Nieuwsbrief nr. 111
 
Oktober 2019
 
Beste ,
 
Dim je lichten en doe mee op zaterdag 26 oktober met de Nacht van de Nacht, die voor de 15e keer wordt gehouden.
 
De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Nederlandse provinciale milieufederaties. Op deze avond en nacht doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. De provinciale Milieufederaties zetten bekende politici artiesten in om zo veel mogelijk mensen te bereiken met de actie. 
 
Maansopkomst Noorwegen
  
In 2008 doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van Ikea stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten. In 2015 werd de "Nacht van de Nacht" voor de elfde keer gehouden en was groter dan ooit met 350 'duistere' evenementen en 40.000 bezoekers. In totaal doofden 155 bedrijven en gemeenten aanlichting van gebouwen en reclameverlichting. In 2015 deed ook het concertgebouw mee aan de Nacht van de Nacht. Daan Roosegaarde deed er het licht uit waarna er voor het eerst in het duister een concert plaatsvond door het Nederlands Kamerorkest.
   
Plaatselijke natuureducatiecentra, IVN-afdelingen, boswachterijen, sterrenwachten, wandelverenigingen en milieugroepen organiseren gevarieerde lokale activiteiten gerelateerd aan het milieu of het duister. De activiteiten variëren van nachtwandelingen, sterrenkijken en verhalenvertellers tot muziekuitvoeringen en lezingen. Tijdens de Nacht van de Nacht op 25 oktober 2008 trokken ruim vijftienduizend mensen er in het donker op uit. Er waren zo’n 250 ‘duistere’ evenementen in alle provincies. In 2015 was de Nacht van de Nacht uitgegroeid tot een evenement met activiteiten op 350 plaatsen en 40.000 bezoekers.
 
 
Lopen in het donker
 
Ben jij al gewend aan het vroege donker? En dan is de klok nog niet eens een uur teruggezet. Dat gebeurt in de nacht van 26 op 27 oktober, in de Nacht van de Nacht dus. Wintertijd is de 'gewone' tijd, dus dan foppen we onszelf niet qua zonlicht en donker.

 
Ben je een hardloper dan merk je dat je na je werk al snel je rondje in het donker loopt. Ook mensen met een hond (of meer) lopen in de vroege morgen en avond bij aanzienlijk minder licht. Honden krijgen weer een knipperlichtje om, net als trimmers die zichzelf ook goed moeten verlichten.
 
Lopen in het donker is goed voor onze linkerhersenhelft. Doordat we niet goed meer op onze ogen kunnen vertrouwen worden onze zintuigen aangesproken mee te doen. De voeten, de spieren in de benen, de oren en ons evenwichtsorgaan draaien op volle toeren mee om ons in staat te stellen te lopen of te rennen.
 
Een hele gezonde bezigheid die je hersens fit maakt.
 
Als kruid past hier een thee van Camellia sinensis, oftewel groene thee.
 
Zaaien bij volle maan
 
Wie kent nog Maria Thun? Een Duitse vrouw die jarenlang onderzoek deed naar de invloed van de maanstand ten opzichte van de dierenriem bij het verbouwen van radijs. 
 
 
Zelf ga ik echt niet in pyama de moestuin in om te zaaien, alhoewel ik graag in de kas werk als de avond valt. Er is daar kunstlicht om bij te werken dus ik kan zien wat ik doe. Dat leidt niet tot verrassingen bij zaaien en vooral bij wat er op komt.
 
Maar ik neem de ecologische kalender nog wel ter harte en probeer er rekening mee te houden. De Maankalender van uitgeverij Hajefa heeft 365 dagen tips, dagelijks de stand van de maan en wat er nog meer in het heelal plaatsvindt. Blijf het boeiend vinden!
 
Agenda
Kasteel Aerwinkel wandeling

Elke eerste zaterdag van de maand kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling over het landgoed van Kasteel Aerwinkel waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden. Ondertussen staan we stil bij de vogelgeluiden die we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 9.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even.
  
Gezondheidsconsult bij Op een Blaadje

In oktober kun je weer op afspraak bij mij terecht voor deskundig advies. Je kunt langskomen voor een bodyscan, gezondheidsklachten en/of -vragen.
Bel of mail even van tevoren om wachten te voorkomen.
  
Aanleg & onderhoud moestuin 

Het najaar is de tijd om je tuin rond te gaan met een kladblok en een pen. Waar ging het goed dit seizoen, wat wil je verplanten, snoeien, uitspitten, verplaatsen. Ook de grove lijn wordt zichtbaar waardoor herindeling eenvoudiger wordt.
Samen sparren, mogelijkheden inventariseren, het kan bij je thuis in de tuin of in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier.
 
 
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur

Vanaf onderstaand adres kun je mee op een kruidenexcursie. We beginnen met een wandeling van een uur door de natuur. We lopen langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een heel verhaal te vertelen. Je leert ze kennen. Bij mij in de tuin plukken we daarna in de moestuin het eten dat we bereiden op houtvuur. Hiervoor gebruiken we de Fornetto en een Tundra Grill, met grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling, uitleg, recepten en heerlijk eten en drinken en je hoeft niets op te ruimen. Dat duurt bij elkaar ongeveer 4-5 uur. Vanaf 3-4 personen. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
 
Gelukscoach
 
  
 
Sinds juli ben ik Gelukscoach, na een leerzame, intensieve, dagopleiding bij Leo Bormans in een fascinerende omgeving in een klooster en de kloostertuinen in België. Bij de VVV zijn de wandelingen te boeken. Wie weet zien we elkaar wel binnenkort en kom ook jij je geluk vergroten.
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.