'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 17 - Februari 2011
 
 
Beste ,
 
Als je weet dat de maan invloed heeft op de zee met eb en vloed dan zul je ook begrijpen dat de maan invloed heeft op de mensen. Wij bestaan voor een groot deel uit water. De effecten van de maan op levende wezens is goed gedocumenteerd. Wij zijn meer en meer losgeraakt van het ritme van de maan, in onze moderne neonverlichte werkelijkheid. De maankalender is een mooi hulpmiddel om de maansinvloeden op de mens te leren kennen en daarmee inzicht te krijgen in je eigen handelen. Over twee dagen is het nieuwe maan. De twee dagen voor nieuwe maan zijn heel gunstig om je lichaam te reinigen. Dat gaat makkelijker en je bereikt sneller je doel.
    
 
Quizvraag
 
 
Hoeveel calorieën moet je verbranden voor 1 kg lichaamsvet?... Het antwoord staat onderaan in deze nieuwsbrief.
 
Meatless Monday
  
Nederland telt een stabiele groep van 800.000 vegetariërs. Daarnaast heb je de vleesminderaars, vleesmijders en de vleesminnaars. Het aantal vleesminderaars groeit. Vooral onder hoogopgeleide, kritische consumenten. En daar ben jij er vast een van, anders had je geen abonnement op deze nieuwsbrief.
Goed zo !
 
Wat vroeger Vrijdag Visdag was werd Vleesloze Vrijdag maar dat bekte niet en dus werd het vleesloze dagje verschoven naar de maandag, zie kop. Op een beurs voor vakidioten en SlowFoodaanhangers zag ik een vegetarische slager die worsten, gehaktballen, kroketjes, spekblokjes en braadlappen verkocht zonder dat er een druppel bloed voor had hoeven vloeien. Hij schijnt hele goede zaken te doen. Aan ingrediënten worden vooral soja- en lupine-eiwit gebruikt. De lupine, die een hoog gehalte aan eiwit levert, kan GGO vrij en in Noordwest Europa geteeld worden wat weer kilometers scheelt in vervoer. Binnenkort maar eens bij deze slager langs ... Met een bosje lupine.
 
Informatie delen
 
Op verzoek kan ik bij je thuis een lezing geven over voeding en de gezondheid, over het Energie Herstelplan, over vitaminetekorten en -gebruik. Vanaf 4 personen.
 
 Reinigingsweek
 
      
Van vrijdag 8 t/m maandag 11 april gaan we (weer) bivakeren op de Mollenvlied voor de jaarlijkse sapvasten en reinigingskuur. Programma, aanmelding en kosten zijn te vinden op de website. Uit ervaring kan ik zeggen dat je er een hele fijne tijd tegemoet gaat. In samenwerking met www.prana-massage.nl
 
Agenda  
Februari 
Inloopochtend, voor algemene vragen. Dinsdag 8 februari van 10-12 uur, kosten 5 euro.
Villalezing over het Energie Herstelplankoken. Dinsdag 15 februari vanaf 19.30 ontvangst. In Villa Uitzicht, te Hillegom.
Maart
Gezondheidsbeurs in bibliotheek Velsen, zaterdag 5 maart van 11.00-16.00 uur.
Zondag 13 maart en zondag 27 maart: Mindfulness en gewichtsbeheersing in Villa Uitzicht te Hillegom.
Dinsdag 15 maart start een lezingenserie van 5 avonden in Amsterdam over voeding, ayurveda met diverse testjes, proeverijen en quizen, van 20-22 uur. Volgende avonden zijn op dinsdag 29 maart, 5 april, 12 april en 26 april.
 
Weake Bôle
 
Dit recept maakte ik al toen ik op kamers woonde op mijn 18e. Ik had het uit de Tip Culinair, wat nu niet meer bestaat. Het originele recept is met wittebrood. Maar mijn variant is met bruinbrood omdat dat een gezondere keuze is. Als bijlage de printbare versie.
 
Ingrediënten
- 150 gram gedroogde pruimen    
- 6 sneetjes oud bruinbrood
- boter
- kaneel
- eventueel gesnipperde gember
- 2 eieren
- flinke schep honing of ahornsiroop
- (0,5 dl. pleegzuster bloedwijn)
 
Bereiding
Week de gedroogde pruimen één nacht, kook ze in 20 minuten gaar en laat ze afkoelen. Vervolgens de pruimen ontpitten en klein snijden.
Beboter een ovenschaal. Besmeer de sneetjes oud brood met boter.
Vul de ovenschaal om en om met brood en een laagje pruimen bestrooid met kaneel en eventueel gesnipperde gember. Eindig met een laag brood.
Klop de eieren met de honing (en de pleegzuster bloedwijn) en giet dit over de broodschotel. Plaats de ovenschaal 30 minuten in een oven van 160°C.
In Friesland werden/worden deze "prûmebôle" gemaakt voor vrouwen in het kraambed vanwege de laxerende werking van de pruimen.
 
Moestuintas
 
Het kan mooi lopen. Op dinsdag 25 januari heeft Landschap Noord-Holland de oude moestuin op Landgoed Leyduin in gebruik gegeven aan Stichting De Nieuwe Akker. Zij gaan er groenten kweken en Landschap Noord-Holland zorgt voor de restauratie van de oude tuinmuur en tuinschuur. De Nieuwe Akker gaat de moestuin in gebruik nemen om er kleinschalige biologisch-dynamische groenten en fruit te kweken die in de directe omgeving verkocht zullen worden. 
 
Bij De Nieuwe Akker werken tuinder en klant samen. De klant wordt deelnemer van de tuinderij en heeft inbreng in wat er geteeld gaat worden. Door de afstand tussen deelnemers en tuinderij klein te houden is het mogelijk om mensen uit de directe omgeving te betrekken. De tuinderij staat open voor vrijwilligers, die graag in het groen werken of mensen die rust zoeken. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen gedurende de openingstijden.
 
 
De restauratie van de historische tuinmuur en tuinschuur wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van diverse fondsen. De restauratie van de moestuin is één van de twaalf projecten waarmee Landschap Noord-Holland haar buitenplaatsen weer meer allure wil geven. 
Meer informatie via www.denieuweakker.nl
 
Weer een (h)eerlijk plekje erbij!
 
           Moestuin Leyduin 1906
 
Quiz-antwoord
 
Hoe kan je 1 kilo vet verliezen. Dan moet je eerst weten dat een kilo vet maar liefst 9000 calorieën bevat! Om af te vallen moet je meer energie (calorieën) verbruiken dan je eet en drinkt en/of meer bewegen. Reken je even mee?
Om 1 plak ontbijtkoek (zonder boter) te verbranden zul je 7 minuten moeten fietsen, of 12 minuten moeten tuinieren of 14 minuten gaan wandelen.
1 flesje bier is goed voor 20 minuten fietsen of ruim een half uur wandelen.
1 bakje frites is goed voor 62 minuten stevig doorfietsen of 115 minuten lopen. Dan dus toch maar lopend naar de snackbar in het volgende dorp!
Kijk eens op deze site of je eet- en beweegpatroon in evenwicht zijn.
 
 
, als je deze nieuwsbrief nooit leest zou je je dan willen uitschrijven. Zo houd ik zicht op een actueel lezersbestand. Dank je wel.
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065