Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 19 november 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Werkgelegenheid als onderdrukkingsmiddel tegen kritiek
  2. Actie voor steunlidmaatschap van nieuwssite 14ymedio
  3. Cuba's Nationale Balletschool 
  4. Alaska Airlines staakt vluchten naar Cuba
  5. Cuba's slechte score met internetvrijheid
  6. Geen paladar 'Celia Cruz'
  7. Bezoeken van Cubaanse-Amerikanen gegroeid
  8. Autopista Nacional
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze wekelijkse Nieuwsbrief CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Cuba: werkgelegenheid als onderdrukkingsmiddel tegen kritiek
Ons commentaar op de actualiteit
Gewone Cubanen die zelfs nog maar een subtiele vorm van vermeende kritiek op hun land hebben geuit, krijgen te maken met pesterijen op het werk of verliezen hun baan. De autoriteiten controleren een groot deel van de arbeidsmarkt en gebruiken dit als een instrument van repressie. Het rapport van Amnesty International Your mind is in prison, dat afgelopen week verscheen (zie ook onder 10), toont aan hoe in Cuba decennialange repressie – onder meer door onrechtmatige ontslagen van overheidspersoneel en intimidatiepraktijken in de ontluikende zelfstandigensector – vandaag resulteert in een systeem waarin zelfs Cubanen die niet politiek actief zijn elke kritiek op de regering moeten vermijden als ze hun job willen behouden. Van groot belang is in dit verband de houding van buitenlandse investeerders die steeds actiever worden in Cuba, ook de Nederlandse.
 
Nederlandse investeringen
Dat geldt bijvoorbeeld voor de Nederlandse onderneming Womy Equipment Rental, met een vestiging in de Speciale Ontwikkelingszone van Mariel. Het bedrijf verhuurt o.a. hijskranen, vrachtwagens en andere zwaar materieel. Bij het bedrijf werken 55 personeelsleden. Bij de ingebruikname op 31 oktober sprak een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering namelijk Guido Landheer (in de Spaanstalige media wordt hij opgevoerd als vice-minister van Buitenlandse Handel bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland), die benadrukte dat deze ingebruikname een bewijs was dat Cuba belang hecht aan buitenlandse investeringen en economische veranderingen. Hij zweeg over de mate waarin de Cubanen ook oprecht betrokken zijn bij zaken als vakbondsrechten, het recht van vereniging en bescherming tegen politieke discriminatie.

Nieuwe dialoog
Nu Raúl Castro in februari 2018 zal aftreden, is er in Cuba aanleiding een zinvolle dialoog over mensenrechten te openen. Ook Nederland zal hierin een rol moeten spelen. ‘Het land moet beginnen met de nodige hervormingen op gang te brengen zodat de vrijheid van meningsuiting een realiteit wordt voor de bevolking’, luidt de terechte conclusie van Amnesty International (AI). Cuba blijft het enige land in Noord-, Zuid- en Centraal-Amerika dat Amnesty International niet officieel mag bezoeken.
 
Ontslagen
Zelfs wie het beleid van de Cubaanse regering voorzichtig afkeurt, wordt ofwel zomaar ontslagen ofwel zodanig door de staat gepest dat hij voelt dat hij geen andere optie meer heeft dan op te stappen of het land te verlaten. Wie eens is ontslagen als overheidswerknemer wegens het uiten van kritiek, kan daarna bijna onmogelijk nog bij de overheid aan het werk. De meeste door AI geraadpleegde Cubanen vertelden dat Cuba’s officiële vakbonden, aangesloten bij de eenheidsvakcentrale CTC, niet in actie komen omdat zij door het regime wordt gecontroleeerd; zij die de top van de communistische partij controleren in Cuba, controleren ook de topleiders van de vakbeweging.
 
De redactie
 
Link
* Volledig rapport Amnesty International, 16 november 2017 in het Spaans en het Engels.
 
2. Actie voor steunlidmaatschap van nieuwssite 14ymedio
Drie jaar geleden ging in Cuba de eerste onafhankelijke digitale nieuwskrant met de naam 14ymedio van start. De site werd opgericht door blogger Yoani Sánchez en de redactie was gevestigd op de etage van haar flat in Havana.

Nu, drie jaar later zoekt deze Spaanse en Engelstalige nieuwssite naar steunleden om ‘de kwaliteit te kunnen handhaven en op economisch vlak redactioneel onafhankelijk te kunnen zijn.’
 
Prins Clausprijs
Tot nu toe kwam de financiering van bijdragen van vrienden, fondsorganisaties, academische instituten en prestigieuze prijzen. Yoani Sánchez ontving bijvoorbeeld in 2010 de Prins Clausprijs voor haar kritische journalistieke werk binnen Cuba.
 
Effect
De internetkrant 14ymedio is in drie jaar uitgegroeid tot een onafhankelijke nieuwsbron binnen de Cubaanse dictatuur. Zij doet verslag van actuele ontwikkelingen in de Cubaanse samenleving en laat leden van de oppositie - van links tot rechts - en kritische stemmen binnen de wereld van de Cubaanse cultuur en kerken aan het woord.
 
Oproep
Nu doet de reactie een oproep aan de lezers om via een steunlidmaatschap bij te dragen aan de financiele en redactionele onafhankelijkheid van deze digitale krant. Ook organisaties en instituten kunnen lid worden.
 
Kritische tegenbeweging
Op een speciale website – zowel in het Engels als in het Spaans – staat uitgebreide informatie over de aard van het steunlidmaatschap van 14ymedio, over de activiteiten van 14ymedio en de redactiesamenstelling. Ook is een financiële verantwoording toegevoegd. Wie lid wordt – ook als is het via een kleine bijdrage – draagt bij aan de vorming van een kritische tegenbeweging binnen Cuba die zich door de machthebbers niet laat afschrikken.
 
Link
* Steunlidmaatschap 14ymedio
 
3. Cuba's Nationale Ballet School
Fotograaf Santiago Barreiro, geboren in Uruguay,  heeft zelf nooit gedanst maar besloot enkele jaren geleden zijn professionele fotowerk te richten op ballet en dans. Hij fotografeerde de beste dansers ter wereld. Het kostte hem bijna een jaar om toestemming te krijgen voor het maken van foto's in Cuba’s Nationale Ballet School. National Geographic publiceerde 13 van de foto’s die hij in Cuba maakte.
 
 
De Nationale Balletschool in Havana is representatief voor de architectuur van de Cubaanse hoofdstad. Jong talent is er uit het hele land aanwezig; de opleiding die zij volgen is gratis. Foto: Santiago Barreiro
 
Citaat:
Een van de eerste balletopleidingsinstituten ter wereld staat in Havana, daterend uit de veertiger jaren toen de internationaal bewonderde Alicia Alonso, medeoprichter was. Na 1959, het moment van de revolutie van Fidel Castro, groeide de aandacht voor kunstuitingen en Castro steunde de school die uitgroeide tot een van de beste ter wereld met meer dan 3.000 studenten. Alonso is er nog steeds bij betrokken hoewel zij in 1995 op 74-jarige leeftijd haar laatste balletvoorstelling gaf. De school is een goed bewaakt bastion van nationale trots: Barreiro moest bijna een jaar wachten voor hij toestemming kreeg om binnen te fotograferen.
 
Lees verder
* Lees verder in National Geographic, 13 november 2017, met 13 foto’s en een gesprek met de fotograaf Barreiro door Rachel Brown.
 
4. Alaska Airlines staakt vluchten naar Cuba
Alaska Airlines staakt de vluchtuitvoering naar Cuba.
Als reden noemt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij de afname van de marktvraag en de nieuwe restricties die de regering heeft ingesteld voor het reizen van en naar Cuba. 
 
Laatste vlucht
Alaska Airlines vliegt sinds januari naar Cuba en heeft dinsdag bekendgemaakt dat haar laatste vlucht tussen Los Angeles en Havana op 22 januari 2018 plaatsvindt, meldt AP.
Afgelopen week voerde de regering-Trump een nieuwe wet in. Deze beëindigt het recht op ‘people-to-people’ of individuele reizen naar Cuba. Volgens Alaska Airlines maakt 80 procent van haar passagiers gebruik van dit recht.
Ook de vraag van passagiers naar deze bestemming bleek beperkt. De vluchten waren al vanaf januari amper halfvol. Gedurende de zomerperiode verkochten de tickets goed, maar in de herfst nam dit weer af. Ook de orkanen in het Caribisch Gebied beïnvloedden de marktvraag negatief.
 
Aanbod gereduceerd
Nadat de Amerikaanse regering onder president Obama vorig jaar na lange tijd de restricties rond het reizen tussen de twee landen ophief waren veel Amerikaanse airlines zeer geïnteresseerd in het reizen naar Cuba. Vanwege tegenvallende interesse hebben veel luchtvaartmaatschappijen het aanbod naar Cuba inmiddels gereduceerd.
 
 
5. Cuba's slechte score met internetvrijheid
Cuba behoort wereldwijd tot de vijf slechtst presterende landen met internetvrijheid, aldus een rapport van de Amerikaanse organisatie Freedom House. Enkel China, Ethiopie, Syrie en Iran doen het nog slechter. In Latijns-Amerika is Venezuela het land dat het dichtst bij Cuba staat. 

Het rapport meldt wel een groeiend aantal Wifi-punten op het eiland, een verlaging van de prijzen van 2 CUC naar 1.50 CUC per uur en de start van experimenten om internetaansluitingen in particuliere woningen aan te leggen. Maar het regime gaat ook door met het blokkeren van diverse kritische websites. Ook controleert het staatsbedrijf Cubacel sms-berichten met termen als ‘democratie’, ‘mensenrechten’ en ‘dictatuur’. Onafhankelijke journalisten worden regelmatig opgepakt of hen wordt verboden gebruik te maken van de Wifi-punten die de staat controleert. Ook zijn journalisten bij staatsmedia ontslagen omdat zij tegelijkertijd bijdragen leverden voor kritische en onafhankelijke media.
 
 
6. Geen paladar 'Celia Cruz'
Zijn particulier restaurant in Holguín, mag niet de naam dragen van Cuba’s muzikale legende Celia Cruz. Dat heeft eigenaar Luis Hernández Martín van ambtenaren gehoord.

De eigenaar zegt dat hij sinds enkele maanden regelmatig bezoek kreeg van agenten van de geheime dienst die hem voorhielden dat het onacceptabel was dat een paladar de naam zou dragen van een uitgeweken Cubaan die ‘de Revolutie had verraden.’ 
 
Azucar!
Celia Cruz, die de bijnaam Koningin van de Salsa kreeg, keerde in 1959 Fidel Castro de rug toe en woonde tot haar dood in juli 2003 in de VS. Tijdens haar optreden klonk regelmatig de kreet Azucar! uit haar mond, een verwijzing naar de Cubaanse Suiker. De eigenaar van de paladar overweegt nu zijn restaurant Azucar te noemen.
 
7. Bezoeken van Cubaanse-Amerikanen gegroeid
Het aantal bezoeken van Cubaanse-Amerikanen aan Cuba is gegroeid. Meer dan 400.000 in het buitenland wonende Cubanen bezochten tussen 1 januari tot 31 oktober 2017 hun geboorteland, aldus cijfers van officiële Cubaanse consulaire diensten. Het is het grootste aantal van de afgelopen vijf jaren.
 
40.000 meer
Ruim 88% van hen reisden vanuit een plaats ergens in de VS naar Cuba. Het aantal emigranten dat tot nu toe in 2017 Cuba bezocht was 40.000 personen meer dan in 2016. De groei in bezoekersaantallen deed zich voor op een moment dat de administratie Trump dergelijke bezoeken ontmoedigt en rechtse kringen in Miami campagnes voeren tegen bezoeken aan Cuba. Zij zouden willen dat Cubaanse-Amerikanen hun status als vluchteling zou worden afgenomen in het kader van de wet Ajuste Cubano. Ten tijde van de regering van George W. Bush konden in de VS wonende Cubanen éénmaal in de drie jaar een bezoek aan hun familieleden brengen.
 
8. Autopista Nacional
De Autopista Nacional van Cuba is de grootste snelweg van het land. Eigenlijk zijn het twee snelwegen die naar Havana leiden. Een van de snelwegen loopt naar het oosten (A-1) en een snelweg naar het westen (A-4).
 
De A-1 verbindt Havana met de steden Santa Clara en Sancti Spíritus. De A-4 loopt van Havana naar Pinar del Río. De Autopista Nacional verbindt momenteel 8 van de 15 provincies van Cuba met elkaar. De A-1 kent een onderbreking tussen Taguasco (Sancti Spíritus) en de provinciegrens Granma en Santiago de Cuba. Vanaf deze provinciegrens loopt de Autopista naar Santiago de Cuba. Van daaruit loopt de weg naar de stad Santiago de Cuba. Net ten noorden van deze stad loopt de Autopista door naar Guantánamo.
 
Onderbroken
Momenteel ligt er 597 kilometer aan Autopista Nacional in Cuba. De bouw van de Autopista Nacional begon in de jaren 70 en zou alle provincies met elkaar moeten verbinden, inclusief de provinciehoofdsteden. Een uitzondering daarop zou de stad Matanzas zijn. Deze is aan Havana verbonden door middel van de Vía Blanca. Het project van de Autopista Nacional werd in 1990 onderbroken.
 
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concerten ‘Mujeres de Luna – Women in Cuban Music’: Estrella Acosta Group in Amstevleen, Lelystad, Amsterdam en Voorburg
‘Mujeres De Luna’, maanvrouwen, noemt zangeres Estrella Acosta haar favoriete Cubaanse songwriters van de laatste 100 jaar. Dat Cuba muzikaal veel moois te brengen heeft is bekend. Estrella ging op zoek naar wat er de laatste eeuw in haar geboorteland door vrouwen werd gecomponeerd en koos daar de leukste en origineelste stukken uit.
Die presenteert ze nu in een nieuwe instrumentatie die alles met vandaag te maken heeft, met ijzersterke solisten en in fantasierijke arrangementen van Hilario Durán, Michael Simon en Marc Bischoff.
Estrella en haar Latin jazzgroep, versterkt door het Pavadita Strijkkwartet, leggen links naar alles wat er vóór, na en naast Buena Vista in Cuba te horen is en was.
De concerten wordt begeleid door beelden die laten zien waar de muziek uit voortkomt en hoe de componistes, vaak tegen de stroom in, een eigen stijl en carrière ontwikkelden. Een spannend muzikaal live avontuur!
Data en plaatsen:
- 24 november (avond) in Theater Griffioen, Amstelveen -  2 december (avond) in Agora Theater, Lelystad
-  8 december (avond) in Ostade, Amsterdam
- 15 december (avond) in Theater Ludens, Voorburg
Meer informatie over plaats en tijd: www.estar.nl
 
* Musical On Your Feet: t/m februari in Utrecht  
Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren de Stage Entertainment productie On Your Feet! De swingende Broadway-show gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de op Cuba geboren Gloria Estefan en haar man Emilio. Gloria Estefan groeide uit tot de ‘Queen of Latin Pop’. Ze heeft al meer dan 100 miljoen platen verkocht en won zeven Grammy's.
On Your Feet! is op zondag 29 oktober in première gegaan in het Beatrix Theater, in aanwezigheid van Emilio en Gloria Estefan. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met februari 2018. Meer informatie: www.onyourfeet.nl
 
* Concert Afro-Cuban All Stars: 25 januari 2018 in Arnhem
Afro-Cuban All Stars staat bekend om hun combinatie van verschillende Latijns-Amerikaanse (dans)stijlen zoals mambo, cha cha, rumba, son montuno, timba, guajira en bolero. Het is vier jaar geleden dat de band voor het laatst in Nederland was en de geplande show in Luxor Live in Arnhem is de enige in Nederland. Deur open: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur
Meer informatie: Afro-Cuban All Stars
http://www.vovert.nl/2017/10/11/afro-cuban-all-stars-naar-luxor-live/
 
* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles (USA)
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
Waarom moest de hoofdredacteur van partijkrant Granma verdwijnen? (13 november 2017)
De hoofdredacteur van het dagblad Granma wordt vervangen. Granma is het officiële orgaan van de Cubaanse Communistische Partij en men volstaat met een uitleg van nog geen vier regels. Journalist Fernando Ravsberg kritiseert het zwijgen over de achtergronden van het ontslag van hoofdredacteur Terry Cuervo. Lees verder
 
José Conrado: ‘Obama stelde geen eisen aan Havana’ (14 november 2017)
José Conrado is pastoor van de kerk van San Francisco de Paula in Trinidad. Conrado is een van de weinige priesters die openlijk kritiek uiten op het regime. Hij kwam daarbij niet alleen in botsing met het Castroregime maar ook met de leiding van de katholieke kerk in Cuba. Hij was recent in Miami voor de presentatie van zijn boek Sueños y pesadillas de un cura en Cuba / Dromen en schrikbeelden van een pastoor in Cuba. Volgens José Conrado heeft de kerk in Cuba ‘niet veel mogelijkheden om hulp te bieden omdat de ruimtes die de regering ter beschikking stelt heel klein zijn en omdat de Cubaanse kerk arm is’. Ook is hij van mening dat de katholieke kerk in Cuba ‘meer lef moet tonen’ in het spreken over mensenrechten. Lees verder
 
New Statesman: hoe het vlaggenschip van Cuba, de gezondheidszorg, achteruitging (15 november 2017)
In oktober 1960 evalueerde de marxistische historicus Eric Hobsbawm voor de lezers van de New Statesman de eerste fase van de Cubaanse Revolutie. Bijna twee jaar na de triomf van de rebellen omschreef Hobsbawm het centrale principe van Fidel Castro’s Beweging van de 26e Juli, namelijk dat om ‘’vrij en welvarend te zijn, Cuba vrij moest zijn van imperialisme, armoede en onwetendheid’. Nu we de laatste vijf maanden van het premierschap van Fidel’s broer Raúl ingaan, leert de teloorgang van de Cubaanse gezondheidszorg dat de revolutie deze drie doelstellingen niet met succes heeft verwezenlijkt. Lees verder
 
Nieuwe ontslagen bij Ministerie van Cultuur (16 november 2017)
Drie Cubanen werkzaam op het Ministerie van Cultuur, zijn ontslagen omdat zij in de catalogus van het Theaterfestival van Havana de tekst ‘De Cubaanse ballingengemeenschap in Havana’ hadden opgenomen. De tekst was eerder verschenen op de kritische website 14ymedio en geschreven door de dissidente columniste Regina Coyula. Onder de ontslagenen is de directeur van de kunstinstelling Desarrollo Artístico del CNAE, Noel Bonilla-Chongo. Lees verder 
 
Kim Jong-un stuurt Minister Buitenlandse Zaken naar Cuba (17 november 2017)
Een Noord-Koreaanse delegatie onder leiding van de Minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong-ho, is vandaag voor een officieel bezoek naar Cuba vertrokken. De reis vindt plaats te midden van toenemende internationale druk op het geïsoleerde Aziatische land, na hardnekkige rakettesten en een op 3 september uitgevoerde kernproef. Lees verder 
   
Cuba: werkgelegenheid als onderdrukkingsmiddel tegen kritiek (18 november 2017)
Gewone Cubanen die zelfs nog maar een subtiele vorm van vermeende kritiek op hun land hebben geuit, krijgen te maken met pesterijen op het werk of verliezen hun job. De autoriteiten controleren een groot deel van de arbeidsmarkt en gebruiken dit als een instrument van repressie. Dit zegt Amnesty International in Your mind is in prison, een nieuw rapport over Cuba. Lees verder