Wij professionaliseren met u mee !
Nieuwsbrief  25 oktober 2010
Workshop Projectie - Introjectie - Retroflectie
Start 27 november 2010 te Beverwijk  (dag 2 op 17 december)
 
Projectie is een idee, houding of gevoel dat eigenlijk tot je persoonlijkheid behoort, maar dat je niet als zodanig (h)erkent, maar aan een ander toedicht. Nadelen van projectie zijn o.a. verlies van zelfervaring en afhankelijkheid. Je projecteert vaak zonder dat je weet dat je projecteert, je schrijft dan eigenschappen een gevoel of een bepaalt gedrag toe aan een ander of een ander object, terwijl het feitelijk om je eigen persoon gaat. Kinderen zeggen dan:” wat je zegt ben jezelf.”
Een voorbeeld: je vind van een persoon uit je groep dat hij of zij eigenlijk een grote mond heeft, als je je projectie terughaalt blijkt dat je eigenlijk zelf wel zou willen zeggen wat je denkt, maar dat durf je niet. Door zo je projectie terug te halen, kom je weer bij je eigen kracht, omdat je nu met het gegeven, ik durf eigenlijk niet te zeggen wat ik denk, iets kunt doen, terwijl je het anders bij de ander laat liggen.
 
Introjectie is het innemen en binnenhouden van geestelijk materiaal uit je omgeving  zonder dat het echt een stuk van je persoonlijkheid wordt. Attituden, handelswijzen, gevoelens, waarde oordelen. Dit  gebeurt onder druk van buitenaf, eerst als kind in de thuissituatie, later op school, milieu, krant. Introjecteren is het tegengestelde van assimileren, (aanpassingsmechanisme,) dit is proeven en kauwen en weggooien wat je niet kunt gebruiken, waar je niet achterstaat, je neemt iets in breekt het af en past het in het bestaande. Afkeer is een natuurlijke barrière waarover het organisme beschikt/het stoot dingen af die onverteerbaar zijn.
 Wij introjecteren om de opwinding van een conflict uit de weg te gaan. Gevolg: niet meer proeven, niet meer keuren, niet meer walgen, slikken. Nadelen voor de persoon: verlies van beoordelingsvermogen, vervreemding van eigenheid.
 
Retroflectie  of …hoe een mens in staat is zijn kracht tegen zichzelf te keren. Letterlijk betekent retroflectie: zich krachtig/scherp keren tegen. Oorspronkelijk keerde je je kracht tegen andere personen of dingen om je behoefte te bevredigen. Bij retroflectie houdt de persoon hiermee op. Dit kan als kind gebeuren, vaak onder grote emotionele druk door bijv. Een ouder. Hij is niet sterk genoeg het gedrag van de ouder af te keuren. En straft voortaan zichzelf zodat hij niet tot handelen hoeft te komen. M.a.w. hij verandert hij richt de richting van zijn activiteit naar binnen. Hij wordt verdeeld in een doener en een aangedane, een onderwerp en een lijdend voorwerp. Het is een innerlijke strijd geworden.
Retroflecties zijn alleen ongezond als ze onbewust `vergeten`zijn. Gezonde retroflecten  : Bewust je reactie tot later uitstellen omdat dat meer effect zal hebben. Retroflecties ontstaan onder emotioneel grote druk van de omgeving. Gevolgen van retroflectie kunnen zijn: krachteloosheid, besluiteloosheid, lichamelijk pijnen die geen aanwijsbare somatische oorzaak hebben, slachtofferrol.
 
Doel van de workshop: U leert het herkennen van deze mechanismen bij u zelf en bij uw cliënten. Daarnaast leert u hoe ermee om te gaan en hoe u uw cliënten hierin kunt begeleiden.   Meer informatie >
 
***
 
Workshop Overdracht – Tegenoverdracht
Maandag 1 november te Zwolle (nog enkele plaatsen vrij)
  
Doel van de workshop;
Tijdens deze dag zal het thema overdracht/tegenoverdracht centraal staan. Dus, het vermogen om de tegenoverdracht bij jezelf als therapeut/ coach te herkennen, de onvermijdelijkheid, noodzakelijkheid en (mits herkend) de geneeskrachtige uitwerking ervan te kunnen begrijpen die zowel bij cliënt als therapeut/ coach leidt tot groter zelfinzicht.  Meer informatie en/of inschrijven>
 
 
Nieuwe datums op de agenda:
 
  - EMDR - start september 2011 in Beverwijk / Apeldoorn /  Den Bosch
 - Body Drum Release - Woensdag 6 april 2011 te Amersfoort
 - Emotional Freedom Techniques EFT - Zaterdag 19 maart 2011 te Beverwijk
 
Ook op onze agenda 
 
BivT hoofdlocatie - Begijnenstraat 16  1941 BS  Beverwijk
secretariaat:  0251-212139 - maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.
  
Het BivT heeft het @ bestand met de grootste zorg samengesteld. Gegevens worden nooit voor enig ander doeleinde aan derden overgedragen. Stelt u echter geen prijs op nieuws of andere berichtgeving van het Bijscholing instituut voor Therapeuten, dan kunt u zich uitschrijven via de link onderaan deze mail of op www.bivt.nl. 
Onze excuses voor eventueel ongemak