.... kreeg een onverwacht vervolg. 
Blue Elephant sponsorde de IJseend, alleen bekend als doortrekker en overwinteraar. Tot ieders grote verrassing is de IJseend meteen ook maar in Nederland komen broeden. 
 
Deze lente werd het broedpaar met 4 jongen gezien in het nieuw aangelegde natuur gebied de Markerwadden.

Deze foto kregen we van Debbie Doodeman. Debbie organiseert met haar bedrijf Fogol tochten naar de Markerwadden. Wie eens van dichtbij dit nieuwe natuurgebied met zijn vogels wil zien, vindt de mogelijlkheden op www.fogol.nl

 


Terugblik op Wit-Rusland
De vogelreis naar Wit-Rusland was erg succesvol met vrijwel alle soorten die je zou willen zien. Alle Europese soorten spechten, laplanduil, dwerguil en Oeraluil.
Noordse nachtegalen, draaihalzen in elk dorp en af en toe witkopstaartmezen; het kon gewoon niet op.
In de gebieden bij en ook op de Prypjat zagen we de zo zeldzame poelsnip baltsen en waterrietzanger zingen. De terekruiter werd veelvuldig gezien, ook langs de Prypjat, waar het wemelt van de witvleugelsterns, met zwarte stern en witwangstern. De azuurmees vergde wat zoekwerk maar deelnemer Eric van Colenberghe slaagde erin hem op de plaat te zetten, waarvoor onze dank. Vrijwel geen dag ging voorbij zonder zeearenden maar ook bastaard- en schreeuwarend, slangenarend werden gezien. Temidden van bijna ongeschonden moerassen, imposante oerwouden, prachtige beken en rivieren met enorme beverdammen is dit een onvergetelijke reis. 
 
een greep uit de reizen afgelopen voorjaar
Schotland het weer zat mee waardoor we onvergetelijkede waarnemingen konden doen in de zeevogelkolonies, in de Cairngorn mountains van morinelplevier, Alpensneeuwhoen en de lochs met parel- en roodkeelduiker, kuifduiker en verder niet te vergeten slechtvalk, rode wouw en steenarend. 
Roemenië viel ook dit jaar volop te genieten met prachtig weer en een imponerende vogelrijkdom in een omgeving waar de natuur allesbepalend is.
kroeskop en witte pelikanen, zeearenden op een paar meter afstand, scharrelaars, roodpootvalk, grijskopspechten, bonte tapuit en vele hagedissen, boomkikkers
Estland, prachtige vogelwaarnemingen en ook bevers..... Maar de beren lieten zich jammer genoeg niet zien. Om te voorkomen dat dit weer gebeurt zullen we bij komende reizen naar Estland een tweede kans inplannen .
 
 


Reizen waarvoor nog geboekt kan worden en nieuwe reizen
 
Boekingen voor reizen lopen alweer binnen. Denkt u erover om een reis te boeken maar twijfelt u nog, neem een optie om een plaats vast houden.
 
Op onze homepage staan de reizen voor dit najaar waarvoor nog plaatsen beschikbaar zijn.
 
Zoals elk jaar heeft Blue Elephant nieuwe bestemmingen. Voor 2020 is in ieder geval Armenië een nieuwe reis. Een reis in een bergland waar naast bekende Europese vogels ook veel Aziatische soorten te zien zijn bijvoorbeeld Perzische roodborst, grote rotsklever, steenortolaan en steenheggemus en chukar.
 
 
 Vogelfestival Oostvaardersplassen
 
 
Op 15 september 2019 organiseert Staatsbosbeheer het 4de Vogelfestival in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Blue Elephant is er ook met een stand en met presentaties. Wij heten u van harte welkom bij onze stand. 
 
 
Blue Elephant is lid van garantiefonds GGTO
 
Het garantiefonds garandeert u terugbetaling van uw reisgeld en eventuele aanbetaling bij in gebreke blijven van de reisorganisatie

 
 
 
 
 
Blue Elephant partner van Vogelbescherming Nederland 

Per 1 januari van 2015 is Blue Elephant partner van Vogelbescherming Nederland (VBN). Dit houdt in dat Blue Elephant VBN promoot en projecten financieel steunt met een bijdrage.
Door te reizen met Blue Elephant draagt u bij aan internationale bescherming van vogels.
Vogelbescherming ondersteunt enkele reizen van Blue Elephant publicitair. 
 
 
Kent u iemand die deze nieuwsbrief van ons misschien interessant vindt. Stuur hem dan door.
 
 
 
BLUE ELEPHANT, Tebinckslaan 14, 9462 PV Gasselte, T 0599-565124 www.blue-elephant.nl