NIEUWSBRIEF                HUISARTSENPRAKTIJK MAASBREE
    Jaargang 4 Nr 2
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
- Nieuwsbrief
- Nieuwe website
- Tekenbeet
- Herhaalrecepten
- Huisartsenpost
- Uitslag enquête
- Gezondheidscentrum
- En wat vindt u?
- Vakantieplanning
- Levenseinde
- Uitwisseling gegevens
- Mag ik u voorstellen
 
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree
Piet Petersstraat 1-3
5993 DC Maasbree
 
Telefoon: 0774651500
Fax: 0774652444
Recepten: 0774650848
Spoed: 0774653110
 
Twitter: @HpMaasbree
Site:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 
  
Nieuwsbrief
Met deze nieuwsbrief hopen wij u nog beter te kunnen informeren over onze praktijk en haar medewerkers. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan medische informatie en handige tips. Mocht u geen prijs stellen op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich via de link onder deze mail uitschrijven. Via de link in de kolom hiernaast kunt u de nieuwsbrief doorsturen naar een vriend. Voor reacties of suggesties m.b.t. de nieuwsbrief klik hier. Om in te schrijven klik hier.
Wilt u onze vorige nieuwsbrieven nog eens bekijken, klik dan hier
 
Nieuwe Website
Via onze nieuwe website hebben velen van u al geregistreerd voor het patiëntenportaal. De registraties van onze oude site zijn hiervoor niet bruikbaar. Met dit patiëntenportaal krijgt u toegang tot een deel van ons computersysteem. Hiermee is het mogelijk om E-consult te doen, maar ook om herhaalrecepten te bestellen rechtstreeks in uw eigen dossier. Tenslotte krijgt u hiermee de mogelijkheid om zelf een afspraak te plannen in de agenda van uw huisarts. Om te zorgen voor een geleidelijke overgang zullen we pas in de loop van 2015 onze oude site uit de lucht halen. Als u gebruik wilt maken van onze online diensten adviseren we u wel om meteen te registreren voor de nieuwe site. Voor registratie is wel een uniek e-mail adres nodig, omdat het gekoppeld wordt aan het dossier. Daarom is eenmalige identificatie in de praktijk nodig om zeker te weten dat de privacy van uw dossier gewaarborgd is.
Om toegang te krijgen tot uw medicatiedossier moeten wij chronische medicatie "markeren" in uw dossier. Daarna kunt u deze medicijnen zelf herhalen via het patiëntenportaal. Ontbreken er medicijnen in uw lijst? Neem dan contact op met de assistente of stuur een mail via het wijzigingsformulier -> Receptmutatie, met het verzoek deze medicijnen aan uw lijst toe te voegen.
 
Tekenbeet
Teken bijten zich vast in de huid bij mensen. Sommige teken zijn besmet met bacteriën die u ziek kunnen maken. In de natuur geweest? Controleer uzelf en uw kinderen goed op teken, vooral de oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren. Verwijder teken direct (hoe eerder hoe beter, binnen 24 uur) met een puntig pincet (of tekentangetje) en maak het wondje schoon met alcohol.
Neem contact op met de huisarts als het niet lukt de teek te verwijderen of als de teek vermoedelijk 24 uur of langer in uw huid heeft gezeten.
Ook als u enkele dagen tot enkele maanden na een tekenbeet klachten krijgt als een grote rode vlek of kring die langzaam groter wordt, griepachtige verschijnselen, tintelingen of gewrichtsklachten.
We krijgen veel vragen over hoe je erythema migrans (de rode kring na een tekenbeet) kunt herkennen.
Daarom hieronder 2 afbeeldingen:
 
 
Een klein rood plekje in de dagen na de tekenbeet is normaal (vergelijkbaar met muggenbult).
Bij twijfel is het beter om de plek na een tekenbeet te laten controleren op de huisartsenpraktijk.
 
Kijk voor meer informatie: thuisarts.nl tekenbeet
 
Het RIVM ontwikkelde een gratis Tekenbeet-app. Met deze app kunt u opzoeken hoe een teek eruit ziet en hoe u een teek snel verwijdert. Deze app kunt u buiten gebruiken, zonder internetverbinding.
Android: U kunt de app hier downloaden.
iPhone/iOS: U kunt de app hier downloaden.
 
Controleer voordat u de natuur ingaat Tekenradar.nl. U vindt op deze site de verwachte tekenactiviteit. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten
 
Herhaalrecepten
In samenwerking met de apotheek in Maasbree gaan we de herhaalreceptenservice aanbieden. Door gebruik te maken van deze service hoeft u zelf geen recepten meer aan te vragen voor de medicijnen die u chronisch moet gebruiken. De apotheek gaat voor u bijhouden wanneer de medicijnen op raken en bestelt dan automatisch via een recept de medicijnen bij uw huisarts. U krijgt dan telefonisch of via de mail bericht van uw apotheek dat de nieuwe medicijnen voor u klaar liggen. Door het invullen van dit formulier kunnen we de herhaalrecepten service opstarten. Het formulier kan ingeleverd worden bij de apotheek of de huisartsenpraktijk.
 
Huisartsenpost (Spoedpost)
De Stichting Huisartsenposten Noord-Limburg organiseert de huisartsenzorg voor spoedgevallen gedurende de avond, nacht, in het weekend en tijdens feestdagen. Hier kunt u terecht met klachten die niet kunnen wachten tot het eerstvolgende spreekuur van uw eigen huisarts. Alle huisartsen in de regio Noord-Limburg werken in toerbeurt op de huisartsenposten in Venlo en Venray. De huisartsenpost in Venlo is gevestigd in de Spoedpost Noord-Limburg. Let op: sinds 2 juni is de spoedpost op een andere lokatie gevestigd, namelijk naast de spoedeisende hulp van Viecuri.
Binnen deze spoedpost werken de huisartsenpost, crisisdienst, tandartsenpost, dienstapotheek en spoedeisende hulp van het ziekenhuis samen aan de organisatie van acute zorg in de regio Noord-Limburg. De dienstdoende huisartsen worden ondersteund door een team van verpleegkundig specialisten en ervaren doktersassistentes die speciaal zijn opgeleid tot triagist. Zo bent u, uitsluitend in geval van nood, ook buiten kantooruren verzekerd van optimale huisartsenzorg.
 
Belangrijk is dat u in alle gevallen eerst telefonisch contact opneemt via het centrale telefoonnummer 0900-8818
 
Uitslag enquête
In onze vorige nieuwsbrief hebben wij u een aantal korte vragen voorgelegd wat betreft de wachttijden in de praktijk. In totaal hebben we 49 reacties gekregen.
Van de invullers was 4% tussen 21-30, 2% tussen 31-40, 18,5% tussen 41-50, 18,5% tussen 51-60 en 57% ouder dan 60 jaar.
Op de vraag "hoe lang u gemiddeld wacht" antwoordde 12% 5-10 min, 33% 10-20 min, 35% 20-30 min en 20% > 30 min. Op de vraag "wat vindt u van de wachttijd" antwoordde 35% dat ze vinden dat ze lang moeten wachten en dit als vervelend ervaren, 39% vindt dat ze lang moeten wachten maar heeft daar geen moeite mee. De overige 26% heeft ingevuld dat ze niet of (bijna) nooit lang hoeven te wachten of hebben er geen mening over.
Wat uit de enquête blijkt is dat de meningen verdeeld zijn of 10-20 min wachten als lang wordt ervaren. 13% ervaart 10-20 minuten wachten ook als vervelend. Langer dan 20 minuten wachten wordt als lang ervaren.
Wat blijkt is dat 84% van de invullers het belangrijk vindt dat de actuele wachttijden op het scherm in de wachtkamer wordt vermeld. Verder wordt door een aantal respondenten de wachttijd aan de telefoon benoemd en het op tijd beginnen met het spreekuur.
Alle invullers hartelijk dank voor de moeite. We zullen aan de slag gaan met de genoemde punten en kritisch blijven kijken hoe we de wachttijden bij het spreekuur zo beperkt mogelijk kunnen houden. Onverwachte zaken, spoedconsulten of spoedvisites zijn helaas in dit beroep onvermijdelijk, maar dat neemt niet weg dat we dit duidelijk moeten aangeven wanneer dit het geval is en daarmee het spreekuur uitloopt.
 
Gezondheidscentrum
Inmiddels blijkt uit onderzoek dat alleen de variant waarin het trefcentrum deels verbouwd wordt en deels uitgebreid wordt met een stukje nieuwbouw een haalbare optie is. Hiertoe dient het trefcentrum afgescheiden te worden van de gymzaal zodat het (in ieder geval inpandig) 2 aparte gebouwen worden. De uitgangspunten qua ligging in het dorp, de bereikbaarheid en het parkeren zijn gunstig. Blijft nog over de financiële haalbaarheid. Op dit moment zijn er constructieve gesprekken in goede sfeer met de gemeente om tot overeenstemming te komen over de verwerving van het trefcentrum door de initiatiefgroep.
We hopen dat we er voor de zomervakantie uit zijn zodat we (eindelijk) verder kunnen met de realisatie van het gezondheidscentrum voor Maasbree. 
 
En wat vindt u hier nu van?
Via onze site hebben wij nu ook de mogelijkheid om ons feedback te geven. Dat kan via ons feedbackformulier
Wij stellen het op prijs indien mensen de moeite nemen om ons op een constructieve manier te vertellen wat er beter kan. Een aantal zaken zullen we in onze huidige praktijk niet kunnen veranderen, maar als we horen wat knelpunten zijn, dan kunnen we hier mogelijk rekening mee houden als het gezondheidscentrum er gaat komen.
Daarnaast is het ook leuk om te horen wat er wel goed gaat of om een opsteker te ontvangen indien u daar een aanleiding toe ziet.
 
Vakantieplanning
De zomervakanties komen er aan!
 
Dr Janssen is afwezig van maandag 20 juli t/m vrijdag 7 augustus.
Dr Aendekerk en Dr van Venrooij zijn afwezig van maandag 10 augustus t/m vrijdag 28 augustus.
 
Wij wensen iedereen een hele fijne vakantie toe.
Of u nu thuis blijft, moet werken, naar het strand of naar het buitenland op vakantie gaat, wij willen u graag helpen gezondheidsproblemen te voorkomen.
Op deze pagina staan een aantal zomerproblemen op een rij.
  
 
Beslissingen rond het levenseinde
Op vrijdag 12 juni heeft huisarts Ramon Aendekerk een presentatie gehouden voor de KBO over beslissingen rondom het levenseinde. Er is gesproken over wilsbeschikking, beslissingen rondom wel of niet reanimeren. Ook palliatieve zorg, palliatieve sedatie en euthanasie kwam aan de orde. De belangstelling was enorm en er kwamen veel vragen. Ook in de periode erna kwamen er nog veel reacties en vragen van mensen waar ze informatie nog eens kunnen nalezen.
 
Hieronder de belangrijkste informatie op een rij:
op de site van de KNMG vindt u de brochures in de versie voor patiënten: 
 
 
 
Op de site thuisarts.nl vindt u veel betrouwbare informatie over het levenseinde
Ook voor informatie over reanimatie of de niet-reanimeren verklaring kunt u hier terecht.
Hier kunt u ook informatie nalezen over palliatieve sedatie en euthanasie
 
Uitwisseling medische gegevens
In een vorige nieuwsbrief hebben we uitgebreid stilgestaan bij het electronisch patiëntendossier en opt-in.
Hierop hebben al veel mensen toestemming gegeven voor regionale uitwisseling van gegevens.
 
U kunt op 2 manieren toestemming geven:
1) door het invullen en ondertekenen van het Opt-in formulier. Klik  hier  voor het Opt-in formulier. U kunt deze ook afhalen in de praktijk.
2) via de site ikgeeftoestemming.nl
 
Wij adviseren mensen die één of meer chronische ziekten hebben, allergisch of overgevoelig zijn voor bepaalde medicijnen of één of meerdere medicijnen chronisch gebruiken om toestemming te geven voor uitwisseling.
De arts op de huisartsenpost is dan beter geïnformeerd en er vindt ook automatische bewaking plaats dat eventueel voorgeschreven middelen geen probleem veroorzaken met uw chronische medicatie of eventuele allergieën (denk aan bijvoorbeeld antibiotica waar u allergisch voor bent of veel bijwerkingen van hebt gehad).
 
Vanaf 1 januari 2015 kan alleen nog via het LSP informatie uitgewisseld worden. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.
Lever daarom s.v.p. snel uw toestemmingsformulier in.
 
 
Mag ik u voorstellen...
Mijn naam is Sandra Huygens Tholen. Vanaf mei 2015 werk ik als POH-GGZ in de praktijk voor 12 uur per week. Ik ben opgeleid als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige aan de Hogeschool van Utrecht en in 2004 afgestudeerd. Naast mijn werk hier, ben ik werkzaam als SPV bij Indigo Basis GGZ in Nijmegen, ook eerstelijnszorg, voor 24 uur per week. Van 1989 tot 2003 heb ik gewerkt in diverse instellingen in Den Haag en omstreken, als B-verpleegkundige bij Rivierduinen in Leidschendam, als gedragstherapeutisch medewerker bij de afdeling Angststoornissen van Parnassia in Den Haag en als SPV i.o. bij het RIAGG Haagrand in Voorburg. In 2003 ben ik gestart als SPV bij de afdeling Multi Complexe Zorg in Nijmegen (specialistische GGZ). Met het starten van de BasisGGZ in 2014 heb ik de keus gemaakt over te stappen naar Indigo (per december 2014) om mede zorg te dragen voor herstelgerichte nazorg voor cliënten vanuit de specialistische GGZ. Door mijn ervaringen daar kreeg ik steeds meer interesse in de eerstelijnszorg en heb ik gesolliciteerd als POH-GGZ. In de eerstelijnszorg spreekt de veelzijdigheid aan problematiek en het preventieve karakter me met name aan.
Ik ben getrouwd met Vincent, we hebben samen 3 kinderen en wij wonen sinds 2003 in Vortum Mullem. In mijn vrije tijd ga ik fitnessen, wandelen met onze honden en lees ik graag.
 
Huisartsenpraktijk Maasbree -huisartsenpraktijkmaasbree.nl