Schepenprotocollen  Berlicum, Esch, Helvoirt, Schijndel,

St.-Michielsgestel, Vught en Cromvoirt online

Hiermee is deze historische bron voor het hele lokale werkgebied van het BHIC nu voor iedereen beschikbaar. Een onmisbare bron voor genealogie en historisch onderzoek!

    Verder lezen

BHIC winnaar IVI Award: prijs voor “Innovatie voor Informatie“

Het BHIC heeft met zijn nieuwe website ‘Het geheugen van Brabant’ de IVI Award in de wacht gesleept, de prijs voor “Innovatie voor Informatie”.

Verder lezen

Namen van meer dan 100.000 Brabantse dienstplichtigen te doorzoeken

Op onze site zijn sinds kort de militieregisters van veel Brabantse gemeenten op naam te doorzoeken. Dit dankzij de hulp van vele vrijwilligers!

Verder lezen

Index strafvonnissen met meer dan 11.000 namen uitgebreid

Sinds jaar en dag kun je in onze database zoeken naar meer dan 200.000 strafvonnissen, nu is deze index aangevuld en uitgebreid met gegevens van 11.535 vonnissen.

Verder lezen

BHIC organiseert workshop Kadaster ArchiefViewer in Den Bosch

Ben je in de gebruiksmogelijkheden van Kadasterview geïnteresseerd, dan bieden wij je op 28 november de mogelijkheid een demonstratie van Kadaster ArchiefViewer bij te wonen.

Verder lezen

Troostende liefdesbrief van Friese militair uit 1811: Stuk van het Jaar

Een ‘liefdesbrief’ uit 1811 van de door heimwee gekwelde Friese militair Romke Zandstra van Tresoar is gekozen tot hét Stuk van het Jaar 2014. Het BHIC bedankt iedereen die op ons gestemd heeft!

Verder lezen

Beste verhalen deze maand

Bijzondere film over bevrijding  Sint-Michielsgestel

Bij het digitaliseren van verschillende films dook opeens een bijzonder fragment op, gemaakt tijdens de bevrijding van Sint-Michielsgestel.

Alle heiligen dansten met ons mee

Rini de Groot: “In de herfst van 1952 regelde mijn broer op de zondagmiddag een danscursus in de lege Herd. Moeke zag graag dat de kinderen leerden dansen, zodat ze op feestjes mee konden doen.”

’Mie de Heks’, vermoord om een paar centen

De Haag en de Haagse beemden in Sint-Oedenrode lagen voor een groot gedeelte in de omgeving van de ‘Moerkuilen’. Daar heeft zich in de loop der eeuwen heel wat afgespeeld… (Bijdrage: Willie Damen vd Mosselaer)

Javanen in de polder

In november 1975 vertrok een vliegtuig met 398 Javanen vanuit Paramaribo naar Nederland. Eigenlijk zou het vliegtuig doorvliegen naar Indonesië, maar dat gebeurde niet. De Javanen werden opgevangen in het oud-seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel.

Vliegveld B.86 Helmond

Nadat Operatie Market Garden was gestrand hadden de geallieerden grote behoefte aan vliegvelden om alle toestellen te kunnen bedienen. Helaas waren de vliegvelden van Volkel en Eindhoven al overvol.

De Mariakapel

Als dank dat het centrum van Etten relatief weinig schade had opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog, hadden bewoners beloofd na de bevrijding een Mariakapel te stichten. (Bijdrage: Cor Kerstens)

Christiaan van de Ven op het criminele pad!

Ja, je leest het goed: Christiaan van de Ven is opgepakt. Voor moedwillige verwonding van Joannes Sulsters zal hij een maand moeten brommen en acht guldens boete moeten betalen. Niet niks voor deze 16-jarige schoenmaker uit Loon op Zand in 1842.

De Ruwwerd staat in brand!

Krantenkoppen spreken van een “kapitale brand die niet te temmen was”. Winkelcentrum Ruwwerd in Oss werd op zaterdag 15 oktober 1977 grotendeels in de as gelegd.

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

    

Sinterklaas gaat met zijn tijd mee, hij stuurde ons een tweet!

 

Wil jij weten over welk filmpje de Sint in Veghel het heeft? Kijk dan snel hier

 

 

 

 Stuur deze email door naar een vriend

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00