JANUARI

 
"Op naar een boeiend 2018!"
Beste 
 
Tijdens de Kerstvakantie had ik tijd om de batterijen terug op te laden en genoot ik van het gezellig samenzijn met familie en vrienden. 2017 eindigde positief met het feit dat er minder woninginbraken waren. Deze cijfers moeten in 2018 nog verder zakken. Een nieuw jaar betekent vaak ook nieuwe wetten. U vindt verder in deze nieuwsbrief een overzicht van enkele wijzigingen. Op naar een boeiend 2018!
 
 

 
 
dreigende afbouw spoorwegpolitie in West-Vlaanderen

Ik vernam dat er bij Binnenlandse Zaken en bij de minister plannen zijn om de spoorwegpolitie te hervormen. Hierdoor zou de hoofdpost voor West-Vlaanderen, die in Brugge gevestigd is, afgebouwd worden. Ik pleitte ervoor om de post in West-Vlaanderen te behouden. Een permanente aanwezigheid van de spoorwegpolitie zal echter niet meer gegarandeerd kunnen worden. Daar ga ik niet mee akkoord en ik heb dit ook duidelijk gemaakt in de commissie. Bekijk hier het fragment in Focus.

 

 
 
minder woninginbraken

Uit cijfers die ik opvroeg blijkt dat het aantal woninginbraken daalt. In 2016 waren er 11.000 woninginbraken minder dan in 2015. Ook in West-Vlaanderen daalde het aantal woninginbraken met 13% in 2016 ten opzichte van 2015. Het eerste trimester van 2017 toont aan dat deze dalende trend zich verder zet. Deze daling komt er dankzij preventieve acties van politiezones en door alerte burgers, daar moet dan ook verder op ingezet worden. Bekijk hier het fragment in VTM nieuws

 

 
 
start werken nieuw studentenhuis

Als schepen bevoegd voor Brugge studentenstad ben ik fier dat de werken gestart zijn aan het voormalig politiegebouw in de Hauwerstraat. Tegen de paasvakantie 2019 zal het nieuwe studentenhuis daar zijn plek hebben. Een plaats voor ontmoeting, studeren en ontspannen en ook af en toe een fuifje... in de vroegere cellen! Het studentenhuis wordt dé ontmoetingsplek voor studenten in het hart van de stad. Klik hier om een kijkje te nemen in het studentenhuis. 

 

 
 
wat doet de kamer?

Het federaal parlement telt 150 Kamerleden en daarnaast zijn er heel wat diensten aanwezig in de Kamer. Maar wat gebeurt daar nu precies? Het beleid dat door de regering werd uitgetekend wordt gecontroleerd, er worden wetsvoorstellen geschreven, de begroting wordt opgemaakt etc. Meer info vind je door op de 'lees meer' knop te drukken. Evi Hanssen en haar collega Adrien Devyver leggen in een leuk filmpje uit wat de Kamer allemaal doet. Je kan ook zelf een bezoek brengen aan het parlement met je groep of school. Ik geef je graag een rondleiding.  

 

 
 
wat is er veranderd op 1 januari?

Op 1 januari zijn opnieuw tal van wetten en maatregelen van kracht gegaan. Deze moeten bijdragen aan een samenleving waarin het goed leven is. Zo gelden vanaf nu voor alle werknemers, zowel arbeiders als bedienden, dezelfde opzegtermijnen. Werknemers in de private sector die hun loopbaan aanpassen met vermindering van loon kunnen sinds 1 januari een aanvullende vergoeding krijgen. Er ging ook een nieuw decreet van start met het oog op de ruimtelijke ordening van de toekomst. 

 

 
 
 

franky.demon@dekamer.be

www.frankydemon.be