Kæmpeskulptur med Bibel- og Koran-citater skal starte dialog i Varde

På lørdag kl. 10 til 12 er der fernisering af den 28 tons tunge Galschiøt-skulptur 'Fundamentalism' på Varde torv. Installationen viser 600 af de mørkeste og lyseste citater fra Koranen, Biblen og Toraen. Citaterne pulserer på skærme langs siderne af kobberskulpturen, der i en 9m bred og 3½m høj cirkel viser kæmpebogstaverne F.U.N.D.A.M.E.N.T.A.L.I.S.M. Værket og debatten er højaktuelt i et Europa, der er præget af terror-, radikalisering- og religionsdebat.

Skulpturen er en del af kunst- og dialogprojektet Abrahams Børn af Jens Galschiøt. Med udstillingen lægges der i Varde by op til at fremme en konstruktiv og inkluderende kulturdebat, der kan bygge bro mellem de tre religioner.
 
Kunstneren Jens Galschiøt udtaler ”Med Abrahams Børn vil jeg give mit bidrag til at skabe en dialog, der skal starte en slags healingsproces mellem de forskellige religioner og deres befolkningsgrupper. Religionerne stilles overfor hinanden og det bliver klart, hvor ens de faktisk er, og at man kan læse en human og antihuman tolkning ud fra alle tre religioners bøger.”

"Skulpturen har tidligere været udstillet på Kunstcentret Silkeborg Bad og ved Rådhuspladsen i København. Begge steder har den tiltrukket store menneskemængder, der kom for at opleve hvordan kunsten kan iscenesætte denne vanskelige diskussion og invitere til konstruktiv dialog og forståelse, i stedet for krig og uforsonlighed. Det bliver meget spændende, at se hvordan den vil fungere i Varde, hvor den sammen med de 9 skriftsøjler næsten bombarderer Varde by og omegn med viden, dialog og citater om religionsspørgsmålet" 
 
Debatten skal bredt ud i Varde og omegn. På Vardes skoler, biblioteker og kulturinstitutioner er der udstillet 9 skriftsøjler (modeller af den store skulptur) med skærme, der ligeledes viser de mørkeste og lyseste citater fra de tre monoteistiske religioner: jødedom, kristendom og islam. Der er blevet udviklet skolemateriale og trykt hæfter med de 600 citater og kommunen har i samarbejde med byens kunstforening, skoler, kulturinstitutioner og mange andre lavet et storstilet program med teaterforestilling, fællesspisninger, rundvisning, oplæg ved hovedværket, debatarrangementer og meget mere Se program.
 
Formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Varde Kommune, Lisbet Rosendahl udtaler om udstillingen: "Jens Galschiøt er en kunstner i særklasse. Han formår at bruge sin kunst til at formidle budskaber, så det både er spændende og giver stof til eftertanke". Hun fremhæver endvidere, at kommunens skolebørn vil blive præsenteret for udstillingen og på den måde være med til at debattere kunst, kultur og religion med udgangspunkt i et stort kunstværk.
 
Jeg håber vi ses til ferniseringen.
 
Mange hilsner
Sekretariatsleder Lasse Markus og Galleri Galschiøt.
 
 
 
FAKTA:
 • Opsætning af skulpturen – torsdag d. 11. august fra kl. 11.30. Kunstneren vil være til stede.
 • Fernisering på Varde Torv finder sted lørdag den 13. august fra kl. 10.00 - 12.00, hvor der blandt andet vil være musik og mulighed for at se nærmere på værket. Udstilling slutter den 10. november 2016.
 • Mini-udgaverne af skulpturen, der viser citaterne kan opleves på Varde Bibliotek, Kulturhuset i Ølgod, Kulturhuset i Nørre Nebel, Sportspark Blaavandshuk i Oksbøl, Hodde-Tistrup Hallen i Tistrup, Campus i Varde, Sct. Jacobi skole, Brorsonskolen og Borgercenter Varde. Ved samtlige skulpturer findes gratis trykte hæfter med alle citaterne.
 • Varde Kommune har udviklet undervisningsmateriale om værket, der kan bruges af folkeskoleelever i mellemtrinnet og udskolingen (fra 4. klasse).
 • Udstillingen rundes af med en afslutningsdebat den 29. oktober på Varde Torv, men udstillingen kan dog opleves frem til den 10. november.
 • Hele programmet for udstillingen og aktiviteter i projektet kan findes på Varde Kommunes hjemmeside www.vardekommune.dk  
 • Hovedværket som bliver udstillet på Varde Torv er 3,40 meter højt og 9 meter bredt. Skulpturen er udført i kobber/stål og består blandt andet af flere end 8.000 kobberbøger. Skulpturen har en samlet vægt på ca. 28 ton.
 • På Kunstmuseet i Varde udstilles Galschiøts 60 meter lange skulptur 550+1. Det er første gang, at skulpturen præsenteres i museumssammenhæng. Den er en del af en større udstilling af Galschiøts værker, der er arrangeret af Varde Kunstforening. Se omtale af åbning. Udstillingen slutter den 31. august.
 
PRESSEKONTAKTER
 • Jens Galschiøt - Kunstneren bag projektet - Tlf. 6618 4058 / 4044 7058 / 61703083 - aidoh@aidoh.dk
 • Lisbet Rosendahl - Varde Kommune - Formand for Udvalget for Kultur og Fritid - Tlf. 2147 5391 - liro@varde.dk 
 • Steffen Kjær - Varde Kommune – Kommunikationschef - Tlf. 2336 2638 - stkj@varde.dk
 
YDERLIGERE INFO:
 
 
Denne mail er udsendt fra billedhuggeren Jens Galschiøts værksted.
Kontakt til værkstedet:
Galleri Galschiøt
Banevænget 22
5270 Odense N

Tlf : (+45) 6618 4058
Fax:(+45) 6618 4158
Database over Galschiøt skulpturer (ikke opdateret ;-)

Portræt af Galschiøt med link til alle projekter fra hans værkstedet(PDF på engelsk)
200 sider E-bog om Galschiøt på dansk (PDF)


 
****************************************** 
 ******************************************
 
Af- og tilmelding af nyhedsbrev fra Jens Galschiøt
Vil du slettes fra denne infoliste så klik her: Afmeld min e-mail fra denne liste
Vil du opdatere dit navn-email m.m på listen:  Opdater min profil
Vil du tilmelde dig til infoliste, så tryk her: Tilmelding til Galschiøts infoliste