'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau 
 
 
 Nieuwsbrief nr. 7, maart 2010
 
Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,,
 
Door een verandering bij de provider heeft deze nieuwsbrief niet de juiste lay-out. Na meer dan 20 uur puzzelen vond ik het welletjes. Dus deze keer minder sfeervol met een blanco achtergrond.
 
Deze nieuwsbrief staat in het teken van de lente. Er komt een reinigingsweek aan. Doe mee en merk wat het doet. Energiek en helder denken krijg je terug voor deze inspanning. Verder een heerlijk recept tegen voorjaarsmoeheid en de agenda, boordevol activiteiten.
 
 
 
 
Agenda
 
 
  • Reinigingsweek start 7 april.
  • Loopgroep, elke dinsdagavond 19.30 uur, Molen de Zandhaas Santpoort-Noord. Aanmelding niet nodig.
  • Dinsdag 16 maart, inloopochtend voor vragen over voeding en gezondheid, van 9-11 u.
  • Zondag 28 maart koken volgens het Energie Herstelplan.
  •  Kuren in de Auvergne, verderop meer.
  • Sapvasten op de heide van 29 september t/m 1 oktober, zie verderop.
 
 Wie durft ..... de reinigingsweek!! 
 
Woensdagavond 7 april is het zover. Dan start de reinigingskuur met begeleiding van Ilja Hoftijzer en Marianne Willems. Kom naar de informatieavond over de reinigingskuur en doe mee! De reinigingsweek valt in de periode van afnemende maan, waardoor succes verzekerd is. Dat is dé periode voor de grote schoonmaak.
 
Massagetherapeut en yogadocent (in opleiding) Ilja Hoftijzer van Prana Massagetherapieën en Voedingskundige Marianne Willems van Praktijk Op een Blaadje zijn aanwezig om uitleg te geven over de reinigingsweek. De kuur wordt aangepast aan je type, je inspanningsverplichtingen en je agenda. Zo kiezen we voor reinigende voeding of een sapkuur (afgestemd op de persoon).
 
 
Tijdens de week is er de mogelijkheid om een yogales met speciale reinigende oefeningen te volgen, een voetmassage om de darmen te stimuleren en/of een ontspannende rug-, nek- of schoudermassage te ondergaan.
We eindigen de reinigingsweek gezamenlijk met een evaluatieavond. Voor alle benodigdheden wordt door ons gezorgd. Zo kun je gebruik maken van een sapkoffer en een werkmap met alle informatie die nodig is tijdens deze dagen. Bij ons wordt er heel specifiek gekeken naar wat je nodig hebt om datgene te bereiken wat jij wil.  Mochten er toch vragen zijn dan is het mogelijk om tussentijds te bellen met een van ons. Meld je snel aan want we werken met kleine groepen dus vol is vol.
 
Start: woensdag 7 april
Tijd: 20.00 uur
Prijs all in: € 132,50. Dit is inclusief werkmap, yogales, begeleiding en coaching gedurende de kuur, koffer met sapvastenproducten en een wandeling met reinigende oefeningen.  Exclusief een massage naar keuze.
Eindevaluatie: woensdag 14 april
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen wordt de locatie (in Velserbroek) bepaald.
 
 
De moestuin
 
Binnenkort is het weer tijd voor de moestuin en zal het er weer goed toeven zijn. Maar er moet nog heel wat gebeuren. Er is enorm veel water gevallen, in de vorm van sneeuw, ijs en regen. De grond is nog koud en nat en toch beginnen wij binnenkort met de uitvoering van ons zaaiplan. Elke 1e woensdag van de maand ben je welkom om een kijkje te komen nemen.
 
 
 
Genieten, energie opdoen en even helemaal niets ...
De Auvergne
 
Binnenkort in 'dit theater' ....
Even weg uit de drukte van je dagelijkse bestaan? Om rust, inspiratie en nieuwe energie te vinden?
Voor een vakantie die draait om ontspanning, inspanning en puur genieten.
 
Speciaal voor jou, omdat je waarde hecht aan een pure plek, waar je je prettig voelt en waar je welkom bent.
We nodigen je van harte uit om te komen genieten van een actieve vakantie in het teken van yoga, wandelen en biologisch koken.
Binnenkort meer informatie over deze 'Body en Mind', houd de nieuwsbrief in de gaten.
 
 
 
De klok en je ritme 
Het is bijna lente en op 28 maart gaat de klok een uur vooruit. Om te onthouden of de klok voor- of achteruit gezet dient te worden is er een ezelsbruggetje: je wint-er-tijd mee als de wintertijd in gaat (die dag duurt namelijk 25 uur).
 
Een ander ezelsbruggetje is in het voorjaar zet men de klok vooruit en in het najaar zet men de klok achteruit. Of als het weer achteruit gaat (het wordt kouder), gaat de klok een uur achteruit. Gaat het weer vooruit (het wordt warmer) gaat de klok een uur vooruit.
 
In het (Amerikaans) Engels bestaat er het ezelsbruggetje spring forward, fall back (lente/spring vooruit, herfst/val terug).
Niet iedereen is blij met deze kunstgreep. Zo duurt het voor kinderen, huisdieren en gevoelige mensen wel een week voor zij gewend zijn aan een nieuw ritme.
 
 
Sapvasten in september
 
Het is elk jaar een goede gewoonte om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen door middel van een korte sapvastenkuur. Dit jaar gaan we daarvoor naar een prachtige plek nabij Apeldoorn.
We worden ontvangen op woensdag 29 september en verblijven 3 dagen bij B&B de Mollenvlied.
Onder leiding van een yogadocent en masseur (Ilja Hoftijzer) en natuur-voedingskundige (Marianne Willems) wordt er een programma gevolgd waarbij ook voldoende tijd overblijft voor diepe ontspanning en het lezen van een boek. Nadere details worden tijdig bekend gemaakt. Voor meer informatie is een e-mail of telefoontje met onderstaand adres voldoende.
 
 
 
Koken met het Energie Herstelplan
 
Zondag 28 maart kun je van de partij zijn bij een kookworkshop volgens het Energie Herstelplan. Dat is lekker eten én tegelijkertijd verantwoord bezig zijn. 
Geschikt voor herten, tijgers en olifanten of zoals de Ayurveda zegt: Vata, Pitta en Kapha. Aanvang 16.30 uur op onderstaand adres (onderaan nieuwsbrief), kosten € 45 inclusief werkboek. Duur ca. 3,5 uur. Wil je weten waar je verstoring zit, doe dan de test uit het boek 'Energie Herstelplan', te koop tijdens de kookworkshop. Graag vooraf aanmelden en doorgeven of er een dieet wordt gevolgd.
 
 
Inloopochtend
 
De inloopochtend voor vragen over voeding en gezondheid is op 
dinsdag 16 maart (9.00-11.00 u) op het praktijkadres:
J. Michaëlpad 108, te Velserbroek, kosten 5 euro.
 
 
 
Tips van de (goede voornemen) coach
Spring is in the air!
 
Hoera, de winter gaat plaatsmaken voor de lente. Lente, een nieuw begin.
Als je goed luistert hoor je buiten de natuur druk bezig met het ontluiken van de eerste knoppen. Een oorverdovende stilte. En achter die stilte wordt hard gewerkt….
 
Deze metafoor is prachtig van toepassing op onszelf. Willen we weer tot bloei komen, dan is het soms nodig om ons even terug te trekken (lees winter) en met eigen interne processen en reflectie bezig te zijn. Ogenschijnlijk lijkt er niet zoveel te gebeuren. Maar schijn bedriegt. In de praktijk wordt er veelal achter de schermen van je eigen buitenkant hard gewerkt. Bijvoorbeeld oude gewoonten en patronen loslaten, zoeken naar nieuwe zekerheden en balans. Alles wordt in het werk gesteld om ruimte te maken voor het nieuwe om zo weer tot bloei te kunnen komen!
 
Bloeiende mensen zijn boeiende mensen, heb ik wel eens gelezen. En dat klopt. Wie in bloei staat is niet alleen aantrekkelijk voor zichzelf, maar voor zijn omgeving. Ik wens je een b(l)oeiende lente.
 
                               
Personal coach Myrtle Vos, van Basic Balance Coachatelier
 
 
Hééérlijk
 
Bij kookworkshops zal Praktijk Op een Blaadje binnenkort regelmatig bijgestaan worden door een kok. Zo wordt een kookworkshop in combinatie met een lezing een totaalpakket voor een informatief en lekker avondje uit. Dit is met de mensen van Hééérlijk.
 
 
Recept tegen voorjaarsmoeheid
 
Brandnetelsoep met komkommer
Brandnetel bevat veel kiezel (silicium) wat helpt bij het zacht polijsten van de darmwand. Hierdoor komt afval vrij. Komkommer brengt ons alvast een beetje in de zomerstemming. Een makkelijk recept.
 
Ingrediënten:                                                                         
 
1 sjalotje                                                                                 
1 komkommer                                                                           
toppen van brandnetel (plastic zak vol)                                          
1 dl witte wijn                                                                   
1 ltr. bouillon                                                                            
beetje olijfolie                                                                          
 
Snijd het sjalotje en fruit het aan. Was de brandnetel (een uur na het plukken prikt deze niet meer). Schil de komkommer en snijd deze in blokjes. Voeg brandnetel en komkommer bij het sjalotje. Bak licht aan en giet de wijn erbij. Laat even smoren en voeg de bouillon toe. Kook het geheel zacht gaar in 10 minuten. Pureer de soep met een staafmixer en voeg aan het einde een bosje peterselie toe.
 
Lekker met geklopte slagroom zonder suiker maar met wat zout!
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek