Nieuwsbrief 21 oktober 2014
 
2e BivT nieuwsbrief
Inhoud:
  • Introductie - Online kennis delen
  • Nieuws 1   - Gradatim gedupeerden
  • Nieuws 2   - Docent in de spotlight
  • Nieuws 3   - Discussie
  • Nieuws 4   - De Grootfamilie aan zet
  • Nieuws 5   - Wat vind jij?
  • Nieuws 6   - Belangenbehartigingsorganisatie NFG in de spotlight

Introductie - Online kennis delen
 
In augustus brachten wij onze eerste nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ uit. We waren blij met de positieve reacties die wij hierop ontvingen en presenteren dan ook met veel plezier een nieuwe editie. 

In de tussentijd zijn wij doorgegaan met onze online initiatieven. Ronald is druk in de weer met het verbeteren van onze website. Hier zullen we in een latere editie meer over vertellen. 

Zelf heb ik me vooral verdiept in de do’s en dont’s van Twitter. Een interessant medium, waarbij ik me steeds meer thuis begin te voelen. Volg je ons al? @HBO_Bijscholing. We willen jou ook graag volgen!

Het belangrijkste doel van ons ‘social media beleid’ is interactie. We willen een platform bieden voor interessante discussies, nieuws en inzichten. Kennis delen is immers vermenigvuldigen. Naast Twitter hebben we daarom ook  onze besloten LinkedIn groep nieuw leven in te blazen. Je kan hier reageren op artikelen uit deze nieuwsbrief of zelf een discussie starten.

Sluit je aan en schroom niet om je mening te delen of een vraag te stellen. We horen graag van je.
 
René Veraar
directeur
 
 

Nieuws 1 - Constructieve samenwerking biedt oplossing voor gedupeerde
                   studenten Gradatim
 
Begin 2014 ging Academie Gradatim, opleider in de psychosociale en maatschappelijke hulpverlening, failliet. Als gevolg hiervan konden meerdere studenten hun opleiding niet afronden en geen geldig diploma halen. Een vervelende situatie, waar wij graag iets aan wilden bijdragen.
 
In overleg met beroepsvereniging NFG en accreditatie-orgaan SNRO hebben wij een speciaal programma ontwikkeld waarmee de derde- en vierdejaars studenten van Gradatim alsnog hun erkende diploma kunnen behalen.
 
Wij zijn blij dat wij, mede dankzij de constructieve samenwerking met bovengenoemde partijen, de gedupeerde studenten snel een volwaardig alternatief hebben kunnen bieden. We wensen hen veel succes bij het afronden van hun opleiding. 
 
 



Nieuws 2 - Docent in de spotlight
 
Rita Gras

Rita Gras Hypnotherapeut, integraal psychotherapie, PDS-specialist, yogadocent, opleider, trainer en supervisor. Rita Gras, één van de vaste docenten van het BivT, geniet van haar volle agenda. Toch wist zij tijd vrij te maken om enkele persoonlijke vragen voor ons te beantwoorden.
 
Een korte profielschets?
 
Ik heb een praktijk voor Integratieve hypno-psychotherapie in Haarlem. Mijn passie ligt bij psychosomatiek en de mogelijkheden die trance biedt bij de behandeling van deze klachten. Dit verklaart ook mijn belangstelling en specialisatie in PDS en aanverwante ziektebeelden zoals de ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa.
 
Wat is jouw bijdrage aan de missie van het BivT? 
 
Praktijkprofessionalisering is ook voor mij een continue stimulans. Naast de opleiding van therapeuten tot PDS-specialist ben ik nu druk bezig met de voorbereiding van een opleiding voor PDS-management voor kinderen. Voor het BivT verzorg ik daarnaast ook de trainingen Hypnotherapie, Weerstand, Karakterstructuren en Consultvoering. Lesgeven is ongeveer het leukste werk dat ik me kan voorstellen. Ik hoop het nog lang te doen.
 
Rita Gras in vier kernbegrippen?
 
  1. Kwaliteit. Een goede therapeut blijft voortdurend bezig zichzelf professioneel verder te bekwamen.
  2. Ontspanning. Ik vind het belangrijk om tijdens mijn trainingen en workshops aandacht te besteden aan een ontspannen, rustige sfeer.
  3. Respect. Door wederzijds respect en begrip ontstaat een prettig en veilig leer- en werkklimaat waarin iedereen het beste tot zijn/haar recht komt.
  4. Humor. Door tijd en ruimte te maken voor humor ontstaat een prettige, informele sfeer die het leerproces bevordert.
Wat is het mooiste compliment dat je tijdens of na afloop van een cursus hebt gekregen?
 
“Dit is de leukste workshop die ik ooit heb gedaan.” 
 
 
 

Nieuws 3 - Discussie: gaat de decentralisatie van de jeugdzorg te snel?
 
 
De decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten gaat te snel. Vooral in het begin zullen meer jongeren een beroep doen op de zorg, met mogelijke wachtlijsten als gevolg, waarschuwen de Rekenkamers van de vier grote steden. Bron: BNR nieuws
 
 
 
 

Nieuws 4 - Bijscholing in de spotlight
 
 
De Grootfamilie aanzet
Gebruik het oplossend vermogen van de grootfamilie
 
Wat is de oorsprong van ‘De grootfamilie aan zet’?
 
De meeste niet-westerse immigranten komen uit ‘wij-culturen’. In tegenstelling tot de westerse individualistische ‘ik- culturen’, staat in Afrika, Turkije, Azië en Zuid-Amerika de Grootfamilie centraal: alle bloedverwanten en aangetrouwden. De Grootfamilie, vaak vier generaties, is een veilige omgeving waarbinnen iedereen elkaar helpt en steunt, bij opvoeden, bij problemen, zorg voor ouderen, en ook bij het doorgeven van kennis en normen en waarden.
 
Door immigratie valt de Grootfamilie uiteen. Familieleden leven geografisch ver van elkaar af en natuurlijke ontmoetingsmomenten komen hierdoor te vervallen.
 
Voor wie is deze bijscholing bedoeld?

De methode is bedoeld voor hulpverleners die werken met klanten uit de niet-westerse wereld en gebruik maken van participatiemodellen.
 
Wat zijn de belangrijkste onderwerpen die in de cursus worden behandeld?

Het is een systeemaanpak met vaste onderdelen zoals intake, krachtbronnen zoeken bij de grootfamilie, een draaiboek, interventies, voorbeeldverhalen en verkennen welke interventies gewenst zijn. Voorbeelden van interventies zijn verbinden, bruggen bouwen, straffen & belonen, conflicten oplossen, opvoeden en een eind maken aan huiselijk geweld. 
 
Wat kan ik ermee als ik morgen terug ben in mijn praktijk?

De bijscholing is gericht op de aanpak van psychiatrische stoornissen van leden van de grootfamilie, het opvoeden en helpen opgroeien van kinderen en jeugd, het overdragen van normen en waarden en het verbinden van kerngezinnen en losse leden uit de Grootfamilie. De aanpak is ook bij uitstek geschikt om binnen een veilige omgeving actuele zaken als psychotrauma, angststoornissen, obesitas en ouderenzorg aan te pakken.
 
Wat zijn relevante (vervolg)trainingen die goed aansluiten bij ‘De grootfamilie aan zet’? 

De bekende relevante trainingen zijn alle systeemtrainingen voor immigranten, expats en vluchtelingen, zoals Beschermjassen en Amsterdamse opleiding voor Systeemtherapie.
 
 
 
 
    Reageer op LinkedIn      
 
 

Nieuws 5 - Wat vind jij?
 
Gemeentes geven miljoenen uit aan specialisten om de jeugdzorg te organiseren.
Verstandig of weggegooid geld? 
 
 
 
 
Discussieer mee in onze besloten LinkedIn groep:
 
 
 

Nieuws 6 - Belangenbehartigingsorganisatie in de spotlight
 
 
Uitgelicht: Nederlandse Federatie Gezondheidszorg
 
 
Beroepsverenigingen en belangenbehartigingsorganisaties vervullen een belangrijke rol in de visie van het BivT. Door constructieve samenwerking kunnen wij onze bijscholingen en andere diensten nog beter afstemmen op de leden van deze organisaties en hiermee praktijkprofessionalisering naar een nog hoger niveau tillen.
Voor deze nieuwsbrief spraken wij met Rick Denkers, voorzitter van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG).
Rick Denkers
Wie zijn de leden van de NFG en wat wilt u voor hen betekenen?
De NFG is een belangenbehartigingsorganisatie die de belangen behartigt van professionele hulpverleners in de complementaire gezondheidszorg met een psychosociale achtergrond op HBO-niveau. Anders dan een specifieke beroepsvereniging houden wij ons bezig met zaken die 95% van alle complementaire hulpverleners raken, zoals BTW-vraagstukken, onderhandelingen met verzekeringsmaatschappijen en aanpassingen in wet- en regelgeving. Daarnaast zijn wij ons er terdege van bewust dat onze leden ondernemers zijn. Wij bieden daarom ook adviezen en ondersteuning op het gebied van praktijkvoering en communicatie. 
Wat is uw visie op bijscholing?
Een professional moet doorlopend nieuwe kennis verwerven en actief bij- en nascholen. Wij waken ervoor dat opleidingen adequaat zijn en op HBO-niveau worden gegeven. Het BivT is hierin een natuurlijke partner, die constante hoge kwaliteit biedt.
Waar ziet u kansen om verder te innoveren op het gebied van bijscholingen?
Het zorglandschap is fundamenteel aan het veranderen. Dat begon al in 2014 met de aanpassingen in de WMO en thuiszorg, maar helemaal vanaf 2015 met de nieuwe Jeugdzorgwet. Hulpverlening op het snijvlak van welzijn en zorg wordt de zaak en taak van de gemeente. Hier liggen veel kansen voor complementair werkende hulpverleners. Een gemeenteambtenaar zal op zoek gaan naar de best passende oplossing. Wanneer je kijkt naar bij- en nascholingen op het gebied van jeugdzorg zie je nu nog vooral cursussen gericht op een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld ADHD of PDD/NOS. Dit moet fijnmaziger worden. Jeugdzorghulpverleners hebben een breed werkveld en werken veelal interdisciplinair. Het opleidingsaanbod moet hierop worden afgestemd.
Wat kunnen de NFG en het BivT voor elkaar betekenen?
De NFG heeft partijen zoals het BivT keihard nodig. Het BivT heeft de specifieke kennis om kwalitatief hoogwaardige opleidingen te ontwikkelen en uit te voeren. Wij weten aan welke eisen professionals moeten voldoen en kunnen hierin meedenken en adviseren. We dienen hetzelfde doel: het faciliteren van goed opgeleide complementaire hulpverleners.
 
 
 
 
 
Ons streven is dat deze nieuwsbrief 6 keer per jaar zal verschijnen. 
 
 

BivT hoofdlocatie:
Koningstraat 75a (achter)  1941 BB  Beverwijk
secretariaat: 0251-2222100251-222210 maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.
  
Het BivT heeft het @ bestand met de grootste zorg samengesteld. Gegevens worden nooit voor enig ander doeleinden aan derden overgedragen. Stelt u echter geen prijs op nieuws of andere berichtgeving van het Bijscholing instituut voor Therapeuten, dan kunt u zich uitschrijven via de link onderaan deze mail of op www.bivt.nl. 
 
© BivT i.s.m. Puur Profileren - oktober 2014    i.s.m.