Maart 2019
Nieuwsbrief 99
Moge God, die ons doet volharden en ons troost geeft,
u de eensgezindheid geven die Christus Jezus van ons vraagt.
(Romeinen 15-5)
Kerkbalans
De brieven voor actie Kerkbalans zijn verstuurd. Mogelijk heeft u geen brief ontvangen, onze parochie is namelijk overgeschakeld op een nieuw ledenadministratiesysteem en dat blijkt onvolkomenheden te hebben. Mocht u geen brief hebben ontvangen,  dan kunt u contact opnemen met Nico de Groot, penningmeester of een e-mail sturen met uw juiste gegevens  naar       
                     leden@pztb.nl 
                              of
  secretariaat@gedachteniskerk.nl 
Wij hopen ook dit jaar weer op uw financiële ondersteuning.
Alvast hartelijk dank.
Parochie over de drempel
Sinds 2007 bezoekt de bezoekgroep van onze parochiegemeenschap, een keer per jaar een aantal parochianen in een bepaalde leeftijdscategorie. We zullen dit doen in de periode van half februari tot eind maart. Dit jaar zijn dat de mensen die geboren zijn in de jaren 1933, 1934, 1935 en 1936.  U wordt van te voren gebeld voor een afspraak, door een van de bezoekgroep leden.  Het is natuurlijk geheel vrijblijvend. Toch zijn we als parochiegemeenschap benieuwd hoe het met u gaat. Zijn er parochianen, die graag een bezoek willen en niet in deze categorie vallen kunnen ze natuurlijk altijd bellen voor een gesprek. Neem dan contact op met Marieke Porskamp tel. 0317-612589. Zij zorgt dan dat er iemand komt!
Namens de bezoekgroep,  Marieke Porskamp
De stille omgang
Loopt u mee? In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 maart 2019 wordt de Stille Omgang gelopen in Amsterdam. Meer info en achtergrond vindt u op www.stille-omgang.nl Om 17:45 vertrekt er een bus vanaf NS-station Elst (Gld.) Wij nodigen u allen uit tot deelname aan deze jaarlijkse tocht. Gaarne zien wij uw aanmelding tegemoet vóór 11 maart 2019. Mevrouw N. Donders, tel. 026 – 364 88 59; e-mail: nellekedonders@hotmail.com
Vastenmaaltijd
Op woensdag 10 april zal  in de Gedachtenishal de jaarlijkse vastenmaaltijd worden gehouden. Inloop vanaf 17.00 uur. We beginnen de maaltijd om 17.30 uur. Verschillende parochianen hebben toegezegd om iets lekkers te maken. Dus er zal voor elk wat wils zijn. Na afloop van de maaltijd zal er een mandje bij de uitgang van de hal staan, waar u een vrijwillige bijdrage  in kunt doen voor een project in Nepal. Dit geld wordt besteed aan de bouw van groentekassen voor de armste boeren, zodat er in de winter ook voedsel verbouwd kan worden. Ineke Kroes zal tijdens deze avond iets vertellen over het project.
U kunt zich aanmelden bij Marieke Porskamp,   tel. 0317-612589.
Tot maandag 8 april!
Wilt u iets lekkers maken voor deze maaltijd, dan kunt u dat ook melden bij Marieke Porskamp.
Vieringen in de R.K. Gedachteniskerk
Zondag 3 maart  Gedachteniskerk 10.15uur
Eucharistieviering
Voorganger pater F. Vergeer.
 
Woensdag 6 maart  Gedachteniskerk 14.30uur 
Eucharistieviering  woensdagmiddagviering
Voorganger Pastoor Henri ten Have
 
Zondag 10 maart 10.15uur
Gezamenlijke viering in de RK Salvatorkerk (Adriaen van Ostadelaan 54 te Veenendaal)
 
Zondag 17 maart  Gedachteniskerk 10.15uur
Woord- en Communieviering
Voorganger pastor Hans Lucassen
Maatjesproject gemeente Rhenen
Vroeger was er een hechte nabuurschap, dat betekende dat buren  het vanzelfsprekend  vonden om iemand in de buurt te helpen als dat nodig was. Gelukkig is dit tegenwoordig ook nog wel zo maar in mindere mate en niet meer zo vanzelfsprekend. Omdat mensen  ouder worden en langer zelfstandig blijven wonen komt het steeds vaker voor, dat mensen zich eenzaam gaan voelen, of bepaalde klusjes in huis niet meer zelfstandig kunnen. Daarom heeft de gemeente Rhenen, in samenwerking met  welzijn Rivierstroom, een maatjesproject opgericht.
Het doel van het maatjesproject is om mensen te begeleiden in hun hulpvraag om op deze manier langer en beter zelfstandig te kunnen wonen. Het gaat om een informele inzet; de mensen moeten zelfstandig thuis wonen.
Het gaat om activiteiten, die niet onder formele instanties vallen, en voor mensen die geen of een klein sociaal netwerk hebben. Wat kunnen de vragen zo al zijn: af en toe een praatje komen maken; een wandelingetje doen, een klein incidenteel klusje in huis of tuin en noem maar op. Namens onze parochiegemeenschap vertegenwoordig ik (Marieke Porskamp) dit maatjesproject en kan vragen die er leven, doorspelen naar deze groep. Bel gerust als u met zulk soort problemen zit. 0317-612589. U kunt ook rechtstreeks bellen naar Karin de Krieger, zij is Welzijnsconsulent van Welzijn Rivierstroom. Ze is telefonisch  bereikbaar op ma,di, do. Haar telefoonnummer is:    06-19963897   Marieke Porskamp
Kunstexpositie
In de St.Johannes de Doper en Verrijzenis des Heren kerk wordt sinds vele jaren een kunstexpositie georganiseerd tijdens de veertigdagentijd.  Deze expositie is bedoeld voor alle parochianen van de TitusBrandsmaparochie en iedereen die zomaar wil binnenlopen. De expositie is te bezoeken elke zaterdag van 2 maart t/m 13 april van 14.00 tot 16.30 uur en rondom de vieringen in de kerk aan de Bergstraat 17 te Wageningen
Vastenproject 2019
Groentekassen voor Ditar….
 
De nieuwe middelbare school vlakbij Ditar (Nepal).
Goed nieuws uit Ditar!
Er wordt druk gebouwd in het hele district waar het dorp van Minita ligt. Steeds meer huizen en scholen worden herbouwd en tegelijk aardbevingsbestendig gemaakt. Daken mogen in Nepal tegenwoordig niet meer van leisteen zijn, maar van plaatmateriaal. Dit is vanwege de vele doden die zijn gevallen, juist omdat die leisteen daken gemakkelijk instorten bij een aardbeving. Gevolg is dat overal hele dorpjes verschijnen met blauwe daken, geïsoleerde golfplaten.
Het gemeenschapshuis en de eerstehulppost hebben zo’n mooi blauw dak gekregen. Ook de nieuwe school heeft zo’n mooi blauw dak. Het blijft een probleem dat de school wel een mooi uiterlijk heeft, maar nog maar zeer weinig lesmaterialen. Daar moeten we nog eens wat aan doen!
Groentekas in aanbouw in West Nepal, de droom voor Ditar!
De grootste huisvestingsnood lijkt nu wel geleden, maar blijft wel grote behoefte aan allerlei praktische dingen zoals lesmaterialen, maar vooral ook aan goed voedsel in de winter. Dat gebrek aan voedsel in de winter lijkt momenteel toch wel de grootste prioriteit te hebben. In de zomer kan er wel van alles verbouwd worden, en dat wordt natuurlijk ook volop gedaan, maar de winters zijn koud en droog, en dan is er geen eten op het land en ook geen aanvoer van vers voedsel.
                 Groentekassen bouwen!
Tijdens de winter is de aanvoer van gezond eten een serieus probleem, waar met name de allerarmsten onder te lijden hebben. Vandaar dat wij in Ditar een project willen starten om bij de allerarmste boeren een groentekas te bouwen, en ze daarnaast een training te geven van hoe je groente in een kas verbouwt.
Stichting Newa heeft al enige ervaring in het bouwen van deze kassen, we hebben in West Nepal inmiddels vijf van deze groentekassen gerealiseerd, bij zeer arme boeren die, behalve nu zelf voldoende en vers voedsel hebben in de winter, tevens groentes kunnen verkopen aan restaurantjes en hotels langs trekking routes. Fijn voor de boeren, fijn voor de restaurant- en hotelhouders en ook heel fijn voor de toeristen. Want juist in de meest aantrekkelijke tijd voor trekking d.w.z. van oktober tot april, is er nu verse groente beschikbaar, wat in het verleden niet zo was. Kortom, het bouwen van die kassen is in West Nepal al een heel groot succes. Dit willen we ook gaan doen voor het Dorp van Minita, zodat de boeren daar ook kunnen gaan genieten van verse groenten in de winter en ook wat meer geld kunnen verdienen aan het toerisme.
Foto uit ons project in Humla, West Nepal. In de winter moet de kas soms worden uitgegraven, maar er kan geoogst worden.
 
Groentes oogsten in de winter,
uit de groentekas.
Dit willen we ook in Ditar.
Direct na Pasen, op 22 april reis ik weer af naar Nepal en Ditar, om mooie foto’s te maken van de eerstehulppost,
en om de basis te leggen voor het goed bouwen van de groentekassen. Ik ga dan samen met een Nepalese trainer in het kweken in groentekassen, waar ik al langer mee samenwerk. Die kan daar meteen goed kijken hoe de kassen het best gebouwd kunnen worden.
Daarnaast wil ik samen met het Districtshoofd van Ghorka, waar Ditar in ligt, bespreken hoe we dit dorp en de omgeving verder kunnen helpen, wat hun grootste uitdagingen zijn en wat wij kunnen doen om de mensen verder vooruit te helpen. Kortom, het gaat al heel goed daar in Ditar, maar er is nog genoeg te doen voordat er echte welvaart is!
R.K. geloofsgemeenschap voor
Rhenen - Achterberg - Elst (U) - Kesteren - Ochten - Lienden