INHOUD NIEUWSBRIEF
1. Van de redactie 2. Wie Cuba bezoekt ‘voor het verandert’ is al te laat
3. Cuba gaat nikkelindustrie grondig moderniseren
4. Cartoon: Havana-special
5. Vervolgbijeenkomst handelsmissie Cuba over water & logistiek
6. Ford Foundation schenkt standbeeld van José Martí
7. De Cubaanse ouverture van Gershwin
8. Tentoonstelling 'Julio Breff Guilarte. Langs het Cubaanse platteland' in Barneveld 9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
Alle actuele berichten over Cuba op Facebook |
BEST GEÏNFORMEERD OVER CUBA
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ (Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
DONATIE
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
In deze aflevering van CubaTips passeren diverse thema's de revue, zoals de modernisering van de nikkelindustrie maar ook de schilderijenexpositie over het Cubaanse platteland in Barneveld. Sommige ontwikkelingen gaan snel. Het bericht over de invoering van de Mastercard voor Amerikaanse toeristen (zie hieronder de nieuwsberichten) is door de feiten achterhaald. De Cubaanse Centrale Bank ziet voorlopig af van invoering. Naar de reden mag men raden. De Cubaanse officiele media zwegen tot nu toe over de mogelijke invoering en zijn even gesloten en gecontroleerd als voorheen. Bij dit soort thema's is de geheimzinnigheid troef, laat staan dat discussie erover mogelijk is. Cuba mag dan moderniseren, openheid is er nog ver weg. En dat is een voorwaarde voor meer welvaart en een sociaal-rechtvaardig beleid.
De redactie
|
2. Wie Cuba bezoekt ‘voor het verandert’ is al te laat. |
De journaliste Ana Campoy reisde voor de website Quartz naar Cuba. In de overvolle toeristenenclave Varadero ontmoette zij een Canadese die haar vertelde dit jaar de reis te maken, zodat ze nog een glimp kon opvangen van het door communisten geregeerd eiland voor het veranderd was. Campoy concludeert dat ‘zij al te laat is, onze mojitos hebben weer citroen’.
Zij vergelijkt in deze reportage Cuba met de eerste reis die ze in 2001 naar dit land maakte toen de traditionele mojito haar werd gepresenteerd zonder de traditionele muntblaadjes. Het eiland was de klap van de breuk met de Sovjet Unie 10 jaar eerder nog niet te boven gekomen en er waren toen gewoon geen mintblaadjes. Als zij eerlijk is kan zij niets bedenken uit die periode dat waard is om in nostalgie naar terug te verlangen. Welsiwaar lange menukaarten, maar het enige dat de staatsrestaurants feitelijk boden was kip en rijst. Havana was vergeven van de jineteras (os) / hoertjes en sjoemelaars die om het even wat, iets van toeristen wilden aftroggelen – een avondje uit, wat dollars of toiletartikelen – en 'ik nam hen dat niet kwalijk'. Behalve dit soort contacten waren Cubanen en vreemdelingen van elkaar gescheiden door ressort, aangewezen op hun eigen soort vervoer en zij betaalden verschillende prijzen.
Te koop Citaat: "Er is nu veel te koop. T-shirts en caps van dubieuze kwaliteit, strooien hoeden en allerlei kitscherige Che Guevararommel. Maar er is ook mooier spul. Als je vroeg op bent, kun je de allerlekkerste koffiebonen kopen in de staatswinkel. ‘s Middags zijn die alweer uitverkocht. Ik kocht voor 80 dollar vier schitterende prenten van René Portocarrero in een winkeltje in Oud Havana en sprak er met de eigenaar en nu zelfstandig ondernemer".
|
3. Cuba gaat nikkelindustrie grondig moderniseren |
Cuba is een van de grootste nikkelproducenten ter wereld maar over twintig jaar zijn de huidige reserves op. Een grondige modernisering dringt zich op.
Belangrijkst: Moa Nikkel en kobalt uit Moa, het belangrijkste mijnbouwcentrum van het land, leverden de kwakkelende Cubaanse economie tot nog toe 600 miljoen dollar per jaar op. Het maakt van Cuba een van twaalf grootste nikkelproducenten ter wereld. Nikkel is een van de belangrijkste exportproducten voor het land.
Reserves over 20 jaar op
Maar met het huidige exploitatieritme zijn de nikkelreserves in Moa over achttien tot twintig jaar op.
De sector wil daarom efficiënter gaan werken door moderne technologie in te zetten. Hij gaat ook residuen verwerken die tientallen jaren achter dijken zijn opgeslagen en oude en nieuwe nikkelzones in andere delen van het land exploiteren. "Op korte termijn spreken we niet over groei, wel over meer efficiëntie en kostenvermindering", zegt Ricardo Quintana, onderdirecteur van Comandante Pedro Sotto Alba, de grootste van de twee metaalverwerkingsfabrieken in Moa.
Val van de internationale prijzen
Door de val van de internationale nikkel- en kobaltprijzen zal de opbrengst dit jaar wellicht ver onder de 600 miljoen dollar blijven. Een productiegroei is dan ook niet aangewezen, zegt Quintana. De val van de prijzen is te wijten aan de afkoeling van de Chinese economie, de grootste nikkelconsument ter wereld, die nu naar goedkopere alternatieven zoekt. Er duiken ook nieuwe nikkelproducenten op.
Zwavelzuur
Cuba, dat in Moa samenwerkt het Canadese Sherritt, wil zijn productieniveau voor nikkel en kobalt op 56.000 ton per jaar houden, zegt Eder Manuel Oliveros, directeur van staatsbedrijf Cubaníquel. Om kosten te besparen neemt Moa dit jaar onder meer een zwavelzuurfabriek in gebruik, een investering van 190 miljoen dollar. Daardoor moet Cuba geen zwavelzuur meer invoeren, een stof die belangrijk is bij nikkelwinning. Een modernisering van de andere verwerkingsfabriek in Moa, die onder meer het gebruik van goedkopere brandstof mogelijk maakt, moet tegen 2019 af zijn.
Nog eens 120 jaar
"We hebben nog niet precies bepaald hoe we de zaken gaan veranderen in Moa, aangezien we nog twintig jaar exploitatie voor de boeg hebben met de huidige fabrieken", zegt Oliveros. Cubaníquel kijkt ondertussen naar andere zones in Cuba waar nikkel in de grond zit. "Daar is al studiewerk rond gebeurd maar er zijn nog grondiger studies nodig met het oog op exploitatie."
Volgens Oliveros zijn de reserves in de centrale provincie Camagüey goed voor nog eens 120 jaar Cubaanse nikkelwinning.
Hoge lonen
De Cubaanse nikkelwinning begon in 1955, toen een Amerikaans bedrijf in Moa aan de slag ging. Vandaag is 60 procent van de 75.000 inwoners in de stad van nikkel afhankelijk. Er komen veel Cubaanse migranten hiernaartoe. In een fabriek als Pedro Sotto Alba, waar 1.900 mensen werken, zijn de lonen hoog naar Cubaanse normen. Het salaris is er meer dan vijf keer hoger dan in een gemiddeld staatsbedrijf.
|
5. Follow-up bijeenkomst handelsmissie Cuba over water & logistiek |
Namens het ministerie van Buitenlandse Zaken (Taco Meijer), het ministerie van Infrastructuur (Bob Oeloff) en Milieu en het NWP (Edilberto Baquero) nodigen we u uit om een follow-up te geven aan de handelsmissie van afgelopen januari naar Cuba.
Actieplan
Er was veel enthousiasme bij de Nederlandse partijen en ook aan de Cubaanse zijde is de missie als heel positief ontvangen. Zoals bekend is tijdens de missie afgesproken om te komen tot gezamenlijke actieplannen op een drietal terreinen waaronder water &logistiek. We willen met u de mogelijkheden die Cuba voor u biedt bespreken en bezien om te komen tot een gezamenlijk actieplan met Cuba. We denken daarbij in het bijzonder aan twee gebieden waar op korte termijn kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven.
- De boulevard van Havana: El Malecón de La Habana - De baai van Havana: La Bahia de La Habana
Nadere informatie
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 30 juni 2016 van 15.30 -18.00 uur bij RVO, Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL Den Haag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edilberto Baquero tel. 070 304 3744 of e-mail e.baquero@nwp.nl.
Bericht d.d. 10-6-2016 van: NWP |
6. Ford Foundation schenkt standbeeld van José Martí
|
Het Museum The Bronx in New York en de Ford Foundation zullen Cuba een replica aanbieden van het standbeeld van José Martí. Dat deelde de Cubaanse ambassadeur in Washington, José Ramón Cabañas, mee. Het origineel staat in het Central Park in New-York.
Voor het volk
De beeldhouwster Anna Hyatt Huntington spreekt van een ‘cadeau voor het volk van Cuba in 2016.’ Het Bronx Museum richtte eerder een groep op, de Amigos de José Martí, om 2,5 miljoen dollar in te zamelen om het bronzen beeld te maken. Ook is er een serie educatieve programma’s aan verbonden, zowel in de VS als in Cuba. Het beeld zal een plek krijgen ergens in Oud-Havana.
Ford Foundation en de CIA Nog geen maand geleden schreef de regimetrouwe blogger Iroel Sánchez, werkzaam op het Ministerie van Binnenlandse Zaken, over organisaties als de Ford Foundation: ‘De CIA gebruikt filantropische instellingen als de meest effectieve weg om grote sommen geld naar projecten van de CIA te kanaliseren.’ Volgens deze staatsblogger is de Ford Foundation uit op ‘versterking van de culturele en imperiale hegemonie van de VS en wil zij de politieke en culturele invloed van links doen verzwakken.’
Link
|
7. De Cubaanse Ouverture van Gershwin
|
Het Los Angeles Philharmonic opende het seizoen 2012/2012 op spectaculaire wijze met de legende Herbie Hancock. Hij vergezelde maestro Gustavo Dudamel op het podium voor een "all-Gershwin" programma. U kunt o.a. kijken en luisteren naar een uitvoering van de Cubaanse ouverture.
Het concert begint met het LA Phil en Dudamel die de iconische Cuban Overture en het immer geliefde An American in Paris uitvoeren. Daarna is het de beurt aan Herbie Hancock voor een uitvoering van misschien wel het bekendste en beroemdste werk dat Gershwin ooit componeerd: Rhapsody in Blue. Gershwin was in 1932 twee maanden in Cuba waar ook bijgaande foto werd genomen. Meer informatie
* TV-kanaal: Brava NL-TV; zondag 19 juni 2016, 11.51 - 13:09. Beluister:* YouTube Uitvoering Cubaanse Ouverture - 12 minuten door S lovaaks Philharmonisch Orkest. |
8. Tentoonstelling 'Julio Breff Guilarte. Langs het Cubaanse platteland' in Barneveld |
Museum Nairac in Barneveld zet deze hele zomer 'Cuba' in de schijnwerpers. Nairac toont in de tentoonstelling 'Julio Breff Guilarte. Langs het Cubaanse platteland' werken van de Cubaanse kunstenaar Julio Breff Guilarte die in zijn schilderijen het publiek kennis laat maken met het platteland van Cuba én met zijn immense verbeeldingskracht.
Fantasie Op Cuba wordt Julio Breff Guilarte (1953) door kunstrecensenten de professor van de fantasie genoemd, de uitvinder van de gekste dromen en de mooiste paradijzen. Zijn werk behoort tot de naïeve kunst en veel van zijn schilderijen ogen vrolijk. De vrijwel altijd lachende Breff houdt van grappen, maar zijn humor is tegelijkertijd de façade waarachter hij tegenslagen, desillusies en onbegrip verbergt. Deze sombere gevoelens, gecombineerd met hoop op betere tijden, een sterk verlangen naar modernisering en een schatrijke verbeelding leveren markante schilderijen op waarin de Cubaanse boer vaak centraal staat.
Eerste in Europa
'Langs het Cubaanse platteland' is de eerste individuele tentoonstelling van de Julio Breff Guilarte in Europa. Eerder werden werken van hem geëxposeerd in o.a. de Verenigde Staten, Argentinië, Brazilië, Italië en Spanje.
Gebruiksvoorwerpen
De tentoonstelling is een echte familietentoonstelling. Het laat niet alleen de kunst van Julio Breff zien, maar Museum Nairac toont ook gebruiksvoorwerpen afkomstig van het Cubaanse platteland. Julio Breff woont zelf zijn hele leven al op het platteland en voorwerpen die op zijn schilderijen te zien zijn, zijn ook in het museum te zien.De bezoekers van de tentoonstelling proeven op deze manier iets van de Cubaanse sfeer. Julio Breff neemt het Nederlandse publiek zo mee 'langs het Cubaanse platteland' in de hoop dat twee zeer uiteenlopende werelden iets dichterbij bij elkaar zullen komen.
InternationaalDeze tentoonstelling is een samenwerking met Stichting Cuban Cultural Ventures. Deze Stichting biedt Cubaanse kunstenaars en cultuur wetenschappers de mogelijkheid zich internationaal te ontwikkelen en organiseert culturele projecten in samenwerking met Cubaanse en Nederlandse partners. De tentoonstelling is te zien van 1 juli t/m 22 oktober 2016.
|
* Festival Mundial: 24 en 25 juni 2016 in Tilburg Veel binnenlandse en buitenlandse muziekgroepen en artiesten treden op, onder wie twee gasten uit Cuba:
La Dame Blanche De jonge Cubaanse zangeres Yaite Ramos, woonachtig in Parijs, is de dochter van Jesus ‘Aguaje’ Ramos (de Musical Director van de Buena Vista Social Club Orchestra). Het trio La Dame Blanche is om haar heen gevormd, de producer en DJ is El Hijo de la Cumbia. Samen mixen ze Franse hiphop en cumbia tot een urban cocktail.
Daymé Arocena Zangeres, componiste en dirigente Daymé Arocena is nog maar 24 jaar, en een talentvol en charismatische aanwezigheid in Cubaanse muziek. Haar diverse muzikale talenten brengen haar snel over de grenzen van Cuba. Dit is de eerste keer dat zij in Nederland zal optreden, maar zeker niet de laatste. Ze maakte onwijze impact op SXSW afgelopen maart met haar mix van Afro-Cubaanse ritmen, stage presence en improv jazz. Die combinatie van bijna spirituele roots, uitzonderlijke krachtige stem (gitaar imitaties en al) met minimalistische jazz was een reden voor BBC's taste-maker Gilles Peterson om hoogstpersoonlijk haar debuut album op zijn label Brownswood Recording uit te brengen. |
* Boekpresentatie van balletdanser Carlos Acosta gaat niet door
De presentatie in Havana van zijn boek Sin mirar atras / Niet achterom kijken van de Cubaanse balletdanser Carlos Acosta (42) is vorige week zaterdag niet doorgegaan. Volgens de website Diario de Cuba heeft de afgelasting te maken met beschuldigingen in het boek van racisme tegen de leiding van het Nationale Ballet en de directeur en de prominente en machtige balletvirtuoos in Cuba, Alicia Alonso (95). Lees verder
|
* Amerikaanse en Cubaanse bureaucratie remmen productie tractor afDe Oggún-tractoren die het Amerikaanse bedrijf Cleber in Cuba wilde produceren en verkopen, worden voorlopig in de VS geproduceerd. Reden is de vertraging die is opgetreden bij de bouw van ‘de eerste Amerikaanse fabriek in Cuba’ op het terrein van de Speciale Zone Mariel, even buiten Havana. De Amerikaanse ondernemer Saúl Berenthal en zijn zakenpartner Clemmons maakten verder bekend dat ook de verkoop van de eerste exemplaren van de trekkers voor een prijs van 8 tot 10 duizend dollar, niet in Cuba zal plaatsvinden, maar over drie maanden in de VS. Lees verder
|
* Speciale Cubaanse Mastercard enkel voor AmerikanenDe pas gelanceerde Amerikaanse Stonegate-Mastercard kan slechts gebruikt worden door Amerikaanse toeristen en Cubanen met een permanente status in de VS. De kleine Cubaanse ondernemers of cuentapropistas zijn van gebruik uitgesloten. De nieuwe creditkaart is over een maand beschikbaar in drie klassen, namelijk Gold, World en Platinum. Lees verder |
* Hiphopgroep Orisha’s na zeven jaar weer bij elkaarZeven jaar nadat Yotuel, Ruzzo en Roldán besloten als solisten verder te gaan, hebben zij besloten de Cubaanse hiphopgroep Orisha’s (De Goden) weer nieuw leven in te blazen. Nieuwe muziek en een nieuwe tournee staan op de agenda van de groep. De Orisha’s worden beschouwd als de pioniers van de hiphop in Cuba. Yotuel liet de pers eerder weten in Havana een muziekstudio te willen openen voor veelbelovend hiphoptalent. Lees verder |
* Betrouwbare filmondertitelaars zijn schaarsDe zwarte markt van de films is meer dan een verkoper met een gevarieerd aanbod en een koper op zoek naar nieuw films. In de keten van de illegale film speelt ook de maker van ondertitels een belangrijke rol. Zijn werk is bijna anoniem, maar enkelen van hen zijn er trots op dat zij zeer recent de Spaanse ondertitels voegden bij kassuccessen als El Renegado of het Deense meisje / La chica danesa. Eén van de ondertitelaars is Nury (42) die ondanks haar extreem lange nagels dag in dag uit aan het toetsenbord zit om films te voorzien van ondertitels, die vervolgens in het Pakket* of andere audiovisuele netwerken worden opgenomen. Lees verder |
| |