Leerachterstand?
Hoewel het leven op de basisscholen stapje voor stapje naar een nieuwe normaal gaat, blijft het leven voor uw kind buitengewoon. Wat voor ons, als volwassenen, al zeer verwarrend en heftig ervaren kan worden, zal voor de kinderen nog meer impact maken. Alle zekerheden, voorspelbaarheid en veiligheid die in de jonge levensjaren zijn opgebouwd, staan in deze maanden ondersteboven. Het kan niet anders dan dat dit gevolgen heeft voor de ontwikkeling van onze kinderen.
Nu de kinderen weer in halve klassen naar school gaan, wordt er in de media en aan de keukentafel op school gesproken over leerachterstanden. Kinderen die minder zijn gaan lezen, spreken of rekenen; we hebben er alle aandacht voor. Maar hebben we ook aandacht voor de lessen die zijn geleerd in deze tijd? De les dat kinderen ervaren dat het leven erg kwetsbaar is. Dat ouders soms geen antwoorden hebben op vragen en gebeurtenissen. Dat we proberen om gezond te blijven door elkaar niet aan te raken, maar dat we merken dat we daar niet voor zijn gemaakt. Dus we leren hoe waardevol een knuffel is. Of de aandacht voor (of van) opa en oma. Dat we in staat zijn om in een crisis ons leven helemaal om te gooien en samen het beste te zoeken in de situatie.
Ik ben erg benieuwd welke beelden onze kinderen over 15 jaar zijn bijgebleven van deze tijd. Zijn het de mondkapjes, de persconferenties van de premier of misschien wel de lijn bij de schooldeur? Of denken ze aan de hartjes op het plein, de kaartjes die wel elkaar hebben gestuurd, de gebeden die we hebben uitgesproken. 
En bij u?
 
Namens het hele team,
Sieds Elze Sennema
Evaluatie van ons thuisonderwijs 
Vlak nadat de kinderen weer in halve klassen op school kwamen, hebben we u gevraagd om uw mening over de afgelopen periode. Hierbij willen we aan aantal gegevens terugkoppelen.
In totaal hebben 127 van de 170 gezinnen gereageerd op ons verzoek om feedback. Dit geeft een respons van 75%. Voor een schoolpeiling is dit heel hoog. We zijn daarom ook erg blij met uw betrokkenheid bij dit proces. We hebben nu veel data waaruit we ons als school verder kunnen ontwikkelen.
In de bijlage vindt u de grafieken met de antwoorden per onderwerp. Daaronder vindt u de opmerkingen die zijn gemaakt die niet te herleiden zijn naar een specifieke groep of kind. We willen deze met u delen om u te laten zien hoe breed er is gereageerd. De herleidbare opmerkingen zijn apart naar de desbetreffende leerkrachten per groep gestuurd en worden door deze leerkrachten gelezen. Hieruit trekken we in de komende periode lering voor de toekomst. We gebruiken de data als aanleiding voor de gesprekken in het team om betekenis te geven aan deze periode voor ons onderwijs. Ook worden de gegevens in de komende vergadering van de  Medezeggenschapsraad (MR) besproken.
Wilt u doorpraten over de gegevens? Dan zal het digitaal moeten. Ik zou het waarderen als u mij hierover zou mailen, omdat we benieuwd zijn naar uw mening over ons onderwijs. U kent mijn mailadres: directie.maranatha@hsn-scholen.nl
Reactie van de MR op ons halve-dagen plan
In de week voor de meivakantie werd de opdracht aan de scholen gegeven om voor de vakantie een plan te presenteren aan ouders hoe de school zou voorzien in het lesgeven aan halve klassen. Hierbij was het belangrijk dat het plan getoetst zou worden door de Medezeggenschapsraad (MR). Op de woensdag voor de vakantie hebben we als team een plan gemaakt en op donderdag is deze besproken op de MR. In een aantal reacties lieten ouders weten niet blij te zijn met ons plan en vroegen daarom een reactie van de MR waartoe ze gekozen hebben om achter het plan van de school te staan. In de bijlage vindt u een reactie van de MR.
Heeft u vragen en of opmerkingen hierover? Dan kunt u zich richten tot de secretaris van onze MR: j.vandasler@hsn-scholen.nl.
Ons onderwijs na 8 juni?
We hebben van de overheid gehoord dat alle kinderen na 8 juni weer naar school mogen. De klassen zijn dan weer compleet; iets waar we ons zeer op verheugen. Tot die tijd geven we nog aan halve groepen les zoals we in deze maand gewend zijn.
Terug naar het onderwijs aan hele groepen betekent veel voor de omgangsregels in de school. We hebben nu nog geen richtlijnen hierover gekregen van de overheid of de onderwijsraden. Vandaar dat we u ook nog niets met zekerheid kunnen vertellen over hoe het er na 8 juni uit zal zien op school. Wel kunnen we u meenemen in een aantal onderwerpen waar we nu aan denken:
 
- Als de kinderen weer naar school gaan, is er geen nood-opvang meer. Wel zullen we de TSO weer opstarten. Met de TSO-medewerkers bedenken we op welke wijze dit gezond en goed geregeld kan worden.
- We zullen terughoudend blijven in wie we toelaten tot de school. Nu laten we nog niemand toe. Vanaf 8 juni zullen we weer beginnen met het toelaten van onze vaste zorgaanbieders zoals dyslexiebehandelaars.
- We zullen de schoolschoonmaak ook na 8 juni op een hoog peil houden voor een optimale hygiëne.
Heeft u zelf nog vragen, zorgen of ideeën, dan nodig ik u uit deze te delen met de leerkracht(en) van uw kjind(eren). De leerkrachten zullen meedenken in het plan voor de periode na 8 juni. Zo kunnen we ook uw input meenemen. Ook dit plan zal weer ter advies aan de MR worden voorgelegd.
 
 
Vakantiedagen schooljaar 2020-2021

Op onze website kunt u de vakantiedata voor het nieuwe jaar weer vinden. Deze staan onderaan de pagina, dus u moet wel even naar beneden scrollen/swipen!
Maranathaschool, Grieglaan 4 Nijkerk. maranatha.hsn-scholen.nl
Andere Nieuwsbrieven teruglezen? Klik HIER!