Cuba                          
2 november 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2.  De DDR bestaat nog.   In Cuba!
 3. Cuba's mooiste bergroute
 4. Boek met onthullingen ex-lijfwacht over Fidel Castro
 5. SEZ wil meer Bijbelse lectuur voor Cuba
 6. Cubanen stappen weer over op paard en wagen
 7. Informatie en discussie op Facebook
 8. Pasion de Buena Vista in Wereldforum
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie!
De DDR bestaat niet meer, behalve op Cuba. Dat onthullen wij hierna dankzij een korte documentaire van ARTE.
 
De verhalen in het verbijsterende boek van de ex-lijfwacht van Fidel Castro liegen er niet om. In deze CubaTips enkele citaten en een verwijzing naar een eerder artikel hierover op onze weblog.
 
Op Cuba zelf gaat het nog steeds niet goed. Het Belgische Mondiaal Nieuws meldt, dat paard en wagen zelfs terugkeren.
 
Cuba zelf blijft fascinerend. Daarom informatie over de mooiste bergroute en opnieuw veel muzikaal nieuws.
 
Geniet ervan! 
 
2. De DDR bestaat nog. In Cuba!
Met de val van de Muur 25 jaar geleden kwam er ook een einde aan de DDR. Maar een stukje DDR - 15 kilometer lang en 500 meter breed - valt nog te bezoeken, namelijk in Cuba waar Cayo Ernesto Thälmann ligt ten zuiden van de provincie Matanzas.

Sinds 1972 
Toen Fidel Castro DDR-leider Erich Honecker in 1972 bezocht, overhandigde Fidel Castro hem een landkaart en wees op het eilandje Cayo Blanco, ten zuiden van de provincie Matanzas (zie foto). Dat eiland zou voortaan Ernst Thälmann heten, een verwijzing naar de leider van de Duitse Communistische Partij KPD tijdens de Weimar Republiek, die door de nazi’s werd gevangen gezet en na 11 jaar isolement in Buchenwald werd doodgeschoten. Fidel Castro deelde toen ook mee dat het zuidelijke deel van het eiland voortaan Playa RDA of DDR-Strand zou heten.
 
Standbeeld
Het eiland heeft geen bewoners; soms zijn er wat toeristen. Zij kunnen o.a. een 4 meter hoog standbeeld bezoeken van Thälmann, dat op 18 augustus 1972 in aanwezigheid van de ambassadeur van de DDR werd onthuld. In maart 1975 stuurde de DDR zanger Frank Schöbel naar Cuba om er een videoclip te maken opgedragen aan de vriendschap tussen Cuba en de DDR. Hij zou zich later – na de val van de Muur – herinneren dat het standbeeld wat te dicht bij zee was gebouwd want Thälmann kreeg ‘bij vloed bakken water over zich heen maar hield zijn pet op.’

Bekijk
*
Er bestaan slechts amateuropnamen van de officiële onthulling van het beeld en de tocht per boot van de delegatie uit de DDR plus Cubaanse gastheren naar het eiland: Korte documentaire ARTE van 6 minuten
 
3. Cuba's mooiste bergroute
Toen Christoffel Columbus in 1492 voor het eerst voet aan wal zette op Cuba, noemde hij het 't mooiste land dat ooit door mensenogen was aanschouwd. Na onze reis door dit Caribische land snappen we ook waarom. Vooral de natuur heeft indruk op ons gemaakt. De landschappen zijn ongekend groen en de berggebieden ongelooflijk mooi.
 
Mooiste bergroute
De mooiste bergroute van Cuba vind je in de buurt van Topes de Collantes, een kuuroord binnen de driehoek Cienfuegos, Santa Clara en Trinidad. Wij reden deze route vanuit Cienfuegos en het was één van de mooiste reiservaringen van onze Cuba-reis. De weg is redelijk - hoewel een uitdaging met steile hellingen en diepe kuilen - maar met een gemiddelde huurauto goed te doen. Je rijdt door dichte jungle en passeert kleine, authentieke bergdorpjes. Maar het zijn vooral de prachtige vergezichten die dit avontuur de moeite waard maken. Kippenvelmomenten gegarandeerd!
 
Route
Vanuit Cienfuegos volg je de borden naar Cumanayagua en daarna ga je richting Manicaragua. In Manicaragua sla je rechtsaf richting Topes de Collantes en Trinidad. Hier begint een slingerende bergtocht. In Topes de Collantes aangekomen, staat Trinidad alweer goed aangegeven en kun je je tocht eventueel vervolgen naar deze stad. Vanuit Topes de Collantes kun je prachtige bergwandelingen maken. Het vermelden waard is nog Snak Bar 'El Mirador' voorbij Topes de Collantes, waar je 600 meter boven de zeespiegel uitkijkt over de kust en de stad Trinidad.
 
 
4. Boek met onthullingen ex-lijfwacht over Fidel Castro
Het boek Het verborgen leven van Fidel Castro, geschreven door Juan Reinaldo Sánchez, is het onthullende verhaal van een van de voormalige lijfwachten van de Cubaanse dictator. In 1994 gooide zijn baas hem, alleen omdat hij aangaf eerder met pensioen te willen, in de gevangenis, liet hem martelen en probeerde hem te laten vermoorden.
 
“Tijdens mijn detentie (van 1994 tot 1996) heb ik gezworen dat ik een boek zou schrijven om te vertellen wat ik wist, wat ik gezien en gehoord had, als ik er ooit in zou slagen uit Cuba weg te vluchten. Dat lukte in 2008 na tien mislukte pogingen. Een boek over de ‘ware’ Fidel Castro zoals niemand dat ooit heeft kunnen of willen schrijven. Van binnenuit.” (24)
 
Intieme vertrouweling
Sánchez was niet zo maar een lijfwacht, maar een intieme vertrouweling van Castro, die tevens bekend stond om zijn schiettalent: in 1992 werd hij verkozen tot de beste scherpschutter van Cuba. Na een korte introductie van Sánchez jeugd schakelt de schrijver over naar begin 1959, het moment dat Castro aan de macht komt. Na een volksopstand neemt het Batistaregime in januari 1959 de benen, waarna Castro de macht grijpt. Omdat Sánchez’ familieleden bekend staan als trouwe ‘fidelisten’, wordt Juan Reinaldo midden jaren 1960 uitgekozen om bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een speciale opleiding te volgen tot beroepsmilitair in dienst van Castro.
 
De superkoe van Castro
Sánchez wordt bewaker van een van de gebouwen van Castro in Havana, genaamd El Once. Op het dak van dit gebouw stond een grote koeienstal, waar Castro – die net als Adolf Hitler zeer geïnteresseerd was in eugenetica – experimenten uitvoerde met koeien:
 
“Begin 1969 laat hij vier runderen vanaf de straat naar het dakterras tillen met een bouwkraan. El Commandant kan zich zo wijden aan zijn grote bevlieging van die periode; het kruisen van zwartbonte Europese Holsteinkoeien met Cubaanse bultrunderen in de hoop een nieuw ras te verkrijgen waarmee de landbouw gemoderniseerd kan worden en de melkproductie verhoogd.” (35)
 
Persoonlijke lijfwacht
Na een speciale extra beveiligingsopleiding van 1974 tot 1976, kiest Fidel Castro Sánchez uit tot een van zijn persoonlijke lijfwachten, maar daarbij hoort wel een eis tot intellectuele en culturele vorming. Voor Sánchez bestaat deze uit een studie strafrecht, waarvan hij in 1985 de master behaalt, en een bredere scholing op het gebied van contraspionage.
Als lijfwacht van Castro leert Sánchez zijn baas goed kennen. Het privéleven van de Cubaanse dictator is altijd een van best bewaarde geheimen van Cuba geweest, maar het relaas van Sánchez maakt daaraan een einde. Zo schrijft hij cynisch dat Castro heel slecht is in salsadansen, maar op ‘liefdesgebied’ meer klaarspeelt: hij zou zijn echtgenotes voortdurend bedriegen met mooie Cubaanse vrouwen, onder meer met zijn secretaresse. Deze dames en het handjevol kinderen dat Castro bij hen verwekt, worden door Sánchez uitgebreid behandeld, naast zijn directe familie zoals broers en zussen.
 
Overdaad
Wat met name in het oog springt is de enorme overdaad van Castro. En dat bij een man die ooit beweerd heeft dat hij net zo’n mager salaris had als zijn volgelingen. In 2006 echter schatte het Amerikaanse tijdschrift Forbes – tot grote verontwaardiging woede van Castro zelf, die de gegevens ontkende – zijn vermogen op liefst 900 miljoen dollar. Het is een schatting die volgens Sánchez aardig in de goede richting komt. Hoe Castro aan dit geld komt? Op de communistische manier: alle bezittingen staatseigendom verklaren en vervolgens een klein deel daarvan aan het volk teruggeven en de rest zelf houden. Feitelijk is Cuba, zo stelt Sánchez, een ‘land van moderne slavernij’. Cubaanse bedrijven, maar ook buitenlandse ondernemingen, moeten het riante salaris van hun personeel eerst aan de staat betalen, die vervolgens een kleine deel van dat bedrag uitbetaald aan de arbeiders zelf:

“Deze moderne variant van de slavernij doet ook denken aan afhankelijkheidsrelatie die er in de negentiende eeuw op de plantages bestond ten opzichte van de almachtige grondbezitter. Deze vorm van afhankelijkheid is overigens totaal in tegenspraak met de beginselen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), die letterlijk bepalen dat ‘iedere arbeider het recht heeft een salaris te ontvangen zonder inmenging van een tussenpersoon’.” (203,204)

De overdaad van de Castro-clan blijkt verder nog uit tal van bezittingen: haar ‘geschenkenmuseum’ (waarvan Castro zelf de mooiste cadeaus houdt), zijn vele Mercedessen, de diverse paleizen op Cuba en een hele reeks koelhuizen op Cuba om het vlees en voedsel van de familie Castro vers te houden.
 
Bron: Historiek.net

Info:
- VBK media
- ISBN:  9789043917636
- Paperback, 272 pagina’s
 
5. SEZ wil meer Bijbelse lectuur voor Cuba
De Spaanse Evangelische Zending (SEZ) houdt dit najaar een actie om het groeiende Bijbel­cursuswerk van de stichting in Cuba te kunnen ondersteunen.
 
Chronisch tekort
Volgens de interkerkelijke stichting is er in Cuba een chronisch tekort aan cursusmateriaal en bijbehorende lectuur. De SEZ wil met de opbrengst van de actie de verspreiding bekostigen van de boeken ”La Regeneración” (over de wedergeboorte) van Wilhelmus à Brakel en ”Elección y Predestinación. ¿Qué significan?” (over de betekenis van de predestinatie) van de Amerikaanse presbyteriaanse predikant Richard D. Phillips. In veel dorpen doen de Bijbelcursussen dienst als catechisatielessen. Er zijn momenteel 13.500 cursisten.
 
 
6. Cubanen stappen weer over op paard en wagen
Het openbaar vervoer in Cuba bestaat voor een groot deel weer uit paard en wagen, van eenvoudige karren tot traditionele koetsen. Zowel in dorpen als steden vangen paarden het tekort aan voertuigen op.
 
Zelfstandige
Hij doet het al elf jaar. Bienvenido García wacht op klanten bij de opstapplaats in het resortstadje Varadero, 121 kilometer ten oosten van Havana. Die neemt hij mee in zijn rijtuig over een vaste route, voor een prijs van 2 tot 10 pesos (8 tot 40 eurocent). Er zijn ook mooie traditionele koetsen, daar betalen de toeristen meer voor.
"Ik heb altijd gewerkt in de 'guaguas'", zegt García, de bussen dus. "Maar door de crisis waren er geen reserve-onderdelen meer en geen brandstof. Toen ging ik maar over op de paardenkar." García is nu een 'cuentapropista' oftewel een zelfstandige.
 
Alternatieven
Toen het communistische blok instortte, in 1991, stortte ook de transportsector van Cuba in. Cubanen werden gedwongen om alternatieven voor olie en gas te zoeken en kwamen uit op fietsen en riksja's, "bicitaxis" genaamd, maar ook op paard en wagen. In 2010 besloot de regering dat zelfstandige ondernemers de sleutel waren tot de chronische openbaar vervoersproblemen
Hoeveel 'cocheros' (koetsiers) er zijn, is niet bekend. Maar er zijn er heel veel in Bayamo, de stad van de koetsen, en vele andere steden op het hele eiland. Wel bekend is dat er vorig jaar maar 7.840 publieke bussen waren – op een bevolking van 11,2 miljoen – en dat is de helft van het wagenpark uit de jaren tachtig.
 
Poep en voer
De opkomst van de paardenkoets leidt echter ook weer tot problemen. Er wordt veel geklaagd over paardenpoep en voer dat op straat ligt. Volgens sommigen verstoort dat het stadsbeeld, zorgt het voor onveiligheid en schaadt het de dieren. Gemeentes proberen het met hygiëneregels en paardenvrije zones in goede banen te leiden.
 
Duurzaam transport
Cubaanse wetenschappers pleiten voor een plan voor duurzaam transport op het eiland. "Allereerst zijn er maatregelen nodig om het openbaar vervoer te versterken, de infrastructuur te verbeteren en de wagens te moderniseren zodat ze minder uitstoten", schrijft ingenieur Lizet Rodríguez in een email. Rodríguez is onderzoeker aan de Marta Abreu Centrale Universiteit in Villa Clara. Ook kan de fiets in kleine en middelgrote steden een oplossing bieden, en zou het gebruik van schonere brandstoffen, zoals biobrandstoffen kunnen worden aangemoedigd.
Op dit moment is 22,4 procent van de primaire energieproductie hernieuwbaar, maar die wordt vooral gebruikt voor andere doeleinden dan transport.
 
 
7. Informatie en discussie op Facebook
Jos Goedkoop, specialist op het gebied van Casas Particulares en Paladares in Cuba, is op Facebook een Cuba Informatie- en discussiepagina gestart. Hij plaatst er uiteenlopende teksten en informatie over Cuba en wil graag de discussie over Cuba stimuleren.
 
Verschillend
Het is de ervaring van Goedkoop dat mensen geheel verschillend op Cuba reageren. ‘Op het vliegveld op de terugweg zul je grofweg twee soorten mensen tegenkomen: Juichend positief of juist huilend negatief. Beide groepen hebben hetzelfde land bezocht, dezelfde dingen gezien en gedaan. Het verschil zit hem in de mentaliteit en de voorbereiding.' Dat is een van de redenen waar de Cuba Informatie- en Discussiepagina vanaf nu op Facebook te volgen valt.
 
Link
 
8. Pasion de Buena Vista in World Forum
De Caribische muziek en de ritmische dans van de show Pasión de Buena Vista nemen u mee op een reis door Cuba. Bij de theatershow ‘Pasión de Buena Vista’ waant u zich midden in het zwoele nachtleven van dit prachtige land.

Spektakel
Tijdens dit indrukwekkende muziek- en dans- spektakel geven de artiesten, die bestaan uit een unieke mix topperformers uit het hart van Cuba, een fantastische performance.De tienkoppige band speelt de diverse wereldberoemde muziekstijlen als Rumba, Mambo, Cha Cha Cha, Salsa en Son.
 
Meer info
- Pasion de Buena Vista
- Zaterdag 15 november
- World Forum Den Haag

Link
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Salsa de Cuba: 2 november in Amsterdam
El Punto Cubano presenteert salsa de Cuba met DJ AngeldCuba, DJ Fernando, workshop, Cubaanse cocktails en heerlijk eten.
Plaats en tijd: De Ebeling in Amsterdam; zondag 2 november, aanvang: 17.00 uur.
 
* Dinerconcert Roberto Fonseca: 15 november in Amsterdam
Roberto Fonseca (1975) toerde jaren geleden de wereld over met de Buena Vista Social Club, onder de vleugels van Ibrahim Ferrer en Rubén González. Op zijn derde album ‘Yo’ (2012) stijgt de pianist uit boven de Cubaanse jazztraditie waaruit hij voortkomt. Op ‘Yo’ verkent hij het Afrikaanse continent, geheel in het verlengde van zijn muzikale roots. Hij gaat een samenwerking aan met de Malinees-Franse zangeres Fatoumata Diawara, met wie hij dit jaar op het North Sea jazz Festival speelt. Yo werd geproduceerd door Mikael ‘Count’ Eldridge (DJ Shadow, Radiohead, Rolling Stones). Jazz, funk, soul, wereldmuziek – Fonseca heeft het allemaal in de vingers.
Meer informatie:
- Datum: zaterdag, 15 november 2014
- Plaats: Pazzanistraat 1, 1014 DB Amsterdam.
- Tijd: Diner vanaf 19u – Concert: 21uur
- Entree: €20 (staanplaats) / €24 (zitplaats)
 
* Foto's van Cubanen in Afrika Museum Berg en Dal: t/m 4 januari 2015
Cubanen, ze houden van camera's en ze communiceren graag, zegt de Oostenrijkse fotograaf Mario Marino. Een serie van zijn portretten uit Havana hangt sinds zaterdag in het Afrika Museum in Berg en Dal. De expositie is nog tot en met 4 januari te zien.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 komt Tango Extremo weer met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Met een eerste optreden dat op vrijdag 5 september in Uitgeest plaatsvond en een laatste op 29 april volgend jaar tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
* Raìces Cubanas vanaf 7 januari 2015 in de Nederlandse theaters
Raìces Cubanas treedt sinds 2003 met zeer veel succes op in Nederland. Vanaf 7 januari 2015 is er een nieuwe serie optredens.
 
10. Het laatste nieuws
* Radio 1 over Cuba en de strijd tegen ebola
Als er één land is dat massaal inzet op het bestrijden van ebola is het wel Cuba. Waarom eigenlijk? Vorige week kwamen er al vijftig Cubaanse artsen aan in Liberia. Gaat dat allemaal vrijwillig? En waarom profileert juist Cuba zich als bestrijder van de ziekte? Het land van Fidel Castro heeft de Verenigde Staten zelfs hulp aangeboden bij de bestrijding van de ziekte in West-Afrika. Brengt ebola de twee aartsrivalen elkaar samen? In het radioprogramma EenVandaag van maandag j.l. ging Latijns-Amerika deskundige Edwin Koopman dieper in op diverse aspecten van de relatie tussen Cuba en ebola zoals de gezondheidszorg in Cuba, de medische activiteiten van Cuba in het buitenland, de deserties van Cubaanse artsen in Venezuela, de inkomsten van Cuba uit medische missies, de verdiensten van de gemiddelde Cubaanse arts en het waarom van deze activiteiten van Cuba in het buitenland.

Beluister
* Radio 1, EenVandaag 27 oktober 2014, 14.39 uur
 
* Nieuwe kerkgebouwen in Oost- en West-Cuba
Voor het eerst sinds een revolutie Cuba 55 jaar geleden omvormde tot een communistische staat heeft Havana toestemming gegeven om een nieuwe kerk te bouwen. Dat heeft de katholieke kerk van Cuba maandag laten weten. Volgens deskundigen is het nieuws een teken dat de betrekkingen tussen de leiding van de katholieke kerk en de leiders van Cuba verbeteren. In juni had de aartsbisschop van Santiago al de bouw aangekondigd van twee nieuwe kerken in zijn diocees. Lees meer 
 
* Overweldigende meerderheid VN verwerpt embargo tegen Cuba
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft afgelopen week met een overweldigende meerderheid – 188 van de 193 leden van de VN – een resolutie aangenomen waarin het economisch, commercieel en financieel embargo van de VS tegen Cuba werd veroordeeld. Alleen Israël en de VS zelf stemden tegen. Palau, Micronesië en de Marshalleilanden onthielden zich van stemming.
 
* Drie jaar cel voor ‘Raúl antichrist’
Twee Cubaanse politieke activisten Carlos Manuel Figueroa Álvarez en Santiago Roberto Montes de Oca zijn in Havana veroordeeld tot drie en twee jaar gevangenisstraf. Beiden werden op 22 januari beschuldigd van ‘belediging’ van de persoon van Raúl Castro, aldus het persbureau Hablemos Press. Lees meer