Bethlehemkerk Nieuwsbrief              
Mei 2020 nr. 30
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Staren naar de hemel
 
Vanuit de kerkenraad
 
Bach als troost: Hemelvaart
 
BKCP#6: Bidden
 
Kerkpuzzels
 
Deze week 2x Samen online koffiedrinken!
 
Hart & Ziel: onderweg naar Pinksteren
 
 
 
 
Gezamenlijke viering van  Gereformeerde kerk Loosdrecht en Bethlehemkerk.
 
Aanvang: 10:00 uur
 
Thema: 
Alleen samen
feest vieren
 
 
 
Voorganger:
 ds. Hillegonda Ploeger
 
 
 
Sterretjes
 
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden.
--------------------------
 
Koor wegwijs maken op zoom, voor koorrepetities
---------------------------
 
Voorbede aanvragen
U kunt uw verzoek om voorbede in de week daaraan voorafgaand ook per e-mail: voorbedegevraagd
@bethlehemkerk.nl of telefoon aan de wijkpredikant doorgeven.
 
Collecte overzicht:
[klik op de datum]
 
Hier leest u een toelichting op de collecten van afgelopen zondag en de komende zondag:
 
 
 
 
 
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@
bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Tablet?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
 
AGENDA
 
In principe zijn alle bijeenkomsten geannuleerd en volgt de Bethlehemkerk de richtlijnen van het RIVM en de overheid.
 
 
Vrijdag 22 mei
Nieuwsbrief
 
Zaterdag 23 mei
 
Zondag 24 mei
 
 
 
 
Maandag 25 mei
--
Dinsdag 26 mei
--
Woensdag 27 mei
Donderdag 28  mei
--
Vrijdag 29 mei
BKPC
&
Nieuwsbrief
 
Zaterdag 30 mei
&
Met hart en ziel Pinksterviering
 
Zondag 31 mei
Pinksteren
ds. Jetty Scheurwater
 
 
Samen online koffiedrinken (SOK)
 
Kom online tienerdienst met Pinksterchallange!
 
Save the date
Midden in het leven start op vrijdag 12 juni
 

Zondag 24 mei

Exodus 23:1-17
 
Veel te vieren
 
Nadat God de tien regels heeft verteld, legt Hij aan Mozes de regels precies uit. Het komt hierop neer: wees eerlijk, behulpzaam en gastvrij, neem rust en vier feest. Zo zal het met iedereen goed gaan!
 
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
 
Hilversum Zuid
Jaargang 3 nr.3
 
 
"Hemelvaart
Pinksteren"
 
 
BEZOEK ONZE SITE
Nu veel mensen thuiszitten en veel kerkelijke bijeenkomsten afgelast zijn, houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen uit de Bethlehemkerk.
 
Ook al is de kerkdeur deze zondag weer gesloten, u bent van harte welkom om met ons allen deze dienst met beeld live mee te vieren via deze link.
 
De meest recente nieuwsberichten vind je op www.bethlehemkerk.nl.
 
Vanaf komende week gaat de Nieuwsbrief weer terug naar de reguliere frequentie van één editie per week, deze verschijnt op vrijdag.
 
 
 
 
Staren naar de hemel
 
Hemelvaart, wat betekent dat voor u?
 
Dit is mijn tweede gemeente. Mijn eerste gemeente lag aan de andere kant van Loosdrecht, zeg maar, en dat was Tienhoven. In Tienhoven was het altijd heel rustig op Hemelvaartsochtend in de kerkdienst. Veel mensen gingen ‘s morgens dauwtrappen, een enkeling kwam daarna naar de kerk. En ook in andere gemeenten is het niet druk met Hemelvaart. Misschien herkent u dat ook wel in uw eigen kerk.
 
Hemelvaart is echt zo’n feest wat voor mijn gevoel een beetje tussen wal en schip valt. Kerst is een groot feest in de kerk en ook daarbuiten. Pasen vieren we groots en uitbundig,  Pinksteren is meestal ook heel feestelijk aangekleed. Maar Hemelvaart, met Hemelvaart gebeurt er meestal niet zoveel. Het wordt meer met een lekker lang vrij weekend geassocieerd dan met een belangrijke gebeurtenis uit het leven van Jezus.
 
 
Ds Aster Abrahamsen
 
A.s. zondag 24 mei vieren we samen met de Gereformeerde Kerk Loosdrecht. Heel bijzonder, des te meer omdat dit deze week twee keer gebeurt: ook met Hemelvaart vierden we samen!
 
Onze voorganger is ds. Hillegonda Ploeger van deze kerk. Zij neemt twee ouderlingen mee : Martin Uijterline en Margriet van de Water -  Tiggelaar.
Van harte welkom!
 

Vanuit de kerkenraad

Graag brengen we u op de hoogte over hoe we verder gaan met het organiseren van onze vieringen en bijeenkomsten in de Bethlehemkerk.
 
Op 6 mei hoorden we van de overheid dat, als de actualiteit rondom het virus het mogelijk maakt, het vanaf 1 juni is toegestaan om met maximaal 30 en vanaf 1 juli tot maximaal 100 mensen samen te komen. En deze maatregelen zijn op 19 mei bevestigd met nog wat meer versoepelingen. Uiteraard met inachtneming van de regels over afstand houden, hygiëne en thuisblijven bij verkoudheidsklachten.
 
Vanaf 1 juni en 1 juli gaan wij echter niet over naar vieringen met 30 en 100 mensen in de kerkzaal. Er zijn namelijk bezwaren te noemen.
 
 
 
Bach als troost: Hemelvaart
Voor Hemelvaart schreef Bach drie cantates en een oratorium. Ik laat ze hierbij kort de revue passeren, waarbij ik een linkje geef naar een uitvoering en er enkele delen uitlicht.
 
Wer da gläubet und getauft wird (BWV 37).
Uitvoering door Concentus Musicus Wien o.l.v. Nikolaus Harnoncourt: https://www.youtube.com/watch?v=juZ47lhdniM 
Bijzonder hierin vind ik deel 3 ‘Herr Gott Vater, mein starker Held’, een koraal gezongen door een jongenssopraan en een alt op de melodie van Wie schön leuchtet der Morgenstern (vanaf 8:05 in deze opname). Schitterend is de basaria ‘Der Glaube schafft der Seele Flügel’ (vanaf 12:04).
Auf Christi Himmelfahrt allein (BWV 128).
Uitvoering door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman: 
https://www.youtube.com/watch?v=_hOcLkaw-iA 
Prachtig is de opening met trompetten, evenals deel 3 ‘Auf, auf mit hellem Schall’ (vanaf 5:00).
 
 
Ik hoop binnenkort nog te schrijven over Bachs cantates voor Pinksteren.
Een goede Hemelvaartsdag gewenst.
Marco Goud, organist
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BKCP #6: Bidden
Na een week pauze zijn we weer terug met een nieuwe BKCP. De zesde aflevering alweer in deze Coronatijd. Er zijn versoepelingen en nieuwe regels.
 
We leven toe naar een samenleving die weer meer open gaat maar waarin we afstand moeten blijven houden, onszelf en anderen beschermen en er ondanks de gepresenteerde routekaart nog geen wereld zonder corona in zicht is.
 
Met z’n drieën gaan we ook in gesprek over bidden. Dat blijkt best een moeilijk onderwerp. Al was het maar om de vraag: was is het eigenlijk? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kerkpuzzels
In deze tijd wordt er veel gepuzzeld. Bent u op zoek naar een nieuwe puzzel, bekijk dan de puzzels van de kerken in Kampen of de Domkerk in Utrecht. Voor Kampen is het een middel om de dreigende tekorten op de begroting op te vangen. De Domkerk gebruikt de opbrengst voor de restauratie van de kerk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze week 2x online koffiedrinken
Heeft u de eerste paar keer Samen Online Kofie drinken (SOK) gemist? Wees niet getreurd, want komende zondag 24 mei is er weer een kans! Alweer voor de achtste de keer SOK!
 
Geef u op via zoom@bethlehemkerk.nl zodat we weten wie we kunnen verwachten. U kunt komende donderdag weer dezelfde link gebruiken als die u afgelopen week ontvangen heeft en we beginnen direct na de dienst. Ook als u Zoom nog nooit heeft gebruikt bent u van harte uitgenodigd!
 
Deze week is speciaal, want ook de gemeenteleden vanuit de Diependaalse kerk én de gemeenteleden vanuit de Gereformeerde kerk Loosdrecht zijn uitgenodigd en kunnen donderdag 21 mei en zondag 24 mei na de viering aansluiten voor Samen Online Koffiedrinken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met hart & ziel: onderweg naar Pinksteren
Verhalen van geloof, hoop en liefde uit de Protestantse Kerk. Die staan centraal in het NCRV-programma Met hart en ziel. De presentatoren gaan het land in, op zoek naar hartverwarmende verhalen van gewone mensen.
 
Wachten: het is een opgave. In de lange rij voor de kassa, wachten op versoepeling van de corona-maatregelen, asielzoekers op de behandeling van hun zaak. Wachten vraagt om taai geduld, volharding. Hoe houd je het vol, zonder op te geven?
 
In de Bijbel wordt ook veel gewacht. Dat wachten is nooit passief. Heeft altijd iets van verlangen, van uitzien naar. Zoals een zwangere vrouw uitziet naar de geboorte van haar kind. Ds René de Reuver preekt over Wachten en Verwachting. Waar wachten mensen in Nederland op, we zien het in een reportage en we horen het lied ‘Longing for light, we wait in darkness’ een lied uit het Liedboek, gezongen door Petra Berger.
 
Met hart en ziel, zaterdag 23 mei om 18.00 uur op NPO 2.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl