BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 1
Januari 2016 |
Ett nytt år har börjat. Många önskar att det ska bli bättre än året som gick. Låt oss hoppas att det blir så. 2016 får i alla fall en bra start med den fantastiska snön som just nu lyser upp hela Göteborg.
Kvalitet i konstnärliga processer, kursen som genomförs i samarbete med Kulturakademin Trappan, startar den 27 februari. Det finns ännu tid att anmäla sig, läs mer nedan!
Vårt första offentliga arrangemang i år inträffar den 14 mars. Under rubriken Kvalitet i uppsättningsarbetet undersöks då frågor som: Vad får hög respektive låg prioritet under processtiden? Vad krävs för att uppnå ett ”gott teamarbete”? Hur ser maktrelationerna ut under arbetet och vem har vilket mandat? Samtalet är kopplat till kvalitetskursen. Mer detaljerad information följer men boka gärna redan nu in detta i kalendern!
Under 2016 ska som tidigare berättats fokus läggas på kultur i satsningen inför Göteborgs 400-årsjubileum. Tanken är att det framförallt ska ske genom synliggörande av stadens befintliga kultur. Hoppas att det kommer märkas ordentligt! Kulturåret invigs i samband med Kulturnatta nu i helgen. Bl a på Frölunda Kulturhus och Blå Stället. Göteborg 2021 projektleds av Göteborg & Co.
Ta gärna en titt till höger där jag inte bara länkar till Kulturnatta utan också tipsar om Dockteaterverkstan som gästar stan med en i det närmaste klassisk föreställning. Det detaljerade programmet till CBK:s (Centrum för barnkulturforskning) symposium dröjer, men jag länkar så länge till den information som finns.
Avslutningsvis en rolig nyhet: America Vera-Zavala skriver färdigt sin pjäs Fimbulvinter – sagan om hur geten, ekorren och de två korparna räddade sin vän ormen och havet för Teater sagohuset i Lund. Det är första gången America skriver för barn och temat är klimatkrisen. Grattis America och grattis Sagohuset! Och vi i Barnteaterakademin är förstås glada att ännu ett av våra grovmanusprojekt leder till färdig pjäs och uppsättning. Premiär i höst.
God januari till er alla,
Kristina Ros
Projektledare |
Kvalitet i konstnärliga processer
En kurs som tar upp olika faser i den konstnärliga processen från ax till limpa, från idé till genomförande.
I kursen belyses kvalitetsbegreppet utifrån olika perspektiv: Vad är egentligen kvalitet? Hur mäts konstnärlighet och vilka parametrar vägs in i begreppet kvalitet? Går det att identifiera olika slags kvaliteter i skilda arbetssätt och formspråk? Vilka kvalitetsparametrar gäller för utövaren, forskaren eller teaterkritikern?
Kursen vänder sig till dig med erfarenhet av scenkonstproduktion för barn och unga. Du är till exempel konstnärlig ledare, producent, skådespelare, regissör, dramaturg, maskör, kostymskapare eller scenograf - eller har annan mer eller mindre övergripande påverkan i de konstnärliga processerna. Vi ser gärna deltagare från såväl det fria professionella scenkonstlivet som från institutioner.
Kursledare: Anna Berg. Övriga medverkande: Rolf S Nielsen, Lars Melin, Anne Jonsson, Lillemor Harnell, Pia Huss, Niklas Hald med flera.
Kursen löper under våren 2016 i en serie av nio träffar som varierar mellan föreläsning, egenreflektion, gruppdiskussion och workshop.
Start: 27 februari. Slut: 15 maj 2016.
Sista anmälningsdag: 5 februari 2016.
...........................................................................................................
Interplay Europe 2016
Ljungskile, Sweden
Tillsammans med ASSITEJ Sweden står vi sommaren 2016 som stolta arrangörer av Interplay Europe - en biennalt återkommande festival för unga europeiska dramatiker. Det blir första gången den äger rum i ett nordisk land och också första gången som barn- och ungdomsteater blir övergripande tema.
Det drygt fyra dagar långa festivalen ska hysas i Ljungskile Folkhögskola och har stöttning från Västra Götalandsregionen, Statens kulturråd och Kulturkontakt Nord.
Under våren får vi tillfälle att berätta mer om vårt Interplay; vi planerar också en offentlig presentation av projektet till hösten 2016.
...........................................................................................................
2015 år grovmanus:
Kaniners tystnad & död / Intelligenta vänliga & tysta husdjur / Råger-Akilles och hennes vänner
av Anna Nygren
Om Marta som har en bror som heter Elias som har slutat prata för han är så himla skadad, och en kärleks-bästis som heter Lindi och som vill befria alla djurförsökskaniner, och en hat-kompis som heter Linnea och som försöker ta Lindi från Marta.
Ett svartsjukedrama och ett försök att leva i en värld som är helt fucked-up. En pjäs om kaniner och kärlek.
Antal roller: 4 (3 k, 1 m) Målgrupp: Mellanstadiet
Intresserad teater kan nu sluta avtal med Anna Nygren och beställa den färdiga pjäsen. Pjäshonoraret är då förhandssubventionerat med en tredjedel, av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras senast 9 maj 2016.
Kontakt sker genom Barnteaterakademin: info@barnteaterakademin.se, 073-4347275, eller direkt med Anna Nygren: anna.maria.nygren@gmail.com
..................................................................................................................................
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devising, Makt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive teater!
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
|
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.
Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
|
|
|
Tips & notiser!
En sällsam dag på Larssons lager
Genom väggtelefonen gör sig Chefen ständigt påmind. Den ena dagen är den andra lik och har så varit i många år och skulle så förblivit, om det inte just denna dag hände sig att lagerarbetarna Hansson och Karlsson begår ett fatalt misstag.
Dockteaterverkstan gästar Frölunda Kulturhus
För 6–11 år.
31 januari-2 februari
Självmålet
En komedi om förväntningar, prestationer och fair play.
För mellanstadiet.
Premiär 5 februari, RTV
Maktdröm
Vad är makt? Vem har makt? Varje situation ger oss makt att handla? Vad gör vi med den makten?
För högstadiet.
Premiär 11 februari, RTV
Barnkultursymposium 2016: Tillbaka till framtiden - barnkultur i dialog med vårt förflutna
Hur påverkar historien oss idag? Vad väljer vi att blicka tillbaka på - och vad glöms bort? Vilket ansvar har vi för det förgångna? Årets symposium belyser förhållandet mellan nu och då i barnkulturen.
Merverkande: Farnaz Arbabi, Carolina Frände, Karin Helander, Boel Westin.
16-18 mars, Stockholms Universitet, Frescati
Göteborgs Lilla Filmfestival
Filmer för barn visas på Blå Stället, Frölunda Kulturhus och Biograf Draken. I Drakens foajé arrangeras också på workshop där barn kan få prova på animering, smink musiksättning m.m.
Upp till 15 år
21-24 januari
Kulturnatta
...har bytt plats på året och firas nu till helgen. För barn finns program på bl a Bokskåpet, Teater Sesam och Stadsbiblioteket.
Göteborg 2021: Fokusår kultur
Under 2016 ska arbetet inför Göteborgs 400-årsjubileum fokusera på kultur.
|
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet.
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
|
Kontakta
Barnteaterakademin
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se
Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se
|
|
|