Nieuwsbrief september 2013
 
Kijkdag: 21 september 2013
Helpt u mee? Op zaterdag 21 september organiseert het Tropenmuseum een kijkdag van Foto zoekt familie in het museum, van 10:00 tot 17:00 uur. U kunt ons helpen in de zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van verweesde 'Indische fotoalbums'.

Tijdens deze speciale kijkdag kunt u 100 geprinte replica’s van de albums inzien, gemaakt door Albelli Fotoboeken. Wellicht herkent u plaatsen of personen op de foto’s; belangrijke aanwijzingen die ons dichter bij de familie van de fotoalbums kunnen brengen. Of u komt een album tegen dat hoort bij uw eigen familie!

U kunt ook digitaal door de fotoalbums bladeren en medewerkers van het Tropenmuseum staan klaar om u te helpen met de juiste tips om te zoeken.
 
Programma

Conservator aan het woord
Pim Westerkamp is sinds 2005 werkzaam bij het Tropenmuseum als conservator Zuidoost-Azië. Hij geeft een lezing over de foto’s van zijn familie uit voormalig Nederlands-Indië.

Filmvertoning: het verhaal uit de koffer
Dewi Staal (1988) is een jonge Indische cultureel antropologe die gefascineerd raakte door haar Indische roots. Zij maakte de film Het verhaal uit de koffer, over de zoektocht van haar tante Marleen Staal naar het verleden van haar ouders. Na de film gaan Dewi en haar tante in gesprek met het publiek.

Foto vindt familie: terugblik
Rob Jongmans, fotodocumentalist bij het Tropenmuseum, spreekt samen met Armando Ello van Hoezo Indo en rechtmatige eigenaren over de albums die zij terugvonden via Foto zoekt familie, en de invloed die dat op de familie heeft gehad.

Twijfelindo
Hoezo Indo geeft een presentatie over het project Verborgen identiteit: een serie portretten van derde en vierde generatie Indo-Europeanen die vragen stellen over hun identiteit; ‘twijfelindo’s’.
Ook zal het Indisch Fotolab worden geïntroduceerd, een project van Armando Ello waarbij herinneringen worden teruggehaald tijdens het digitaal restaureren van een foto.
 
Fotoweek

De kijkdag vindt plaats in het kader van de Fotoweek (20 t/m 29 september 2013). Tien dagen lang staat heel Nederland in het teken van fotografie. Samen met fotografen (professionals en amateurs), fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken en boekhandels worden activiteiten in het hele land georganiseerd. Het thema van Fotoweek dit jaar is ‘Kijk! Mijn Familie’.

Lees meer over Fotoweek 2013.
 
Een gedetailleerd en actueel programma kunt u vinden op onze website en op www.defotoweek.nl.
Foto zoekt familie, Tropenmuseum / KIT Bibliotheek, www.fotozoektfamilie.nl