-Eind. Het is een uitdagend terrein met knuppelbruggetjes en heuveltjes. De lengte van het parcours is 9 km. Je kan deelnemen voor 1 of 2 rondes. Het evenement start op het Pastoor Maesplein in Nederweert-Eind waar de finish is.

Cuba Adelante Run & Trail Run

Het inschrijfgeld is € 6  inclusief een heerlijk kopje koffie. Start om 10.00 uur. Ook voor diegene die liever over de verharde wegen gaan hebben ze weer een parcours uitgezet, deels door het dorp en deels door het buitengebied. Hiervan bedraagt de lengte 2,8 km. Men kan inschrijven voor 2, 4 of 6 rondes. Ook hier bedraagt het inschrijfgeld € 6 inclusief een heerlijk kopje koffie.

Hulp
Cuba Adelante wil Cubanen helpen bij een iets beter bestaan en welzijn. Momenteel heeft de stichting contact met 4 weeshuizen in de stad Holguin.  De stichting heeft contactpersonen in diverse plaatsen in Cuba.
 
Lees verder
* Website Nederweert 24

Link
* Website Cuba Adelante
 
8. Luxe winkelen in Havana
 
'Wat is het warenhuis La Manzana mooi geworden.'
'Kom. Ik nodig je uit vanwege Moederdag om de etalages te bekijken.'

Cartoon van Santana
 
9. Culturele Agenda
* Festival Latino Americano Rotterdam: 23 tot 27 augustus 2017
LantarenVenster presenteert de tweede editie van het Festival Latino Americano Rotterdam. Opnieuw vijf dagen lang Latijns-Amerika. Met ruim dertig filmvertoningen, drie concerten en een doorlopend randprogramma met feesten, diverse talkshows, dans, dj’s en vele interessante gasten brengen ze de Latijns-Amerikaanse sfeer naar de Wilhelminapier.
 
10. Het laatste nieuws
* Kerk in aanbouw in Sandino
De kerk in Sandino wordt geleid door priester Cirio Castro en heeft een capaciteit van 200 mensen. In het stadje aan de uiterste westpunt van Cuba, wonen 40.000 mensen die leven van de opbrengst van citrusvruchten, koffie en vis. Tussen Tampa (Florida) en Cuba bestaan al sinds het einde van de 19e eeuw goede relaties vanwege de import van tabak. Lees verder
 
* EU en Cuba spreken over komende verkiezingen
In het kader van de regelmatige gesprekken tussen de Europese Unie en Cuba is in Brussel overleg gevoerd over het respect voor arbeidsstandaarden, de strijd tegen discriminatie en de insluiting van gemarginaliseerden. Ook verkiezingen in zowel Cuba als de EU stonden op de agenda. Havana heeft voor 2018 verkiezingen gepland wanneer een nieuwe president wordt gekozen, die Raúl Castro moet opvolgen. Lees verder
 
* Analyse van de toekomstige relatie tussen Cuba en de VS
Een van de belangrijkste punten van kritiek op de openheid van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama jegens Cuba is dat hij van Raúl Castro geen enkele toezegging kreeg met betrekking tot de mensenrechten, kritiek die elke keer dat de Cubaanse politie een bijeenkomst van dissidenten verstoort, sterker wordt. Natuurlijk zou de eis van mensenrechten in ruil voor iets anders een zekere mislukking worden, net als het dat in de afgelopen 58 jaar geweest is. Deze benadering zou het onmogelijk hebben gemaakt dat de VS en Cuba een akkoord bereikten over het uitruilen van gevangenen, over diplomatieke relaties en over samenwerking op onderwerpen van wederzijds belang.  De auteurs van het artikel in Progreso Semanal van 26 april 2017, William M. Leogrande en Marguerite Rosé Jiménez, zijn echter van mening dat ‘harde taal makkelijk is, maar uiteindelijk moet je het wel waarmaken’. Lees verder: Deel 1 en Deel 2

* 80% kleine zelfstandigen lid van staatsvakbond 
Ruim 82 procent van Cuba’s cuentapropistas of eigen bazen, is aangesloten bij de officiële vakcentrale Central de Trabajadores de Cuba (CTC), aldus een bericht van de partijkrant Granma. Lees verder
 
* Koning en / of minister-president naar Cuba?
De kans dat het koninklijk paar van Spanje op korte termijn Cuba zal bezoeken, is groot. Maar ook de minister-president Mariano Rajoy staat te trappelen om naar Cuba te vertrekken. Sommige Spaanse media suggereren dat zij samen zullen gaan.
 Lees verder