Nieuwsbrief 19 augustus 2014
 
1e BivT nieuwsbrief nieuwe stijl   
 
Inhoud:
  • Introductie - Digitaal verbinden
  • Nieuws 1 - Virtuele ontwikkelingen bij BivT
  • Nieuws 2 - Docent in de spotlight
  • Nieuws 3 - Laatste stand van zaken eisen Medische en Psychosociale basiskennis
  • Nieuws 4 - Gestalt in therapie
  • Nieuws 5 - Wat vind jij?
  • Nieuws 6 - Beroepsvereniging NBVH in de spotlight
Introductie - Digitaal verbinden
 
Opgefrist na een heerlijke zomervakantie bruisen we weer van de energie. We zien nieuwe kansen en maken nieuwe plannen. Dit zie je bij ons niet alleen terug in ons bijscholingsaanbod, met een aantal mooie nieuwe bijscholingen, maar ook in deze nieuwsbrief. Een vernieuwde opzet, waarin we meer van onszelf, onze diensten en ons netwerk laten zien.
 
De afgelopen maanden hebben we samen met ons communicatiebureau een nieuw eigentijds communicatieplan ontwikkeld. Het belangrijkste uitgangspunt is dat we dichter bij onze klanten willen staan. Om onze cursisten het beste bijscholingsaanbod te kunnen blijven garanderen moeten we immers heel goed weten wat zij nodig hebben – nu en in de toekomst. Wat speelt er, wat raakt hen, wat vinden zij belangrijk?
 
Deze nieuwsbrief is een eerste stap naar meer interactie met onze cursisten buiten het leslokaal. We geven je graag de kans om op een aantal berichten te reageren. En om meer van jouw inzichten met ons te delen. Daarvoor hebben we een mooi besloten discussieplatform geopend op LinkedIn. Hier kan je virtueel in gesprek komen met andere complementaire zorgverleners, onze docenten en met ons. We verheugen ons op boeiende discussies die jou zullen inspireren in je dagelijkse werkzaamheden en die ons zullen inspireren bij het verder doorontwikkelen van ons praktijkgerichte bijscholingsaanbod. 
 
We horen graag van je!
 
René Veraar
directeur
 
 
 
 
Nieuws 1 - Virtuele ontwikkelingen bij BivT
Vanaf de zomer van 2014 gaan we een aantal sociale media actiever inzetten om nauwer contact te onderhouden met zorgverleners in het veld. Weliswaar digitaal, maar daarmee niet minder waardevol. 
 
 Binnen een besloten LinkedIn groep willen wij een bijdrage leveren aan constructieve discussies over ontwikkelingen binnen de complementaire zorgsector. We horen graag jouw mening: xxx!
 
 Via Twitter zullen wij interessante nieuwsberichten (door)sturen en reageren op berichten uit onze sector. Volg ons op http://www.twitter.com/HBO_Bijscholing
 
 De komende periode gaan we een Google+ platform optuigen waarop onze digitale activiteiten zullen samenkomen. Ook items uit de nieuwsbrief zal je hier kunnen terugvinden. Meer informatie hierover volgt.
 
 
 
Nieuws 2 - Docent in de spotlight
 
Steven de Nie

Rust in je hoofd (zonder moeite)

Steven de Nie is reeds jaren als docent/trainer verbonden aan BivT. Door onze cursisten wordt hij alom geprezen om zijn persoonlijke aanpak en praktisch toepasbare methodieken. Voor deze eerste nieuwsbrief mochten wij hem een aantal persoonlijke vragen stellen.
 
Een korte profielschets?
 
Ik ben geboren in 1969 en reeds 10 jaar psycholoog met een eigen praktijk. Sinds 2005 doe ik Emotional Freedom Techniques (EFT) met mijn cliënten en mezelf om stress en angst te doorbreken als praten niet helpt. Daarnaast geef ik met veel plezier de cursussen EFT Practitioner en Master aan collega therapeuten, coaches en psychologen.
 
Wat is de grondslag van jouw praktijk? 
 
In mijn overtuiging en ervaring kunnen mensen veel sneller helen van stress, angst, spanning en pijn dan we tot nu toe gewend zijn in de reguliere zorg. Na een lastige jeugd en veel angsten zocht ik manieren om zelfstandig stress en angst te verminderen en rust in mijn hoofd te krijgen. Ondanks mijn hoogbegaafdheid konden mijn gezonde verstand en cognitieve therapeuten mij niet helpen. Ik moest dus iets vinden waarbij je de emoties direct via je lijf kunt benaderen. Dit is mij gelukt. Na consistent en consequent oefeningen doen, met als belangrijkste EFT, heb ik mezelf kunnen bevrijden van overmatige angst en stress en ben ik een gelukkiger en vervulder mens!
 
Wat wil jij voor je cursisten betekenen?
 
Ik help coaches, therapeuten en psychologen hun cliënten (en zichzelf) snel en veilig rust in hun hoofd te geven met EFT wanneer praten niet helpt bij stress, spanning, trauma en angst. Mijn grootste passie is om 'aha!'- momenten te creëren met kernvragen en de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij je dieper begrip krijgt van het menselijk stress-systeem. Vervolgens kun je met oefeningen ervaren hoe je, eenvoudiger dan je denkt, lastige problemen zélf kunt oplossen.
 
Wie was jouw belangrijkste leermeester?
 
Kernvragen stellen om direct bij het emotionele probleem achter de klacht te komen en patronen onder de oppervlakte bloot te leggen, heb ik vooral geleerd van docent Albert Sonnevelt. Door de kunst in diverse doorbraaksessies van hem 'af te kijken' heb ik geleerd door te vragen naar de kern en het 'mentale geleuter' links te laten liggen...
 
Steven de Nie in vier kernbegrippen?
 
• Rust in je hoofd zonder moeite
• Zelf iets (kunnen) doen om stress te doorbreken
• Balans is energie en harmonie in je leven, geluk en vervulling
• Volg je Hart met Gezond Verstand en Leef Lekker!
 
Wat is het mooiste compliment dat je tijdens of na afloop van een cursus hebt gekregen?
 
"Door deze cursus EFT ben ik een rijker persoon geworden met meer zelfvertrouwen en tools om anderen te helpen."
 
 
 
 
Nieuws 3 - Laatste stand van zaken eisen Medische Basiskennis
 
Om voor vergoeding in aanmerking te komen vereisen zorgverzekeraars dat per 1 januari 2017 alle zorgverleners in het bezit zijn van een diploma Medische en Psychosociale Basiskennis welke voldoet aan de eindtermen van PLATO.
 
Mede op initiatief van BivT heeft het Collectief Geaccrediteerde Opleidingen (CGO) eerder dit jaar een voorstel opgesteld voor vrijstellingsmogelijkheden binnen de door CPION geaccrediteerde opleidingen Medische Basiskennis. Uitgangspunt hierbij is dat studenten die in een recent verleden een bij- of nascholing op dit vlak hebben gevolgd kunnen worden vrijgesteld van delen van de opleiding.
 
Begin juli is het voorstel van het CGO met de zorgverzekeraars besproken. Hoewel er nog geen concrete toezeggingen zijn gedaan is de urgentie duidelijk. De verwachting is dat zorgverzekeraars zich vóór 1 september 2014 zullen uitspreken over de invulling van de nieuwe eisen. Dan zal ook duidelijk worden wat de eventuele mogelijkheden zijn met betrekking tot vrijstellingen. We houden je hier uiteraard van op de hoogte via onze website, Twitter en LinkedIn.
 
 
 
 
 
Nieuws 4 - Bijscholing in de spotlight
 
 
Gestalt in therapie – benoemen en beproeven

Vanaf september 2014 biedt BivT de nieuwe bijscholing ‘Gestalt in therapie’ aan. De tweedaagse training wordt verzorgd door psychotherapeut, coach en opleider Pia Rondeel. Wij vroegen haar meer te vertellen over deze holistische, praktijkgerichte bijscholing. 

Wat betekent ‘Gestalt in therapie’? 

Het Duitse woord ‘Gestalt’ betekent ‘gestalte/figuur’. De therapie gaat uit van een holistische aanpak, waarbij veel aandacht wordt geschonken aan het verhogen van je ‘gewaarzijn’, bewustzijn van het hier en nu. 

Wat doet een gestalttherapeut?

De belangrijkste methodieken zijn het therapeutische gesprek en het experiment.

Tijdens het therapeutisch gesprek geeft de gestalttherapeut inzicht in wat hij/zij zelf hier en nu ervaart in contact met de cliënt, wat hem opvalt (the obvious), waar hij zich over verbaast, wat hem intrigeert, irriteert of waar hij ontzag voor heeft, etc. De patronen die de cliënt in contact met de therapeut laat zien, zijn immers dezelfde die hij/zij ook in de buitenwereld laat zien. 
 
Door middel van het experiment, bv. de hot seat (stoelenwerk), het werken met grenzen, met afstand en nabijheid, en met metaforen, wordt duidelijk voor welke creatieve aanpassingen de cliënt kiest en kan geoefend worden met nieuw gedrag.
 
Wat zijn de belangrijkste onderwerpen die in de training worden behandeld en wat kan ik ermee als ik morgen terug ben in mijn praktijk?
 
Naast de uitgangspunten van de gestalttheorie ligt de focus van de training op de methodiek en onmiddellijke toepassing hiervan in de praktijk. Zo zal de cursist leren interventies toe te passen op basis van de gestaltmethode, een nieuw zicht krijgen op de cliënt-therapeut-relatie, met als focus ‘gewaarzijn’, praktisch leren interveniëren door middel van stoelenwerk (de hot seat), en de toepassing van het experiment zelf ervaren. 
 
Wat zijn relevante vervolgtrainingen?
 
Met name ‘Tekenen als interventie’ en ‘Depressie’ zijn interessante gerelateerde bijscholingen.
 
 
 
 
Nieuws 5 - Wat vind jij?
 
Nieuwe regelgeving zorg voor jeugd en ouderen biedt kansen 
 
 Vanaf 1 januari 2015 worden gemeentes verantwoordelijk voor bijna alle vormen van hulp en zorg voor jeugd en ouderen. Welke kansen liggen hier voor de complementaire zorgsector?
Discussieer mee in onze besloten LinkedIn groep:  
 
 
 
Nieuws 6 - Beroepsvereniging in de spotlight
 
Uitgelicht: De Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten
 
Beroepsverenigingen spelen een essentiële rol in de zorgsector. Zij zijn aanspreekpunt en spreekbuis voor de beroepsgroep, vertegenwoordigen de belangen van hun leden en zetten zich in voor de optimale ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Zij zijn daarmee uiteraard ook een belangrijke gesprekspartner van BivT. Deze keer uitgelicht: de NBVH.
 
NBVH in het kort?
De Nederlandse beroepsvereniging van hypnotherapeuten is opgericht met als doel de ontwikkeling en toepassing van de hypnotherapie in het kader van de gezondheidszorg te bevorderen, en wil de collectieve en individuele belangen van de leden behartigen.
De vereniging bewaakt de kwaliteit van de bijscholingen en biedt klacht- en tuchtrecht.
 
Wie zijn de bestuursleden en wat is hun achtergrond?
De bestuursleden zijn allen praktiserend hypnotherapeut. Verder hebben zij een diverse achtergrond, waardoor het bestuur een multidisciplinair team is, van waaruit de disciplines van de afzonderlijke bestuursleden worden ingezet bij de verschillende verantwoordelijkheden binnen het bestuur.
 
Wat wil de NBVH voor haar leden betekenen?
Het bestuur heeft voor de komende jaren drie speerpunten gesteld.
  1. Vergroten van de productbekendheid hypnotherapie, zodat zich meer cliënten zullen gaan melden bij de leden;
  2. Het vergroten van de naamsbekendheid van de NBVH als vereniging voor de professionele hypnotherapeut; en
  3. Het versterken van externe contacten, zoals met verzekeraars, andere beroepsverenigingen, opleiders et cetera.
Wat is jullie visie op bijscholing?
Bijscholing is zeer belangrijk in verband met op peil houden en verbreden van kennis en werkwijze. Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard, vanuit de benadering dat lichaam en geest nauw verweven zijn. Dit betekent dat de oriëntatie op bijscholing vrij breed kan zijn, zowel op theoretisch als op praktisch gebied. Onze Regeling Bijscholing hanteert daarbij een duidelijke afbakening.
 
Wat kunnen NBVH en BivT voor elkaar betekenen om het bijscholingsaanbod voor uw leden verder te verbeteren?
Wij besteden veel aandacht aan het beoordelen van de vereiste inhoud en accreditaties van bijscholingen en zijn heel tevreden over de manier waarop de BivT de bijscholingen aanbiedt. Door nauw contact te (blijven) houden over de bijscholingsvraag van onze leden kunnen wij BivT helpen hun bijscholingsaanbod goed aan te laten sluiten op de behoefte van onze hypnotherapeuten.”
 
 
 
 
 
Wij hopen dat deze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl jouw doet uitkijken naar de volgende.
Ons streven is dat deze 6 keer per jaar zal verschijnen. 
 
 

BivT hoofdlocatie:
Koningstraat 75a (achter)  1941 BB  Beverwijk
secretariaat: 0251-222210 maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.
  
Het BivT heeft het @ bestand met de grootste zorg samengesteld. Gegevens worden nooit voor enig ander doeleinden aan derden overgedragen. Stelt u echter geen prijs op nieuws of andere berichtgeving van het Bijscholing instituut voor Therapeuten, dan kunt u zich uitschrijven via de link onderaan deze mail of op www.bivt.nl. 
 
© BivT i.s.m. Puur Profileren - augustus 2014    i.s.m.