thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuinplanten - kleinfruit - kruiden - groenteplanten - tuingeluk -


Komend weekeinde zaterdag en zondag 9 en 10 mei 2020 zouden onze onvergetelijke groentedagen plaats vinden.

Inmiddels is wel duidelijk dat onze themadagen tot 1 september niet op de normale manier kunnen doorgaan.

De groenteplanten en eenjarige kruiden, het kleinfruit zijn allemaal opgekweekt zoals gebruikelijk. Maar we houden het nu liever, voor zo ver mogelijk wat meer ingetogen.

We hebben voorlopig besloten alle extra open dagen als koopzondagen te handhaven. Dat wil zeggen dat we dan wel gewoon van 10:00 tot 17:00 uur open zijn maar dat er geen extra activiteiten zijn zoals een markt, muziek, terras en workshops of demonstraties.

Door wel extra open te zijn hopen we de bezoekersaantallen wat te spreiden.

Kom, als dat kan, liever in de loop van de week zodat het niet te druk wordt. De kwekerij is redelijk ruim opgezet, maar mocht het toch te druk worden dan moeten we mogelijk in de loop van de dag de poort tijdelijk sluiten tot er weer meer ruimte is.

Respecteer alsjeblieft de anderhalve meter afstand tot andere klanten en onze medewerkers zoals we met elkaar hebben afgesproken. Er is geen markt, maar we hebben wel marktkramen gehuurd om de groenteplanten op onze parkeerplaats ruim te kunnen uitstallen. Bovendien hebben we een tweede pinapparaat aangeschaft om daar een extra afrekenplek in de buitenlucht te kunnen inrichten.

Parkeren moet dus op straat. Laat daarbij alstjeblieft steeds tenminste drie tegels vrij voor voetgangers en blokkeer geen opritten.

Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen verschilende, vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. Ook eenjarige kruiden zoals rucola, venkel, dille, zeekraal en koriander hebben we speciaal voor deze dagen gezaaid en opgepot.

De groenteplanten staan vanaf vrijdag tijdelijk in onze web-winkel. Zo kun je je bezoek aan onze groentedagen voorbereiden en een boodschappenlijstje samenstellen.

Via deze link kun je dan zien welke soorten er zijn: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

Niet eerder dan aanstaande zaterdag 9 mei vanaf 10:00 uur zijn ze op de kwekerij te koop. De kwekerij is ook zondag 10 mei open van 10:00 tot 17:00 uur.

De meeste groenteplanten en eenjarige kruiden zijn te teer voor verzending en bestellingen worden ook pas na dit weekeinde weer verzameld. Online bestellingen van groenteplanten voor verzending maken daarom weinig kans.

Meestal raakt tijdens de groentedagen al het een en ander uitverkocht. De voorraad wordt dagelijks bijgehouden. Zodra iets op is halen we het uit de online-winkel. De groenteplanten blijven twee of drie weken of zo lang de voorraad strekt vindbaar in onze web-winkel.

Als de groenteplanten en eenjarige kruiden stevig genoeg zijn gaan we ze ook verzenden maar tegen die tijd zijn de meeste soorten uitverkocht. Reken dus niet op onze web-winkel voor bestellingen, kom liever zelf in de loop van de komende weken je groenteplanten uitzoeken. Kleinfruit, fruitbomen en vaste kruiden worden jaarrond verzonden.

We hebben de afgelopoen weken ook heel veel opgepot, dus er komen voortdurend leuke nieuwe soorten in onze web-winkel.

geduld groeit

Linda is hier al maanden mee in de weer. Ze zaait, verspeent, verzorgt en verpot stilletjes ver weg achter in onze kas volgens een strak schema eerst de pepers, dan de tomaten en zo stug door tot alle planten in potjes staan. Uiteindelijk is alles dan als het meezit precies op tijd klaar voor onze groentedagen. Dat gaat al vele jaren zo.

Groenteplanten groeien exponentieel, ze beginnen traag maar het gaat steeds sneller naarmate ze meer blad hebben. Als ze eenmaal goed op dreef zijn ze ook snel te groot, timing is belangrijk. Als alles is opgepot is het werk gedaan. Dan zijn we overgeleverd aan de weersomstandigheden en is het alleen nog water geven en wachten.

De groenteplanten worden opgekweekt in biologisch bemestte turfvrije potgrond en er worden hierbij uiteraard, net als bij de rest van de planten die we kweken, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt.

groente en andere planten voor je eetbare tuin
zeekool

Als gediplomeerd biologisch dynamische groenten en kruidentelers, met een klein beetje missiedrang, willen we deze dagen duidelijk maken dat er nog genoeg bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn. We willen ook inspireren hier zelf mee aan de slag te gaan. Het hoeft niet ouderwets te zijn om goed te smaken. Hans van Wolde, die eigenwijze chef, zegt het zo: "Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten."

Er worden nog steeds volgens traditionele en modernere methodes nieuwe rassen geselecteerd. Vooral tomatenrassen worden voortdurend doorontwikkeld door gepasioneerde liefhebbers en profesionals.

Voor wie liever zelf zaait zijn een beperkt aantal soorten groenten en kruiden ook als zaad verkrijgbaar. Je kunt nog veel meer vinden via de link naar hieronder naar Van Der Plancke zaden.

Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis.

Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.

Behalve groenteplanten en kruiden hebben we nu ook heel veel verschillende soorten fruitbomen en kleinfruit zoals bijzondere bessen, kiwi's, druiven, bramen, frambozen, aardbeien, vijgenstruiken en druiven geselecteerd op smaak en geschiktheid voor ons klimaat en biologische teelt zonder bestrijdingsmiddelen. Je vind ze hier: klein- en grootfruit, planten voor de moestuin.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Zwarte, groene, gele, paarse en witte tomaten, oranje en paarse bloemkolen, witte, gele en reusachtige aubergines, scherpe en zoete pepers, hertshoornweegbree, 19 soorten basilicum en nog veel meer.

Welke groenteplanten er zijn kun je vanaf vrijdag al in onze web-winkel opzoeken.

Niet alles kan worden opgestuurd, daarvoor zijn de planten soms te teer. Ze staan er hoofdzakelijk zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden.

Het zijn vooral veel soorten in een kleine oplage.

Er is dit jaar geen markt, onze deelnemers werken vanuit huis:

Ik zou ze nu graag omhelzen. We missen hun bijdrage en houden contact. Dat kun jij ook doen door de aankopen die je normaal op onze markt doet nu online te doen. Een aantal van hen loopt door de crisis een groot deel van hun omzet mis. Neem alsjeblieft de moeite en steun ze door online te bestellen.

Camac Machi

Is een bijzondere pottenbakker uit Roermond met ambachtelijk 'middeleeuws' tuin en keuken gebruiksaardewerk. We kennen en bewonderen Maarten al heel lang, hij maakt artistiek, historisch verantwoord en bovendien heel bruikbaar aardewerk. Hun prachtige winkel in Roermond op Schuittenberg 17 is gewoon open, maar het is er niet erg druk nu het zo stil is in de stad. Maarten en Francois ontvangen je graag in hun winkel in Roermond of online via: Camac Machi.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

de zaden en tuinboekenwinkel, van Der Plancke

Robbert van van der Plancke heeft een uitstekende web-winkel. Je kunt er een breed sortiment zaden online bestellen.

Je vind ze hier: van der Plancke

Dat urenlang neuzen in die enorme zadenwand is er dus jammer genoeg dit jaar niet bij. Maar je hoeft niets te missen.

Délice & Délicieux

Hermine maakt van groente en fruit de heerlijkste dingen. Ze kookt als een godin. Je laten inspireren door haar bijzondere confituren, geleien, chutney's, sauzen en veel meer huisgemaakte heerlijkheden is vorlopig niet mogeljk.

Ze heeft geen web-winkel. Maar mocht je je hoop hebben gevestigd op nieuwe voorrraad van een favoriet product uit haar enorme aanbod dan kun je daar via e-mail naar informeren: Délice & Délicieux. Alles kan worden verzonden.

Ik ben zelf groot liefhebber van haar Clementine gelei, haar Sinasappel marmelade, uienconfituur en de jams met chilipepers.

imkerij Beelicious

Onze huisimker, Willem, van Beelicious heeft zo'n beetje alles wat je van honing of bijenwas kunt maken. Hij heeft het nu erg druk omdat het zwermtijd is, maar je kunt het altijd proberen mocht je je hoop hebben gevestigd op iets van dit alles behalve de heerlijke ijsjes die nu zo goed van pas zouden kunnen komen. (Ik denk niet dat die ook kunnen worden verzonden.)


Aanstaande zaterdag en zondag 9 en 10 mei 2020 zijn we dus open van 10:00 tot 17:00 uur en er zijn groenteplanten. Die zijn er volgende week ook nog wel. Doe rustig aan.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

traditionele voorjaarsdrukte

Nog meer dan normaal in deze periode wordt er erg veel besteld in onze web-winkel. Onder de huidige omstandigen bestellen ook klanten die binnen een straal van 20 kilometer van de kwekerij wonen online. We verzenden nog steeds door heel Europa maar je moet er wel wat geduld voor over hebben.

Zeven van onze medewerkers besteden al hun tijd aan het verwerken van bestellingen. Vooral het zorgvuldig inpakken van planten vergt veel tijd en aandacht.

Normaal leveren we binnen enkele dagen, maar inmiddels is de levertijd vanwege het grote aantal bestellingen ruim 3 weken.

Wij worden overvraagd, dat is geweldig. Maar we vinden het heel vervelend dat soorten soms overbesteld worden en uitverkocht zijn tegen de tijd dat we de bestelling kunnen verzamelen.

Toch wordt de voorraad op de web-site nog steeds elke dag bijgewerkt zodat daar alleen die planten te zien zijn die op dat moment voorradig en leverbaar zijn.

Bestellingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. De beschikbare voorraad wordt dus eerlijk verdeeld. En we plannen ook zeer zorgvuldig op basis van ruim 30 jaar ervaring de hoeveelheden die nodig zijn.

In het voorjaar worden we telkens weer als het ware geplunderd. Weet dan echt niemand dat het najaar de beste tijd is om vaste planten aan (Of is het uit?) te planten?

Liefst overtreffen we verwachtingen en sturen we bestellingen nog sneller dan verwacht. Maar dat is momenteel nogal een dingetje omdat we steeds weer met nieuwe bestelpieken te maken hebben. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het ziet er naar uit dat we nu de ergste piek achter de rug hebben.

Als je niet drie weken kunt wachten op je bestelling ben je natuurlijk van harte welkom om ze zelf te komen uitzoeken en meteen mee te nemen van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Gebruik de web-winkel dan zoals bedoeld: Als online catalogus en dagelijks bijgewerkte inventarisatie van soorten die uit voorraad leverbaar zijn..

Intussen in de tuin

Sinds twee jaar hebben we een vaste tuinvrouw, Marieke. Al haar tijd brengt ze door in onze tuin waar ze met veel zorg en aandacht voor detail onze borders onderhoudt. De tuin was nog nooit zo mooi en zo goed op orde.

In het vroege voorjaar hebben we de border tussen het tweede en derde bed gerooid en diep gespit. Die ligt er nu even heel kaal bij. Dat doen we om er voor te zorgen dat we wortelonkruiden die zich daar de afgelopen 20 jaar hebben gevestigd goed kunnen uitputten. Om ook de zaaionkruiden kwijt te raken maken we regelmatige een 'vals zaaibed'. Dat doe je door de schone grond toch nog een keer te harken zodat de zaden van ongewenste planten die in de grond aanwezig zijn worden gestimuleerd om te kiemen. Je kunt ze dan nadat ze zijn opgekomen makkelijk wegschofflen.

Het ziet er naar uit dat we hier pas in september weer gaan aanplanten.

Ook op het uiteinde van de lavendeldijk hebben we nog een klein projectje. Hier wil ik het bed verhogen met gestapelde mergelstenen. Er heeft zich daar een geweldig groeiende en inmiddels heel grote rozemarijn uitgezaaid, Misschien moet dat dan maar het thema van dat bedje worden. Dat is dan wel vrij streng qua selectie, de border ligt open op het oosten, de koudste hoek. Voor rozemarijn kies je liever de wat meer beschtte plekjes. Maar wij leren natuurlijk veel meer van mislukkingen dan van succes.

Altijd fijn om nog wat plek te hebben waar je nog met planten kunt experimenteren. Hoezo heet dat verkneukelen?

Salvia multicaulis en Helianthemum syriacum waren de eerste bloeiers in het nieuwe perk.

De foto hieronder laat zien wat we proberen te voorkomen door de groenteplanten wat verder uit elkaar te zetten op onze parkeerplaats. Maar het is ook een vertekend beeld. Vanuit een ander perspectief zou de onderlinge afstand waarschijnlijk al redelijk voldoen. De donkere en krappe hoekjes onder de afdakjes vermijden we dit jaar.

Laten we verantwoord zijn en elkaar een beetje de ruimte geven. Dan hoeven wij niet moeilijk te doen en zeer tegen onze zin bezoekers toegang te weigeren.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

Kom gerust mee genieten, vanaf zaterdag 9 mei van onze onvergetelijke groenteplanten maar wees niet te hebberig, er zijn de komende weken genoeg leuke en bijzondere planten.

ook open

Kwekerij het Hostaveldje is dit weekeinde ook beide dagen open van 10:00 tot 17:00 uur.

Andere themadagen voor 2020 zijn voorlopig geannuleerd.

We zijn dan wel volgens plan extra open. Voor nu ziet dat onveer zo uit:

donderdag 21 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 1 juni extra open op tweede pinksterdag

zaterdag en zondag 13 en 14 juni Mediterrane plantendagen

zaterdag en zondag 11 en 12 juli Lavendeldagen,

zaterdag en zondag 22 en 23 augustus Salvia en prairieplantendagen

zaterdag en zondag 26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt.

Misschien kunnen onze pompoendagen tegen die tijd gewoon wel volgens plan plaatsvinden en wordt dat ons grootste feest.

Alles is nu even heel anders en dat is ook best leerzaam.

Je leest het straks hier als een van de eersten.met de groenten van Linda en Roger Bastin