Nieuws 
December 2019
29ste Jaargang - Nr 10
Agenda...
20-12-19
Audiocodecs
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Inschrijven Nieuwsbrief:
 
Handige links
 

 

Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 20-12-19

Vanavond gaat Johan verder in op geluid comprimeren.

Met de brede beschikbaarheid van internettoegang ontstond een zoektocht naar het efficiënt digitaal opslaan van muziek. De bestandsgrootte van muziek aan de volle originele studiokwaliteit laat niet toe die snel over het internet te transporteren. Dus hebben wetenschappers sindsdien methodes ontwikkeld om muziek in gecomprimeerde vorm aan hoge kwaliteit op te slaan. Die ontwikkeling heeft het mogelijk gemaakt dat wij vandaag onze muziek kunnen beluisteren op moderne mp3-spelers, smartphones en streamingdiensten.

Het is erg boeiend om de verschillende methodes voor audiocompressie te leren kennen. Als we weten welke de principes en valkuilen zijn van de moderne audiocompressie, kunnen we daaruit ook lessen trekken voor het zelf converteren en opslaan van onze muziek.

Breng gerust jullie laptops en/of mobiele apparaten mee, er kan zonder problemen gekeken worden wat de mogelijheden zijn. Na de pauze is het aan jullie en bieden wij een helpende hand aan wie dat wenst.
IT Nieuws...
Honor MagicWatch 2
 
Het horloge van Honor beschikt over een eigen OS en lijkt voor actieve gebruikers bedoeld te zijn. De MagicWatch 2 beschikt over maar liefst 15 fitnessmodi en -schema's. Hiermee benadrukt Honor sterk de sporter als doelgroep. Het horloge tracht de stress van zijn gebruiker te meten, kan adviseren in de ademhaling en het optimale tempo aangeven bij het hardlopen. 

De MagicWatch komt als 42 mm- en 46 mm-variant op de markt, waarbij de schermen respectievelijk een diameter hebben van 1,2 en 1,39 inch. Onder het Amoled-scherm zorgt een Kirin A1-SoC voor de nodige rekenkracht. Er is 4 GB aan interne opslag aanwezig, bijvoorbeeld voor muziek. Dankzij de aanwezigheid van een microfoon kan er ook gebeld worden. De accu zou 14 dagen mee moeten gaan.
 
Apple nieuws
 
In augustus van vorig jaar bereikte Apple een historisch mijlpunt: het werd het eerste bedrijf ter wereld met een marktwaarde van meer dan 1 biljoen Amerikaanse dollar. De gigant werd vandaag echter voorbijgestoken door een ander bedrijf, Saudi Aramco.

Momenteel is Apple zo'n 1,2 biljoen dollar waard, maar Aramco doet het nog een stuk beter met 1,9 biljoen. Op nummer drie staat Microsoft met een beurswaarde van 1,16 biljoen. Saudi Aramco is een oliebedrijf gevestigd in Saudi-Arabië die vandaag openbaar is gegaan. Het aandeel is dan ook met 10% gestegen, meteen het dagelijkse maximum. Eerder in de week werd er tijdens de IPO van Aramco zo'n 25,6 miljard dollar opgehaald.

Apple start deze dinsdag met de verkoop van de nieuwe Mac Pro en de Pro Display XDR. Dat blijkt uit e-mails die het bedrijf naar klanten heeft gestuurd. Afgelopen juni werd het systeem aangekondigd, dat beter aanpasbaar is dan het vorige model.

De Mac Pro begint bij 5999 dollar. Voor die prijs zet Apple er een Intel Xeon W-processor in met acht cores op 3,5 tot 4,0 GHz, 32 GB ddr4-2666 en een 256GB-ssd. De grafische rekenkracht wordt verzorgd door een Radeon Pro 580X - een model dat bij introductie al verouderd is.

Tegen vooralsnog onbekende meerprijzen kan hij flink uitgerust worden. Er is een 28-core processor mogelijk met maar liefst 1,5 TB aan ddr4-2933 ecc-geheugen en een 4 TB ssd. Optioneel is ook de AMD Radeon Pro Vega II Duo - bestaande uit twee Vega 64-gpu's. Daarnaast komen er diverse accelerator-kaarten beschikbaar.

Dinsdag gaat ook de bijbehorende monitor in de verkoop - de Pro Display XDR. Deze 32-inch 6k-monitor begint bij 4999 dollar met een optionele standaard voor nog eens 999 dollar. Hij is gemaakt met full array local-dimming in 576 zones, waardoor de backlight tot 1600 nits kan weergeven. Voor professioneel gebruik is hij gekalibreerd voor een groot aantal kleurenruimtes, waaronder dci-p3, bt.709 en p3-st 2084 voor hdr-beelden. Standaard is het paneel glanzend afgewerkt.
 
BMW Android Auto
 
De Duitse automaker BMW heeft bekendgemaakt dat het vanaf volgend juli jaar Android Auto zal ondersteunen voor alle wagens met het iDrive 7 infotainmentsysteem. Apple's CarPlay was al eerder aanwezig, en nu kunnen ook Android-gebruikers met het infotainmentsysteem verbinden.

Het nieuws werd bekendgemaakt door de senior vice president of product management van het bedrijf, Peter Henrich. Opvallend is dat de integratie van BMW niet alleen een Android-telefoon kan casten naar het hoofdscherm van de wagen, maar ook het instrumentenpaneel en het heads-up display zullen door Android Auto gebruikt kunnen worden. Android Auto heeft net als z'n concurrent van Apple onlangs ondersteuning gekregen voor meerdere schermen.
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: IsoBuster
 
Smart Projects heeft IsoBuster versie 4.5 uitgebracht. Dit programma is gespecialiseerd in het lezen van slechte of beschadigde cd's en dvd's, en kan in veel gevallen nog bestanden terughalen die door Windows niet meer worden herkend. Een ander sterk punt van IsoBuster is dat het bijna elk denkbaar cd- of dvd-image-formaat kan lezen, waaronder *.iso, *.bin, *.img, *.ccd en *.nrg. Het programma is grotendeels gratis, slechts enkele geavanceerde features zijn alleen voor betalende gebruikers toegankelijk.
 
Sinds versie 3.0 kan het programma ook overweg met alle andere interne en externe opslagmedia, zoals harde schijven, usb-sticks en geheugenkaartjes. 

Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo