Hilversum Verbonden Nieuwsbrief, maart 2017
          5e jaargang, nummer 2
(foto Hilversums Nieuws)

Fietsen alle Jaren van start rondom Egelantier

(tekst ontleend aan verslag Hilversum Vandaag) Op Valentijnsdag vond de officiële start van het project Fietsen alle Jaren Hilversum plaats. "Het heeft ook wel iets romantisch", aldus mede-initiatiefnemer Philip Schmittman.
Speciaal voor ouderen in de wijk, die zelf niet (meer) kunnen of durven fietsen, staat er nu iedere dag een riksja klaar voor een ritje door de buurt of over de hei. De Egelantier, waar het voertuig staat, profileert zich daarmee als ’huis van de buurt’. Op deze soort van bakfiets (met trapondersteuning) kunnen zij weer de wind in hun haren voelen en het echte fietsgevoel ervaren.
_______________________________________________________________
Fietsen alle Jaren is een project van de landelijke Fietsersbond. In Hilversum gaat het project van start op initiatief van Philip Schmittmann en Marian Schouten en met medewerking van Hilversum Verbonden en HilverZorg. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Stadsfonds en het Rabo Coöperatiefonds.
 
 
Heb je iets te repareren, of wil je gewoon even langskomen voor een kopje koffie op je wilt advies om zelf iets te fixen? Je bent van harte welkom.
 
Repair Cafe Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
 
8 april - Wijkcentrum De Koepel - Kerkelanden Kapittelweg 399a
13 mei - Wijkcentrum Riebeeck - Van Riebeeckweg 50, H'sum zuid/oost
(telkens op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur)
                                                                     Meer informatie
 

Armoede-bestrijders-ontbijt - 12 april

Op woensdag 12 april organiseert het Armoede Platform Hilversum voor de elfde keer het armoedebestrijders-ontbijt.
 
Het thema dit jaar is: “Netwerken tegen Sociale Armoede”
 
Het armoedebestrijders-ontbijt is een netwerkbijeenkomst voor organisaties, vrijwilligers en kerken die zich op de een of andere manier bezig houden met het bestrijden (en voorkomen) van armoede en eenzaamheid in Hilversum.
Tijdens het ontbijt krijgen de aanwezige vertegenwoordigers de gelegenheid  nieuwe initiatieven te delen en ontwikkelingen op het gebied van armoede en eenzaamheid te bespreken. De armoedeproblemen in Hilversum kunnen we niet oplossen, maar we kunnen er wel naar streven.
 

De Rotor Media Zonnefabriek wordt aangelegd!

* In april worden de panelen op het Rotor Media-dak gelegd. Welke daken volgen?
* Hoe gaat deelnemen aan een HilverZonnedak in zijn werk en wat levert het op?
Heel Hilversum kan meedoen, huurders en woning-eigenaren, jong en oud.
* Gezocht: een bestuurslid met aandacht voor communicatie
Inmiddels 15 mensen actief voor HilverZon, er is veel te doen. Sluit je aan!
* Abonneer je op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het duurzame nieuws
* 28 maart; info-bijeenkomst van gemeente Hilversum voor VvE's; verduurzamen kan
* 2 april Hilversum City Run met veel aandacht voor duurzaamheid vanuit de Pop-Up Buzz. Daar ook antwoord op de vraag: hoeveel CO2 is er bespaard door de lopers?  
De agenda van sociaal maatschappelijk Hilversum vind je op onze website.
 
Jouw initiatief (*) ook in onze agenda, op onze website of in de volgende nieuwsbrief? Stuur een email aan: info@hilversumverbonden.nl
(*) activiteiten voor/door inwoners van Hilversum zonder winstoogmerk
Reprintable – 3D printen met plastic afval
 
Hilversum is een stad in transitie. Niet omdat wij dat willen, maar omdat de wereld verandert. Onderdeel hiervan is dat we ons afval gaan hergebruiken. Om dit te realiseren hebben we nieuwe manieren nodig waarop we ons afval gaan hergebruiken. Een mooi nieuw voorbeeld hiervan is 'Reprintable' van Bouke Bakker (www.reprintable.nl).
Op de Neuweg is hij een nieuw initiatief gestart; graag uw aandacht.
                                     Meer informatie
Werkgroep Fairtrade Hilversum
 
Hilversum wil graag Fairtrade Gemeente worden. Hiervoor moeten een aantal bedrijven en horecagelegenheden fairtrade producten gebruiken.
De Smederij op het Werfgebied is overgestapt op Fairtrade, net als Mix creative aan de Arendstraat. Velen gingen hen voor.  U ook?
 
Gebruikt u fairtrade? Laat het weten aan de werkgroep: fairtradehilversum@gmail.com 
 
 

Verslag 2e editie 'Het Gooi on Stage'

'Het Gooi on Stage' is een jaarlijks terugkerend 'beroepenfeest' voor VMBO-leerlingen. In een middag krijgen 800 leerlingen de kans kennis te maken met meer dan 100 bedrijven waarvan medewerkers enthousiast vertellen over wat ze doen en waarom ze voor dit vak gekozen hebben. De leerlingen gaan dan later bij een of twee van deze bedrijven langs om het bedrijf van binnen te bekijken zodat de VMBO-leerlingen een bredere, betere kijk krijgen op welke beroepsmogelijkheden ze hebben. < klik hier voor een impressie, gemaakt door Rodin Filmproductions >
 
UITGELICHT
UIT DE AGENDA
 
 

Politicus van het jaar – De Frans Vrolijk Award

Ieder jaar organiseert Stichting Politiek Debat de verkiezing voor de Politicus van het Jaar. Ieder jaar wordt een publieksprijs en een vakprijs uitgereikt.
Dit jaar waren de winnaars: Jerry Braaksma en Marleen Remmers.
 
De 'Deel-economie'. Kan ik meedoen?
serie over 'Best Practices' van de deel-economie, waar je zo aan mee kunt doen.
Deel 11: Hilversum Verbonden 2.0
 
 
 
 
 
 
 
Hilversum Verbonden is een vrijwilligers-initiatief. Vanuit een kleine kerngroep ondersteunen wij tal van burger-initiatieven zoals Repair Cafe Hilversum, Fietsen alle Jaren Hilversum, de beursvloer, HilverZon en diverse wijkgroepen.
Onze belangrijkste activiteit is echter communicatie; twitter (@hsumverb), de website en deze nieuwsbrief.
 
Hilversum Verbonden is toe aan een doorstart; meer mensen, nieuw elan, meer betrokken organisaties. Hiervoor is een werkgroep opgericht: Hilversum Verbonden 2.0.
Er staat nog niets vast, maar vermoedelijk wordt 'HV2.0' een vereniging met leden. We moeten dan echter wel goed uit kunnen leggen waarom we bestaan en waarom Hilversummers en Hilversumse organisaties lid zouden moeten worden.
 
Zin om mee te denken? Of wil je helpen bij de communicatie of bij het ondersteunen van initiatieven? Laat het ons weten: info@hilversumverbonden.nl
 
 
Wanneer we lokaal dezelfde oplossingen kiezen dan maken we Hilversum vanzelf socialer, duurzamer en leuker. Het Hilversum van de toekomst wordt namelijk niet ontworpen op de tekentafel, maar ontstaat vanuit de kracht van mensen en gemeenschappen. Het is deze kracht die zichtbaar moet worden.
Door bestaande en nieuwe initiatieven zichtbaar te maken en initiatiefnemers met elkaar in contact te brengen wordt een bijdrage geleverd aan de leefbaarheid, duurzaamheid en zelfs aan innovatie. Klein is het nieuwe groot en het delen van kennis en ervaring met anderen wordt steeds belangrijker.
Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/hilversumverbonden