Cuba                          
1 juni 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. De inflatie in Cuba doorgronden
 3. AB InBev brengt brouwerij Cuba onder bij Zuid-Amerikaanse dochter
 4. Hollywood na 55 jaar terug op Cuba
 5. Is laag geboortecijfer Cuba schuld van vrouwen zelf?
 6. Rederij MSC verhuist naar Mariel
 7. 8 juni: SOL Festival In Amsterdam
 8. Cubaans slaapliedje
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie!
In deze CubaTips veel economisch nieuws: over het inflatiespook in Cuba, rederijen die naar Mariel vertrekken en een brouwerij die in Cuba de lokale merken Bucanero en Cristal op de markt brengt. Ook het artikel over het lage geboortecijfer in Cuba heeft een economische kant.

Maar er is ook muziek, varierend van een Cubaans slaapliedje tot het aanstaande SOL Festival in Amsterdam.

Veel plezier met deze CubaTips.
 
2. De inflatie in Cuba doorgronden
De inflatie in Cuba is het gevolg van structurele problemen waarmee de economie in Cuba te maken heeft. Mij verbaast de oppervlakkigheid waarmee de Cubaanse media en autoriteiten het thema behandelen. Men komt niet verder dan het signaleren van de volgende oorzaken namelijk de stijging van de prijzen, de internationale crisis en de lage productiviteit in ons land. Die conclusie trekt Roberto G. Peralo op de website van La Joven Cuba / Jong Cuba.
 
 
Cuba Dice
Peralo verwijst o.a. naar een uitzending van het programma Cuba Dice van 4 april jl. waarin de stijging van de voedselprijzen op de boerenmarkten werd behandeld. Ondanks nieuw beleid en de invoering van vormen van commercialisering zijn de prijzen onverminderd gestegen. Peralo constateert dat de handelaren de boeren de schuld geven en omgekeerd en aan het einde van de uitzending klinkt de conclusie dat de hoge prijzen te wijten zijn aan het gebrek aan voedsel. Peralo bestrijdt deze eenvoudige conclusie en legt een deel van de verantwoordelijkheid bij de staat, de prijspolitiek van de staat, de economische structuur van Cuba die onlogisch is en waar de wet van vraag en aanbod niet bestaat.

Link
* Het volledige Spaanstalige artikel verscheen op de
website El Toque, voorheen Radio Nederland Wereldomroep
 
 
3. AB InBev brengt brouwerij Cuba onder bij Zuid-Amerikaanse dochter
Anheuser-Busch InBev, vaak kortweg AB InBev genoemd, heeft zijn brouwerij in Cuba naar de Zuid-Amerikaanse dochter AmBev overgeheveld. 
 
Grootste ter wereld
ABInBev is de grootste brouwerijketen ter wereld. Het concern heeft zijn hoofdzetel in Leuven (België). In Nederland behoren de merken Dommelsch, Hertog Jan, Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Beck’s tot het concern. 
 
550 werknemers
AB InBev hield tot voor kort zijn Cubaanse dochter bij de afdeling West-Europa, samen met Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Die Cubaanse brouwer is een historische erfenis. In 1993 startte de Canadese brouwer Labatt een joint venture met de Cubaanse overheid. Labatt werd in 1995 gekocht door Interbrew.
In Cuba haalt de onderneming met haar 550 werknemers een volumeverkoop van 1,3 miljoen hectoliter.
 
Winstgevend
De bekendste lokale merken zijn Bucanero en Cristal. AB InBev publiceert geen afzonderlijke cijfers, maar waarschijnlijk is Cuba winstgevend. Er zijn namelijk maar twee spelers: een staatsbedrijf en de joint venture van AB InBev met de Cubaanse dictatuur (46% marktaandeel). Bovendien gaat de bierconsumptie in het land van Raul enFidel Castro erop vooruit.
 
Verkast
Nu verkast AB InBev de Cubaanse brouwer naar de Zuid-Amerikaanse dochter AmBev. Voortaan zit Cuba in de zone ‘Latijns-Amerika Noord’, met het hoofdkantoor in het Braziliaanse São Paulo. Het belangrijkste land in die zone is Brazilië.
 
Lees meer
 
4. Hollywood na 55 jaar terug op Cuba
Voor het eerst in 55 jaar heeft Hollywood een speelfilm mogen draaien op Cuba. De Amerikaanse-Iraanse regisseur Bob Yari filmde op het eiland voor zijn film Papa. Denne Bart Petitclerc, die in 2006 overleed, schreef het script van de film.
 
Hemingway
Papa gaat over de vriendschap van schrijver Ernest Hemingway en de Amerikaanse journalist Denne Bart Peticlerc. Hemingway woonde van 1939 tot 1960 op Cuba. Papa was er zijn bijnaam.
 
Embargo
Om op het eiland te kunnen filmen moesten de makers het strenge Amerikaanse embargo tegen Cuba omzeilen. Dat embargo is al meer dan een halve eeuw van kracht en verbiedt Amerikaanse bedrijven en burgers zaken te doen met het communistische land.
Het lukte de filmmakers, doordat ze de film een docudrama noemden. Documentaires mogen onder bepaalde voorwaarden wel op Cuba worden gedraaid - en Papa is een waargebeurd verhaal dat uit de eerste hand wordt verteld, was de redenering.
 
Uitzondering
Ook de Cubaanse autoriteiten hebben deze keer een uitzondering gemaakt. In de loop der jaren probeerden verschillende beroemde regisseurs als Francis Ford Coppola, Steven Soderbergh en Sydney Pollack toestemming te krijgen om op Cuba te draaien, maar hen lukte het nooit.
 
Niet duidelijk
Waarom Yari wel toestemming kreeg is niet duidelijk. Hij mocht scènes opnemen in onder meer het voormalig regeringspaleis en in Finca Vigía, de villa van Hemingway die nu een museum is. Yari is vooral bekend als producer van Crash waarmee hij in 2005 de Oscar voor de beste film won. Papa, met in de hoofdrollen Giovanni Ribisi en Adrian Sparks, komt volgend jaar uit.
 
Bron: NOS.nl..
 
5. Is laag geboortecijfer Cuba schuld van vrouwen zelf?
In Cuba wordt verontwaardigd gereageerd op uitspraken van verschillende media en autoriteiten over het lage aantal geboortes in het land. Die leggen de schuld voor het probleem bij de vrouwen zelf.
 
Felle reacties
Op een reportage eind april over het onderwerp, in een nieuwsuitzending van de nationale televisie, kwamen felle reacties van demografische specialisten en feministen. De reportage legt een verband tussen de toenemende sociale participatie van vrouwen in Cuba en het lage geboortecijfer.
 
Beu
"Ik ben het beu om uit de mond van Cubaanse journalisten en zelfs hooggeplaatste leiders te moeten vernemen dat vrouwen hiervoor verantwoordelijk zijn", protesteert de jonge feministe Helen Hernández in een online opiniestuk dat door verschillende websites werd opgepikt. Eén van de redenen waarom veel jongeren hun moederschap uitstellen is volgens haar het hardnekkige stereotype van de moeder die alles opoffert voor haar gezin.
 
Vergrijzing
Sinds 1978 al bereikt Cuba niet het verjongingsniveau van minstens één dochter per vrouw. De afname van het aantal boorlingen, het lage sterftecijfer en het negatieve migratiesaldo, deels veroorzaakt door de al meer dan twintig jaar durende economische crisis in het land, leiden ertoe dat de bevolking op het Caribische eiland snel veroudert.
De meerderheid van de 11,2 miljoen Cubanen moet het doen met een gemiddeld salaris van 14 euro per maand. De inefficiënte en gecentraliseerde economie importeert meer dan ze produceert.
Steeds meer Cubaanse vrouwen emigreren. In 2012 bestond 52 procent van de meer dan 6.000 Cubaanse emigranten uit vrouwen. Voor ze een gezin stichten, willen de meesten zich eerst vestigen in de landen van bestemming.
 
Positieve effecten
Verschillende specialisten zeggen dat de daling van het aantal zwangerschappen het positieve resultaat is van het doorgedreven sociale, educatieve en gezondheidsbeleid. Dat moet nog versterkt worden met verdere veranderingen binnen huishoudens, vinden ze.
Vrouwen in Cuba hebben de genderongelijkheden in de privésfeer nog niet helemaal kunnen overwinnen, hoewel ze vaak hoogopgeleid zijn en actief deelnemen aan de politiek. Ze hebben wel recht op abortus, en voorbehoedsmiddelen geraken steeds breder verspreid, gratis of tegen lage prijzen.
Volgens sociologe Reina Fleitas moeten ook mannen meer verantwoordelijkheid nemen. "Zij moeten er mee voor zorgen dat vrouwen hun moederschap kunnen vervullen zonder stress en verwijten", zegt ze.
 
 
6. Rederij MSC verhuist naar Mariel
Rederij MSC ruilt de aanloop van Havana in zijn feederdienst op Cuba voor die van Mariel, waar PSA International sinds kort een nieuwe containerterminal uitbaat.
 
Twee schepen
Het Zwitserse containerbedrijf bedient Cuba vanuit drie hubs met twee schepen van 1.512 en 1.743 teu. Ze varen nu om de acht dagen vanuit Cristobal en Caucedo naar Rio Haina en Mariel. Op de terugweg naar Cristobal wordt ook nog in Freeport gestopt.
 
Ook anderen
Eerder hebben ook al CMA CGM, Zim en Hamburg Süd hun aanlopen van Havana vervangen door die van het zestig kilometer verderop gelegen Mariel. De capaciteit van de nieuwe Terminal de Contenedores de Mariel bedraagt 1 miljoen teu per jaar.
 
Bron: Knack
 
7.  Sol Festival in Amsterdam
Het Sol Festival is een vrolijke combinatie van Latijns-Amerikaanse passie en de Nederlandse zomer. Het evenement bestaat uit Latijns-Amerikaanse en Caribische dans, live muziek, workshops en entertainment zowel voor volwassen als voor kinderen.

Markt
Het SOL Festival heeft ook een gezellige Latin markt waar je tevens kennis kan maken met de Latijns-Amerikaanse keuken. De deelnemers van dit festival komen uit verschillende Zuid-Amerikaanse en Caribische landen, zoals Brazilië, Peru, Venezuela, Guatemala, Colombia. Tevens worden er producten uit Zuid-Amerika verkocht.
 
Meer informatie
* SOL Festival
* Datum: zondag, 8 juni 2014, 13.00 tot 19.00 uur
* Plaats: Erasmuspark, 1056 LE Amsterdam.
 
8. Cubaans slaapliedje
In Vietnamese slaapliedjes verwerken vrouwen hun angsten en eenzaamheid. Scandinavische slaapliedjes bevatten ‘materiaal voor nachtmerries’ zoals een Finse verwoordt. Toch werd zij altijd rustig van het slaapliedje over trollen. De Cubaan Yosvani Suarez Garcia zingt ook een slaapliedje uit zijn land.
 
Kindertijd 
Voor alle geïnterviewden geldt: het zingen van een slaapliedje uit hun jeugd voert hen terug naar het bed uit hun kindertijd. Ze nemen ons mee naar Cuba, Vietnam, Iran, Rusland en Finland. Yosvani Suarez Garcia groeide op in de buurt van Santiago de Cuba en kwam 14 jaar geleden naar Nederland omdat hij verliefd werd op een Nederlandse vrouw.

Medkafonds
Een serie verhalen van Stef Visjager over volwassen worden en over heimwee. Naar vroeger en naar huis. Of misschien zijn het verhalen over buitenlanders in Nederland. Tuur Florizoone verzorgt op accordeon de begeleiding. Van heimwee en slaapliedje werd gefinancierd door het Mediafonds.
 
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Cubaans salsa-orkest Los Van Van: 5 juni in Den Haag, 8 juni in Nijmegen en 9 juni in Amsterdam
Driemaal treedt de populaire Cubaanse band Los Van Van binnenkort in Nederland op en wel op donderdag 5 juni in het Paard van Troje in Den Haag, op zaterdag 8 juni bij de Music Meeting in Nijmegen en op maandag 9 juni in Paradiso in Amsterdam.
 
* Coro Encanto: 14 en 15 juni in Amsterdam
Cantando de Pianos is een afwisselend programma met 19e- en 20e-eeuws repertoire afkomstig uit Zuid-Europa en Zuid-Amerika en heeft het karakter van een spectacle coupé. De piano speelt een belangrijke rol in dit concert: die begeleidt het koor en doet dat soms op een heel eigenzinnige wijze, met een belangrijke rol voor de piano o.l.v. Felix van den Homberg.
Plaats: Oranjekerk, 2e van der Helststraat 1-3, 1073 AE Amsterdam. Data: zaterdag 14 juni, 20.15 uur en zondag 15 juni, 15.15 uur. Entree: €12,- (voorverkoop, Stadspas en CJP) / €15,- (aan de kassa).
 
10. Het laatste nieuws
* 14ymedio ook in Cuba weer te lezen
Sinds vorige week is de onafhankelijke digitale krant 14ymedio van de kritische blogger Yoani Sánchez weer binnen Cuba te bezoeken op internet. De krant werd direct na lancering drie dagen eerder, door de autoriteiten geblokkeerd. De bezoekers binnen Cuba werden naar de webpagina Yoani$landia geleid die gespecialiseerd is in felle aanvallen op Yoani Sánchez . Lees meer
 
* In Cuba willen de arbeiders geen salarisverhoging
De Cubaanse arbeiders accepteren dat het in Cuba onmogelijk is de lonen te verhogen. Dat zei Milagros Pérez Caballero, vakbondsleider van de CTC - de vakcentrale van het regime – tijdens een bezoek aan Madrid. Volgens het Spaanse persbureau EFE zei Milagros Pérez Caballero dat Cubaanse werknemers begrijpen dat gezien het tijdsgewicht veranderingen gericht op salarisverbetering onmogelijk zijn. Lees meer
 
* Voorzitter Amerikaanse KvK prijst ‘buitengewone expansie van particuliere ondernemingen’
De voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel, Thomas Donohue, prijst de ‘groei’ van de ‘particuliere ondernemingen’ in Cuba. Donuhue zei dat  bij zijn aankomst in Havana. Thomas Donohue verzet zich al jaren tegen het commerciële embargo van de VS tegen Havana waardoor het onmogelijk is voor Amerikaanse ondernemingen om handel te drijven met Cuba. Lees meer
 
* Cuba houdt rekening met een leven ná een socialistisch Venezuela
Raúl Castro blijft de Venezolaanse president Nicolás Maduro steunen, maar ontwikkelt een plan B voor het geval de politieke koers in Venezuela zich wijzigt. Cubaanse leiders zouden verrast zijn door de recente groei van het verzet tegen de regering van Nicolás Maduro in Venezuela. Maar de Cubaanse bevolking heeft, verscheurd tussen verbazing en verrukking, op het Venezolaanse televisiekanaal Telesur gezien hoe de politieke crisis zich ontvouwde in Caracas. De Cubaanse media zeggen zelf zo min mogelijk over de onrust. Met een goede reden want de ondergang van de socialistische regering van Venezuela zou een ramp zijn voor Cuba’s communistische regime dat het eiland de laatste 55 jaar regeerde, aldus een artikel in Le Monde en The Guardian. Lees meer
   
* Ontduiken embargo kost Franse bank 10 miljard dollar
De Amerikaanse autoriteiten eisen dat de Franse bank BNP Paribas een boete van 10 miljard dollar betaalt voor het ontduiken van het embargo tegen Cuba. Bij weigering zou de Franse bank de toestemming om in de VS te kunnen opereren, kunnen verliezen. Lees meer
   
* Cubaanse politie ontmantelt WiFi netwerk
Politie en medewerkers van het staatsbedrijf ETECSA hebben een clandestien WiFi-netwerk ontmanteld in de wijk Víbora Park in Havana. Het bericht is afkomstig van de oppositionele groepering Cuba Independiente y Democrática (CID). Na de jacht op de schotelantennes lijkt nu WiFI aan de beurt. Lees meer