BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 8
December 2016
2016 går mot sitt slut. Ännu ett händelseintensivt år, för världen och för Sverige. In i det sista fyllt av politisk dramatik, brutala konflikter, omvälvande skeenden. Nästan så man tappar bort sig i tiden: Var startade vi? Vad trodde vi då om detta år? Förhoppningar, farhågor? Hur var sommaren?
 
Också på ett mindre laddat plan, dags att summera. Barnteaterakademins 2016:

Våren dominerades av kursen Kvalitet i konstnärliga processer, som vi genomförde i samarbete med Kulturakademin Trappan och som bestod av en serie moment alla syftande till fördjupning av begreppet kvalitet. Inom ramen för kursen rymdes två offentliga arrangemang - Skådespelaren och den unga publiken och Den kvalitativa bedömningen. Under våren skedde också förberedelser inför Interplay Europe som i år för första gången arrangerades på svensk mark i och med Barnteaterakademins värdskap tillsammans med ASSITEJ Sverige, och som under en junivecka i Ljungskile samlade dramatiker från 21 olika europeiska länder.

Under hösten har vi varit medarrangör till temaeftermiddagen Från Shakespeare till Pavlovs Tispe, varit på utbyte med Ung Dramatik i Helsingfors och - sist men inte minst - smitt planer inför nästa år. Bland annat vår nya manustävling som ska resultera i nya grovmanusprojekt under 2017. För den som missat detta, läs mer nedan. (Utförlig inbjudan bifogas också i separat pdf.) Deadline för inskick är 25 januari och juryn är taggad!

Några sista tips:
Den som under hösten inte hunnit se Sommarregler på Angereds Teater får chansen till fin jullovsteater, när föreställningen flyttas till Folkteatern under mellandagarna. Och för läsfåtöljen: Ung Scen Norrs första verksamhetsår, första två uppsättningar och erfarenheter av en unik metod - i bokform. Se info och länkar till höger.

Men nu: God Jul & Gott Nytt År! Låt oss ta hand om varandra och - som rektorn sa vid slutet av dotterns julkonsert i Masthuggskyrkan - gilla olika. Det behövs.
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Manustävling
Dramatik för barn och unga

För den som vill prova på att för första gången skriva för barn och unga. Eller är sugen på att undersöka ett nytt formspråk. Eller helt enkelt bara måste skriva en pjäs om: VATTEN
 
I vår nya satsning välkomnas dramatiker - erfarna, rookies, studerande - att skicka in idéförslag på en pjäs för barn/unga. På ett givet tema. Vilken betydelse temat/företeelsen/ordet VATTEN kan ges - metaforisk, kemisk, geopolitisk eller högst konkret - är helt öppet för tolkning.

Några sidor skriven dramatisk text ska skickas in, tillsammans med en idébeskrivning. En jury väljer därpå ut två-tre dramatiker som får utveckla sina pjäsidéer till grovmanus vilka kommer presenteras i en reading hösten 2017. 
 
Deadline för inskick är 25 januari 2017.
 
Bidragen ska av anonymitetsskäl inte skickas till projektledaren utan till Teatercentrum Väst. Läs mer om detta, om tävlingen och hur materialinlämning går till i särskild inbjudan bifogad med detta nyhetsbrev eller på vår hemsida, www.barnteaterakademin.se.

 
...........................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. (Och Makt och maktlöshet finns endast kvar i mycket få exemplar.) Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive ställe!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
Tips & notiser!
 
 

Sommarregler
Förstör aldrig en perfekt plan. Ge aldrig dina nycklar till en främling. Ta aldrig den sista oliven på en fest. Glöm aldrig lösenordet. Missa aldrig sommarens sista dag.
Scenkonst för alla som fyllt 6 år, 27-31 december, Folkteatern
 
 
Ung Scen Norr - boken
Med Ung Scen Norrs två första uppsättningar gjordes ungdomar delaktiga i föreställningsprocessen genom intervjuer och workshops. Möten med hundratals ungdomar resulterade i Man vänjer ju sig vid det vackra och Vi hänger inte här, vi går runt. Erfarenheterna från Ung Scen Norrs första verksamhetsår finns nu dokumenterade i en nysläppt bok. Läs mer om boken och hur du kan beställa den på:
 
 
IPAY - Performing Arts Scandinavia
Tillsammans med norska Scenekunstbruket och danska Teatercentrum presenterar ASSITEJ Sverige scenkonst för barn och unga, under rubriken Performing Arts Scandinavia, på IPAY 2017 (International Performing Arts for Youth). Svenska teatrar, dansgrupper och andra med sikte på främst den nordamerikanska marknaden är välkomna att skicka material till Svenska ASSITEJ för spridning under festivalen. Högst 20 ex av tryckt material skickas då till: Svenska ASSITEJ, att: Niclas Malmcrona, Kaplansbacken 2, 112 24 Stockholm. Deadline 12 januari. Även bidrag till trailers eller utdrag av aktuella föreställningar tas emot för en presentationsvideo, skicka senast 30 december länkar till: info@assitej.se

 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se