Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Help ons en geef iedere Brabantse gesneuvelde een gezicht en een verhaal!

Bijna 1900 Brabantse militairen en verzetsstrijders zijn tijdens oorlogshandelingen in de WOII en alle volgende militaire conflicten gesneuveld. Het BHIC wil al deze gevallenen een gezicht geven. Zij worden herdacht in een digitale eregalerij die in september 2019 wordt gepresenteerd als Brabant 75 jaar vrijheid viert. Voor het verzamelen van al hun gegevens hebben wij nu hulp nodig van alle nabestaanden en betrokkenen. Help alsjeblieft mee! lees meer

Ruim 100.000 Brabantse dienstplichtigen te doorzoeken

Op onze site kan je de militieregisters van veel Brabantse gemeenten op naam doorzoeken. Militieregisters zijn niet alleen nuttig voor voorouderonderzoek, ook vind je er informatie over iemands uiterlijk, beroep, medische conditie en natuurlijk dienstplicht. Kijk of jouw opa ook ingeschreven stond. lees meer

Zul je netjes oppassen zoon...?

In januari 1948 vertrok de Schijndelse Jan Smits, met tal van leeftijds- en lotgenoten, naar Nederlands-Indië om daar te strijden voor het behoud van onze koloniën. Zijn vader Marinus schreef hem na zijn vertrek een lange brief met raadgevingen en goede wensen. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Een zwervend bestaan
Een Oerlenaar die als metselaar de kost verdiende, leidde sedert enige jaren een zwervend bestaan. Hij doolde rond in gescheurde kleren en vodden. Zo ook de 7e september toen hij 'n snaphaan bij zich droeg en zijn zwager bezocht. En laat dat nou verkeerd aflopen. (Bijdrage: Henk Beijers)
Balkenbrij en de geur van dennenhars
“In 1964 werd het 'n witte Kerst“, herinnert Rini de Groot zich. “Om zes uur gingen we naar de vroege ‘nachtmis’, er dwarrelden al enkele vlokken. In de Kerstnacht hoorden we bij het opstaan de klokken van de Udense Kruisherenkapel. Het ultieme kerstgevoel overviel me na zo’n korte nacht...”
Vergrijpen tegen de eerbaarheid
Potloodventers, kinderlokkers, verkrachters, soms kwamen ze ermee weg, soms werden ze ter verantwoording geroepen bij de Bossche rechtbank. Zoals de 25-jarige G.H. uit Mill die in het voorjaar van 1933 een 15-jarig meisje in de struiken had gelokt. Wat hij allemaal met het arme kind had gedaan, stond met deftige woorden in de aanklacht. (Bijdrage: Geurt Franzen) 
Diefstal uit de Lieshoutse korenwindmolen
Francis van de Ven werd aangeklaagd door de schepenen van de baronie en heerlijkheid Lieshout. De dader woonde voorheen binnen dat dorp, maar werd er uit verbannen nadat hij in 1776 een inbraak had gepleegd in de korenwindmolen van Lieshout. Maar zo zwaar tilde hij er kennelijk niet aan. (Bijdrage: Henk Beijers)
Piet van Lieshout had een elektriciënsbedrijf waar hij ook gasflessen verkocht. De lege flessen stonden buiten om opgehaald te worden. Een avondlijke wandelaar die er rond 23.00 uur passeerde, zag 'n man voorovergebogen op de gasflessen zitten en sprak hem aan: “Zo kerel, ben je niet goed geworden?” Er kwam geen antwoord. (Bijdrage: Martien van Dooren)
Slecht huwelijk eindigt met gif
“Die soep van jou smaakt naar luciferkoppen.” Dat waren op maandag 27 maart 1893 zo’n beetje de laatste woorden van Martinus Verhoeven uit Langenboom tegen zijn vrouw Johanna. Dat bord soep, waarschijnlijk vergiftigd, betekende het einde van zijn leven, maar ook van een ongelukkig huwelijk. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Oranje-zonnetje schijnt in Oss
Op 8 september 1936 wordt de verloving bekendgemaakt van prinses Juliana en Bernhard von Lippe Biesterfeld. Oranjeminnend Nederland raakt in de ban van een komend vorstelijk huwelijk, zeker nadat het jonge paar zich her en der aan het grote publiek heeft laten zien. De provincie Noord-Brabant is 24 september aan de beurt. (Bijdrage: Henk Buijks)
Pastoor in de clinch met parochianen
Zijn 25-jarig jubileum haalt Henricus van Meele wel. Maar hoe dat kon gebeuren, is eigenlijk een groot raadsel. Zijn parochianen in Rosmalen klagen steen en been over het gedrag van hun pastoor en verlaten en masse zijn kerk. Zij dienen een verzoek in om van deze "plaaggeest" af te komen.
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Wie helpt mee? Kijk of je op deze nieuwe site een bekende of een familielid aantreft waar je iets over kunt vertellen en neem dan contact met ons op. Klik hier!

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven