Deze week verschijnt nummer 5 van 2017
van Th&ma Hoger OnderwijsHierbij ontvangt
u een sneak preview van de inhoud.
 
Internationalisering
concurrentie of samenwerking
 
Interview: Kurt Deketelaere
'Universiteiten, speak up and guide!’
door: Elma Drayer

Volgens Kurt Deketelaere, hoofd van het Europese netwerk van topuniversiteiten, gaat het bergopwaarts met de internationalisering van het hoger onderwijs. Al blijft er genoeg te wensen over. ‘De burgers van 2017 zijn niet meer de burgers van 1917. Wij moeten beter uitleggen wat we doen met het geld dat wij van de samenleving krijgen.’    

Onwaarschijnlijk fris en opgewekt stapt Kurt Deketelaere even voor zevenen de Brusselse hotellobby binnen. In de ontbijtzaal neemt hij koffie, een kom zuivel, en steekt meteen van wal. Het matineuze tijdstip blijkt zijn geestdrift voor het thema van deze Th&ma allerminst te temperen.

 
 
Hoofdredactioneel
Internationalisering heeft haar onschuld verloren
door: Sijbolt Noorda

Vijf jaar geleden in Boekarest meldde David Willett, destijds de Britse minister voor universiteiten en wetenschap, zijn Europese collega’s met trots dat vanaf nu jaarlijks meer studenten buiten het Verenigd Koninkrijk afstudeerden met een Brits diploma dan binnenslands. Ik hoorde het hem zeggen en dacht: Rule, Brittania! Rule the waves heeft een nieuw adres, het hoger onderwijs is de Koninklijke Marine opgevolgd.

Bij diezelfde gelegenheid stemde Willett in met de gezamenlijke ambitie van de Europese hogeronderwijsruimte dat ten minste 20 procent van alle studenten drie maanden of meer buiten hun eigen land zouden studeren. Hij heette de nieuwe bezoekers bij voorbaat hartelijk welkom maar was eerlijk genoeg om toe te geven dat het een hele toer zou worden de uitgaande Britse mobiliteit van een magere 2 procent op het gewenste niveau te krijgen.
 
 
Mythes, misverstanden en waarheden
Over de gevolgen van internationalisering
door: Jane Knight
 
Over internationalisering zijn veel misverstanden en mythes, hele en halve waarheden in omloop. ‘Op de drempel van het derde decennium’, schrijft Jane Knight, ‘zou het niet verkeerd zijn om eens om te zien en de vraag te stellen wat internationalisering in het hoger onderwijs ons in de afgelopen decennia heeft gebracht.’
 
Internationalisering van het hoger onderwijs doet ertoe. Ze is niet langer een achtergebleven gebied in het hogeronderwijslandschap. Ze heeft in de loop van de tijd het hoger onderwijs danig veranderd. Maar ze is ook zelf nogal veranderd. En je kunt je afvragen of die veranderingen wel altijd veranderingen ten goede zijn.
 
 
Voldoet uw onderwijsinstelling aan de Wet meldcode? De Wet meldcode verplicht onderwijsinstellingen om een meldcode te implementeren en kennis van uw medewerkers hiervan te vergroten. Een meldcode is een stappenplan dat professionals ondersteunt bij het signaleren en aanpakken van huiselijk geweld en (kinder)mishandeling. Voldoet uw onderwijsinstelling aan de Wet meldcode? Kijk hier voor meer informatie of neem contact op via 0343-536040 | info@augeo.nl
 
 
The Importance of Internationalization at Home
In a Time of Political Tensions
door: Hans de Wit

The increased attention for internationalization is positive news, but it also creates many challenges for the sector. Two major challenges are the importance of rankings as main drivers for institutional and national policies for internationalization, and the changing political climate in Europe, the United States of America, and elsewhere.

Internationalization is a key driver in modern higher education, in the developed world and in emerging economies. From a rather marginal and fragmented issue in most countries and institutions of higher education until the end of the 1980s, it has evolved over the past 30 years to become a mainstream and central component of policies and practices in higher education, at the international, regional, national, and institutional levels.
 
 
We moeten internationalisering verduurzamen
Gedachten na dertig jaar Erasmus
door: Frederik De Decker

Universiteiten en hogescholen storten zich enthousiast op internationalisering, maar ze leggen zelden uit waarom. Een heldere visie ontbreekt veelal. Volgens Frederik De Decker wordt het hoog tijd dat ze daaraan gaan werken. Hij heeft wel wat tips.
 
Dit jaar viert de Europese Commissie, en met haar zowat elke Europese internationaliseerder, de dertigste verjaardag van het Erasmusprogramma. Ik heb het al vaak gezegd als ik alweer een nieuwe lichting internationale studenten verwelkom of uitzwaai: aan dit programma heb ik zowel mijn professioneel als mijn (ongetwijfeld nog belangrijker) persoonlijk geluk te danken. Hiep, hiep, hoera voor Erasmus!
 
 
Verder in Th&ma 2017, nummer 5:
  • Hanneke Teekens
    En nu nóg een stap verder. Van internationalisering naar globalisering
  • Martin Paul & Ellen Bastiaens  
    The Best of Both Worlds. Internationalisering als weloverwogen keuze
  • Klaas-Wybo van der Hoek & Robert Coelen
    De ontdekking van de wereld. Studeren in het buitenland als hedendaagse Grand Tour
  • Chris van den Borne
    Terugblikken en vooruitkijken. Internationalisering in het hoger beroepsonderwijs
  • Marijk van der Wende
    De Nieuwe Zijderoute. Samenwerking in hoger onderwijs en wetenschap tussen China en Europa
  • Dataredactie Vlaanderen
    Academische reislust. Hoe internationaal is het Vlaamse hogeronderwijslandschap?
  • Nienke Meijer
    Nieuwe tijd, nieuwe vaardigheden. Van praten naar doen
  • Erik Meester, Sarah Bergsen & Paul A. Kirschner
    De holle retoriek van 21st century-skills. Hoezo is kennis minder belangrijk?
  • Ryan van den Akker & Meindert Flikkema
    Universiteiten moeten terug naar de basis. Hoe betrokkenen aankijken tegen het onderwijs
  • Kathleen Schlusmans & Jeroen Winkels
    Hoe organiseer je hoger onderwijs op afstand? De ervaringen van de Open Universiteit
  • Herman Oevermans, Derk Jan Kiewiet & Gertjan Schuiling
    De reflectieve academie. Zes actiepunten voor de managementagenda
  • Didi Griffioen
    Onderzoek is onderdeel van professioneel handelen. Op zoek naar handvatten
  • COLUMN: Jeroen Huisman
    Buitenlandse ervaringen
Instondo B.V.
Binnen Kalkhaven 231
3311 JC Dordrecht