Jip's venster op de wereld
17-05-2016


 
Gluren bij de buren

 
   
  
Attentie!!!

 


De bordenbusiness heeft nieuwe plekken geannexeerd. 'Onze huizen zijn zichtbaar en onzichtbaar beveiligd'- met camera's en buurtpreventie via WhatsApp. Die camera's met verplichte meldingen van gluurgedrag laat ik maar even hangen.

Het was een inburgeringskwestie dat ik zonder aarzelingen participeerde via de Loarnse BuurtpreventieApp. Ik dacht eerder aan een digitaal ondersteunde vorm van noaberschap dan aan de virtuele variant van omheinde woonerven met gelijkgestemden.

Lange tijd hoorde ik niets, totdat ik werd verrast door een  melding van een reeks inbraakpogingen. Op dat moment niet thuis vond ik het geen goed idee om de - niet bij de buurtApp aangesloten - thuisblijver van een mogelijk naderend onheil op de hoogte te brengen op een donkere winteravond. Een enkele versnelde hartslag, verder bleef het stil.

Daarna meldde zich iemand met 'een verdacht Pools busje' dat zich ergens ophield. Alarm! Later werd de bezorgde achterban geïnformeerd dat aanhouding door de politie had uitgewezen dat de bestuurder zich legaal in ons dorp ophield.

Het meest recente appje kwam heel dicht op de huid. Er was een vreemdeling met rossige baard gesignaleerd. Nou is dat bij mij niet zo prominent zichtbaar, maar ik stam uit een familie van roodbaarden en voelde opeens een ongemakkelijke verdachtmaking, al zie ik ons niet zo snel in 'een soort jurk' rondspoken. Ik zou natuurlijk kunnen terugspoken om de vreemdeling te verjagen, maar weet niet goed of ik in actie moet komen bij het vermoeden van een dolende ziel.

Helpen die borden aan de wijkranden de bewoners of neemt de onrust toe als je je verzekerd weet van alle ongeregeldheden en openbaarmaking van verdenkingen door oplettende buurtbewoners via een WhatsAppje? Ik stel mij zo voor dat het dievengilde nu precies weet waar je de politie heen kunt leiden om buiten het zicht van camera's je slag te kunnen slaan.

En niet om het een of ander, maar wat doe ik bij onverwachte gebeurtenissen op het erf? Ik grijp de honkbalknuppel, zet mijn keel open of verdwijn heimelijk de kelder in - zonder bereik - dat zal je dan net zien. Mocht ik de telefoon binnen handbereik hebben, dan toch om foto's te maken of de politie te bellen als het echt te gek wordt, maar de BuurtpreventieApp als actiealternatief bij onraad zit niet in mijn systeem.

Wat wel aankwam in mijn brein was de verandering van de veilige privéomgeving van WhatsApp om wat te delen met bekenden naar een platform dat me op de hoogte houdt van andermans angsten.
De halve wereld is massaal overgestapt van mail op WhatsApp. Het idee van een goedkoop alternatief voor sms is allang achterhaald door de bundelverkoop en het gemak van lezen en schrijven van e-mail op je eigen moment lijkt ook al geen opgeld meer te doen met al die vinkjes en zelfs een signaaltje wanneer de gesprekspartner zit te typen. En toch is ook WhatsApp onderhevig aan inflatie, wellicht zelfs onderweg naar een failliet heb ik me laten vertellen.

Want hebben Facebook, Instagramm en WhatsApp de macht van de grote aantallen, ze hebben ook databeluste eigenaren. Ook voor op dat gebied onbezorgden, zit niet alleen de reclame dwars, maar daarnaast de opdringerige berichten van verre familieleden, vrienden die hun hele hebben en houden in plaatjes delen en gewaardeerde maar ontijdig binnenrollende berichten. Hoe onderscheid je dan het urgente of belangrijke van het te negeren berichtenverkeer?

Maar er is goed nieuws;  er zijn verse Apps in gebruik genomen met elk hun eigen voordelen, zo schijnt. Telegram of Kik als je je telefoonnummer niet aan de eerste de beste kwijt wilt of onder schuilnaam wilt communiceren. Volop mogelijkheden om onbekende bekenden tegen te komen. Of was dat het unieke terrein van dateApp Tinder? Je gebruikt SnapChat als je beelddenker bent of als je foto's zo privé zijn, dat je ze snel weer wilt laten verdwijnen. Chantage wordt een stuk lastiger met de grote verdwijntruc van de 'zelfvernietigingstimer'. Een onschuldiger tijdverdrijf dan ik op grond van het woord had ingeschat. Handig als je dronken op een foto belandt of andere compromitterende situaties wilt voorkomen. Ik ben er nog niet helemaal uit welke nieuwe Apps ik binnenkort nodig heb om in contact te blijven met de realiteit.

Ondertussen vindt mijn buurman het niet zo heel erg dat in Tuindorp de buurtpreventieApp nog niet is doorgedrongen. Het is meestal al ver na twaalven als ik in de alertstand schiet: een knal! De deur is in het slot gevallen, enkele decimeters van mijn slapende hoofd. Als ik gerommel aan een fietsslot hoor, glij ik snel weer in de slaapstand. Een van mijn portiekdelers heeft kennelijk net afscheid genomen van zijn af en toe bezoekende complementaire geliefde - of de scharrels die hij liever niet aan het ontbijt ontmoet, dat kan ook. Ik weet het niet en hoef niet in actie te komen. In onze portiek gelukkig geen BuurtpreventieApp om lust- of onlustgevoelens met anderen te delen.
 
 
 

Lastige vragen

 
Met wie durf je angstgevoelens te delen?
Is buurtpreventie bedoeld voor 'Ons soort mensen'?
WhatsApp dan toch/nog?

 

 
Cartoon
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Deze brief is onderdeel van het schrijfproject 'Jip's venster op de wereld' en verschijnt op onregelmatige basis. Klik hier voor het archief.
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.