Sent 2017 släppte Björns vänner samlingsskivan ”Lyssnar på en inre röst” där fansen fick välja sina favoritlåtar, som sen pressades på vinyl. Det var som ett bokslut. Björns vänner tittar inte längre bakåt. Björns vänner släpper den 6 april sin nya skiva ”Smyger i skuggorna”. Albumet föregås av anti-singeln "KBH singel" som släpps 28 mars. 
 
Artist: Björns vänner
Titel: Smyger i skuggorna
Släppdag: 6 april
Skivbolag: Adrian Recordings
Fonogram: Vinyl + digitalt

Förhandsbeställning vinyl: http://adrian.tictail.com/product/björns-vänner-smyger-i-skuggorna-vinyl
Album omslag: https://www.dropbox.com/s/r0mk5kwsu7mb2dl/AR270_BV_SIS_cover_RGB_2400x2400.jpg?dl=0
 
Foto: Sara Franck
Pressbilder: http://adrianrecordings.com/artists/bjorns-vanner/
 
Någonting har hänt med Björns vänner. 
 
Visserligen sjöng Richard Schicke redan för 14 år sedan:
 
"Folk har sagt att jag är en glad jävel
Som alltid har en vits till hands
Och visst, det har väl hänt
Att jag har dragit ett skämt
Men jag är ingen lycklig man”
- Ser jag ut att må bra?
 
Men vitsen fanns till hands. Som försvar eller som stressavlastning eller bara för balansens skull, som de urskuldande sa. Men man får leta djupare efter vitsen nu. Richard Schicke skriver mer om sig själv, och det känns. 
 
Det nya albumet börjar:
 
"Nu har jag skrivit ner allt det som jag vill fråga,
och jag inbillar mig att jag kommer nöja mig med det 
Bara en tidslinje för när du och han träffades,
en kurva över ditt känsloliv och måtten på hans kuk

Vad fan är det här?”
- NYC Man
 
Det är också Joakim Lindbergs fel. Malmöproducenten har satt på Björns vänner anno 2018 i en kärvare kostym, en lite rakare och mindre, den skaver mer.  
 
Men vi kan också skylla på Tias. Björns vänners nya gitarrist som tog över efter Pelle. Tias har alla hört bakom alla svenska artister på scen och i studion. Men detta är första gången som han får sätta avtryck som originalmedlem i Björns vänner. Tias gillar gitarrer, stora gitarrer, elaka gitarrer, melodiska gitarrer. 
 
Här står nu de skånska legenderna, smått ovetande om att somliga kanske ifrågasätter deras relevans 2018. Fem medelålders män med gitarr, trummor, bas och klaviatur som bjuder in med personliga funderingar kring patriarkatet, mänskliga relationer och döden. Ur dessa tankar kommer kanske den bästa skiva som Björns vänner någonsin gjort. Det kanske låter som en överdrift och alla kommer inte att hålla med. Men lyssnar man riktigt noga så hör man en mångbottnad, intensiv, ärlig och melodisk skiva som går djupare in och når längre än vad de tidigare gjort.
 
Undantag finns, Björns vänner har aldrig varit ett konceptband. Bandet har alltid kretsat kring fantastiska, lite aviga melodier tillsammans med Richard Schickes texter som tar lyssnaren långt ut i världen och långt in i vardagen. Brillianta one-liners som förmedlar ett komplett känsloregister i bara några ord.
 
Björns vänner lade grunden till sin existens redan i mitten av 2000-talet med låtar som ”Åkrar och himmel” och ”Vad ska jag med ett foto på dig?”. Bandet lade aldrig riktigt av, även om det blev en paus när sångaren Richard flyttade till London för att studera något som ingen fattade något av, och 2014 släppte de det fantastiska albumet ”Ni har stulit våra drömmar” med bl.a. låten ”Print screen”.
 
SÅNG, GITARR - Richard Schicke
BAS, SÅNG - Conny Fridh
GITARR, SÅNG - Tias Carlson
PIANO & ORGEL - Markus Slivka
TRUMMOR - John Bjerkert
 
Releasefest:
 
Victoriateatern i Malmö den 6 april. 
Köp biljetter: http://www.victoria.se/sv/program/6-4-bjorns-vanner
 
Label kontakt: Adrian Recordings – magnus@adrianrecordings.com
PR: Skiva - christian@skiva.se - 0708 - 94 91 57