Producentbyrån Nyhetsbrev 17 november 2020

November igen alltså? Känns som att vi precis var där. Och det var vi väl också.
För nästan exakt ett år sedan inledde vi novembers nyhetsbrev såhär: ”November alltså. Är inte det ändå en rätt onödig månad? Grått och kallt. Regnigt, mörkt, blåsigt. Känns mest som en transportsträcka till december då det i alla fall blir lite ljusare med alla julprydnader. Men å andra sidan så har vi det rätt bra här på kontoret, så vi kanske inte ska klaga.”

För vi hade det ganska bra på kontoret då. Vi hade precis släppt föreställningarna till Step 2020. Och vi var fortfarande lyckligt ovetande om vad 2020 skulle innebära för oss och för resten av världen.

Nu har inte årets november varit riktigt lika mörk, regnig och blåsig som förra året – och det är ju alltid någonting – men just nu känns det ganska tungt med de nya hårdare restriktionerna. Där scener och institutioner återigen tvingas ställa in och stänga ner för att hjälpa till att hindra smittspridningen. Precis när vi hade börjat hoppas på lättnader. När kurvorna pekade åt rätt håll och vi hade börjat våga drömma om en återgång till någonting mer… normalt?
 
Men men. Trots allt så har vi det ändå ganska bra på kontoret. Eller kontoret och kontoret. Till största delen sitter vi för tillfället hemma och jobbar. Men vi har i alla fall varandra att luta oss emot. Och det är faktiskt en alldeles fantastisk lyx just nu. För vi får inte glömma att vi ju gör det här tillsammans. Så kom ihåg att peppa varandra. Och kom ihåg att peppa er själva. Ni är grymma, varenda en av er!

Vi ses och hörs, antagligen digitalt.

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Lyckligtvis kunde den efterlängtade premiären av Spinns nya föreställning Hannah Felicia, i koreografi av Lára Stefánsdóttir, genomföras på Kungsbacka Teater innan de nya hårdare restriktionerna trädde i kraft. Filmaren Petra Coppla Dahlberg fanns också på plats för att fånga duetten och nu blickar Spinn framåt mot 2021 med gästspel på nya scener. Nästa möjlighet att uppleva Hannah Felicia blir på Vara Konserthus i februari.

Dans och poesi blir vintermagi! Vinter SpinnOut heter Spinns utomhusföreställning som visas i anslutning till tio äldreboenden i Göteborgs i december. Spinns kompanivärd Tone Helly-Hansen kommer att läsa texter av Ylva Andersson från SpinnUnga, tillsammans med inspelad musik av Anders Rimpi som under åren har komponerat mycket musik för kompaniet. Här kan du höra exempel på Anders musik. Medverkar i färgglada kostymer gör Spinns dansare Emilia Wärff, Felicia Sparrström och Hannah Karlsson.

Projektet för inspelad syntolkning av barndansföreställningen Miramos är i gång och referensgruppen har nu haft sin första digitala träff. Läs mer om projektet här. Miramos spelas även för förskolebarn på Kulturhuset Kåken i Göteborg den 27 november.
 
Fredag den 20 november kommer Dag Rosenqvist från oss på Producentbyrån tillsammans med Veera och Emilia vara med på konferensen DansFunk, om dans och tillgänglighet, som streamas digitalt och som arrangeras av Skånes Dansteater. Emilia medverkar i samtalet om vem som dikterar villkoren för konstnärskap. Veera och Dag är med i samtalet om arrangörskap som leds av Ingrid Fransson. Läs mer om dagen här.

Dansaren Emilia Wärff och Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg gav en digital workshop under kunskapsdagar som Scen:se arrangerade den 2-3 november. Scen:se är ett Arvsfondsprojekt som vill skapa samma möjligheter för alla människor att uppleva konst och kultur. Läs mer om projektet här.
 
Vi vill avslutningsvis passa på att tipsa om Spinns kalender på hemsidan, som förhoppningsvis gör det lättare att följa vad som är på gång. Klicka här för att komma till kalendariet.
 
Bild från repetitioner på Kungsbacka Teater.
 
 
Karin M. Nilsson
Efter några inställda evenemang så tar Karin och resten av teamet sig tid att i stället fortbilda sig inom lågeffektivt bemötanande och tecken som stöd. ”Vi passar på att ta tillvara på tiden genom att göra en kompetenshöjning för framtida turnéer. Vi vill fördjupa vår kunskap och ha bra verktyg för att möta barn på särskolor och resurrskolor så deras upplevelse ska bli så bra som möjligt” säger Karin. Mer om Karins workshops och föreställningar kan du läsa på hemsidan.
 
Foto: Cornelia Schmidt
 

PROJEKT
Step
I vårt förra nyhetsbrev hade vi den stora glädjen att offentliggöra vilka tre kuratorer som kommer hjälpa oss att göra urvalet för nästa upplaga av Step som äger rum i mars 2022. Med oss den här gången har vi Fiona Ferguson som arbetar som kreativ utvecklingschef på Edinburghbaserade dans- och teaterfestivalen Imaginate. Vi har även den här gången med oss Adjjima Na Patalung från BICT Fest i Bangkok och Peter Sunesson som till vardags arbetar som producent för festivalen Salto! i Skåne. Läs mer om våra kuratorer här.
 
Våra kuratorer arbetar nu på för fullt med att hitta spännande föreställningar inför nästa festival. Även vi på Producentbyrån kommer att komma in med ett antal förslag till föreställningar, främst med syfte att bevaka det nationella perspektivet men också för att förhoppningsvis kunna bjuda tillbaka någon eller några av de kompanier som inte fick chansen att spela under festivalen i våras. Under vecka 48 kommer vi att ta en gemensam digital sittning med våra kuratorer för att diskutera föreställningarna och urvalet tillsammans. Vi är grymt nyfikna på vilka förslag vi kommer att få in!

www.stepfestival.se
 
Fiona Ferguson, Adjjima Na Patalung och Peter Sunesson


På Turné
Sedan i början av november har vi arbetat som processledare för projektet På Turné på uppdrag av Förvaltningen för kulturutveckling.

På turné är samarbetsprojektet som ska stärka och bygga nationella turnéstrukturer i Sverige. Regional Musik i Sverige tillsammans med Musikarrangörer i Samverkan går ihop för att skapa en flexibel och vital struktur där det lokala och regionala självstyret går hand i hand med publiken och musiken i fokus. Projektet handlar om att dela resurser och kunskap för att stärka arrangörsleden och se till att musikakter av hög kvalitet och med genremässig bredd når hela Sverige, med publiken i centrum.

Som så mycket annat har projektet på grund av Coronapandemin skjutits fram. Den första turnén startar därför hösten 2021 och utgörs av barockensemblen Göteborg Baroque under ledning av Magnus Kjellson, jazzstorbandet Elaria och de två folk- och världsmusikakterna Nordic och Folk’Avant.

www.kulturivast.se
 
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Språng och scenkonstkollektivet mold vad gäller administration samt med Malmöbaserade Jan Unestam som var en av grundarna av Cirkus Cirkör.
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se