Nieuwsbrief nr. 77

Oktober 2016
 
Beste ,
 
Dit is nummer 77 van de nieuwsbrief, die al 6,5 jaar maandelijks verschijnt. Dit keer een pompoen-editie en een bijdrage van de Tomatillo. Het is tenslotte herfst.
 
 
Pompoen superfood, supergoed

Pompoenen zijn decoratief, lang houdbaar en zwaar in je fietstas. Maar eenmaal zo'n joekel op je aanrecht is het een kwestie van fantasie, want je kunt er werkelijk van alles van maken. Soep is de meest bekende maar ook koekjes, burgers, salade, stoofschotel, frites en anders wel uithollen met Haloween. Misschien wil je eens lezen wat er allemaal zo gezond is aan pompoen, want dat is meer dan je denkt. Klik hier om je te verdiepen in de vitamientjes en mineralen van pompoen.
 
Belgische kok

Jeroen is een vriendelijke, Belgische no-nonsense kok. Hij doet in een filmpje voor hoe je in korte tijd een supergezond en lekker recept maakt met pompoen en quinoa. Kijk hier verder als je geïnspireerd wilt worden door hem. Ik zeg "eet smakelijk!"
 
Uit de tuin van Truus
 
Je bent natuurlijk ontzettend benieuwd hoe het met de zoete aardappels in mijn tuin gaat. De plant begint prachtig te ranken. Er zitten nog geen bloemen in. Maar het meest benieuwd  ben ik, en jij denk ik ook, naar wat er onder de grond gebeurt. Ik houd je niet langer in spanning….. Ik weet het niet. Ik durf nog niet te kijken, omdat ik bang ben dat ik het groeiproces dan verstoor. Maar, ik houd je op de hoogte.
Zoals ieder jaar wil ik nieuwe dingen proberen in de groentetuin. Dit jaar heb ik Tomatillo  gezaaid in de kas en na de IJsheiligen uitgeplant. Inmiddels zitten de ranken tot bovenin de appelboom en komen er mooie lampionnetjes aan. De Tomatillo is een éénjarige, niet winterharde, plant. Ze wordt behoorlijk groot (zo’n 120-150 centimeter). Ze maakt vrij veel zijtakken met lichtgroen blad. Vanaf ongeveer juli verschijnen dan de kleine gele bloempjes in de oksels die later uitgroeien tot de harde vruchten die rijp zijn als de hoesjes waarin ze zich bevinden verdorren en openbarsten.
 
 
De Tomatillo (Physalis philadelphica, synoniem P. ixocarpa) is inheems in Mexico en Midden-Amerika. Al voor de verovering van Mexico door de  Spanjaarden, werd hij geteeld en gegeten door de Azteken en de Maya’s. De Spanjaarden brachten de plant naar Europa, waar hij het goed deed. Maar toen de tomaat het Iberisch Schiereiland eenmaal bereikt had, was het afgelopen met de Tomatillo en langzamerhand werd het een vergeten groente. De Tomatillo is echter niet meer weg te denken uit de Mexicaanse keuken. Natuurlijk wil jij weten wat je er mee kunt. Verderop in de nieuwsbrief vind je een heerlijk recept.
 
Salsa Verde

De Tomatillo kan in fruitsalades of in compote verwerkt worden. Hij smaakt friszuur en smaakt in het geheel niet naar tomaat. In Mexico wordt de Tomatillo gebruikt om samen met chilipepers de pikante salsa verde te maken.
 
 
Hiervoor heb je nodig:  
5-6 tomatillos
1 teentje knoflook
2 groene pepers of minder, zonder zaadlijsten
Olijfolie
Verse koriander
Zout naar smaak
 
Bereiding:
Verwijder de jasjes van de tomatillos en was ze goed, ze zijn kleverig. Als ze vers zijn moeten ze even gekookt worden, niet te lang, ze mogen niet openbarsten, anders verliezen ze hun smaak. Kook ze samen met de pepertjes. Doe ze in de blender (staafmixer gaat ook) en de knoflook en het zout.
Giet er zoveel olijfolie bij tot een enigszins gebonden saus ontstaat (cremosa zeggen de Mexicanen). Op het laatst een handje koriander toevoegen.
Heerlijk op een broodje kaas of vleeswaren, of bij de barbecue met een zelfgemaakt tortilla. Het zaad van de Tomatillo is te koop bij Vreeken zaden in Dordrecht waar je heel veel interessante zaden kunt vinden. Ook veel vergeten groentezaden. 
 
Pompoenfestijn
 
Aankomende weekenden zijn op tal van plaatsen in deze regio activiteiten rondom pompoenen. Zo zijn er bij Tuincentrum Daniëls in Vlodrop de Daverende Dani"les Dagen waar 'Op een Blaadje' ook zal staan met een stand.
In Sint Odiliënberg is een sfeervol adresje met de naam Mijn Akkertje met pompoenen en een zelfbedieningswinkeltje.
 
uit eigen tuin
 
Agenda
 
Themaweekenden bij Tuincentrum Daniëls
Met medewerking van Op een Blaadje
Herkenbosserweg 4, 6063 NL Vlodrop
 
Aanleg & onderhoud moestuin
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. 
 
Plukken, proeven en proosten
Kom mee plukken, proeven en proosten. We maken een kruidenwandeling wan maximaal een uur, plukken kruiden en maken hiermee een heerlijk diner klaar op open vuur. Dit kan op een Fornetto en op een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. 
Als het weer het toelaat doen we dit buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Of onder de sfeervolle overkapping. Prijs op aanvraag. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken. Vanaf 4 personen. Data op aanvraag, klik hier.
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter en Facebook 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.