Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantiegevoel."
Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.
Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.
Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
openingstijden
De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
geuren en kleuren - vakantiegevoel - kruiden - mediterraan - kleine gerechten - mediterrane markt
komend weekeinde 4 rn 5 juni 2016
Vakantiegevoel in je tuin, kruiden en geurende planten.
Als het weer een beetje meewerkt verblijven wij deze tijd van het jaar in de heerlijke zwoele lucht van Cistus, Phlomis, salie en lavendel.
Het moet er warm genoeg, windstil en een beetje vochtig voor zijn. En als het dat is, weet ik weer waarvoor we dit allemaal doen. Dit is voor mij de essentie van tuinieren; geuren en kleuren.
Aan vochtige warmte geen gebrek nu het zo lekker wil regenen.
De Mediterrane planten doen erg hun best. Tijm, salie en Cistus bloeien volop, Euphorbia en Ceanothus doen mee.
De rozen beginnen en er is ook nog een tweede golf pioenrozen aan het opbloeien.
zaterdag en zondag 4 en 5 juni van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren gratis
Welke mediterrane planten op dit moment voorradig zijn kun je hier zien: mediterrane plante
deelnemers aan de mediterrane plantendagen:
Maarten, van Camac Machi uit Roermond maakt middeleeuws traditioneel en ook heel mediterraan gebruiksaardewerk voor huis en tuin. De warmste pottenbakker van de zuidelijkste helft van ons land.
www.camacmachi.nl
Het vakantiegevoel wordt aangenaam verlekkerd met honing-lavendelijs van onze huisimker.
Veel later dan anders is er nu ook verse honing, deze week geslingerd.
Imker Willem van Beelicious vertelt graag over zijn bijen en loopt af en toe mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij 110 meter boven de zeespiegel.
www.beelicious.buzz
Volgens Hermine is de regen de afgelopen dagen een schaars goed geworden. Op is op.
Mocht er nog iets vallen dan heeft ze de beschikking over ons ruime overdekte terras waar je haar fantastische hapjes en drankjes kunt genieten. Je mag je verheugen op koffie thee en verse vlierbloesem limonade maar ook op double chocolate brownies en lemonsquares of room scones gevuld met een van haar sublieme confitures.
Ik weet niet precies wat dat allemaal is maar het begint aardig te lijken op een verzorgde high tea.
Nu het nog kan zijn er ook nog van die heerlijke hartige aspergetaartjes.
Kookerij Lahaye verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in haar fantastische confitures, sausen en chutney’s.
Nieuw is gelei gemaakt van paardebloem, rozen of vlier en een likeur van de onovertroffen donkerrode smaakroos 'Souvenir du Docteur Jamain', die jammer genoeg niet meer in ons rozen sortiment staat.
www.kookerijlahaye.com
zijn voor ons de planten die van nature voorkomen in de buurt van een zonnige zuidelijke zee. Het gaat dus niet over de tropische palmen en andere exotica zoals Yucca en bamboe die men in dergelijke streken importeert om met iets van ver weg dat net nog kan te tuinieren.
Pas als ze bij ons winterhard zijn hebben we er hier ook iets aan. Daarom smokkelen we er regelmatig ook wel bergplanten tussen die, op een dagreis hiervandaan, welliswaar in een mediterraan land, maar dan op grote hoogte groeien zoals lavendel.
Echte lavendel (Lavandula angustifolia) groeit van nature, zo'n 1000 kilometer hier vandaan, boven 600 meter tot boven de duizend meter waar het elke winter dertig graden vriest en in de zomer niet veel warmer wordt dan 20 graden.
Turkse planten komen heel regelmatig in aanmerking omdat het daar in de winter ook veel kouder wordt dan bij ons.
Tijm komt van nature door heel Europa voor, vooral op droge meestal kalkrijke plekjes. De soorten die wij het leukst vinden verdragen ook veel vorst. En de meeste soorten die wij opvoeren als mediterraan zouden de voorkeur geven aan een winter met een elfstedentocht boven een warme, natte kwakkelwinter.
Rozemarijn, Cistus en kuiflavendel vormen als echte kustplanten een uitzondering op die voorkeur voor vorst. Cistus en kuiflavendel (Lavandula stoechas) zijn bovendien zuurminnend. Het is beslist niet zo dat je alle mediterrane planten royaal kalk moet geven. Dat maakt welliswaar de grond fijn los en doorlatend maar sommige, meestal niet de makkelijkste soorten verdragen kalk slecht.
Phlomis soorten zijn over het algemeen weinig kieskeurig. De meest spectaculaire warme geur mag je verwachten van Cistus. Omdat wij op kalkrijke grond tuinieren hebben wij in ons sortiment vooral kalktolerante Cistus.
Ferula
is wellicht een van mijn grootste plantaardige liefdes. Misschien mag je het een gekte noemen. Vorig jaar beleefden ze een hoogtepunt in onze tuin en tegekijk kwamen we elkjaar tegen op vakantie.
Wij plannen onze vakanties soms, quasi spontaan, stiekum een heel klein beetje rondom deze nepvenkel. Ik ben nog net geen vliegtuigspotter, maar het komt er dichtbij. Ik geef toe dat ik maanden van te voren opzoek waar ik de beste kans maak ze te vinden.
Als ik ze dan op een van mijn ontdekkingstochten of tijdens een uitstapje spontaan ontmoet ben ik oprecht zo blij als een kind.
Op dit moment wordt het heerlijke blad van de jonge zaailing Ferula planten in onze tuin, nodig voor een nieuwe generatie vers zaad, door de slakken met smaak verorbert. Ze bloeien pas na een jaar of 6 voor het eerst en het zaad is alleen vers kiemkrachtig.
Ik maak me zo mijn mogelijk zorgen, Ferula is een overlever, die komt wel weer terug.
De oude planten hebben een beurtjaar. Geen bloeiende Ferula in mijn tuin dit jaar helaas, maar we hebben nu wel planten van de zeer zeldzame compacte Ferula arrigonii uit zelf bij Bonifacio op Corsica verzameld zaad.
Over een week of twee, misschien drie, zijn er, als alles meezit, ook planten van Ferula glauca uit zaad verzameld in de buurt van Barjac (F).
Mijn favoriete tijdverdrijf is het inrichten van natuurlijke biotopen waar planten, insecten, vogels, vlinders, bijen, kortom; dieren en planten zich in vrijheid en de grootst mogelijke diversiteit optimaal kunnen ontwikkelen.
Het is steeds vooral een experimentele aanzet tot het beoogde resultaat.
Grote diversiteit zorgt voor een zichzelf herstellend evenwicht waar plagen geen kans krijgen. We hebben onze wilde berm, natuurvijver, bloemenweides en het groendak op de bijenstal. Ze zorgen dicht bij ons kweekveld en op onze verkoopbedden voor een vrijwel onverstoorbaar natuurlijk evenwicht.
Zodra ik luizen zie op een van onze planten, vaak zijn dat de rozen na een paar warme winderige droge dagen, word ik blij.(Serieus, ook al geloof je me misschien niet.)
Dan weet ik dat ik de komende dagen kan genieten van het natuurlijk evenwicht aan het werk. Wespen eten ze of voeren ze aan hun jongen, sluipwespjes die ze op 500 meter afstand ruiken zijn dan soms te laat om er hun eieren in te leggen waarvan de larfjes met z'n tienen de luis in een week van binnen opeten. Lieveheersbeestjes en hun larven zijn de allerlaatste slome duikelaars. Ze mogen blij zijn als er nog een luis is tegen de tijd dat ze in actie komen.
Het is een gruwelijk bestaan, ik ben blij dat ik geen luizenleven heb.
Wees gerustgesteld als je op een plant een luisje aantreft. Als ze er niet op zitten is het misschien wel veel erger.
Het luisvrij houden van planten met insecticiden kost niet alleen bijen en andere nuttige insecten hun leven, ook de vogelstand wordt erdoor bedreigt.
Het is natuurlijk geweldig en we zijn ook zeer gevlied door het feit dat er nu weer zo ontzettend veel via onze website wordt besteld.
We zijn er blij mee, maar we worden net als vorig jaar in deze periode ook ernstig overvraagd.
Ondanks een geslaagde uitbreiding van ons team is er nog steeds een achterstand van ongeveer twee weken.
Het allerbeste moment om bij ons online te bestellen is daarom nu dus ongeveer twee weken geleden.
Het op een na beste moment is precies nu.
De voorraad op de website wordt elke dag bijgewerkt, bestellingen worden in volgorde van binnekomst afgehandeld.
Iedereen die bestelt krijgt voorrang en onze beste aandacht. Op de levertijd heeft dat helaas weinig invloed.
Als je zelf naar de kwekerij komt ben je meteen aan de beurt.
Overigens:
Nu is het basilicum tijd. We hebben nu zo'n 12 soorten en ze zijn dol op precies dit warm en vochtig weer,
Het thema had gemakkelijk ook tijm kunnen zijn.
Ze bloeien nu bijna allemaal en de voorraad is optimaal.
het handboek bij deze dagen; 'puur mediterraan tuinieren'
De gedrukte exemplaren zijn nu echt op, maar de tweede druk van mijn boek over kruiden en winterharde mediterrane planten is gratis digitaal te downloaden.
puur mediterraan tuinieren als PDF:
daar lijkt nu niet zo heel veel in te beginnen.
Schoffelen heeft weinig zin, wieden kan amper.
Loop ook liever niet in je bedden nu ze zo nat zijn. Het viel hier nog mee maar we blijven toch liever nog even weg uit onze nate borders.
De paden zijn met de brander van onkruid ontdaan.
In de bedden deden we ons best maar we hielden ons terug en zijn er nog lang niet klaar.
Zaaien of planten kan nu nog prima.
ook open
Het Hostaveldje is dit weekeinde ook open van 10:00 tot 17:00 uur.
27 en 28 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten
26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt
downloads en links
Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2016: BastinProgramma.pdf
Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin
Powered by YMLP.com | ||