MDT

View in browser
Pressmeddelande 13 oktober 2017
 
Foto: Märta Thisner

 

Stina Nyberg
"Thunderstruck"

28-31 oktober

 
 

Elektrisk väckelse!
 
Thunderstruck följer i geniet och vetenskapsmannen Nikola Teslas fotspår. I slutet av 1800-talet uppfann den serbisk-amerikanske uppfinnaren Tesla flera av vår tids viktigaste uppfinningar inom elektricitet och kommunikation. En av hans uppfinningar är teslaspolen, en elektrisk resonant transformatorkrets som transformerar upp spänning till väldigt höga volttal, som laddas ur i form av blixtar. Thunderstruck är Stina Nybergs soloföreställning som ger möjligheten att uppleva detta sprakande fenomen live.
 
Föreställningen tar avstamp i 1800-talets elektricitets- och magishower. Under den tid när elektricitet fortfarande var en vetenskaplig nyhet kunde den presenteras som magi i turnerande scenföreställningar. Projektet grundar sig i ett intresse för osynliga krafter, och för koreografi av rörelse, ljud och objekt på lika villkor, där både performer, ljus, teknik och ljudlandskap agerar huvudrollsinnehavare.
 
Nu anser Stina Nyberg att det är dags att bota samtidens brist på fascination för elektricitet. Thunderstruck blickar tillbaka på en tid då konstnärer och vetenskapsmän verkade för att omvandla naturens krafter till de krafter som driver samhället, att utnyttja naturlig energi för att tillverka nästintill magiska apparater.

Stina Nyberg arbetar med dans och koreografi och tog sin masterexamen i koreografi på DOCH 2012. Hennes praktik är kopplad till möjligheten att via övertygelse och illusion skapa nya logiska system för att konstruera världen annorlunda, och agera i enlighet med detta. Hennes arbete utgår alltid från en feministisk syn på kroppen: på dess sociala, biologiska och politiska konstruktion och förmåga att röra på sig.
 
Hon arbetar ofta i samarbete med andra – rör sig mellan självständiga produktioner, kollektiv, konst- och musikscenen, statliga institutioner – och anpassar sin metod efter varje specifik situation, i en vilja att föra samman tillvägagångssätt och innehåll.
 
Stina har skapat en rad arbeten om relationen mellan ljud och rörelse, och undersökandet av kroppens politiska historia. Hon har koreograferat konsertshowen Shaking the habitual av det svenska bandet The Knife och turnerade med verket i Europa och USA 2012-14. Under 2015 koreograferade hon ett verk för Cullbergbaletten. 2016 koreograferade hon verket Shapes of States som undersöker relationen mellan den friska kroppen och det friska tillståndet, med utgångspunkt i Meyerholds biomekanik. Stina har under flera år samarbetat med koreograferna Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir och Zoë Poluch under namnet Samlingen – undersökandes danshistorien ur ett feministiskt perspektiv.

Thunderstruck är en samproduktion mellan Stina Nyberg, MDT och Riksteatern.
 
Speltider:
Lördag 28 okt: 20:00
Söndag 29 okt: 18:00
Tisdag 31 okt: 20:00

 

Pressbilder finns här

Teaser: här

Läs mer: www.mdtsthlm.se

 

För mer information och pressbilder kontakta:

Frida Tiger, MDT, frida@mdtsthlm.se

 

MDT är en internationell samproduktionsplattform och en ledande scen för samtida koreografi och performance. MDT har sedan 1986 presenterat och samarbetat med internationella och svenska konstnärer.

 
FacebookTwitter