'Op een Blaadje' 
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
 
 
Nieuwsbrief nr. 44 - Juni 2013
 
Beste ,
 
 
In de maartnieuwsbrief stond een foto van mijn zaaigoed in bakjes op de vensterbank. Zie hier het resultaat! Malse, verse, sappige, stevige radijsjes bómvol kalium. Waar is dat goed voor? Kalium helpt bij zenuwprikkelgeleiding en een normale bloeddruk, samentrekken van spieren en kracht in je spieren. Omdat je radijsjes meestal rauw eet gaat er geen kalium verloren. Aardappels zijn ook goede kaliumleveranciers maar dat raak je deels kwijt bij het koken. Hoeveel kalium heb je nodig per dag? De aanbevelingen in Europa zitten zo rond de 3,5 gram kalium per dag voor een volwassene. In 100 gram radijs zit 240 mg kalium. Dat wordt dan wel even dooreten.
 
 Quizvraag 
 
Hoeveel radijsjes moet je eten voor de aanbevolen hoeveelheid kalium per dag?
 
Het antwoord vind je verderop in de nieuwsbrief.
 
 Ga toch koken!

Het is de kop van een artikel uit de Volkskrant van 30 mei. Michael Pollan, hoogleraar voedingskunde, die volle zalen trekt met zijn visie op voeding en de mode wordt geinterviewd. 'Koken is ouder dan taal', zegt hij. Hij noemt het verontrustend dat er zoveel mensen zijn die gemaksvoedsel kopen en wijst op het verlies van basiskennis over koken. De industrie produceert dingen die je thuis niet snel maakt omdat het te ingewikkeld is en dus koop je het kant en klaar. Een wereld aan producten vind je in de supermarkt.

Michael Pollan - Bron: Internet

Gebrek aan zelfvertrouwen doet ons naar dit soort beloftevolle verpakkingen uit alle windstreken grijpen. Maar het smaakt uiteindelijk allemaal hetzelfde, naar smaakversterker. Bovendien wijst onderzoek uit dat mensen die koken gezonder eten dan mensen die niet koken. Zo zou de opkomst van obesitas de afname van koken op de voet volgen. Het excuus dat koken teveel tijd kost is maar ten dele waar. Het gaat niet om tijd maar om prioriteit. We schijnen met zijn allen uren per dag voor de buis en achter de pc te zitten. Misschien dat daar wel iets bij zit dat een tikkie minder kan. Wie met bezieling kookt hoeft niet naar yoga. Koken werkt op de Théta-golven in de hersenen die zorgen voor ontspanning en creativiteit. Probeer het maar eens uit. Bijkomstig voordeel: als je minder consumeert maar zelf meer produceert krijg je meer controle over wat je eet. En de fabriek heb je al; je keuken.
 
Dekt jouw voeding de lading nog?
 
We weten lang niet altijd of we genoeg aan vitaminen, mineralen, voedingsstoffen en bouwstoffen binnenkrijgen. Eten is vaak vooral een lekkere bezigheid en niet alleen een nuttige. Nu is er een site waar je zo af en toe eens kunt spieken hoe het zit met jouw bouwstoffen. We willen allemaal een mooie huid, glanzend haar, liefst graag ook stevige nagels en een dijk van een energielevel. Dat we dat voor een heel groot deel aan onze voeding te danken hebben staan we niet bij stil.
Dus , kijk eens hier om te zien hoe het zit met de cijfertjes.
 
Quiz-vragen en antwoorden
 
Ruim een kilo. Dat wordt even doorbijten.
Veel succes!
 
Simpel
 
 
Onlangs kreeg ik een tip van iemand die ook van gezond en lekker eten houdt. Je neemt een banaan, appel kan ook, en een kropje sla of wat stronkjes witlof en doet dat samen in de blender. Vanochtend liep ik hiervoor mijn moestuin in nou, groenteborder is eigenlijk meer op zijn plaats voor mijn postzegeltuintje maar dat klinkt niet. Dus liep ik mijn moestuin in en plukte wat rucola, bladmoes en slablad, deed het in de blender samen met een banaan en draaide de boel tot puree. Binnen mum van tijd had ik een mooi bakje vol groens dat smaakte naar banaan in een pas gemaaid weiland. Het geeft energie en zorgt ervoor dat je helder kan denken. Het eten van brood maakt vaak wat slaperig en dat kun je op de vroege morgen niet gebruiken. En met die geur van pas gemaaid gras ben je ook nog even aan het picknicken.
 
Recept
 
Deze maand begint de aanvoer van verse, betaalbare rabarber in de winkel en op de moestuin is hij al even voorhanden. Voor dit recept gebruik ik geen suiker maar ahornsiroop en abrikoosjes als zoetmiddel.
 
 
Ingrediënten:
1 kg rabarber
200 g zachte roomboter
2 ½ dl ahornsiroop
1 ei
250 g gebuild meel
1 eetl bakpoeder
eventueel 1 theelepel vanillepoeder
zout
(5 gedroogde abrikozen in reepjes)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 250 °c. Beboter een taartvorm en bestuif met meel. Maak de rabarber schoon en snijd er stukken van 3 cm van. Maak van de overige ingrediënten een beslag. Giet de helft van het beslag in de taartvorm, verdeel de rabarber erover en leg hier en daar een reepje abrikoos. Giet de rest van het beslag over de rabarber. Bak de taart gaar in 45 min. op 180 °C.
De wat zure rabarber combineert goed met de zoete ahornsiroop. Er kunnen afhankelijk van het seizoen ook ander vruchtensoorten gebruikt worden zoals bramen, bessen, peren, bananen.

Printversie als bijlage.
 
Agenda 
 
  
 
Op de volgende data zal Op een Blaadje weer een lezingenserie verzorgen voor EPC Waterland te Amsterdam. Hiervoor kan je informatie opvragen via de link onderaan dit bericht.
Op donderdagavond 3 oktober, 31 oktober, 21 november en 12 december. Aanvang 20.00 uur, slot 22.15 uur.

De kookworkshop volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden. Ook de rondleidingen door supermarkt èn de rondleiding door reformwinkels. De zogenoemde supermarktsurvival.

Er zijn weer volop kruiden te vinden voor een mooie kruidenexcursie. Eerst samen kennis opdoen en plukken. Daarna er iets lekkers van maken. Denk aan een goed gevulde soep of een mooie salade. Maar ook pesto is mogelijk. Kom gerust eens mee op een kruidenwandeling.
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze website mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
 
Praktijk
'Op een Blaadje'
 
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
 
 
0475 - 527561
06 - 46022065