BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 5   VALSPECIAL!
September 2014
Om drygt en vecka är det val och kulturen lyser som vanligt med sin frånvaro i debatten. Men nu tar Barnteaterakademin pulsen på partierna. Med detta nyhetsbrev följer din barnkulturguide till valet!
 
Vi har ställt sex frågor till de kulturpolitiska talespersonerna för samtliga partier i riksdagen respektive Göteborgs kommunfullmäktige. Och nu har vi svaren! Ta chansen att jämföra hur tankarna går om Skapande skola, den fria scenkonstens villkor, konstens roll i samhället och mycket mer.
 
Du hittar politikernas svar bifogade med nyhetsbrevet. För överskådlighetens skull i två dokument:
6 frågor om barnkultur Riksdagen och 6 frågor om barnkultur GöteborgGod läsning!
 
Till höger tipsar vi om höstens allra första premiärer, en lärarkurs och lite till. Missa inte att Joanna Rubin Dranger kommer till Göteborg med sin föreläsning Visuell makt!
 
Barnteaterakademin har i vanlig ordning flera projekt i pipe-line. Däribland ett soppsamtal med fokus på den dramatiska texten i dagens barnteater. Mer information om detta följer längre fram.
 
Tills dess: Skön september till er alla!
(Vi ses vid valurnorna.) 
 
Kristina Ros,
projektledare
 
2 x GROVMANUS // 2014
 
Och någon blev inte knivhuggen
av Dimen Abdulla
I en trakt mellan stor och liten, i skogen bortanför, testar tre tonåringar gränser, sig själva och varandra. Vem älskar vem? Vem har kontrollen? När går leken över i allvar?
Någon fyller år, någon slår in ett paket, någon hamnar i kläm. Plötsligt står tiden still och det värsta har hänt - och på en diffus våglängd hörs de vuxnas röster
Antal roller: 3 (2 k, 1 m)   Målgrupp: Högstadiet
 
Fimbulvinter – sagan om hur en get, en ekorre och två korpar räddade sin vän ormen och havet
av America Vera-Zavala
På stranden högar med sopor och skrot, i haven stora sjok av plastskräp som driver omkring - och de stora verkar inte bry sig. När Heidrun, Ratatosk, Hugin och Munin en dag hittar en död säl på stranden, blir det starskottet för en resa ända bort till Midgårdsormens värme, vrede och urkraft.
Antal roller: 3-5 (kön utan betydelse)  Målgrupp: Barn 6-8 år
 
Beställa den färdiga pjäsen
Efter readingen har de två grovmanusen skickats ut brett till teatrar i hela landet. Intresserad teater kan sluta avtal med dramatikerna om färdigställd pjäs. Avtalat pjäsarvode är då förhandssubventionerat med en tredjedel av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras inom sex månader från 5 maj räknat (dvs senast 5 nov 2014).
 
Kontakt angående Och någon blev inte knivhuggen sker genom Barnteaterakademin (info@barnteaterakademin.se) eller direkt med Dimen: dimenh@gmail.com
Kontakt angående Fimbulvinter sker genom Barnteaterakademin eller Colombine Teaterförlag (info@colombine.se alt. 08-411 70 85).
.................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Masthuggsteatern, Teater Sesam, Teater Uno och Regionteater Väst (Uddevalla).
 
Det går också att få böckerna per post. Maila då info@barnteaterakademin.se för vidare instruktioner!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
Månadens tips & notiser!
 
 
Dubbelpremiär:
Det blir kaos i världen
Barns tankar om verkligheten här och nu leks fram i en föreställning fylld av värme, humor, svärta och igenkänning.
För åk 3-4. 
Dottern
En klassrumsföreställning om kärlek, rastlöshet, tabletter och pulver. Om en pappa och en dotter.
För högstadiet.
Premiär 5 sept.
Regionteater Väst
Länk till Regionteater Väst
 
 
Parzival
Parzivalmyten från 1200-talet krockas med konst som skapas här och nu. Filosofiska tankeövningar möter populärkulturella uttryck i ett pop-epos om identitetskapande i en självupptagen värld.
Från 13 år.
Premiär 27 september
Backa Teater
 
 
Slingerbulten
Undersökning pågår. Om att passa in och passa an. Eller inte? Och varför?
Målgrupp 5-10 år.
Premiär 3 okt.
Teater Uno
 
 
Lärare ser på scenkonst
Att se scenkonst med elever kan vara givande och spännande, frustrerande och splittrande. Backa Teater bjuder in lärare till en kurs som omfattar seminarier och tre föreställningar, kvällstid mellan september och februari 2014/2015.
Sista anmälningsdag: 11 september
 
 
Visuell makt – om hur toalettsymboler,  hakkors, berusade gorillor och rasstereotypa bilder hänger ihop
Joanna Rubin Dranger, professor i illustration på Konstfack, ger oss verktygen för att kritiskt kunna analysera de bilder som påverkar oss.
Torsdag 18 september kl 17.
Linnéstadens bibliotek.
Fri entré, begränsat antal platser.
Länk till Linnéstadens bibliotek

Forum för scenkonst:
Den nya feministiska vågen
En ny feministisk våg sveper över scenkonsten i Sverige med bl a Fanny, SCUM-manifestet och Gruppen.
Legendariska teaterpersonligheterna Gun Jönsson, Mona Malm och Suzanne Osten  inleder en serie om tre måndagskvällar, i ett samtal om 70- och 80-talets feministiska teater. 
Måndag 22 september kl 18.
Fri entré, ingen förbokning.
Artisten.
(Påföljande seminarier äger rum 20 okt och 17 nov.)
Länk till Artisten
 
 
Nominera till 
Scenkonstbiennalen 2015
Den 26-31 maj 2015 arrangeras Scenkonstbiennalen i Malmö! Biennalen innehåller föreställningar från hela landet, workshops, seminarier, internationella gästspel m.m. Den som vill nominera en föreställning till Scenkonstbiennalen 2015 kan göra det här.
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se