Nieuwsbrief april 2018 - Ecolonie & Eigentijds Festival |
Beste belangstellende,
Hierbij een korte nieuwsbrief met een belangrijke oproep. We gaan er vanuit dat iedereen die onze nieuwsbrieven ontvangt bekend is met de data van de festivals en als je belangstelling hebt voor ons activiteitenprogramma in de april/mei- en zomervakantie, je daar alles over kunt lezen op onze website.
Verder nog enige foto’s van de appel- perenboom plantweek in maart waarover we in de vorige nieuwsbrief schreven. We eindigen met aandacht voor het boek ‘Een vorm van beschaving’ van Klaas van Egmond en besteden tenslotte aan ‘ ZOZ’, hét tijdschrift voor doen-denkers.
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten van Ecolonie
|
|
Oproep
We hebben een goede basisbezetting voor receptie en winkel, mede naar aanleiding van onze oproep van vorig jaar. We hebben toen echter gemerkt dat mensen het meewerken in de receptie en winkel, zijnde afgebakende werkzaamheden, heel aantrekkelijk vrijwilligerswerk vinden voor een aantal weken in de zomermaanden. Graag willen we nieuwe mensen die daar interesse voor hebben dan ook een kans geven om de twee teams compleet te maken.
Voor de periode 1 juni tot 31 augustus zoeken we voor de receptie nog tijdelijke participanten (eventuele onkosten- cq. reiskostenvergoeding mogelijk). Je bent van harte welkom als je minimaal 3 à 4 weken de tijd hebt om te komen helpen.
Je werkt in een team van ongeveer 6 mensen afwisselend in de ochtend, middag en avond op een prachtige plek. Je bent aanspreekpunt voor onze gasten en alles wat daar bij komt kijken. Je leert met ons administratiesysteem werken en helpt bij de ontvangst van gasten. Je kunt voltijds op de receptie meewerken, of je uren verdelen over de receptie en een andere taak, bijvoorbeeld in de tuin.
Hetzelfde geldt voor onze biowinkel. We zoeken ook hier nog aanvulling op ons winkelteam die in de maanden juli en augustus minimaal 3 à 4 weken meewerken. Je verricht afwisselende werkzaamheden in de winkel.
|
|
Appel- en perenweek
Samen met de specialisten de gebroeders Wieger en Piet waren we een volle week bezig met het planten van een zestigtal appel- en perenbomen op een veld halverwege Ecolonie / Thietry en de boerderij. Oude bomen werden herplant op plekken o.a. rondom de campingvelden.
|
|
Boekbespreking
Op de achterflap van het boek ‘Een vorm van beschaving’ van Klaas van Egmond (uitgeverij Christofoor) schrijft Herman Wijffels het volgende:
“Dit boek gaat over de werkelijke oorzaken van de huidige crisis en over de werkelijke oplossingen. Die werkelijke oorzaken liggen in het steeds weer eenzijdig worden van de maatschappelijke opvattingen over ‘wat van waarde is.’ We zwalken als samenleving stuurloos rond door ons eigen waardepatroon en komen op die manier van de ene crisis in de andere terecht. Klaas van Egmond benadert het duurzaamheidsvraagstuk anders dan het aloude actie-reactie mechanisme. Hij verbindt de binnen- en de buitenkant van duurzaamheid en plaatst die in een ontwikkelingsperspectief. Wie zicht wil krijgen op de maatschappelijke en culturele achtergronden van het duurzaamheidsvraagstuk, moet dit boek lezen.”
De inhoud van het boek benadrukt hoe belangrijk het is dat we als samenleving kiezen voor een politieke richting die aangeduid kan worden als ‘het midden’. Een voorwaarde is wel dat we als individu kiezen voor een geestelijke midden-houding. Dat is niet een nieuwe modieuze term. De filosoof Martin Buber (1878 – 1965) beschreef dit begrip reeds in 1923 in zijn beroemde werk ‘Ik en Gij’: “De gemeenschap wordt gebouwd uit de levende wederkerige relatie, doch de bouwmeester is het levende werkende Midden.” Ook Peter Sloterdijk ( zie vorige nieuwsbrief) schreef “De discrete sensatie van de nieuwe tijd is hierin gelegen dat het nu middenwegen zijn die naar het heil moeten leiden.”
Klaas van Egmond schrijft op pag. 226: “De mensonterende ervaringen van de geschiedenis zouden een les moeten zijn. Filosofie, religie, mythen, legenden, sprookjes en sagen vertellen ons allemaal hetzelfde: er is een algemeen menselijk waardenpatroon dat bestaat uit het krachtenveld tussen het geestelijke en materiële en tussen het egocentrische ik en ‘de anderen’; het zou de menselijke waardigheid kunnen heten.” Een mooie omschrijving van het begrip ‘het midden.’
In de volgende nieuwsbrief aandacht voor het boek ‘Zingeving als spel’ van prof. André Droogers. Over religie, macht en speelse spiritualiteit. Een gids voor vrije zinzoekers.
|
|
ZOZ -Tijdschrift voor doen-denkers
‘ZOZ’ is het tijdschrift van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Omslag bestaat al sinds 1994!! Graag wijzen we op dit tijdschrift dat onder de bezielende leiding van Marta Resing en Dick Verheul, en vele anderen zoals Anita Hermens en Marion van der Heijden, elke twee maanden een verscheidenheid aan onderwerpen behandeld over duurzaamheid, nieuwe samenlevingsvormen, acties, duurzaam bouwen, de vredesbeweging en niet te vergeten een zeer uitgebreide agenda bevat over wat er in Nederland en België te doen is.
Je blijft daardoor helemaal op de hoogte wat er speelt in de wereld van de pioniers, van de dwarsdenkers, de doordouwers, van de optimisten, of hoe je ze maar wilt noemen. Voor maar € 17,50 krijg je zes nummers per jaar in huis. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten en het abonnement houdt na een jaar automatisch op als je het niet wilt verlengen. Hoe sympathiek; waar vind je dat nog. Voor verdere informatie mail je naar omslag@omslag.nl of je kijkt op de website www.omslag.nl
|
|
|
|
|
|