logohkwvl
 
1

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2015 - nr. 22

 

1

Heemdag 2015 te Heist: schilderskolonie & de kust

 

Eerder onthulden we al dat de provinciale heemdag dit jaar bij Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago te gast is. Sommigen keken al halsreikend uit naar het programma van onze provinciale ontmoetingsdag op zaterdag 18 april. U kunt het programma van de heemdag, gewijd aan het kustdorp Heist en haar schilderskolonie, verderop vinden.

lees verder

 

 

 Werkingsubsidies Provincie West-Vlaanderen

 

 

Werkingsubsidies Provincie West-Vlaanderen: nog één maand tijd om uw aanvragen in te dienen
Ten laatste op komende 15 maart dienen alle project-, investerings- en werkingssubsidies bij de provincie ingediend.

lees verder

 

 


Landboeken als historische bron:
Heemkunde West-Vlaanderen start een nieuw project


 


Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan een publicatie over de processies in onze provincie, eindresultaat van vier jaar werken rond dit thema, wordt een nieuw project rond landboeken in de steigers gezet.
Vanaf de zestiende eeuw werd het steeds gebruikelijker om bij de opmeting van gronden kaarten te voegen.lees verder

 

 


Nieuws van onze leden:
‘Het Verhaal van de Gazette’

 

 


De Gazette van Detroit verschijnt nog steeds in de VS, Canada en België in een mix van Engels en Nederlands. De stichter van de Gazette was Camille Cools, geboren in Moorslede maar geëmigreerd naar Detroit in 1889. De eerste uitgave verscheen op 13 augustus 1914, negen dagen na de inval van de Duitsers in België.


lees verder


 

 


Nieuws van onze leden:
125 jaar BiekorfBiekorf, West-Vlaams archief voor geschiedenis, archeologie, taal- en volkskunde moet – op de Brugse Emulation na – het oudste nog levende erfgoedtijdschrift van onze provincie zijn. Het werd in 1890 opgericht, wat betekent dat er dit jaar niet minder dan 125 verjaardagskaarsjes mogen worden uitgeblazen. Het is voorwaar weinigen gegund die eerbiedwaardige leeftijd te bereiken.

lees verder


 


Nieuws van onze leden:
Heemkundige Kring Ardooie-Koolskamp
brengt tiende jaarboek uit.

 


Vorige maand bracht Heemkundige Kring Arko, actief in de (deel)gemeentes Ardooie en Koolskamp haar tiende jaarboek uit. Het bevat onder meer bijdragen over de verdwenen windmolens van Ardooie, over het verongelukken van een Britse bommenwerper bij Koolskamp in de nacht van 1-2 mei 1944, over de dorpen Ardooie en Koolskamp tijdens de Eerste Wereldoorlog en over de op petanque lijkende volkssport kolleschieten.

lees verder


 

 

Nieuws van onze leden:
ledenactie van Heemkring Ten Mandere


Heemkundige kring Ten Mandere uit Izegem brengt elk jaarlijk drie nummers van haar gelijknamige tijdschrift uit (waarvan telkens één themanummer). Jaargang 54 van het voorbije 2014 behandelt onder meer het Landbezit en de consumptierevolutie te Emelgem in de 18de eeuw, de Izegemse herbergen, Bloed en brood in de late middeleeuwen, ...

lees verder

 


Nieuws van onze leden:
nieuw jaarboek Heemkring Karel Van de Poele

 

Zondagvoormiddag 28 december stelde de Heemkundige Kring Karel Van de Poele zijn nieuwe jaarboek voor. De jaarboeken van 2008 en 2010 brachten de Eerste Wereldoorlog al ter sprake. Dit vervolg focust op de lotgevallen de Lichterveldse mannen die onder de wapens geroepen zijn. Vijvenvijftig onder hen sneuvelen. Meer dan vierhonderd mannen keren terug. Tijdens het onderzoek bleef hun aantal oplopen. Daarom bestaat de publicatie uit twee delen.

 

lees verder


 

enquête over Drie Koningen

De ANV-werkgroep Volkscultuur roept iedereen op om de enquête rond Driekoningen-vieren in te vullen, zodat men een beeld krijgt van dit evenement in Vlaanderen

 

lees verder


 
 

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]