Producentbyrån Nyhetsbrev 19 januari 2023

Vi avslutade förra året med att berätta om att ansökan till vårt nya rådgivningsprojekt Producentcheck 2.0 hade öppnat. Och eftersom deadline för anmälan är redan den 27 januari så tänkte vi redan nu tjata lite till om detta!

Producentcheck 2.0 är alltså ett kostnadsfritt rådgivningsprojekt för utövare inom dans för barn och unga. Vilket alltså innebär att du som väljs ut inte behöver betala någonting överhuvudtaget för att ”anlita” oss. Tanken med det är att även du som oetablerad aktör ska kunna ta del av projektet. ”Men ingenting här i livet är ju gratis” tänker ni då. Och jo, det är väl alltsomoftast sant. Men det är så att vi har fått återstartsmedel från Kulturrådet för dettta. Så i just det här fallet är det faktiskt helt sant! Bra och kul tycker vi. Utöver oss på Producentbyrån har du som kommer med tillgång till coachning med certifierad coach Jenny Soovik vid ett antal tillfällen, samt en pott produktions- eller resemedel för de ytterligare behov som vi definierar tillsammans under arbetet.

Sprid hemskt gärna informationen om det här projektet till alla som ni tror skulle kunna vara intresserade. Länk till ansökan hittar ni här, och deadline för anmälan är alltså fredagen den 27 januari!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Spinn började året med ett residens på Landvetters Kulturhus för nya soloföreställningen Denna sida upp. Veckan avslutades med en öppen repetition och samtal. Arbetet med Denna sida upp fortsätter och i vår är det äntligen dags för premiär! Mer information om speldatum och biljettsläpp för premiären kommer inom kort.
 
Det blir ännu en vår fylld med workshops på skolor och i vecka 4-6 återvänder Spinn till Sandbackaskolan i Kungälv med Vågade Vågor. I förra veckan höll Spinns dansare Ida Häggström och konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg workshop i Huskvarna, arrangerad av ShareMusic & Performing Arts. Strax före julledigheten deltog Spinns dansare i två workshops med danspedagogen Hannaleena Markkanen från Helsingfors. Ena dagen var en öppen workshop för scenkonstnärer och dansintresserade som Nätverket för Universiell Scenkonst (NUS) arrangerade i samarbete med Spinn och Förvaltningen för kulturutveckling.
 
Bilden från residenset på Landvetters Kulturhus.
 
 
Tanja Andersson
Fredag den 3 mars kl 19:00 är det premiär för Tanjas nya föreställning Wiggling Things på Atalante i Göteborg! 
 
Wiggling Things är en dansföreställning som breder ut sig i ett artificiellt arktiskt landskap. Koreografiska pendelrörelser kopplas till turbulenta flöden, sårbar topografi och karga tillstånd inom och utom kroppar. Utifrån försvinnande platser upprättas tillfälliga mellanrum. Det oscillerande sätts i dialog med rasande forsar och en flismaskin - i takt med utbredningen av milslånga kalhyggen och gruvlandskap i Sápmi och Tornedalen.
 
Föreställningen tar avstamp i en väv av soloperformance och kollaborativa verk som Tanja Andersson skapat mellan 2017-2021. Dessa verk har krokat i varandra genom utforskande av platser, arv som friktion och cirkulär rörelse ut i den dansande kroppen. Tanjas släkt är å ena sidan renskötare i Sápmi å andra sidan från skogsindustrin och den fackliga rörelsen i Tornedalen. Själv är hon uppvuxen i Umeå och Stockholm.

Kul även att Sydsvenskan tipsade om Wiggling Things som en föreställning man ska se i vår!
”I ett artificiellt arktiskt landskap finns en fiktiv plats. Det är där den här dansföreställningen utspelar sig. Den är ett ”vykort från ett gruvhål”, ett ”ensamt skogsrave på ett kalhygge”. Tre dansare i ett kargt tillstånd. Det låter apokalyptiskt och ödesmättat.” Läs mer här. 
 
Wiggling Things är en del av Turnéslingan Tre Scener och spelas på Atalante i Göteborg, Dansstationen i Malmö och på MDT i Stockholm under mars.

Spelplan
3 mars kl 19:00 – Atalante, Göteborg
4 mars kl 17:00 – Atalante, Göteborg
10 mars kl 19:30 – Dansstationen, Malmö
11 mars kl 18:00 – Dansstationen, Malmö

15 mars kl 20:00 – MDT, Stockholm
16 mars kl 20:00 – MDT, Stockholm
Klicka här för att boka biljetter!

www.tanjaandersson.com
 
Foto: Jonne Covers
 
Stollar Bollar
Stollar Bollar presenterar föreställningen Ängel?, en nyskriven pjäs om kärlek, intimitet, omsorg, och vad som egentligen hände under pandemin. Ängel? har premiär torsdag den 9 februari kl.19.00 på teater Cinnober i Göteborg.
 
Ängel? är berättelsen om hur pandemin förändrade livet för många men också om vad som läker oss; den helande kraften i kärlek och i raseriet som får oss att orka vidare. Regissör Karin Blixt vikarierande som vårdbiträde när pandemin bröt ut, något som väckte frågan om hur samhället värderar omsorg – och vad det innebär att dela en annan människas mest intima sfär. Sedan dess har hon samlat omsorgspersonals upplevelser, från Covid-IVA till hemtjänst och boende. Boka din biljett här!
 
Den 16 februari kommer det vara eftersamtal med Ia Mårtensson Astvik, traumautbildad gestaltterapeut och psykoterapeut. Hon talar om kärleken och lidandet vi möter dagligen i vård/omsorg och om samtalet som instrument för att dela och hela trauman som uppstod under pandemin. I samband med föreställningen visas  även Hans Carbes utställning Self Pictures i foajén på Cinnober.
 
Speldatum
Torsdag 9 februari kl 19:00 (få platser kvar)
Onsdag 15 februari kl 19:00
Torsdag 16 februari kl 19:00
Onsdag 22 februari kl 19:00
Torsdag 23 februari kl 19:00 (utsålt)
Onsdag 1 mars kl 19:00
Torsdag 2 mars kl 13:00
 
Plats: Cinnober Teater, Masthuggsterassen 3, Göteborg
Pris: vuxen 170 kr. Student/arbetssökande, pensionär, barn/ungdom tom 20 år: 100 kr
 
Foto: Jarle Hammer
 
 
Memory Wax
Memory Wax har två föreställningar på repertoaren i år i samarbete med det kubanska danskompaniet Danza Teatro Retazos. Föreställningen Shapes presenteras på Södra Sverige Dans på Hässleholms kulturhus den 5 februari - en ny utbudsdag med fokus på danskonst för en vuxen publik. Shapes spelas även som en offentlig föreställning den 13 februari på Byteatern Kalmar Länsteater, Kalmar. Boka biljetter här! Föreställningen Playground med premiär hösten 2023 pitchas på EXPO:SCENKONST - en plattform för arrangörer att ta del av en rad aktuella turnerande föreställningar den 11-12 februari på Gummifabriken i Värnamo.
 
Mitt lilla stora rum turnerar i vår till bibliotek, teatrar och förskolor med över 80 bokade föreställningar från Skåne till Norrbotten. En föreställning om nyfikenhet och fantasi och hur små vanliga saker kan bli stora drömmar och möjligheter. Mitt lilla stora rum finns också med i Kulturkatalogen Västs utbud. Mitt lilla stora rum spelas om offentlig föreställning den 4 februari på Kulturhuset Barbacka, Kristianstad. Boka biljetter här!
 
För intresseanmälningar och bokning av Memory Wax föreställningar kontakta producent@memorywax.com.
 
 
Bild från föreställningen Mitt lilla stora rum
Foto: Miguel Azcue

PROJEKT
Producentcheck 2.0
Ni har väl inte missat att vi under våren genomför ett kostnadsfritt rådgivningsprojekt för utövare inom dans för barn och unga?!

Med Producentcheck 2.0 vill vi på Producentbyrån stötta verksamma dansare, kompanier och koreografer i Västsverige som är nyfikna på eller redan jobbar med dans för barn och unga. Vi riktar oss främst till oetablerade aktörer, men välkomnar även etablerade utövare. Projektet pågår under våren 2023 och består av kostnadsfri rådgivning med någon eller några av oss på Producentbyrån, coachning med certifierad coach Jenny Soovik samt en pott produktions- eller resemedel för de ytterligare behov som vi definierar tillsammans under arbetet.

Anmälan och mer praktisk information hittar du här: https://forms.gle/gfcJfqrUNz3Zzkiw5

Deadline för ansökan är fredag den 27 januari 2023 och besked om vilka som har blivit utvalda kommer den 2 februari 2023. Urvalet till Producentcheck 2.0 görs av oss på Producentbyrån i dialog med Jenny Soovik och aktörer från Västsverige prioriteras. Arbetet möjliggörs av återstartsmedel från Kulturrådet.

www.producentbyran.se
 
Foto: Polina Ulianova
 
 
Dansakademin
Vad kan det innebära att barn med autism möter professionell scenkonst och vad kan det ge scenkonstnärer? Dansrummet bjuder in till workshop och samtal om scenkonstnärliga möten med barn i autismspektrat. Måndag den 27 mars kl 13:00-16:00 bjuder Dansakademin tillsammans med Big Wind och Språng/Konstra in till en halvdagsworkshop i Spinnstudion i Göteborg. Workshopen utgår från projektet Dansande hjärtan och föreställningen Vind blås mig! baserad på Shakespears Stormen. Efter detta blir det runda bordssamtal under ledning av Stina Hedberg och Jenny Sandgren Wahlström från Språng/Konstra. Dansrummet är kostnadsfritt och det är först till kvarn som gäller.

Anmälan görs till dansakademin@regionteatervast.se senast 22 mars.
Läs mer om dagen med Dansrummet här.

www.regionteatervast.se
 
 
CALS
Community Art Lab Sweden medverkar under konventet Folk och Kultur i Eskilstuna den 8 februari kl 13:30-14:30

CALS projektägare Livet Bitch! Scenkonst bjuder in samarbetspartners till spännande samtal inom community art-Sveriges kulturscen och ger en första sneak-peek av den kommande digitala plattformen Community Art Lab Sweden (CALS) - en digital scen där ungas berättelser möter professionellt konstnärskap. Förutom att producera community art så utbyter CALS erfarenheter och kunskaper mellan ungdomsdrivna lokala communities, professionella kulturutövare och institutioner.
 
Under en timmes talkshow kommer ungdomar, konstnärer, projektledare och digitala utvecklare involverade i CALS att reflektera över de konstnärliga processerna som skett inom ram för vårt första projektår. I sann talkshow-anda hoppas vi kunna bjuda publiken på ett och annat skratt över våra trevande försök att bygga Sveriges första digitala plattform för ung community art. Välkomna rakt in i CALS innersta och berättelsen om när fyra olika organisationer, på fyra olika platser i Sverige, ska skapa och producera för en ny digital scen.
Samtalet äger rum i C-hallen på Munktellmuseet och arrangeras av Livet Bitch! Scenkonst, Producentbyrån, Ung Scen Norr och CommunityKulturCentrum.

www.communityartlabsweden.se
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med den internationella dansfestivalen Step och lärarsatsningen Steps Dansklubb. Med det nationella turnéprojektet På Turné och rådgivning för artisten Paperwing. Vi jobbar vidare med Dråpera, koreograferna Karolin Kent, MOA Kompani och Liza Penkova och med administration för Returkultur.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se