Nieuwsbrief nr. 117
 
April 2020
 
Beste ,
 
De maand april is stil. De lente is begonnen en vogels hebben de ruimte. Er worden minder dieren doodgereden. Reeën brengen hun kalfjes groot en verbazen zich over de rust in het bos. Af en toe fietst er iemand langs in de verte. Vaak alleen, soms met zijn tweeën. Er is minder zwerfvuil. Er is van heel veel, veel minder behalve van angst en onzekerheid.
  
Je werkt misschien vanuit huis, je werkt misschien niet of weinig, of juist heel hard.
Hoe zal het zijn over een maand, over twee maanden, drie misschien? Zijn er mensen in je omgeving ziek, ernstig ziek, heb je zelf al griep gehad en hoe weet je dan of het Corona was? Zoveel vragen en geen antwoord. We kunnen er niet omheen en omdat het zo alomvattend is zijn we gelaten en flexibel. Omwille van onze eigen gezondheid en dat van onze medemens.
 
Temidden van dat vreemde drukkende is er ook tijd voor genot. Het lijkt of de kwaliteit van leven toeneemt. Doordat er meer ruimte en rust is en tijd voor elkaar. Niet meer zoveel aanbod, minder vliegtuigstrepen in de lucht, we komen dichterbij de essentie.
  
Initatieven zijn er ook ineens te over. Vrolijkmakend, steunend, liefdevol en de moraal is duidelijk. We willen iets doen.
  
De een kan meer doen dan de ander. Wat we allemaal kunnen doen is 1,5 meter, liefst 2 meter afstand houden.
  
Stel, je bent 1.75 van je kruin tot de grond. Dan ben je van het puntje van je linkerwijsvinger tot het puntje van je rechterwijsvinger ook 1.75. Dus als je even je armen horizontaal links en rechts naast je uitstrekt dan weet je wat de afstand is tussen jou en de ander.

  
Cristo Rei Lissabon 2019
 
Aan de slag rond huis
 
Veel mensen hebben een To-Do list. Een lijstje met werkzaamheden waar we niet aan toekomen. Omdat we nu ineens minder afleiding hebben, de clubs, musea, restaurantjes, sportscholen zijn dicht en naar vrienden gaan we niet, vallen dingen uit je directe omgeving je meer op. Misschien ga je eens rond met een oliespuitje omdat er wat piept of kraakt, lap je de ramen, pluk je een boeket bloemen of een paar prille takken en kijk je met andere ogen naar je balkon of tuin als je die hebt.
Het is nu een goede tijd om wat zaad te bestellen (bij de Bolster bijvoorbeeld, biologisch en snel geleverd in tegenstelling tot Vreeken zaden) en in de vensterbank, de keuken of buiten keukenkruiden te zaaien. 
  
Alle lipbloemigen zijn goed voor luchtwegen, dat is een makkelijk ezelsbruggetje. Lipbloemigen zijn toevallig ook nog eens smaakvolle kruiden die vaak gebruikt worden in de Italiaanse keuken. Tijm, marjoraan, salie, pepermunt, basilicum, dropplant en ook de netelfamilie zoals brandnetel en dovenetel. 
Zaai je dan ook nog gladde peterselie, koriander, selderij en bijvoorbeeld maggiplant (lavas) dan maak je van een eenvoudige maaltijd een prinsessenmaal.
  
Eet smakelijk en zaai ze. Het is nu de tijd.
 
 
Aanbod
 
Ik heb vast iets leuks voor jou . Misschien heb je wel een vraag over je gezondheid en je voeding of over zaaien. Ik geef je een gratis consult van een half uur. Telefonisch en op afstand. Maar toch betrokken. In de maand april. Elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Omdat we goed voor onszelf moeten zorgen. 
 
 
Recept
 
Het is altijd goed om aan je weerstand te werken maar nu helemaal. Als je in de gelegenheid bent om in je omgeving brandnetel te plukken dan is dit een fijn recept voor jou. Ik gebruik altijd handschoenen.

Meestal staat er in de omgeving van brandnetel ook zevenblad en paardenbloem. Als je dat niet ziet staan of niet herkent neem dan wat meer brandnetel. Pluk de eerste vier blaadjes, de top. Lukt dat nou niet, koop dan spinazie. Dan kun je het recept gewoon volgen. 
 
 
Brandnetelsoep
 
Brandnetel bevat veel kiezel (silicium) wat helpt bij het schoonmaken van de darmen. Hierbij komt afval vrij. Zo ondersteunt het de ontslakking.
 
Twee handjes brandneteltoppen
Twee handjes zevenblad
Beetje paardenbloemblad
Stukje lavas (maggiplant)
2 uien in stukjes
2 aardappels in stukjes
 
Doe aardappels en uien in 500 cc water
Breng aan de kook met bouillontablet
Voeg de laatste 5 minuten de bladgroenten toe
Pureer alles tot een dikke soep

 
 
Agenda
 
Er zijn geen activiteiten tot nader order
 
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.